• Tartalom

16/2012. (X. 18.) OBH utasítás

16/2012. (X. 18.) OBH utasítás

a meghagyással kapcsolatos eljárás és a meghagyásba bevont szervek besorolásáról szóló szabályzatról

2020.04.01.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 2011. évi CLXI. törvény 76. § (1) bekezdésének b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a meghagyással kapcsolatos eljárás és a meghagyásba bevont szervek besorolásának szabályairól – az egyes honvédelmi kötelezettségek teljesítéséről, az azokkal kapcsolatos katonai igazgatási feladatokról, a hadköteles nyilvántartás vezetése, a gazdasági és anyagi szolgáltatások biztosítása érdekében teljesítendő adatszolgáltatásokról és a honvédelmi ágazatban használt igazolványokkal kapcsolatos adatkezelésről szóló 2011. évi CLXXVII. törvény, továbbá a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtására kiadott 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet előírásainak a bíróságoknál és az Országos Bírósági Hivatalban történő érvényesítése érdekében – a következő szabályzatot adja ki:

A szabályzat célja

1. § A szabályzat célja, hogy meghatározza a bíróságoknál és az Országos Bírósági Hivatalban (a továbbiakban: OBH) alkalmazásban álló hadkötelesek katonai szolgálatra történő behívás alóli ideiglenes mentesítése előkészítésének és végrehajtásának feladatait.

A szabályzat hatálya

2. §1 A szabályzat hatálya a Kúriára, az ítélőtáblákra, a törvényszékekre, a járásbíróságokra (a továbbiakban: bíróságok) valamint az OBH-ra, illetve az általuk foglalkoztatott hadkötelesekre terjed ki, kivéve a katonai bírót, a katonai tanácsoknál igazságügyi alkalmazottként dolgozó hivatásos szolgálati állományban álló katonát és a Magyar Honvédség, a rendvédelmi szervek vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak az OBH-ba honvédelmi és polgári védelmi feladatok ellátására vezényelt hivatásos állományú tagját.

Értelmező rendelkezések

3. § E szabályzat alkalmazásában:

a) hadköteles: a hadkötelezettség – rendkívüli állapot idején vagy megelőző védelmi helyzetben az Országgyűlés határozata alapján történő – bevezetését követően a bíróságoknál és az OBH-ban alkalmazásban álló valamennyi magyarországi lakóhellyel rendelkező és magyar állampolgárságú, koránál fogva érintett férfi. A hadkötelezettség a 18. év betöltésekor kezdődik és annak az évnek a december 31. napjáig áll fenn, amelyben a hadköteles a 40. életévét betölti. Kiképzett tartalékos esetében (a hivatásos, szerződéses, vagy önkéntes tartalékos katonai szolgálatot teljesítő személy, amennyiben szolgálati viszonya 2011. január 1-jét követően szűnt meg) a behívhatóság az érintettre vonatkozó hivatásos szolgálati felső korhatár betöltéséig áll fenn;

b) meghagyás: munkakörhöz kapcsolódóan és névre szólóan végrehajtott eljárás, amely során az 1. mellékletben felsorolt beosztásokat betöltő, valamint a meghagyásba bevont szerv által kijelölt személyek a meghagyási névjegyzékbe kerülnek. A névjegyzékbe felvett személyeket a katonai igazgatás helyi szerve behívásra ideiglenesen nem tervezhető kategóriába sorolja;

c) meghagyásba bevont személy vagy szerv: a honvédelmi feladatok ellátásában közreműködő, az 1. mellékletben felsorolt beosztásokat betöltő személyek, illetve a bíróságok és az OBH;

d) munkakör: az igazságszolgáltatás működőképességének biztosításához nélkülözhetetlen beosztás;

e)2 meghagyási jegyzék: a 2. melléklet szerinti, a meghagyásba bevont szerv megnevezését, meghagyási kategóriáját, meghagyási alkategóriáját, székhelyét, törvényszék esetében az igazgatási szempontból alárendelt járásbíróságok megnevezését és címét, továbbá a meghagyással kapcsolatos feladatok elvégzéséért felelős személy nevét és elérhetőségét (telefonszám, e-mail cím), a honvédelmi feladat ellátására kijelölő jogszabályt [a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény 18. § (2) bekezdés d) pontja] és a meghagyásra kijelölt munkakörök megnevezését tartalmazó jegyzék;

f)3 meghagyás által érintett munkakörök jegyzéke: a 3. melléklet szerint összeállított, a meghagyásba bevont szervnél, törvényszék esetében a törvényszéken és az igazgatási szempontból alárendelt járásbíróságokon az igazságszolgáltatási tevékenység fenntartásához feltétlenül szükséges beosztásokat tartalmazó jegyzék;

g) személyazonosító adat: a hadkötelesnek az egyes honvédelmi kötelezettségek teljesítéséről, az azokkal kapcsolatos katonai igazgatási feladatokról, a hadköteles nyilvántartás vezetése, a gazdasági és anyagi szolgáltatások biztosítása érdekében teljesítendő adatszolgáltatásokról és a honvédelmi ágazatban használt igazolványokkal kapcsolatos adatkezelésről szóló 2011. évi CLXXVII. törvény 1. melléklet A) pont a)–e) alpontjaiban és U) pontjában meghatározott adatai;

h)4 meghagyási névjegyzék: a 4. melléklet szerinti, a meghagyásba bevont szerv megnevezését, meghagyási kategóriáját, meghagyási alkategóriáját, székhelyét, törvényszék esetében az igazgatási szempontból alárendelt járásbíróságok megnevezését és címét, a meghagyással kapcsolatos feladatok elvégzéséért felelős személy nevét és elérhetőségét, (telefonszám, e-mail cím), a honvédelmi feladat ellátására kijelölő jogszabályt [a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény 18. § (2) bekezdés d) pontja], továbbá a meghagyással érintett munkakörök megnevezését és a munkakört betöltő hadköteles személyazonosító adatait tartalmazó jegyzék;

i) önkéntes tartalékos szolgálati jogviszony: a honvédséggel kötött szerződéses viszony, melynek értelmében az önkéntes műveleti tartalékos és az önkéntes védelmi tartalékos önként vállalja, hogy a törvényben meghatározott feltételrendszer szerint rendelkezésre áll és behívását követően tényleges szolgálata teljesítésével közreműködik a Magyar Honvédség feladatai ellátásában.

A meghagyás előkészítésére vonatkozó szabályok

4. § (1)5 A bírósági szervezetben a meghagyás előkészítésével kapcsolatos feladatokat a meghagyásba bevont szervek teljesítik. Ennek részeként a törvényszékek ellátják az illetékességükbe tartozó járásbíróságokra vonatkozó feladatokat is.

(2) A meghagyás előkészítésével és végrehajtásával kapcsolatos tevékenységet a Kúrián, az ítélőtáblákon és a törvényszékeken a személyzeti feladatokat ellátó szervezeti egység bevonásával a honvédelmi, polgári és katasztrófavédelmi megbízott (a továbbiakban: megbízott), az OBH-ban a Hivatali Személyügyi Osztály vezetője által kijelölt munkatárs végzi.

5. § (1) A meghagyásba bevont szerv a Magyar Honvédség katonai igazgatási és központi adatfeldolgozó szerve (a továbbiakban: adatfeldolgozó szerv) által vezetett nyilvántartáshoz a 2. melléklet szerinti adattartalmú meghagyási jegyzéket készít.

(2) A meghagyásba bevont szerv a meghagyási jegyzéket háromévente január 31-ig – a meghagyási jegyzékben szereplő adatok változása esetén a változást követő 8 napon belül – megküldi az adatfeldolgozó szerv részére.

6. § (1) A meghagyásba bevont szerv kijelöli a meghagyási névjegyzék előkészítése érdekében a meghagyással érintett munkaköröket.

(2) A meghagyásba bevont szerv csak

a) az alaprendeltetéséhez fűződő honvédelmi érdek megvalósulásához nélkülözhetetlen, vagy

b) az alaprendeltetése alapján – megelőző védelmi helyzet, rendkívüli állapot esetére – meghatározott honvédelmi feladatai ellátásához feltétlenül szükséges

munkaköröket jelölheti ki.

(3) A kijelölés a 3. melléklet szerinti meghagyás által érintett munkakörök jegyzékének kitöltésével történik.

(4) A munkakörök kijelölését a meghagyásba bevont szerv a (3) bekezdésben meghatározott kijelölő iratban köteles indokolni.

(5) A (3) bekezdés szerinti kijelölő iratot minden meghagyásba bevont szervre el kell készíteni.

(6) A meghagyással érintett munkakörök jegyzékét évente egy alkalommal – szervezeti változás esetén soron kívül – felül kell vizsgálni.

(7) A kijelölt munkakört betöltő munkavállalóval – a munkakör betöltésének időtartama alatt – a Magyar Honvédség nem létesíthet, illetve nem tarthat fenn önkéntes tartalékos szolgálati jogviszonyt.

(8) Ha a meghagyásba bevont szerv munkavállalója önkéntes tartalékos állományba jelentkezik, a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 64. § (5)–(7) bekezdése szerinti eljárás kerül lefolytatásra.

(9) Ha a meghagyásba bevont szerv munkavállalójának munkaköre az önkéntes tartalékos jogviszony létesítését követően kerül kijelölésre meghagyásra tervezett beosztásként, vagy a munkavállalót új – meghagyásra kijelölt – munkakörben kívánja foglalkoztatni, a munkáltató az önkéntes tartalékos állományilletékes katonai szervezetét – a munkakör meghagyásba történő kijelölését, illetve az új, meghagyásra kijelölt munkakör munkavállaló általi betöltését követő 8 napon belül – írásban tájékoztatja. Ebben az esetben az állományilletékes katonai szervezet a meghagyásba kijelölt munkakört betöltő önkéntes tartalékossal fennálló önkéntes tartalékos jogviszonyt azonnali hatállyal megszünteti.

(10) A meghagyás előkészítésével kapcsolatos okmányokat a bíróságok és az OBH honvédelmi, polgári és katasztrófavédelmi tervezési feladatairól szóló szabályzat előírásai szerint összeállított szervezeti és működési rend tervének mellékleteként kell kezelni.

A meghagyás végrehajtásának feladatai a hadkötelezettség bevezetését követően

7. § (1) Az 1. mellékletben felsorolt beosztásokat betöltő személyek névjegyzékét az OBH állítja össze.

(2) A meghagyásba bevont szervek a 4. melléklet szerinti meghagyási névjegyzéket valamennyi meghagyásba bevont szervre vonatkozóan elkészítik.

(3) Az 1. melléklet I. kategóriájába tartozó valamennyi hadköteles a munkakörében kerül meghagyásra.

(4) A meghagyásba bevont szerv csak

a) az alaprendeltetéséhez fűződő honvédelmi érdek megvalósulásához nélkülözhetetlen, vagy

b) az alaprendeltetése alapján – megelőző védelmi helyzetre, rendkívüli állapotra – meghatározott honvédelmi feladatai ellátásához feltétlenül szükséges

munkakört betöltő hadkötelest jelölhet ki a meghagyási névjegyzéken.

(5) A meghagyásba bevont szerv a meghagyási névjegyzéket a hadkötelezettség bevezetését követő 5 napon belül – változás esetén a pontosított meghagyási névjegyzéket a változást követő 8 napon belül – megküldi az adatfeldolgozó szervnek.

A meghagyás előkészítésének és végrehajtásának ellenőrzése

8. § A meghagyás előkészítésének és végrehajtásának ellenőrzésére a meghagyásba bevont szerv vezetőjének előzetes értesítésével valamennyi szervnél jogosult:

a) az OBH elnöke, az általa kijelölt személy, illetve a védelmi igazgatás központi feladatainak ellátásával megbízott vezető,

b) az R. 65. és 69. §-ában kapott felhatalmazás alapján a Honvéd Vezérkar főnöke vagy az általa kijelölt személy.

Adatszolgáltatás

9. § (1) A meghagyásba bevont szerv a meghagyási jegyzéknek és a meghagyási névjegyzéknek az adatfeldolgozó szerv részére történő továbbítását a 2. és a 4. mellékletben meghatározott formában elektronikus úton a központi elektronikus szolgáltató rendszeren keresztül, vagy az elektronikus adathordozó postai úton történő megküldésével teljesítheti.

(2) A postai úton történő adatszolgáltatás során fel kell tüntetni a meghagyásba bevont szerv megnevezését, körbélyegzőjének lenyomatát, képviselőjének aláírását, továbbá az adatszolgáltatás okát és idejét.

(3) A bíróságok által az adatfeldolgozó szerv részére eljuttatott adatszolgáltatások egy példányát azok országos nyilvántartása érdekében az OBH részére is továbbítani kell.

Záró rendelkezések

10. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

(2) Az 5. § (2) bekezdésében előírt kötelezettséget – meghagyási jegyzék megküldése – első alkalommal 2013. január 31-ig kell teljesíteni.

(3) A meghagyás által érintett munkakörök 6. § szerinti kijelölését 2013. március 31-ig kell elvégezni.

(4)6 Ahol a szabályzat járásbíróságról, járásbírósági vezetőről rendelkezik, ott 2012. december 31. napjáig a kerületi és városi bíróságot, illetve együtt a helyi bíróságot, helyi bírósági vezetőt, valamint a munkaügyi bíróságot és annak elnökét kell érteni.

(5)7

1. melléklet a 16/2012. (X. 18.) OBH utasításhoz

Jegyzék az I. kategóriába sorolt, a munkakörükben meghagyásban részesülő hadkötelesekről, valamint a meghagyás II. kategóriájába bevont bíróságokról és az Országos Bírósági Hivatalról

I. kategória

1. az Országos Bírósági Hivatal elnöke

2. a bíróságok elnökei

II. kategória

1. a bíróságok (II/8. alkategória)

2. az Országos Bírósági Hivatal (II/8. alkategória)

2. melléklet a 16/2012. (X. 18.) OBH utasításhoz

Meghagyási jegyzék

A meghagyási jegyzék elkészítése két formátumban történhet:

1. Az elsődleges formátum egy szöveges állomány (csv), melyben minden sor egy szerv adatait tartalmazza, az adatok pontosvesszővel elválasztva szerepelnek benne.

a) Az adatállomány tartalmazza a szerv adatait:

– szerv megnevezése

– meghagyási kategória

– meghagyási alkategória

– szerv székhelye

– szerv címe

– felelős személy neve

– felelős személy telefonszáma

– felelős személy e-mail címe

– honvédelmi feladat ellátására kijelölő jogszabály

– meghagyásra kijelölt munkakörök

b) Az adatszolgáltatás Windows karakterkódolással (1250-es kódlap) kerül teljesítésre.

c) Minta a szöveges állományú adatszolgáltatásra:

Bíróság;II;II/8;1234 Budapest, Kossuth utca 58.;1597 Budapest, Pf. 23;Kovács Lajos; 06-1/5167894 vagy 06-30/4561237;lajos.kovacs@birosag.hu;Hvt. 18. § (2) bekezdés d) pontja;bírósági vezetők, bírák, igazságügyi alkalmazottak

2. Ha az elsődleges formátumot nem lehet előállítani, akkor a meghagyási jegyzéket MS Excel formátumban kell elkészíteni.

Minta az Excel formátumú adatszolgáltatásra:

– Szerv megnevezése: Bíróság

– Meghagyási kategória: II.

– Meghagyási alkategória: II/8.

– Szerv székhelye: 1234 Budapest, Kossuth utca 58.

– Szerv címe: 1597 Budapest, Pf. 23

– Felelős személy neve: Kovács Lajos

– Telefonszám: 06-1/5167894 vagy 06-30/00012378

– E-mail cím: lajos.kovacs@birosag.hu

– Kijelölő jogszabály: Hvt. 18. § (2) bekezdés d) pontja

– Meghagyásra kijelölt munkakörök: bírósági vezetők, bírák, igazságügyi alkalmazottak

3. melléklet a 16/2012. (X. 18.) OBH utasításhoz8


Meghagyás által érintett munkakörök jegyzéke

Sorszám

Beosztás megnevezése

Beosztások száma

bírák

1.

elnökhelyettes

 

2.

kollégiumvezető

 

3.

kollégiumvezető-helyettes

 

4.

csoportvezető bíró

 

5.

csoportvezető-helyettes bíró

 

6.

tanácselnök

 

7.

kúriai bírák, ítélőtáblai bírák, törvényszéki bírák

 

8.

OBH elnökhelyettesei OBH-ba beosztott főosztályvezető bírák, főosztályvezető-helyettes bírák, osztályvezető bírák

 

9.

OBH-ba beosztott bírák

 

10.

járásbírósági elnökhelyettes

 

11.

járásbírósági csoportvezető bíró

 

12.

járásbírósági bírák

 

13.

 

 

14.

 

 

15.

 

 

16.

bírósági titkár

 

17.

bírósági fogalmazó

 

igazságügyi alkalmazottak

18.

kúriai, OBH főosztályvezető

 

19.

OBH főosztályvezető-helyettes

 

20.

kúriai, OBH osztályvezető

 

21.

Gazdasági Hivatal vezető, igazgató

 

22.

informatikai (fő)osztályvezető

 

23.

bírósági tisztviselő

 

24.

írnok

 

25.

fizikai alkalmazott

 

4. melléklet a 16/2012. (X. 18.) OBH utasításhoz

Meghagyási névjegyzék

A meghagyási névjegyzék elkészítése két formátumban történhet:

1. Az elsődleges formátum egy szöveges állomány (csv), melyben az első sor a szerv, majd minden következő sor egy meghagyott adatait tartalmazza, az adatok pontosvesszővel elválasztva szerepelnek benne.

a) Az adatállomány első sora tartalmazza a szervezet adatait:

– szerv megnevezése

– meghagyási kategória

– meghagyási alkategória

– szerv székhelye

– szerv címe

– felelős személy neve

– felelős személy telefonszáma

– felelős személy e-mail címe

b) A következő sorok mezői tartalmazzák a meghagyásra tervezett személyek adatait az alábbi sorrendben:

– születési családi név

– születési 1. utónév

– születési 2. utónév

– házassági családi név

– házassági 1. utónév

– házassági 2. utónév

– anyja leánykori családi név

– anyja leánykori 1. utónév

– anyja leánykori 2. utónév

– születési idő (év, hónap, nap formátumban)

– születési hely

– munkakör

c) Minden mező után pontosvessző következik, akkor is, ha nincs benne adat. Egy sor csak egy meghagyott személy adatait tartalmazhatja! A személy előneveit, címeit az adatszolgáltatásban nem szabad feltüntetni! Az adatszolgáltatás Windows karakterkódolással (1250-es kódlap) kerül teljesítésre.

d) Minta a szöveges állományú adatszolgáltatásra:

Bíróság;II;II/8;.;1234 Budapest, Kossuth utca 58.; 1597 Budapest, Pf. 23; Kovács Lajos; 06-1/5167894 vagy 06-30/4561237;lajos.kovacs@birosag.hu

Kovács;Béla;Balázs;Kovács;Béla;Balázs;Horváth;Mária;;1982.10.02;Budapest;bíró

Horváth;Aladár;;Varga;Aladár;;Molnár;Katalin;;1978.02.04;Szekszárd; bírósági tisztviselő

2. Ha az elsődleges formátumot nem lehet előállítani, akkor a meghagyási jegyzéket MS Excel formátumban kell elkészíteni.

Minta az Excel-formátumú adatszolgáltatásra:

– Szerv megnevezése: Bíróság

– Meghagyási kategória: II.

– Meghagyási alkategória: II./8.

– Szerv székhelye: 1234 Budapest, Kossuth utca 58.

– Szerv címe: 1597 Budapest, Pf. 23.

– Felelős személy neve: Kovács Lajos

– Telefonszám: 06-1/5167894 vagy 06-30/00012378

– E-mail cím: lajos.kovacs@birosag.hu

Születési név

Házassági név

Anyja leánykori neve

Születési idő

Születési hely

Munkakör

családi név

1. utónév

2. utónév

családi név

1. utónév

2. utónév

családi név

1. utónév

2. utónév

Kovács

Béla

Balázs

Kovács

Béla

Balázs

Horváth

Mária

 

1982. 10.02.

Buda-
pest

bíró

Horváth

Aladár

 

Varga

Aladár

 

Molnár

Katalin

 

1978. 02.04.

Szek-
szárd

bírósági tiszt-
viselő

1

A 2. § a 10/2020. (III. 31.) OBH utasítás 6. § a) pontja szerint módosított szöveg.

2

A 3. § e) pontja a 10/2020. (III. 31.) OBH utasítás 6. § b) pontja szerint módosított szöveg.

3

A 3. § f) pontja a 10/2020. (III. 31.) OBH utasítás 6. § c) pontja szerint módosított szöveg.

4

A 3. § h) pontja a 10/2020. (III. 31.) OBH utasítás 6. § b) pontja szerint módosított szöveg.

5

A 4. § (1) bekezdése a 10/2020. (III. 31.) OBH utasítás 6. § d) pontja szerint módosított szöveg.

6

A 10. § (4) bekezdése a 10/2020. (III. 31.) OBH utasítás 6. § e) pontja szerint módosított szöveg.

7

A 10. § (5) bekezdése a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

8

A 3. melléklet a 10/2020. (III. 31.) OBH utasítás 6. § f) pontja szerint módosított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére