• Tartalom

19/2012. (III. 30.) HM utasítás

19/2012. (III. 30.) HM utasítás

a Magyar Honvédség 2012–2016. évre szóló Gyakorlatok és Kiképzési Rendezvények Programjáról1

2012.04.01.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (2) bekezdés g) pontja alapján a következő utasítást adom ki.

1. § (1) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra, a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe és közvetlen irányítása alá tartozó szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség katonai szervezeteire terjed ki.

(2) Az utasítás hatálybalépésével egyidejűleg kiadott, a Magyar Honvédség 2012–2016. évre szóló Gyakorlatok és Kiképzési Rendezvények Programját (a továbbiakban: Program) az érintettek külön kapják meg.

2. § (1) Magyarország Alaptörvénye és a határátlépéssel járó csapatmozgások engedélyezésének kormányzati feladatairól szóló 190/2000. (XI. 14.) Korm. rendelet alapján közjogi jóváhagyást igénylő nemzetközi katonai tevékenységek esetén azok előkészítését a jogszabályoknak, a határátlépéssel járó csapatmozgások engedélyezésének előkészítéséről szóló 32/2001. (HK 9.) HM utasításnak és a Program rendelkezéseinek megfelelően kell megkezdeni.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott katonai tevékenységeket az engedélyezésükről szóló közjogi engedély kiadását követően lehet végrehajtani.

3. § (1) A Magyar Honvédséget érintő nemzetközi és nemzeti gyakorlatok és kiképzési rendezvények Programját a Honvéd Vezérkar főnöke (a továbbiakban: HVKF) hagyja jóvá.

(2) A Programban bekövetkezett változásokat – a programazonosító feladatok/kódok végrehajtására jóváhagyott költségvetési előirányzat keretén belül – a HVKF hagyja jóvá.

(3) A Programban meghatározott feladatok végrehajtása során a gyakorlatokkal, kiképzési rendezvényekkel, gyakorlat tervezői eseményekkel kapcsolatos új adatok, változások feldolgozását és pontosítását a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK KIKCSF) végzi. A tervezett rendezvény, illetve gyakorlattervezői esemény megkezdése előtt a végrehajtásért felelős szervezet vezetője – legkésőbb 60 nappal – a HVK KIKCSF-et köteles értesíteni.

(4) A Programban szereplő gyakorlatok adataiban és a (2) bekezdésben írtak szerint bekövetkező változásokat a HVK KIKCSF folyamatosan rögzíti.

(5) Új gyakorlatnak vagy vezetői döntést igénylő adatváltozásnak a Programba történő felvételét kezdeményező javaslatot a HVK KIKCSF csoportfőnöke – a vonatkozó HM utasítások és HVKF intézkedések alapján – terjeszt fel jóváhagyásra feladattól függően a HM Jogi Főosztály, illetve a HVKF részére.

(6) Ha a (4)–(5) bekezdésben foglalt esetekben közjogi engedély beszerzésére vagy a már meglévő engedély módosítására van szükség, akkor csak ezt követően kerülhet sor a külföldi féllel történő megállapodásra.

4. § (1) A nemzeti gyakorlatok és a nemzetközi gyakorlatok költségvetési tervezése vonatkozásában az adott évben kiadásra kerülő költségvetési tervezési szabályok és az intézményi költségvetési javaslatok elkészítésének és jóváhagyásának rendjéről szóló HM utasítás rendelkezései az irányadók. A nemzetközi gyakorlatok költségvetési tervezésénél a nemzetközi gyakorlatok, rendezvények egyes költségvetési és pénzügyi kérdéseiről szóló 98/2008. (HK. 19.) HM utasítás rendelkezéseit is figyelembe kell venni.

(2) A Programban meghatározott nemzeti gyakorlatok és kiképzési rendezvények összesített költségvetési tervét a gyakorlatot elrendelő elöljáró hagyja jóvá, amelynek egy példányát a HVK KIKCSF csoportfőnöke, egy példányát tájékoztatásul a HVK Logisztikai Csoportfőnökség csoportfőnöke részére megküldi.

(3) A Programban meghatározott nemzetközi gyakorlatok tekintetében az eseti költségvetések terveit a Honvédelmi Minisztérium Közgazdasági és Pénzügyi Hivatal főigazgatója, a bevétellel is rendelkezők esetében a védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár hagyja jóvá.

5. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

(2)2

1

Az utasítást a 31/2013. (V. 17.) HM utasítás 5. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte 2013. május 18. napjával.

2

Az 5. § (2) bekezdése a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére