• Tartalom

17/2012. (XI. 16.) EMMI utasítás

17/2012. (XI. 16.) EMMI utasítás

a közérdekű adatok megismerésének rendjéről1

2017.01.19.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva, az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 30. § (6) bekezdése alapján a következő utasítást adom ki.

1. § A közérdekű adatok megismerésére irányuló, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kezelésében lévő közérdekű és közérdekből nyilvános adatok megismerésére irányuló igények teljesítésének rendjéről szóló szabályzatot a Mellékletben foglaltak szerint állapítom meg.

2. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

(2)2

Melléklet a 17/2012. (XI. 16.) EMMI utasításhoz

A közérdekű adatok megismerésének rendjéről szóló szabályzat
1. Általános rendelkezések
1. § (1)3 A szabályzat célja, hogy az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvényben (a továbbiakban: Infotv.), a közérdekű adat iránti igény teljesítéséért megállapítható költségtérítés mértékéről szóló 301/2016. (IX. 30.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Költségtérítési rendelet), valamint a vonatkozó egyéb jogszabályokban foglalt előírások figyelembevételével elősegítse a közérdekű és a közérdekből nyilvános adatok megismeréséhez való, Alaptörvényben rögzített jog érvényesülését azáltal, hogy meghatározza a közérdekű adatok megismerésére irányuló igények teljesítésének rendjét az Emberi Erőforrások Minisztériumában (a továbbiakban: Minisztérium).
(2) A szabályzat hatálya a Minisztérium valamennyi szervezeti egységére, valamint munkatársára kiterjed.
(3) A szabályzat rendelkezéseit a Minisztérium kezelésében lévő közérdekű és közérdekből nyilvános adatok megismerésére irányuló igények esetében kell alkalmazni függetlenül attól, hogy az adatigénylő a kérelmét a Minisztériumhoz közvetlenül nyújtotta be, vagy más szerv a hozzá benyújtott igényt a Minisztériumhoz továbbította.
(4) A szabályzat nem vonatkozik a közhitelű nyilvántartásból történő, törvényben szabályozott adatszolgáltatásra.
(5) A szabályzat alkalmazásában
a) közérdekű adat: a Minisztérium mint közfeladatot ellátó szerv kezelésében lévő és tevékenységére vonatkozó vagy közfeladatának ellátásával összefüggésben keletkezett, a személyes adat fogalma alá nem eső, bármilyen módon vagy formában rögzített információ vagy ismeret, függetlenül kezelésének módjától, önálló vagy gyűjteményes jellegétől, így különösen a hatáskörre, illetékességre, szervezeti felépítésre, szakmai tevékenységre, annak eredményességére is kiterjedő értékelésére, a birtokolt adatfajtákra és a működést szabályozó jogszabályokra, valamint a gazdálkodásra, a megkötött szerződésekre vonatkozó adat;
b) közérdekből nyilvános adat:4 a közérdekű adat fogalma alá nem tartozó minden olyan adat, amelynek nyilvánosságra hozatalát, megismerhetőségét vagy hozzáférhetővé tételét törvény közérdekből elrendeli;
c) döntés megalapozását szolgáló adat: a Minisztérium feladat- és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adat, amely a keletkezésétől számított 10 évig nem nyilvános;
d)5 adatkezelő: a Minisztérium adatkör szerint érintett szervezeti egységének azon vezetője, aki önállóan vagy másokkal együtt az adat kezelésének célját meghatározza, az adatkezelésre (beleértve a felhasznált eszközt) vonatkozó döntéseket meghozza és végrehajtja, vagy az általa megbízott adatfeldolgozóval végrehajtatja;
e)6 adatkezelés: az alkalmazott eljárástól függetlenül az adaton végzett bármely művelet vagy a műveletek összessége, így különösen gyűjtése, felvétele, rögzítése, rendszerezése, tárolása, megváltoztatása, felhasználása, lekérdezése, továbbítása, nyilvánosságra hozatala, összehangolása vagy összekapcsolása, zárolása, törlése és megsemmisítése, valamint az adatok további felhasználásának megakadályozása, fénykép-, hang- vagy képfelvétel készítése, valamint a személy azonosítására alkalmas fizikai jellemzők (pl. ujj- vagy tenyérnyomat, DNS-minta, íriszkép) rögzítése;
f) adattovábbítás: az adat meghatározott harmadik személy számára történő hozzáférhetővé tétele;
g) nyilvánosságra hozatal: az adat bárki számára történő hozzáférhetővé tétele;
h)7 adattörlés: az adat felismerhetetlenné tétele oly módon, hogy a helyreállítása többé nem lehetséges.
2. A belső adatvédelmi felelős
2. § (1) Az Infotv. 24. § (2) bekezdése szerinti feladatok ellátására a Minisztérium Jogi Főosztályának (a továbbiakban: Főosztály) szervezetén belül – az Infotv. 24. § (1) bekezdésében meghatározott végzettséggel rendelkező – belső adatvédelmi felelős (a továbbiakban: adatvédelmi felelős) működik. Az adatvédelmi felelős személyéről a közigazgatási államtitkár dönt.
(2) Az adatvédelmi felelős a Minisztérium adatvédelmi tevékenységének keretében – a 3–11. §-okban foglaltakon túlmenően – az alábbi feladatokat látja el:
a) előkészíti az adatvédelem tárgyában kiadandó közjogi szervezetszabályozó eszközök tervezetét, közreműködik az adatvédelmet érintő egyéb állásfoglalások kidolgozásában;
b) közreműködik, illetve segítséget nyújt az adatkezeléssel összefüggő döntések meghozatalában, valamint az érintettek jogainak biztosításában, továbbá a szervezeti egységek és munkatársaik részére tájékoztatást nyújt;
c) ellenőrzi az Infotv. és az adatkezelésre vonatkozó más jogszabályok, valamint a belső, adatvédelemmel kapcsolatos szabályzatok rendelkezéseinek a megtartását;
d) közreműködik a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (a továbbiakban: Hatóság) Minisztériumot érintő vizsgálatainak lefolytatásában és az ezekkel összefüggő megkeresések megválaszolásában;
e) tárgyév december 15-éig az emberi erőforrások minisztere részére elkészíti a Minisztérium adatvédelmi feladatainak végrehajtásáról és a közérdekű adatok nyilvánosságának helyzetéről szóló jelentést;
f) részt vesz az adatvédelmi felelősök konferenciáján, valamint az egységes joggyakorlat kialakítása érdekében kapcsolatot tart a belső adatvédelmi felelősökkel.
(3)8 Az adatvédelmi felelőst akadályoztatása esetén a jogi és közbeszerzési helyettes államtitkár által kijelölt munkatárs helyettesíti, aki e feladatai ellátása során az adatvédelmi felelős jogkörét gyakorolja.
3. Az adatmegismerési igény benyújtása
3. § (1) A személyesen megjelent adatigénylő igényét az erre a célra rendszeresített, az 1. függelék szerinti igénylőlap (a továbbiakban: igénylőlap) kitöltésével, vagy azzal megegyező adattartalmú igénylés átadásával nyújtja be a Főosztályra.
(2) A postai vagy elektronikus úton történő adatigénylésre a honlapról letölthető igénylőlap kitöltésével, vagy azzal megegyező adattartalmú igénylés benyújtásával van mód. Az igényléseket a Minisztérium a honlapon megjelölt elektronikus postafiókcímen, illetve postacímen fogadja.
(3) Az (1)–(2) bekezdésen kívüli, a Minisztérium egyéb elérhetőségeire érkező megkereséseket a címzett szervezeti egység továbbítja a Főosztályra.
(4) A (3) bekezdés szerinti megkereséseket nem lehet elutasítani arra való hivatkozással, hogy azok nem az (1)–(2) bekezdés szerinti elérhetőségekre érkeztek.
(5)9
(6)10 Az európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárság kezelésében lévő közérdekű és közérdekből nyilvános adatok megismerésére vonatkozó adatigénylések teljesítésére a 4/A. § rendelkezései az irányadóak.
4.11
4/A. Az európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárság kezelésében lévő közérdekű adatokra vonatkozó adatigénylések teljesítése12
4/A. § (1)13 Az európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár irányítása alá tartozó szervezeti egységek (a továbbiakban: európai uniós államtitkárság) kezelésében lévő, a minisztérium feladat- és hatáskörébe tartozó európai uniós programokra, pályázatokra és projektekre vonatkozó közérdekű adatigényléseket az európai uniós államtitkárság – az egységes működési kézikönyvről szóló kormányrendeletben foglaltak szerint – teljesíti.
(2) Az igénylőlapon, illetve a közérdekű adatok igénylésére megjelölt, a 3. § (2) bekezdése szerinti elérhetőségeken, valamint a 3. § (3) bekezdése szerint a Főosztályhoz megküldött, de az (1) bekezdés szerinti adatok megismerésére vonatkozó megkereséseket – az adatvédelmi felelős útján – a Főosztály megküldi az európai uniós államtitkárság részére.
(3) Az (1) bekezdés szerinti adatigénylések esetén az igényelt adatok összeállítását követően az európai uniós államtitkárság megkeresésére az adatvédelmi felelős állást foglalhat a 6. § (5) és (6) bekezdése szerinti kérdésekben.
5. Az adatmegismerési igény vizsgálata
5. § (1) A beérkezett adatigénylést a Főosztály az adatvédelmi felelős útján vizsgálja meg és ellenőrzi, hogy az adatigénylő az igénylőlapot megfelelően töltötte-e ki, illetve hogy a nem az igénylőlapon benyújtott igény a teljesíthetőséghez szükséges adatokat tartalmazza-e.
(2) Amennyiben az igény nem tartalmazza az igény teljesítéséhez, illetve a döntéshez szükséges adatokat – ideértve azt az esetet is, ha az adatigénylő a megismerni kívánt adatot nem tudja pontosan megjelölni –, az adatvédelmi felelős a személyesen jelenlévő igénylőnek – szükség esetén az adatkör szerint érintett szervezeti egység (a továbbiakban: szervezeti egység) bevonásával – segítséget nyújt a formailag megfelelő igény benyújtása, illetve a megismerni kívánt adatok körének konkrét meghatározása érdekében, a személyesen nem jelenlévő igénylőt pedig haladéktalanul megkeresi az adatigénylés pontosítása céljából. Amennyiben az adatigénylő a kérelem pontosítására irányuló felhívásra nem válaszol, a kérelmét visszavontnak kell tekinteni. Erre az adatigénylőt a felhívásban figyelmeztetni kell.
(3) A kérelem szóban történő módosítása esetén az adatvédelmi felelős a szükséges kiegészítéseket rávezeti az akta borítójára, elektronikus levélben vagy postai úton történő pontosítás esetén a kiegészítéseket az aktában elhelyezi.
(4) Az Infotv. 33. §-a szerinti, elektronikusan kötelezően közzéteendő adatokra irányuló igény esetében az adatvédelmi felelős az igénylőt tájékoztatja a közzétett adat pontos fellelhetőségéről és arról, hogy az igényt ezáltal teljesítettnek kell tekinteni.
(5)14 Ha az adatigénylés teljesítése során az állapítható meg, hogy az igényelt adatokat vagy azok egy részét nem a Minisztérium kezeli, az igénylőt erről írásban – a 8. § (1) bekezdése szerinti határidőben – tájékoztatni kell.
(6)15 Ha megállapítható, hogy az adatigénylés az azonos igénylő által egy éven belül benyújtott, azonos adatkörre irányuló adatigényléssel megegyezik, és az adatkörbe tartozó adatokban időközben változás nem történt, az adatigénylésnek nem kell eleget tenni. Az Infotv. 29. § (1a) bekezdésében meghatározott esetben az adatvédelmi felelős tájékoztatja az adatigénylőt.
(7)16 Ha az adatigénylő nem adja meg nevét, nem természetes személy igénylő esetén megnevezését, valamint azt az elérhetőséget, amelyen számára az adatigényléssel kapcsolatos bármely tájékoztatás és értesítés megadható, az adatigénylésnek nem kell eleget tenni.
6. Az igényelt adatok összeállítása, minősítése
6. § (1) A formai és tartalmi szempontból megfelelő igény benyújtása után az adatvédelmi felelős haladéktalanul megállapítja, hogy az igényben foglalt adatok pontosan mely szervezeti egységnél találhatóak, ezt követően az igényt a szervezeti egység adatkezelőjéhez továbbítja.
(2) A szervezeti egység adatkezelője az igényelt adatokat összegyűjti és az igénylést, valamint az igényelt adatokat tartalmazó dokumentumokat öt munkanapon belül megküldi az adatvédelmi felelősnek.
(3) Amennyiben még az adatok összegyűjtését, összeállítását megelőzően alappal feltételezhető, hogy az igényelt adatok teljes köre az Infotv. 27. §-a szerinti, illetve a (4) bekezdésben foglalt valamely ok miatt nem ismerhető meg, a szervezeti egység adatkezelője erről – az elutasítás indokát megjelölve – tájékoztatja az adatvédelmi felelőst, aki lefolytatja az (5) bekezdés szerinti eljárást.
(4) Az igényben foglalt adatokat tartalmazó dokumentumok teljes körű, hiánytalan összeállítása a szervezeti egység adatkezelőjének felelőssége, az adatok teljeskörűségét az adatvédelmi felelős nem vizsgálja. A szervezeti egység adatkezelője az adatok összegyűjtése során jelzi az adatvédelmi felelősnek, amennyiben megítélése szerint az igényelt adatok vagy azok egy része az (5) bekezdés a)–b) pontja szerinti valamely szempontnak nem felelnek meg, illetve az (5) bekezdés c)–d) pontja szerinti minősítés áll fenn.
(5) Az adatvédelmi felelős a (2) bekezdés szerinti adatok tekintetében állást foglal
a)17 a Minisztérium adatkezelői minőségéről,
b) az adatok Infotv. szerinti közérdekű, közérdekből nyilvános vagy döntés-előkészítő jellegéről,
c) arról, hogy az adatok a minősített adat védelméről szóló 2009. évi CLV. törvény 3. § 1. pontja szerint minősített adatnak, vagy az Infotv. 27. § (2)–(4) bekezdése szerint korlátozott nyilvánosságú adatnak minősülnek-e, valamint
d) arról, hogy az adatok az igénylő által – a c) pontban foglaltakon túlmenő – meg nem ismerhető adatot – személyes adatot, üzleti titkot, a 7. § szerinti döntés megalapozását szolgáló adatot – tartalmaznak-e.
(6) Az adatvédelmi felelős állást foglal arról, hogy a (2) bekezdés szerinti, a szervezeti egység adatkezelője által megküldött adatok – a (3)–(5) bekezdésben foglalt szempontok alapján – az igénylő által megismerhetők-e. Az adatvédelmi felelős állásfoglalásának kialakítását követően a (2) bekezdés szerinti adatok megismerését a Főosztály – az adatvédelmi felelős útján –
a) az igénylő számára a 8. §-ban foglaltak szerint lehetővé teszi vagy
b) elutasítja és a 9. §-ban foglaltak szerint erről értesíti az igénylőt
és az a)–b) pontban foglaltakról a szervezeti egység adatkezelőjét tájékoztatja.
7. A döntés megalapozását szolgáló adatok megismerésére irányuló igényekkel kapcsolatos különös szabályok
7. § (1) A döntés megalapozását szolgáló adat megismerésére irányuló igény esetén a (2)–(6) bekezdésben foglaltak szerint kell eljárni.
(2) A döntés megalapozását szolgáló adat – ha egyes ilyen adatok tekintetében jogszabály rövidebb időtartamot nem állapít meg – a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvános.
(3) A szervezeti egység adatkezelője a 6. § (2) bekezdése szerinti eljárás során – amennyiben megítélése szerint az igényelt adatok ilyennek minősülnek – nyilatkozik arról, hogy
a) az igényben szereplő adat döntés megalapozását szolgáló adat,
b) megítélése szerint a döntés megalapozását szolgáló adat megismerése – a (4)–(5) bekezdés szerinti eljárás keretében – engedélyezhető-e.
(4) A döntés megalapozását szolgáló adat megismerését – az adat megismeréséhez és a megismerhetőség kizárásához fűződő közérdek súlyának mérlegelésével – a közigazgatási államtitkár engedélyezheti.
(5) A döntés megalapozását szolgáló adat megismerésére irányuló igényt – a szervezeti egység adatkezelőjével történő konzultációt követően – az adatvédelmi felelős terjeszti a közigazgatási államtitkár elé.
(6)18 A döntés megalapozását szolgáló adat megismerésére irányuló igény – a (2) bekezdésben meghatározott időtartamon belül – a döntés meghozatalát követően akkor utasítható el, ha az adat további jövőbeli döntés megalapozását is szolgálja, vagy az adat megismerése a Minisztérium törvényes működési rendjét vagy feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását, így különösen az adatot keletkeztető álláspontjának a döntések előkészítése során történő szabad kifejtését veszélyeztetné.
8. Az igény teljesítésére vonatkozó határidők, az adatok átadása és a költségtérítés megállapítása
8. § (1)19 Az adatmegismerési igénynek a Főosztály az adatvédelmi felelős útján – a 6. § (5)–(6) bekezdése szerinti eljárás lefolytatását követően – az igény beérkezését követő legrövidebb idő alatt, legfeljebb azonban 15 napon belül tesz eleget.
(1a)20 Az adatvédelmi felelős az (1) bekezdés, valamint a 4/A. § (1) bekezdése szerinti adatmegismerési igények teljesítését megelőzően beszerzi a Miniszteri és Parlamenti Államtitkári Kabinet, valamint a Sajtó és Kommunikációs Főosztály jóváhagyását.
(2)21 Ha az igény jelentős terjedelmű, illetve nagyszámú adatra vonatkozik, az (1) bekezdésben meghatározott határidő egy alkalommal 15 nappal meghosszabbítható. A teljesítési határidő Infotv. 29. § (2) bekezdése szerinti meghosszabbításáról az adatvédelmi felelős kezdeményezésére a Főosztály vezetője dönt, és döntéséről tájékoztatja az igénylőt. A határidő meghosszabbításáról az igénylőt az igény beérkezését követő 15 napon belül kell tájékoztatni.
(3) Az igénynek közérthető formában és – amennyiben ez aránytalan nehézség nélkül megoldható – az igénylő által kívánt eszközzel, illetve módon kell eleget tenni.
(4) Ha az igénylő az adatokat betekintés útján kívánja megismerni, vagy a másolatokat személyesen kívánja átvenni, az adatvédelmi felelős felveszi a kapcsolatot az igénylővel időpont egyeztetése céljából. Az igénylő – az ügyirat részét képező – a 2–3. függelékben meghatározott nyilatkozatban aláírásával elismeri, hogy az iratokba a helyszínen betekintett, illetve hogy az igényelt másolatot megkapta. A nyilatkozat elmaradása esetén a dokumentumok tanulmányozását az igénylő nem kezdheti meg.
(5) Az adatok tanulmányozására – az erre a célra kijelölt helyiségben – megfelelő időt kell biztosítani. A bemutatott dokumentum tanulmányozása során az igénylő kérdéseire válaszolni és az adatok biztonságára, illetve változatlanságára felügyelni kell.
(6) Az igénylő jogosult a bemutatásra került dokumentumokról jegyzeteket készíteni.
(7)22 Az igényelt adatokat tartalmazó dokumentumról vagy dokumentumrészről annak tárolási módjától függetlenül az igénylő másolatot kaphat. A másolat készítéséért – az azzal kapcsolatban felmerült költség mértékéig terjedően, az Infotv. 29. § (3) bekezdésének megfelelően – költségtérítés állapítható meg. A költségtérítés összegéről az igénylőt az igény teljesítését megelőzően tájékoztatni kell.
(7a)23 Az igénylő a (7) bekezdés alapján kapott tájékoztatás kézhezvételét követő 30 napon belül nyilatkozik arról, hogy az igénylését fenntartja-e. A tájékoztatás megtételétől az igénylő nyilatkozatának a beérkezéséig terjedő időtartam az adatigénylés teljesítésére rendelkezésre álló határidőbe nem számít bele.
(7b)24 Amennyiben az adatigénylő határidőben nem nyilatkozik, vagy a költségtérítést nem vállalja, az adatigénylést visszavontnak kell tekinteni.
(7c)25 Amennyiben az adatigénylő fenntartja az adatigénylését, és vállalja a költségtérítés megfizetését, az adatvédelmi felelős tájékoztatja a költségtérítés megfizetésének határidejéről, ami 15 napnál rövidebb határidő nem lehet, ezzel egyidejűleg értesíti a Gazdálkodási Főosztályt a költségtérítés megfizetésének nyomon követése érdekében.
(7d)26 A Gazdálkodási Főosztály haladéktalanul tájékoztatja az adatvédelmi felelőst, ha a (7c) bekezdés szerinti befizetés megtörtént. Amennyiben a költségtérítést az adatigénylő nem fizette meg, annak behajtásáról intézkedni szükséges.
(7e)27 Az adatigénylést – függetlenül a költségtérítés beérkezésétől – az Infotv. szerinti határidőben teljesíteni szükséges.
(8) Ha a közérdekű adatot tartalmazó dokumentum az igénylő által meg nem ismerhető adatot is tartalmaz, az igénylő által megtekintett dokumentumon, illetve a dokumentum másolatán a meg nem ismerhető adatot felismerhetetlenné kell tenni.
(9)28 Ha az adatigénylés teljesítése a Minisztérium alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár, vagy ha az a dokumentum vagy dokumentumrész, amelyről az igénylő másolatot igényelt, jelentős terjedelmű, illetve az Infotv. 29. § (5) bekezdése szerint számított költségtérítés mértéke meghaladja a Költségtérítési rendeletben meghatározott összeget, az adatigénylést a költségtérítésnek az igénylő általi megfizetését követő 15 napon belül kell teljesíteni, valamint intézkedni kell az előzetesen megállapított és befizetett összeg, valamint a ténylegesen jelentkező összeg közti esetleges különbözet visszatérítéséről.
(9a)29 A (9) bekezdésben foglalt költségtérítési okokról és a költségtérítés mértékéről, valamint az adatigénylés teljesítésének a másolatkészítést nem igénylő lehetőségeiről az igénylőt az igény beérkezését követő 15 napon belül kell tájékoztatni.
(9b)30 Amennyiben az adatigénylő az adatigénylést nem tartja fenn, az adatigénylést visszavontnak kell tekinteni.
(9c)31 Amennyiben az adatigénylést fenntartja, az adatvédelmi felelős az igény fenntartására vonatkozó nyilatkozat beérkezését követően haladéktalanul tájékoztatja az adatigénylőt a költségtérítés megfizetésének határidejéről. Ezzel egyidejűleg értesíti a Gazdálkodási Főosztályt a költségtérítés megfizetésének nyomon követése érdekében. A Gazdálkodási Főosztály haladéktalanul tájékoztatja az adatvédelmi felelőst, ha a befizetés megtörtént.
(10)32 A költségtérítés mértékének megállapítása során figyelembe vehető költségelemeket és azok legmagasabb mértékét, valamint a másolatként igényelt dokumentum jelentős terjedelmének, valamint a munkaerőforrás aránytalan igénybevételének megállapítása során alkalmazandó szempontokat Költségtérítési rendelet határozza meg. Figyelembe kell továbbá venni a Minisztérium Önköltségszámítási szabályzatának rendelkezéseit is.
(11)33 Amennyiben a 6. § (1)–(2) bekezdése szerinti eljárásában a szervezeti egység adatkezelője vagy 4/A. § szerinti esetben az európai uniós államtitkárság adatkezelője azt észleli, hogy a (7) és (9) bekezdés szerinti költségtérítésnek helye lehet, az adatvédelmi felelőst haladéktalanul tájékoztatja, aki a (7) és (9a) bekezdésben foglaltak szerint jár el.
9. Az igény teljesítésének megtagadása
9. § (1)34 A Főosztály – az adatvédelmi felelős útján – az igény teljesítésének megtagadásáról annak indokaival, valamint az Infotv. 31. §-a alapján az igénylőt megillető jogorvoslati lehetőségekről való tájékoztatással együtt, az igény beérkezését követő 15 napon belül értesíti az igénylőt.
(2) A jogorvoslati lehetőségekről szóló tájékoztatásnak az alábbiakat kell tartalmaznia:
a) a Hatóságnál az igénylő bejelentéssel vizsgálatot kezdeményezhet arra hivatkozással, hogy a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jogok gyakorlásával kapcsolatban jogsérelem érte, vagy ennek közvetlen veszélye fennáll;
b) az igénylő a közérdekű adat megismerésére vonatkozó igény elutasítása esetén bírósághoz fordulhat; a pert az igény elutasításának közlésétől számított harminc napon belül kell megindítani az igényt elutasító Minisztérium ellen;
c) ha az igény elutasítása miatt az igénylő a Hatóság vizsgálatának kezdeményezése érdekében bejelentést tesz, a pert a bejelentés érdemi vizsgálatának elutasításáról, a vizsgálat megszüntetéséről, az Infotv. 55. § (1) bekezdés b) pontja szerinti lezárásáról szóló vagy az Infotv. 58. § (3) bekezdése szerinti értesítés kézhezvételét követő harminc napon belül lehet megindítani;
d) a perindításra rendelkezésre álló határidő elmulasztása esetén igazolásnak van helye.
(3) Az igény teljesítése nem tagadható meg azért, mert a nem magyar anyanyelvű igénylő az igényét anyanyelvén vagy az általa értett más nyelven fogalmazza meg.
10. Az eljárás lezárását követő intézkedések
10. § Az ügy lezárását, azaz az igény teljesítését, az igény jogerős elutasítását, illetve az esetlegesen felmerülő költségek megfizetését követően az igénylő személyes adatait az ügyiratból anonimizálás útján haladéktalanul törölni kell.
11. Nyilvántartás, adatszolgáltatás és tájékoztatás
11. § (1) Az adatvédelmi felelős az igényekről, az igények elintézésének módjáról, elutasító döntés esetében annak indokáról nyilvántartást vezet.
(2) Az adatvédelmi felelős a nyilvántartásból teljesíti az Infotv. 30. § (3) bekezdésében meghatározott, valamint a honlapon történő negyedéves adatszolgáltatást az ott meghatározott módon és határidőben.
(3)35 Az igények intézésének rendjére vonatkozó, az Infotv. 34. § (3) bekezdése szerinti tájékoztatót az igények benyújtására biztosított minisztériumi elérhetőségekkel együtt, valamint az igénylőlapot a Minisztérium a „Közérdekű adatok” hivatkozás alatt elérhető oldalon a honlapon közzéteszi.
12. Vegyes és záró rendelkezések
12. § (1) Az adatvédelmi felelőst jelen szabályzat hatálybalépését követő 10 napon belül ki kell jelölni.
(2) A szervezeti egységek vezetői a jelen szabályzat hatálybalépését követő 15 napon belül kijelölik a szervezeti egység azon munkatársát, akinek feladatát képezi a benyújtott igények jelen szabályzatban meghatározottak szerinti intézése, és e személy nevét megküldik az adatvédelmi felelős részére. Az igények intézésére több személy kijelölése is lehetséges. A változásról az adatvédelmi felelőst haladéktalanul tájékoztatni kell.
(3) Az igénylő jelen szabályzatban meghatározottak szerinti értesítése kizárólag írásban történhet, kivéve, ha az igénylő megfelelő elérhetőséget erre nem biztosított. Az írásbeli értesítés elektronikus levélben is történhet, amennyiben az igénylő ilyen elérhetőséget megadott.

1. függelék a szabályzathoz

IGÉNYLŐLAP* adat megismerésére

Az igénylő neve (magánszemély neve, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező más szervezet elnevezése):



A képviselő neve (jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező más szervezet esetén az eljáró képviselő megnevezése):



Levelezési cím:



Napközbeni elérhetőség (telefonszám, faxszám, e-mail cím):



Az igényelt közérdekű adatok meghatározása:




















Az adatokról másolat készítését:
⬜    igénylem
⬜    nem igénylem

Csak másolatok igénylése esetében kell kitölteni!

Az elkészített másolatokat:

⬜ személyesen kívánom átvenni
⬜ postai úton kívánom átvenni
⬜ elektronikus formában kérem kiküldeni

Aláírásommal tudomásul veszem, hogy amennyiben az általam benyújtott közérdekű adatmegismerési igény pontosítása, kiegészítése – annak teljesíthetősége érdekében – szükségessé válik, és az adatkezelő megkeresésére nem adom meg az ehhez szükséges információkat, az adatkezelő az igényemet visszavontnak tekinti.
……………………………, ………………………………
………………………………………
aláírás

2. függelék a szabályzathoz

IRATBETEKINTÉSI NYILATKOZAT
Alulírott (igénylő megnevezése*) …………………………………………… az alábbiakról nyilatkozom:
1.    A mai napon betekintettem az alább felsorolt iratokba (megtekintett anyagok megjelölése), melyekről másolatot kérek/nem kérek.
2.    Az általam az iratbetekintés során tudomásomra jutott személyes adatokat az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvényben meghatározottak szerint használom fel és kezelem, figyelemmel egyúttal a magyar jognak a személyhez fűződő jogok, valamint a szellemi alkotások védelmére vonatkozó szabályaira is.
Budapest, ………………………………
………………………………………
aláírás

3. függelék a szabályzathoz

Alulírott (igénylő megnevezése*) ……………………………………… az alábbiakról nyilatkozom:
A mai napon az alább felsorolt iratokról (megtekintett anyagok megjelölése) készített másolatot átvettem.
Budapest, ………………………………
………………………………………
aláírás

4. függelék a szabályzathoz36

1

Az utasítást a 26/2019. (VIII. 15.) EMMI utasítás 3. §-a hatályon kívül helyezte 2019. augusztus 16. napjával.

2

A 2. § (2) bekezdése a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

3

A melléklet 1. § (1) bekezdése az 57/2016. (XI. 30.) EMMI utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

4

Különösen, de nem kizárólag az Infotv. 26. § (2)–(3) bekezdésében, a közbeszerzésekről szóló 2011. évi CVIII. törvény 31. § (1) bekezdésében, a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény 3. §-ában, valamint az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény 5. § (1) bekezdésében meghatározott adat.

5

A melléklet 1. § (5) bekezdés d) pontja a 8/2016. (II. 25.) EMMI utasítás 1. §-a szerint módosított szöveg.

6

A melléklet 1. § (5) bekezdés e) pontja a 8/2016. (II. 25.) EMMI utasítás 1. §-a szerint módosított szöveg.

7

A melléklet 1. § (5) bekezdés h) pontja a 8/2016. (II. 25.) EMMI utasítás 1. §-a szerint módosított szöveg.

8

A melléklet 2. § (3) bekezdése a 4/2017. (I. 18.) EMMI utasítás 2. §-a szerint módosított szöveg.

9

A melléklet 3. § (5) bekezdését az 57/2016. (XI. 30.) EMMI utasítás 1. §-a hatályon kívül helyezte.

10

A melléklet 3. § (6) bekezdését a 37/2014. (X. 17.) EMMI utasítás 1. §-a iktatta be.

11

A melléklet 4. alcímét (4. §) az 57/2016. (XI. 30.) EMMI utasítás 1. §-a hatályon kívül helyezte.

12

A melléklet 4/A. alcímét (4/A. §) a 37/2014. (X. 17.) EMMI utasítás 2. §-a iktatta be.

13

A melléklet 4/A. § (1) bekezdése a 8/2016. (II. 25.) EMMI utasítás 1. §-a szerint módosított szöveg.

14

A melléklet 5. § (5) bekezdése a 8/2016. (II. 25.) EMMI utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

15

A melléklet 5. § (6) bekezdését a 8/2016. (II. 25.) EMMI utasítás 1. §-a iktatta be.

16

A melléklet 5. § (7) bekezdését a 8/2016. (II. 25.) EMMI utasítás 1. §-a iktatta be.

17

A melléklet 6. § (5) bekezdés a) pontja a 8/2016. (II. 25.) EMMI utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

18

A melléklet 7. § (6) bekezdése a 8/2016. (II. 25.) EMMI utasítás 1. §-a szerint módosított szöveg.

19

A melléklet 8. § (1) bekezdése a 8/2016. (II. 25.) EMMI utasítás 1. §-a szerint módosított szöveg.

20

A melléklet 8. § (1a) bekezdését az 57/2016. (XI. 30.) EMMI utasítás 1. §-a iktatta be.

21

A melléklet 8. § (2) bekezdése a 8/2016. (II. 25.) EMMI utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

22

A melléklet 8. § (7) bekezdése az 57/2016. (XI. 30.) EMMI utasítás 1. §-a szerint módosított szöveg.

23

A melléklet 8. § (7a) bekezdését a 8/2016. (II. 25.) EMMI utasítás 1. §-a iktatta be.

24

A melléklet 8. § (7b) bekezdését az 57/2016. (XI. 30.) EMMI utasítás 1. §-a iktatta be.

25

A melléklet 8. § (7c) bekezdését az 57/2016. (XI. 30.) EMMI utasítás 1. §-a iktatta be.

26

A melléklet 8. § (7d) bekezdését az 57/2016. (XI. 30.) EMMI utasítás 1. §-a iktatta be.

27

A melléklet 8. § (7e) bekezdését az 57/2016. (XI. 30.) EMMI utasítás 1. §-a iktatta be.

28

A melléklet 8. § (9) bekezdése az 57/2016. (XI. 30.) EMMI utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

29

A melléklet 8. § (9a) bekezdését a 8/2016. (II. 25.) EMMI utasítás 1. §-a iktatta be.

30

A melléklet 8. § (9b) bekezdését az 57/2016. (XI. 30.) EMMI utasítás 1. §-a iktatta be.

31

A melléklet 8. § (9c) bekezdését az 57/2016. (XI. 30.) EMMI utasítás 1. §-a iktatta be.

32

A melléklet 8. § (10) bekezdése a 8/2016. (II. 25.) EMMI utasítás 1. §-a, az 57/2016. (XI. 30.) EMMI utasítás 1. §-a szerint módosított szöveg.

33

A melléklet 8. § (11) bekezdését az 57/2016. (XI. 30.) EMMI utasítás 1. §-a iktatta be.

34

A melléklet 9. § (1) bekezdése a 8/2016. (II. 25.) EMMI utasítás 1. §-a szerint módosított szöveg.

35

A melléklet 11. § (3) bekezdése a 8/2016. (II. 25.) EMMI utasítás 1. §-a szerint módosított szöveg.

*

Az ügy lezárását követően a személyes adatokat a szabályzat 10. §-a alapján törölni kell.

*)

Az ügy lezárását követően a személyes adatokat a szabályzat 10. §-a alapján törölni kell.

*)

Az ügy lezárását követően a személyes adatokat a szabályzat 10. §-a alapján törölni kell.

36

A melléklet 4. függelékét a 8/2016. (II. 25.) EMMI utasítás 1. §-a hatályon kívül helyezte.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére