• Tartalom

205/2012. (VII. 27.) Korm. rendelet

205/2012. (VII. 27.) Korm. rendelet

a Magyar Exporthitel Biztosító Részvénytársaság által a központi költségvetés terhére, a Kormány készfizető kezessége mellett vállalható nem piacképes kockázatú biztosítások feltételeiről szóló 312/2001. (XII. 28.) Korm. rendelet módosításáról1

2012.07.28.

A Kormány a Magyar Export-Import Bank Részvénytársaságról és a Magyar Exporthitel Biztosító Részvénytársaságról szóló 1994. évi XLII. törvény 26. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében foglalt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A Magyar Exporthitel Biztosító Részvénytársaság által a központi költségvetés terhére, a Kormány készfizető kezessége mellett vállalható nem piacképes kockázatú biztosítások feltételeiről szóló 312/2001. (XII. 28.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 2. § (1) bekezdés h) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazásában)

h) export: olyan termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás, amelyet a gazdálkodó szervezet a számviteli szabályok szerint exportárbevételként számol el;”

2. § Az R. 2. § (1) bekezdése a következő n) ponttal egészül ki:

(E rendelet alkalmazásában)

n) érdekeltség: olyan külföldön bejegyzett, a biztosított tulajdonosi érdekeltségébe tartozó gazdálkodó szervezet,
na) amelyben a biztosított vagy a biztosított bármely többségi tulajdonosa közvetlenül vagy közvetve többségi tulajdonosi részesedéssel rendelkezik, vagy
nb) amely vagy amelynek bármely többségi tulajdonosa a biztosított gazdálkodó szervezetben közvetve vagy közvetlenül többségi tulajdonosi részesedéssel rendelkezik.”

3. § Az R. 4. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A Mehib Rt. által biztosítható:)

b) a külföldi adóssal szembeni exportirányú külkereskedelmi szerződésből és hitelszerződésből származó követelés, ideértve az érdekeltség biztosítottól átvett áru külföldi adós részére történő továbbértékesítéséből származó követelését is.”

4. § Az R. 6. § (1) bekezdés d) és e) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Az exporthitelnyújtáshoz kapcsolódó biztosításoknál a biztosítási szerződés megkötésének feltétele, hogy)

d) a Mehib Rt. által az OECD Tanácsának az „Államilag támogatott exporthitelek közös környezetvédelmi szemléletéről” szóló, vagy az ennek helyébe lépő, az „Exporthitelekről és a kellő környezeti és társadalmi körültekintésről” szóló Ajánlásának megfelelően elvégzett környezeti célú átvilágítás, környezeti hatástanulmány vagy környezeti és társadalmi hatástanulmány alapján a finanszírozott ügylet nem minősül a környezetre nézve károsnak.
e) Mehib Rt. lefolytatta az OECD „Alacsony jövedelmű országoknak történő hivatalos exporthitelnyújtása vonatkozó fenntartható hitelezési gyakorlatok támogatására vonatkozó elvekről és iránymutatásokról” szóló dokumentumban előírt eljárásokat.”

5. § Az R. 21. §-a a következő (10) bekezdéssel egészül ki:

„(10) A Mehib Rt. az Európai Bizottság számára készítendő éves tevékenységi jelentéshez az 5. mellékletben meghatározott tartalmú jelentést készít. A jelentésben azokat az ügyleteket, amelyekhez a Magyar Export-Import Bank Részvénytársaság és a Mehib Rt. közösen nyújtott hivatalos támogatást, az Európai Uniónak és az OECD-nek megküldött jelentések esetén követett gyakorlatnak megfelelően csak az egyik intézmény szerepeltetheti. A Mehib Rt. a tevékenységi jelentésben megadja közérdekű adatai elektronikus elérhetőségét is.”

6. § Az R. 22. § (7) bekezdése a következő e) ponttal egészül ki:

(Ez a rendelet a következő uniós jogi aktusok végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg:)

e) az Európai Parlament és a Tanács 1233/2011/EU rendelete (2011. november 16.) a hivatalosan támogatott exporthitelek terén bizonyos iránymutatások alkalmazásáról, valamint a 2001/76 és a 2001/77/EK tanácsi határozat hatályon kívül helyezéséről.”

7. § Az R. az 1. melléklet szerinti 5. melléklettel egészül ki.

8. § Az R.

a) 7. § (9) bekezdésében a „felügyelő bizottságának” szövegrész helyébe az „igazgatóságának” szöveg, az „a felügyelő bizottság” szövegrész helyébe az „az igazgatóság” szöveg,

b) 10. § (3) és (5) bekezdésében a „felügyelő bizottsága” szövegrész helyébe az „igazgatósága” szöveg, az „A felügyelő bizottság” szövegrész helyébe az „Az igazgatóság” szöveg,

c) 10. § (4) bekezdésében és 21. § (1) bekezdésében a „felügyelő bizottsága” szövegrész helyébe az „igazgatósága” szöveg

lép.

9. § Az R. 1. számú mellékletében az „I. Az Európai Unió tagállamai” szövegrész helyébe az „I. Az Európai Unió tagállamai Görögország kivételével” szöveg lép.

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

11. § Az 5. § és a 7. § a hivatalosan támogatott exporthitelek terén bizonyos iránymutatások alkalmazásáról, valamint a 2001/76 és a 2001/77/EK tanácsi határozat hatályon kívül helyezéséről szóló 2011. november 16-i 1233/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet 5. cikkének és az I. Melléklet 1. és 2. pontjának a végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapít meg.

1. melléklet a 205/ 2012. (VII. 27.) Korm. rendelethez

A 21. § (10) bekezdésben foglaltak teljesítéséhez az 1233/2011/EU rendelet alapján az Európai Bizottság számára összeállítandó éves tevékenységi jelentés tartalmára vonatkozó ellenőrzési lista
I.     Jelentéstevőre vonatkozó adatok

 

1

Ország

 

 

2

Adatszolgáltatás dátuma

 

 

3

Jelentő intézmény, export-hitelügynökség (a továbbiakban: ECA) megnevezése

 

II.    A jelentést tevő ország jogára és szabályozására vonatkozó információk

 

1

Az ECA jogi státusza és mandátuma

 

 

2

Az OECD Megállapodás 5. pontja alá tartozó hivatalosan támogatott exporthitel programok a jelentés (……. ) évében

 

 

3

A jelentés évére vonatkozó éves beszámoló elérhetősége

 

III.    A jelentést tevő ország exporthitelezésre vonatkozó politikái

 

1

Általános bemutatás, ideértve mindazon információkat, amelyek segítik a Bizottságot, hogy értékelje a jelentéstevő ECA Európai Unió céljainak és kötelezettségeinek való megfelelését az 1233/2011/EU Rendelet I. melléklet 3. pontja értelmében

 

 

2

Az alábbi politikákra vonatkozó sajátos információk
1) Környezet:
a) Alkalmazzák-e az OECD Államilag támogatott exporthitelek közös környezetvédelmi szemléletéről, vagy az ezt felváltó, az Exporthitelekről és a Kellő Környezeti és Társadalmi Körültekintésről szóló Ajánlásának környezeti vonatkozásait?

 

 

3

b) egyéb kapcsolódó információk

 

 

4

2) Emberi jogok
a) Alkalmazzák-e az OECD Államilag támogatott exporthitelek közös környezetvédelmi szemléletéről, vagy az ezt felváltó, az Exporthitelekről és a Kellő Környezeti és Társadalmi Körültekintésről szóló Ajánlásának emberi jogi vonatkozásait?

 

 

5

b) egyéb kapcsolódó információk

 

 

 

3) Vesztegetés elleni intézkedések:
a) Alkalmazzák-e az OECD Vesztegetésre és a hivatalosan támogatott exporthitelekre vonatkozó Ajánlását?

 

 

6

b) egyéb kapcsolódó információk

 

 

 

4) Fenntartható hitelezési gyakorlat:
a) Alkalmazzák-e az OECD
Alapelveit és Iránymutatásait az alacsony jövedelmű országokba irányuló fenntartható hitelezési gyakorlatok támogatására?

 

 

7

b) egyéb kapcsolódó információk

 

 

8

5) Egyéb politikák

 

IV.    Éves tevékenységi adatok:

 

1

A) Az OECD Megállapodás 5 a 1) pontja szerinti hivatalos támogatás exporthitel garancia vagy biztosítás (tiszta fedezet) nyújtás (HUF és EUR):

 

2

Eszközök áttekintése

 

3

Források áttekintése

 

 

4

Összesített nominális kockázati kitettség
– 01-01-20xx
– 31-12-20xx

 

 

5

a) Kibocsátott biztosítási kötvények alapján összesített nominális kockázati kitettség
– 01-01-20xx
– 31-12-20xx

 

 

6

b) Ígérvények és biztosítási ajánlatok alapján összesített nominális kockázati kitettség
– 01-01-20xx
– 31-12-20xx

 

 

7

Díjbevétel

 

 

8

Megtérülések

 

 

9

Kárfizetés vagy garanciabeváltás

 

 

10

B) Az OECD Megállapodás 5a 2) pontja szerinti hivatalos támogatás (hivatalos finanszírozási támogatás) nyújtása (HUF és EUR):

 

11

Eszközök áttekintése

 

 

12

Források áttekintése

 

 

13

a) a hivatalosan támogatott kölcsönök nominális állományának értéke
– 01-01-20xx
– 31-12-20xx

 

 

14

b) mérleg alatti kötelezettségek összesen
– 01-01-20xx
– 31-12-20xx

 

 

15

Kamatbevételek

 

 

16

Éves eredmény vagy veszteség

 

V.    Feltételes kötelezettségvállalások

 

1

Tüntesse fel azokat az OECD Megállapodás 5. pontja alá tartozó hivatalosan támogatott exporthitelezési tevékenységeit, amelyekből feltételes kötelezettségvállalás jelentkezhet

 

VI.    A környezeti kockázatok értékelése

 

1

Környezeti kockázatok

 

 

2

a) az A Kategóriájú ügyletek száma és a kitettség értéke (HUF és EUR)

 

 

3

b) a B Kategóriájú ügyletek száma és a kitettség értéke (HUF és EUR)

 

 

4

Hogyan kerülnek figyelembe vételre az OECD Megállapodás 5. pontja alá tartozó hivatalosan támogatott exporthitelezési tevékenységükben azok a környezeti kockázatok, amelyek egyéb jelentős kockázatokat okozhatnak?

 

1

A rendelet a 10. § alapján hatályát vesztette 2012. július 29. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére