• Tartalom

204/2012. (VII. 27.) Korm. rendelet

204/2012. (VII. 27.) Korm. rendelet

a Magyar Export-Import Bank Részvénytársaság kamatkiegyenlítési rendszeréről szóló 85/1998. (V. 6.) Korm. rendelet módosításáról1

2012.07.28.

A Kormány a Magyar Export-Import Bank Részvénytársaságról és a Magyar Exporthitel Biztosító Részvénytársaságról szóló 1994. évi XLII. törvény 26. § (3) bekezdésében,

a 8. § b) pontja tekintetében a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 178. § (1) bekezdés b) pontjában

kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében foglalt feladatkörében eljárva – a 8. § b) pontja tekintetében a Magyar Nemzeti Bank véleményének kikérésével – a következőket rendeli el:

1. § A Magyar Export-Import Bank Részvénytársaság kamatkiegyenlítési rendszeréről szóló 85/1998. (V. 6.) Korm. rendelet (a továbbiakban. R.) 3. § e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazása szempontjából)

e) export: olyan termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás, amelyet a gazdálkodó szervezet a számviteli szabályok szerint exportárbevételként számol el;”

2. § Az R. 3. § h) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazása szempontjából)

h) CIRR Bizottság: a pénz-, tőke- és biztosítási piac szabályozásáért felelős miniszter által vezetett minisztérium és az Eximbank szakértőiből álló Kamatkiegyenlítési Rendszer Szakértői Bizottság.”

3. § Az R. 5. § (2) bekezdés b) bontja helyébe a következő rendelkezés lép, és a (2) bekezdés a következő c) ponttal egészül ki:

(A kamatkiegyenlítés exporthitelek és pénzkölcsönök finanszírozásához csak akkor vehető igénybe, ha)

b) az Eximbank által az OECD Tanácsának az „Államilag támogatott exporthitelek közös környezetvédelmi szemléletéről” szóló, vagy az ennek helyébe lépő, az „Exporthitelekről és a kellő környezeti és társadalmi körültekintésről” szóló Ajánlásának megfelelően elvégzett környezeti célú átvilágítás, környezeti hatástanulmány vagy környezeti és társadalmi hatástanulmány alapján a finanszírozott ügylet nem minősül a környezetre nézve károsnak és
c) az Eximbank lefolytatta az OECD „Alacsony jövedelmű országoknak történő hivatalos exporthitelnyújtása vonatkozó fenntartható hitelezési gyakorlatok támogatására vonatkozó elvekről és iránymutatásokról” szóló dokumentumban előírt eljárásokat.”

4. § Az R. 11/A. § (13) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(13) Az Eximbank az Európai Bizottság számára készítendő éves tevékenységi jelentéshez a 2. mellékletben meghatározott tartalmú jelentést készít. A jelentésben azokat az ügyleteket, amelyekhez az Eximbank és a Magyar Exporthitel Biztosító Részvénytársaság közösen nyújtott hivatalos támogatást, az Európai Uniónak és az OECD-nek megküldött jelentések esetén követett gyakorlatnak megfelelően csak az egyik intézmény szerepeltetheti. Az Eximbank a tevékenységi jelentésben megadja közérdekű adatai elektronikus elérhetőségét is.”

5. § Az R. a következő 13. §-sal egészül ki:

13. § A 2. melléklet a hivatalosan támogatott exporthitelek terén bizonyos iránymutatások alkalmazásáról, valamint a 2001/76 és a 2001/77/EK tanácsi határozat hatályon kívül helyezéséről szóló 2011. november 16-i 1233/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapít meg.”

6. § Az R. az 1. melléklet szerinti 2. melléklettel egészül ki.

7. § Az R.

aa) az „a mellékletben” szövegrész helyébe az „az 1. mellékletben”,

ab) a „melléklet” szövegrész helyébe az „az 1. melléklet”,

b) mellékletének megjelölésében a „Melléklet” szövegrész helyébe az „1. melléklet

szöveg lép.

8. § Hatályát veszti

a) az R.

ab) 3. § c) pontjában az „ , a két éven belüli futamidejű exporthiteleknél az 1. § (2) bekezdésében meghatározott kamatfeltételekkel” és az „ , illetve az 1. § (2) bekezdés” szövegrészek,

ad) 10. §-ában az „A CIRR Bizottság hagyja jóvá az 1. § (2) bekezdésében szereplő kamatokra és díjakra vonatkozó számítási módszert.” szövegrész,

ae) 11/A. § (5) bekezdésében az „A két éven belüli futamidejű garanciáért felszámított díjakat az e bekezdésben meghatározott elvek szerint, az 1. § (2) bekezdésében a díjakra vonatkozó előírások figyelembevételével kell meghatározni.” szövegrész,

b) a hitelintézetek és a pénzügyi vállalkozások éves beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló 250/2000. (XII. 24.) Korm. rendelet 2. § 36. pont b) és d) alpontja.

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

10. § A 4. § és a 6. § a hivatalosan támogatott exporthitelek terén bizonyos iránymutatások alkalmazásáról, valamint a 2001/76 és a 2001/77/EK tanácsi határozat hatályon kívül helyezéséről szóló 2011. november 16-i 1233/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet 5. cikkének és az I. Melléklet 1. és 2. pontjának végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapít meg.

1. melléklet a 204/2012. (VII. 27.) Korm. rendelethez

A 11/A. § (13) bekezdésében foglaltak teljesítéséhez az 1233/2011/EU rendelet alapján az Európai Bizottság számára összeállítandó éves tevékenységi jelentés tartalmára vonatkozó ellenőrzési lista
I.    Jelentéstevőre vonatkozó adatok

 

1

Ország

 

 

2

Adatszolgáltatás dátuma

 

 

3

Jelentő intézmény, ECA megnevezése

 

II.    A jelentést tevő ország jogára és szabályozására vonatkozó információk

 

1

Az ECA jogi státusza és mandátuma

 

 

2

Az OECD Megállapodás 5. pontja alá tartozó hivatalosan támogatott exporthitel programok a jelentés (……. ) évében

 

 

3

A jelentés évére vonatkozó éves beszámoló elérhetősége

 

III.    A jelentést tevő ország exporthitelezésre vonatkozó politikái

 

1

Általános bemutatás, ideértve mindazon információkat, amelyek segítik a Bizottságot, hogy értékelje a jelentéstevő ECA Európai Unió céljainak és kötelezettségeinek való megfelelését az 1233/2011/EU Rendelet I. melléklet 3. pontja értelmében

 

 

2

Az alábbi politikákra vonatkozó sajátos információk
1) Környezet:
a) Alkalmazzák-e az OECD Államilag támogatott exporthitelek közös környezetvédelmi szemléletéről, vagy az ezt felváltó, az Exporthitelekről és a Kellő Környezeti és Társadalmi Körültekintésről szóló Ajánlásának környezeti vonatkozásait?

 

 

3

b) egyéb kapcsolódó információk

 

 

4

2) Emberi jogok
a) Alkalmazzák-e az OECD Államilag támogatott exporthitelek közös környezetvédelmi szemléletéről, vagy az ezt felváltó, az Exporthitelekről és a Kellő Környezeti és Társadalmi Körültekintésről szóló Ajánlásának emberi jogi vonatkozásait?

 

 

5

b) egyéb kapcsolódó információk

 

 

 

3) Vesztegetés elleni intézkedések:
a) Alkalmazzák-e az OECD Vesztegetésre és a hivatalosan támogatott exporthitelekre vonatkozó Ajánlását?

 

 

6

b) egyéb kapcsolódó információk

 

 

 

4) Fenntartható hitelezési gyakorlat:
a) Alkalmazzák-e az OECD
Alapelveit és Iránymutatásait az alacsony jövedelmű országokba irányuló fenntartható hitelezési gyakorlatok támogatására?

 

 

7

b) egyéb kapcsolódó információk

 

 

8

5) Egyéb politikák

 

IV.    Éves tevékenységi adatok:

 

1

A) Az OECD Megállapodás 5 a 1) pontja szerinti hivatalos támogatás exporthitel garancia vagy biztosítás (tiszta fedezet) nyújtás (HUF és EUR):

 

2

Eszközök áttekintése

 

3

Források áttekintése

 

 

4

Összesített nominális kockázati kitettség
– 01-01-20xx
– 31-12-20xx

 

 

5

a) Kibocsátott biztosítási kötvények alapján összesített nominális kockázati kitettség
– 01-01-20xx
– 31-12-20xx

 

 

6

b) Ígérvények és biztosítási ajánlatok alapján összesített nominális kockázati kitettség
– 01-01-20xx
– 31-12-20xx

 

 

7

Díjbevétel

 

 

8

Megtérülések

 

 

9

Kárfizetés vagy garanciabeváltás

 

 

10

B) Az OECD Megállapodás 5a 2) pontja szerinti hivatalos támogatás (hivatalos finanszírozási támogatás) nyújtása (HUF és EUR):

 

11

Eszközök áttekintése

 

 

12

Források áttekintése

 

 

13

a) a hivatalosan támogatott kölcsönök nominális állományának értéke
– 01-01-20xx
– 31-12-20xx

 

 

14

b) mérleg alatti kötelezettségek összesen
– 01-01-20xx
– 31-12-20xx

 

 

15

Kamatbevételek

 

 

16

Éves eredmény vagy veszteség

 

V.    Feltételes kötelezettségvállalások

 

1

Tüntesse fel azokat az OECD Megállapodás 5. pontja alá tartozó hivatalosan támogatott exporthitelezési tevékenységeit, amelyekből feltételes kötelezettségvállalás jelentkezhet

 

VI.    A környezeti kockázatok értékelése

 

1

Környezeti kockázatok

 

 

2

a) az A Kategóriájú ügyletek száma és a kitettség értéke (HUF és EUR)

 

 

3

b) a B Kategóriájú ügyletek száma és a kitettség értéke (HUF és EUR)

 

 

4

Hogyan kerülnek figyelembe vételre az OECD Megállapodás 5. pontja alá tartozó hivatalosan támogatott exporthitelezési tevékenységükben azok a környezeti kockázatok, amelyek egyéb jelentős kockázatokat okozhatnak?

 

1

A rendelet a 9. § alapján hatályát vesztette 2012. július 29. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére