• Tartalom

2/2012. (III. 6.) HM rendelet

2/2012. (III. 6.) HM rendelet

a honvédelmi ágazat katasztrófák elleni védekezésének irányításáról és feladatairól szóló 23/2005. (VI. 16.) HM rendelet módosításáról1

2012.03.07.

A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 82. § (3) bekezdése alapján, a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörömben eljárva, az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 37. § q) pontja szerinti feladatkörében eljáró belügyminiszterrel egyetértésben a következőket rendelem el:

1. § (1) A honvédelmi ágazat katasztrófák elleni védekezésének irányításáról és feladatairól szóló 23/2005. (VI. 16.) HM rendelet (a továbbiakban: R.) 1/A. § a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazásában:)

a) HKR: Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer, amely az országos katasztrófavédelmi rendszer részét képező, a honvédelmi ágazat katasztrófavédelmi feladatainak irányítására, végrehajtására, valamint az országos katasztrófavédelmi feladatokhoz való közreműködés érdekében létrehozott, a Magyar Honvédség meglévő képességein alapuló, kijelölt szervezeti elemekből felépülő, ideiglenes szervezet,”

(2) Az R. 1/A. § c) és d) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(E rendelet alkalmazásában:)

c) ÁKT: Ágazati Katasztrófavédelmi Terv, amely meghatározza – a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény (a továbbiakban: Kat.) rendelkezéseinek megfelelően – a katasztrófaveszély, valamint veszélyhelyzet esetén a Magyar Honvédség katasztrófavédelmi tevékenysége tervezésére, szervezésére, működésére, riasztására, és ezek végrehajtására vonatkozó feladatokat,
d) honvédelmi szervezet: a Magyar Honvédség – a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény (a továbbiakban: Hvt.) 38. § (1) bekezdése szerinti – szervezetei és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat.”

2. § Az R. 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

2. § (1) A HKR kijelölt elemei közreműködnek a katasztrófák károsító hatásai elleni védekezés minden időszakában, így a katasztrófák elleni védekezésre történő felkészülés, a Kat. 3. § 9. pontja szerinti katasztrófaveszély időszakában, a katasztrófák elleni védekezés során, a következmények felszámolásában, a helyreállításban és a nemzetközi katasztrófavédelmi segítségnyújtásban.
(2) A HKR feladata a honvédelmi ágazatot érintő katasztrófahelyzet, súlyos szerencsétlenség esetén a veszélyeztetett személyi állomány, vagyoni javak megóvása, mentése, a következmények hatásainak csökkentése, ágazaton belüli felszámolása, valamint a Kormány döntése, a kormányzati koordinációs szerv vagy annak operatív munkaszerve, valamint a védelmi igazgatási szervek felkérése alapján közreműködés a hazai és nemzetközi katasztrófavédelmi feladatok végrehajtásában.”

3. § Az R. 3/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

3/A. § A Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) Atom-, Biológiai, Vegyi Riasztási és Értesítési Rendszer Automata Mérő és Adatgyűjtő Rendszere katasztrófa-helyzetben vegyi, illetve az Országos Sugárfigyelő, Jelző és Ellenőrző Rendszer keretében, az Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Nukleáris Baleseti Információs és Értékelő Központjától kapott összesített sugárzási adatokat szolgáltat a Védelmi- és Közigazgatási Csoport (a továbbiakban: VKCS), a Katasztrófavédelmi Operatív Törzs (a továbbiakban: KOT) és az Országos Környezeti Sugárvédelmi Ellenőrző Rendszer részére a Magyarország területén kialakult esetleges vegyi- és sugárhelyzetről.”

4. § Az R. 7. § c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM) közigazgatási államtitkár a védekezés időszakában]

c) jóváhagyásra előterjeszti a honvédelmi miniszternek a katasztrófaveszély esetén alkalmazandó intézkedések, a veszélyhelyzet esetén alkalmazandó rendeleti úton bevezetett intézkedések ágazaton belüli érvényesülésének szabályait, továbbá a különleges jogrendet el nem érő mértékű katasztrófák esetén bevezetendő rendszabályokat”.

5. § Az R. 12/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

12/A. § Az MH Járványügyi Védekezési Bizottság a járvány okozta katasztrófa időszakában KOCS-ként működő, az ÁKT-ban meghatározott közegészségügyi-járványügyi szakfeladatokat ellátó szerv.”

6. § Az R. 16. §-át megelőző alcím helyébe a következő rendelkezés lép:

„Együttműködés a kormányzati koordinációs szerv munkaszerveivel”.

7. § Az R. 19. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A kormányzati koordinációs szervtől, annak operatív munkaszervétől, valamint annak működésének eléréséig a megyei, fővárosi védelmi bizottságoktól érkező katasztrófavédelmi feladatokban való közreműködésre történő felkérés esetén a HKR vagy annak elemeinek, a végrehajtó erők kivételével történő riasztását, aktivizálását a HM közigazgatási államtitkár rendeli el. A végrehajtó erők riasztását, aktivizálását a Honvéd Vezérkar főnöke rendeli el.”

8. § Az R. 20. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A honvédelmi erők kirendelésének általános rendje szerint az igényre vonatkozó kérést a kormányzati koordinációs szervhez, vagy annak operatív munkaszervéhez kell felterjeszteni. A kormányzati koordinációs szerv, vagy annak operatív munkaszerve az igényeket továbbítja az ágazat központi ügyeleti szervének. Amennyiben a kormányzati koordinációs szerv nem kerül összehívásra, a katasztrófa típusa szerint illetékes országos hatáskörű irányító szerv az igénybevételre vonatkozó kérést közvetlenül az ágazat központi ügyeleti szerv részére küldi meg. A kirendelésről a honvédelemi miniszter, illetve a Honvéd Vezérkar főnöke dönt.”

9. § Az R. 31. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A VKCS állandó tagjai, a KOT és a KOCS-ok kijelölt állománya, a kormányzati koordinációs szerv operatív munkaszervébe kijelölt szakértők, az ÁIK kijelölt állománya, valamint a végrehajtásra kijelölt erők meghatározott elemei lakáson eltöltött készenléti szolgálatot látnak el.”

10. § Az R.

1. 3. §-ában a „kialakulásuk közvetlen veszélyének esetén” szövegrész helyébe a „kialakulásuk veszélye esetén”,

2. 5. § a) pontjában a „HÁKOT” szövegrész helyébe a „VKCS”,

3. 5. § b) pontjában a „KOB” szövegrész helyébe a „KOT”,

4. 5. § e) pontjában az „Ágazati Információs Központ” szövegrész helyébe az „Ágazati Információs Központ (a továbbiakban: ÁIK)”,

5. 5. § f) pontjában az „MH Járványügyi Védekezési Bizottság” szövegrész helyébe az „MH Járványügyi Védekezési Csoport”,

6. 7. §-ában a „HM” szövegrész helyébe a „Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM)”,

7. 7. § d) pontjában az „Országgyűlés” szövegrész helyébe az „Országgyűlés honvédelmi ügyekkel foglalkozó bizottsága”,

8. 8. § a) pontjában a „KKB” szövegrész helyébe a „kormányzati koordinációs szerv”,

9. 8. § b) pontjában a „Hvt. 72. § (1) bekezdés alapján” szövegrész helyébe a „Hvt. 37. § (3) bekezdés alapján”,

10. 8. § d) pontjában a „KOB-ot” szövegrész helyébe a „KOT-ot”,

11. 9. § (1)–(3) bekezdésében a „HÁKOT” szövegrész helyébe a „VKCS”,

13. 14. §-ában a „védekezésben történő közreműködésre” szövegrész helyébe a „védekezésben, a következmények felszámolásában és a helyreállításban történő közreműködésre”,

14. 15. § (1) bekezdés a) pontjában az „a Magyar Köztársaság” szövegrész helyébe a „Magyarország”,

15. 15. § (1) bekezdés b) pontjában a „részvétel a KOB” szövegrész helyébe a „közreműködés a KOT”,

16. 15/A. §-ban az „Ágazati Információs Központ” szövegrész helyébe az „ÁIK”,

17. 16. §-ában a „KKB védekezési munkabizottságaiban” szövegrész helyébe a „kormányzati koordinációs szerv operatív munkaszervében”,

18. 17. §-ában a „KKB Tudományos Tanácsba” szövegrész helyébe a „kormányzati koordinációs szerv tudományos munkaszervébe”,

19. 21. §-ában a „KKB Veszélyhelyzeti Központját és a KKB Titkárságot a KOB vezetője” szövegrész helyébe a „kormányzati koordinációs szerv operatív munkaszervét a KOT vezetője”,

20. 25. § (1) bekezdés a) pontjában a „Kat. 53. §-a szerinti” szövegrész helyébe a „Kat. 82. § (3) bekezdése szerinti”,

21. 28. §-ában a „katasztrófa veszélye” szövegrész helyébe a „katasztrófaveszély”,

22. 29. § (2) bekezdésében a „Honvéd vezérkar főnöke” szövegrész helyébe a „Honvéd Vezérkar főnöke”,

23. 30. § (6) bekezdésében az „A katonai oktatási intézmények” szövegrész helyébe az „Az MH Ludovika Zászlóalj, valamint az MH Altiszti Akadémia”

szöveg lép.

11. § Hatályát veszti az R. 6. §-a.

12. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

1

A rendelet a 12. §-a alapján hatályát vesztette 2012. március 8. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére