• Tartalom

19/2012. (VII. 16.) NFM utasítás

19/2012. (VII. 16.) NFM utasítás

a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerződései megkötésének és nyilvántartásának szabályairól szóló 46/2011. (X. 14.) NFM utasítás módosításáról1

2012.07.17.

1. § A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerződései megkötésének és nyilvántartásának szabályairól szóló 46/2011. (X. 14.) NFM utasítás (a továbbiakban: Ut.) 4. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A szerződéstervezet előkészítése a szerződéskötést kezdeményező szervezeti egység feladata. A természetes személlyel kötendő megbízási szerződések tekintetében a szerződéskötést kezdeményező szervezeti egység a Humánpolitikai Főosztály. A szerződés célszerűségéért, időszerűségéért, az ár–érték arányosságáért a szerződéskötést kezdeményező szervezeti egység vezetője felelős. A célszerűség követelménye különösen a következőkre terjed ki: pénzügyi kötelezettségvállalást tartalmazó szerződés esetén az NFM által fizetendő díj felelős – a feladat teljesítéséhez szükséges időtényező (időráfordítás, szerződéses időtartam, sürgősség) a feladat tartalma, jellege, specialitása, összetettsége, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás arányosságának követelménye szerinti – megállapítására. A szerződéskötést kezdeményező szervezeti egység felelős az Ávr. 50. § (2) bekezdésben foglaltaknak való megfelelésért.”

2. § Az Ut. 5. § (4) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A véleménykérést és a mellékleteket (szerződéstervezet, szerződéses adatlap, kötelezettségvállalási adatlap, egyéb a véleményezéshez szükséges dokumentumok – például: szerződésmódosítás esetén az alapszerződés és esetleges korábbi módosításai) a szerződéskötést kezdeményező szervezeti egység kizárólag elektronikusan – iktatott és beszkennelt feljegyzéssel, vagy iktatott, a szervezeti egység vezetője, vagy az ő megbízásából eljáró személy által megküldött e-mailben – továbbítja:]

„e) az európai uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképről szóló 37/2011. (III. 22.) Korm. rendelet hatálya alá tartozó támogatás esetén a Támogatásokat Vizsgáló Iroda (a továbbiakban: TVI)”

[részére

(a továbbiakban: a Jogi Főosztály, a Közbeszerzési Szabályozási és Tájékoztatási Főosztály, a Humánpolitikai Főosztály, az IF, a KF és a TVI együtt: Véleményezők) részére. Csak szerződéses iktatószámmal rendelkező megkeresés véleményezhető, amennyiben a véleménykérés iktatószám nélkül érkezik. Véleményezők kötelesek ezt a szerződéskötést kezdeményező szervezeti egységnek írásban jelezni.]

3. § Az Ut. 8. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) A pénzügyi ellenjegyzést követően a szerződéskötést kezdeményező szervezeti egység vezetője gondoskodik a szerződés szerződő partner, majd az NFM kötelezettségvállalásra jogosult vezetője által történő dátummal ellátott aláírásáról/aláíratásáról – a vonatkozó közjogi szervezetszabályozó eszköz rendelkezései alapján – ezt követően a szerződésen feltüntetett aláírás dátumával kiegészíti szerződéses adatlapot.
(3) A pénzügyi kötelezettségvállalást tartalmazó szerződést a szerződés értéke szerint kötelezettségvállalásra jogosult vezető, míg a pénzügyi kötelezettségvállalást nem tartalmazó szerződést a szerződéskötést kezdeményező szervezeti egység vezetője vagy a megállapodás tárgya szerint illetékes állami vezető írja alá. A szerződés aláírása során helyettesítésnek csak akkor van helye, ha az aláírásra jogosult vezető írásban kijelöli a helyettesítő személyt. A kijelölést a szerződés szerződéstár részére biztosított példányához eredetiben, az NFM részére biztosított további példányokhoz másolatban csatolni kell. A fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználására vonatkozó kötelezettségvállalási jogok delegálását is tartalmazó szabályozás kiadásáig ezeket az előirányzatokat terhelő kötelezettséget kizárólag a miniszter vállalhat. Az aláírásra előterjesztett szerződéstervezet mellett az NFM képviseletében a szerződést aláíró személy részére be kell mutatni a Véleményezők 5. § (7) bekezdés szerinti álláspontját és a 4. § (2) bekezdés a) vagy b) pontja szerinti dokumentumokat.”

4. § Az Ut. 9. §-a a következő (4) és (5) bekezdéssel egészül ki:

„(4) A szerződéstár kezelője negyedévente kimutatást készít a szerződéstárban található szerződésekről. A kimutatás elkészítését követően, felhívja az NFM valamennyi szervezeti egységének vezetőjét, hogy – az adott időszak vonatkozásában – az általuk megkötött, de a kimutatásban nem szereplő szerződéseket 5 napon belül küldjék meg a szerződéstárnak.
(5) A (4) bekezdés szerinti egyeztetés eredményéről a szerződéstár kezelője tájékoztatja a Kommunikációs Főosztályt, amely a tájékoztatás kézhezvételétől számított 5 munkanapon belül gondoskodik a 8. § (9) bekezdés alapján közzétett adatok szükség szerinti aktualizálásáról.”

5. § (1) Az Ut. 13. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A szerződés módosításának folyamatára a szerződéskötésre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, a következő eltérésekkel:
a) a szerződés módosításának kezdeményezésére, ha a módosítással érintett rendelkezés határidőt tartalmaz, csak a határidő lejártát legalább 30 nappal megelőzően kerülhet sor;
b) a szerződéses adatlap módosítás rovatában meg kell jelölni azon szerződés azonosítóját, amelyre a szerződésmódosítás vonatkozik.”

(2) Az Ut. 13. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) Ha a kötelezettségvállalás forrása maradvány, a szerződés módosítása nem terjedhet ki a szakmai tartalom olyan irányú módosítására, amely a maradvány terhére új kötelezettségvállalás keletkezését eredményezné.”

6. § Az Ut.

a) 2. § (1) bekezdésében az „államháztartás működési rendjéről szóló 292/2009. (XII. 19.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ámr.) 82. § (3)” szövegrész helyébe „az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (továbbiakban: Ávr.) 50. § (2)” ,

b) a 2. § (4) bekezdésében az „Ámr.-ben” szövegrész helyébe az „Ávr.-ben”,

c) az 5. § (1) bekezdésében a „A szerződéskötést kezdeményező szervezeti egység” szövegrész helyébe a „A szerződéskötést kezdeményező szervezeti egység – kivéve a Beruházás ösztönzési célelőirányzat esetén –”,

d) az 5. § (2) bekezdésében a „a szerződéskötést kezdeményező szervezeti egység” szövegrész helyébe a „a szerződéskötést kezdeményező szervezeti egység – kivéve a Beruházás ösztönzési célelőirányzat esetén –”,

f) az 5. § (10) bekezdésében a „költségvetési” szövegrész helyébe a „pénzügyi”,

g) az 5. § (11) bekezdésében a „közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény 40. § (2) bekezdése” szövegrész helyébe a „közbeszerzésekről szóló 2011. évi CVIII. törvény 18. § (2) bekezdése”,

h) a 6. § (1) bekezdésében a „Miniszteri Titkárság vezetője” szövegrész helyébe a „Kabinetfőnök”,

i) a 6. § (1) bekezdésében a „költségvetési” szövegrész helyébe a „pénzügyi”,

j) a 7. § megelőző alcímben a „költségvetési” szövegrész helyébe a „pénzügyi”,

k) a 7. § (1) bekezdésében a „költségvetési” szövegrész helyébe a „pénzügyi”,

l) a 7. § (2) bekezdésében a „költségvetési” szövegrész helyébe a „pénzügyi” szöveg,

m) a 8. § (9) bekezdésében az „az elektronikus információszabadságról szóló 2005. évi XC. törvényben, az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 15/A–B. §-aiban és az államháztartás működési rendjéről szóló 292/2009. (XII. 19.) Korm. rendelet 233. §-ában foglalt közzétételi kötelezettség teljesítéséről szóló miniszteri utasításban meghatározottakon túlmenően” szövegrész helyébe az „az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény előírásainak és a vonatkozó közjogi szervezetszabályozó eszköz rendelkezéseire figyelemmel”,

n) a 8. § (9) bekezdésében az „az NFM honlapján” szövegrész helyébe a „a www.kormany.hu honlapon”,

o) a 14. § (2) bekezdésében a „kitöltése útján” szövegrész helyébe a „kitöltése útján – kivéve a Beruházás ösztönzési célelőirányzat esetén –”

szöveg lép.

7. § Az Ut. a következő 16. §-sal egészül ki:

16. § (1) A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerződései megkötésének és nyilvántartásának szabályairól szóló 46/2011. (X. 14.) NFM utasítás módosításáról szóló 19/2012. (VII. 16.) NFM utasítás (a továbbiakban: Mód.ut.) 2. §-ával megállapított 5. § (4) bekezdés e) pontját a folyamatban lévő szerződéskötések során is alkalmazni kell.
(2) A Mód.ut. 4. §-ával megállapított 9. § (4) bekezdése szerinti egyeztetést első alkalommal az utasítás hatálybalépését követő 30 napon belül kell elvégezni.”

8. § (1) Hatályát veszti az Ut. 8. § (1) bekezdése és a 11. § (5) bekezdésében az „– az összeghatárra tekintettel –” szövegrész.

(2) Hatályát veszti az Ut. 2. számú mellékletének lábjegyzete.

9. § Az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba, és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

1

Az utasítás a 9. § alapján hatályát vesztette 2012. július 18. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére