• Tartalom

21/2012. (X. 11.) HM rendelet

21/2012. (X. 11.) HM rendelet

a Magyar Honvédség Öltözködési Szabályzatának kiadásáról szóló 9/2005. (III. 30.) HM rendelet módosításáról1

2012.10.19.

A Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény 287. § (2) bekezdésének k) pontjában, a) pont ag) és ah) alpontjában, továbbá a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény f) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdése szerinti feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § A Magyar Honvédség Öltözködési Szabályzatának kiadásáról szóló 9/2005. (III. 30.) HM rendelet (a továbbiakban: R.) 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

1. § E rendelet hatálya a hivatásos és szerződéses katonákra, az önkéntes műveleti tartalékos katonára, az önkéntes védelmi tartalékos katonára, a honvéd tisztjelöltre, a honvéd altiszt-jelöltre, továbbá – megelőző védelmi helyzet és rendkívüli állapot idején, a hadkötelezettség bevezetése után – a hadköteles katonára (a továbbiakban: tényleges állomány), a hivatásos állományból nyugállományba helyezett és a szolgálati járandóságban részesülő személyekre (a továbbiakban: nyugállományú), valamint a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre, a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire terjed ki.”

2. § Az R. Melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

3. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

1. melléklet a 21/2012. (X. 11.) HM rendelethez

1. Az R. Melléklet 2. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„2. Katonai egyenruhát – a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény (a továbbiakban: Hvt.), és a Hjt. alapján – visel az e rendelet hatálya alá tartozó tényleges állomány, így a hivatásos és szerződéses tábornok, főtiszt, tiszt, zászlós, altiszt, tisztesi rendfokozattal rendelkező, illetve a közkatona, a címzetes önkéntes tartalékos, az önkéntes műveleti tartalékos és önkéntes védelmi tartalékos katona, valamint a honvéd tisztjelölt, a honvéd altiszt-jelölt, továbbá – megelőző védelmi helyzet és rendkívüli állapot idején, a hadkötelezettség bevezetése után – a hadköteles katona.”
2. Az R. Melléklet 4. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„4. A hadi- (gyakorló-) öltözet a tényleges állomány alapruházata békeidőben és békétől eltérő időszakban egyaránt. A hadi- (gyakorló-) öltözetet a hivatásos, a szerződéses, a honvéd tisztjelölt és a honvéd altiszt-jelölt állomány béketámogató és az MH feladatát képező egyéb műveletek, gyakorlatok, valamint kiképzési tevékenységek során, a szolgálatot teljesítő önkéntes műveleti és önkéntes védelmi tartalékos felkészítés, megelőző védelmi helyzet és rendkívüli állapot idején, továbbá a hadkötelezettség bevezetése után a hadköteles katona, valamint a próbaidős szerződéses állomány a próbaidő alatt állandó jelleggel viseli.
A hadi- (gyakorló-) ruházat általános, ejtőernyős, repülőszerelő, repülőműszaki és repülőhajózó öltözetekre tagozódik.”
3. Az R. Melléklet 5. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„5. A köznapi öltözet – ha más öltözet nincs elrendelve – a hivatásos, a szerződéses tiszti, altiszti állomány, továbbá a honvéd tisztjelöltek ruházata, valamint az öltözetet viselheti a szerződéses legénységi, az önkéntes műveleti tartalékos, önkéntes védelmi tartalékos állomány a szolgálati tevékenységük ellátása során.
A köznapi ruházat általános, légierő által viselt és hadihajós öltözetekre tagolódik.”
4. Az R. Melléklet 6. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„6. Ünnepi öltözetet visel a hivatásos, a szerződéses tiszt, altiszt, valamint a honvéd tisztjelölt, viselhet a szerződéses legénységi, az önkéntes műveleti tartalékos, önkéntes védelmi tartalékos állomány laktanyán belül és kívül ünnepi állománygyűlések, rendezvények alkalmával.
Ezt az öltözetet viseli a honvéd tisztjelölt, továbbá viselheti a szerződéses legénységi, az önkéntes műveleti tartalékos, önkéntes védelmi tartalékos állomány nemzeti és állami ünnepeken, kiemelkedő társadalmi és ünnepélyes katonai rendezvényeken.
Az ünnepi ruházat általános, légierő által viselt és hadihajós öltözetekre tagolódik.”
5. Az R. Melléklet 7. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„7. A társasági öltözet a hivatásos és a szerződéses tiszti, altiszti állomány alkalmi ruházata nemzeti és állami ünnepeken, kiemelkedő katonai és társadalmi rendezvényeken, katonai temetésen. Társasági öltözetet lehet viselni jelentősebb családi események alkalmával.
A társasági ruházat általános, légierő által viselt és hadihajós öltözetekre tagolódik.
A címzetes önkéntes tartalékos katona a vele megkötött szerződés hatálya alatt általános társasági öltözetet viselhet.”
6. Az R. Melléklet 9. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„9. A díszelgő öltözet a Nemzeti Honvéd Díszegység – azon belül a Honvéd Koronaőrség, a Honvéd Palotaőrség és a Honvéd Díszzászlóalj (a továbbiakban: Díszzászlóalj) – valamint a katonazenekarok állományának ruházata díszelgési szakfeladataik végrehajtása során, nemzeti és állami ünnepeken, kiemelkedő katonai és társadalmi rendezvényeken, temetéseken, továbbá az elöljáró által meghatározott alkalmak esetén.
Honvéd tisztjelölti díszöltözetet visel az MH Ludovika Zászlóalj (a továbbiakban: MH LZ) állományába tartozó honvéd tisztjelölt a tisztavatáson, az MH és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (a továbbiakaban: NKE) ünnepélyes katonai-, valamint kulturális eseményein.
A katonazenekarok díszruházata általános és légierő által viselt öltözetekre tagolódik.”
7. Az R. Melléklet 15. pont b) alpontjának ba) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A szervezet vezetője egyes meghatározott feladatok teljesítéséhez kapcsolódóan az Öltözködési Szabályzat rendelkezéseitől eltérő öltözet viselését rendelheti el)
ba) a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (a továbbiakban: KNBSZ),”
8. Az R. Melléklet 19. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„19. Ha a parancsnok másképp nem rendelkezik, a fegyver és haditechnikai eszközök nélkül sorakozó, felvonuló hivatásos és a szerződéses tiszti, altiszti állomány társasági- vagy ünnepi-, a honvéd tisztjelölt honvéd tisztjelölti dísz- vagy ünnepi-, a honvéd altiszt-jelölt, a tisztesi rendfokozattal rendelkező szerződéses katona, illetve a közkatona hadi- (gyakorló-) öltözetet visel.”
9. Az R. Melléklet a következő 23/A. ponttal egészül ki:
„23/A. A katona szolgálati időben, szolgálati feladata végrehajtása során az állományilletékes parancsnok engedélyével gondozott, rendezett, a konszolidált megjelenés kritériumait kielégítő polgári ruhát viselhet. Az erre vonatkozó írásos engedélyt a katona a katonai objektumon kívül köteles magánál tartani és azt felszólításra bemutatni.”
10. Az R. Melléklet 40. pont f) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A katonának tilos:)
f) a ruha fazonján, gallérhajtókán gyászszalagot viselni, élő vagy művirágot feltűzni,”
11. Az R. Melléklet 45. A) pont nyitó szövegrésze helyébe a következő rendelkezés lép:
„45. A) A 90 M és 2000 M általános hadi- (gyakorló-) öltözetet viseli – az ejtőernyős – mélységi és csapatfelderítő –, a tűzszerész és hadihajós, a repülőszerelő és a szakfeladatot végrehajtó repülőhajózó állomány kivételével – az MH tényleges állománya. A 90 M és 2000 M általános hadi- (gyakorló-) öltözetet viseli az állomány béketámogató és az MH feladatát képező egyéb műveletek – különösen katasztrófa-elhárítás, humanitárius segítségnyújtás, terrorelhárítás – során, harcászati gyakorlaton, terepen végrehajtott foglalkozások alkalmával, alaki szemlén, készenlét fokozásakor, katonai rendezvényeken, továbbá ha a sorakozás, felvonulás fegyverrel vagy haditechnikával történik.
Az öltözetet a hivatásos és a szerződéses főtiszt, tiszt, zászlós, altiszt, valamint a tisztesi rendfokozatú szerződéses állomány és a közkatona, továbbá a honvéd tisztjelölt és a honvéd altiszt-jelölt viseli az egység-, illetve ennél alacsonyabb szintű 24 órás ügyeleti szolgálatban; továbbá a próbaidős szerződéses, az önkéntes műveleti tartalékos és önkéntes védelmi tartalékos állomány szolgálati idejében, továbbá őr- és ügyeleti szolgálatban.
Az öltözetet a hivatásos és a szerződéses állomány a napi szolgálati tevékenysége során is viselheti.”
12. Az R. Melléklet 45. C) pont d) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
[A 90 M és 2000 M általános, a 93 M ejtőernyős és a 93 M repülőszerelő hadi- (gyakorló-) öltözet hordmód változatai:]
d) nyáron és átmeneti időszakban 90 M nyári gyakorló sapkát visel
da) a nem szervezetszerű díszalegység alkalmazása során a díszalegységbe beosztott állomány,
db) a csapatzászló kísérésére kijelölt állomány,
dc) koszorúzási ünnepségeken a koszorúvivő és díszőrséget adó állomány,
dd) kiemelkedő katonai és társadalmi rendezvényekre kirendelt állomány,
de) a temetésen részt vevő katona, valamint a díszőrségbe és a díszalegységbe beosztott, illetve díszsortüzet adó állomány,
df) a történelmi zászlók zászlóvivői,
dg) az altisztavatáson az avatandó, a honvéd eskün az esküt tevő, továbbá a feladat végrehajtásában részt vevő,
dh) az egység, alegység sorakozón felsorakozó állomány,”
13. Az R. Melléklet 45. C) pont p) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A 90 M és 2000 M általános, a 93 M ejtőernyős és a 93 M repülőszerelő hadi- (gyakorló-) öltözet hordmód változatai:)
p) átmeneti időszakban az általános bakancs helyett a nyári bakancs, nyáron a nyári bakancs helyett az általános bakancs, továbbá védőlábbeliként téli védőbakancs és gumicsizma is viselhető,”
14. Az R. Melléklet 45. C) pont z) alpontjának zb) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
[A 90 M és 2000 M általános, a 93 M ejtőernyős és a 93 M repülőszerelő hadi- (gyakorló-) öltözet hordmód változatai:]
(a 90 M gyakorlózubbony és a 90 M gyakorlónadrág alatt)
zb) télen a gyakorlópóló és a 2008 M téli vékony felső fölött a 2008 M téli vastag felső, a 90 M gyakorlónadrág alatt a 2008 M téli vékony alsón a 2008 M téli vastag alsó viselhető.”
15. Az R. Melléklet 45. pont a következő G) ponttal egészül ki:
G) Az önkéntes védelmi tartalékos békeidőben – a rendelkezésre állás időszakában, a szerződésében meghatározott őrzés-védelmi feladata ellátása során – formaruházatként 90 M és 2000 M általános hadi- (gyakorló-) öltözetet viselhet.
Az öltözet változatai:

Télen

26. változat
90 M téli gyakorló sapka
Csősál
90 M gyakorlókabát
90 M kabátbélés
90 M gyakorlózubbony
Gyakorlópóló
90 M gyakorlónadrág
Fekete csatos bőröv
Fekete bakancs
Téli ing
Téli alsó
Fekete kesztyű
Zokni

Átmeneti időszakban

27. változat

28. változat

Fekete barett sapka

Fekete barett sapka

90 M gyakorlókabát

90 M gyakorlózubbony

90 M gyakorlózubbony

Gyakorlópóló

Gyakorlópóló

90 M gyakorlónadrág

90 M gyakorlónadrág

Fekete csatos bőröv

Fekete csatos bőröv

Fekete bakancs

Fekete bakancs

Zokni

Zokni

 

Nyáron

29. változat

30. változat

Fekete barett sapka

Fekete barett sapka

2000 M nyári hosszú ujjú gyakorlózubbony

2000 M nyári hosszú ujjú gyakorlózubbony

Gyakorlópóló

2000 M nyári gyakorlónadrág

2000 M nyári gyakorlónadrág

Fekete csatos bőröv

Fekete csatos bőröv

Fekete bakancs

Fekete bakancs

Zokni

Zokni

 

Az önkéntes védelmi tartalékos által viselt 90 M és 2000 M általános hadi- (gyakorló-) öltözet hordmód változatai:
a) télen:
aa) 90 M téli gyakorlókabát béléssel begombolt gallérral, csősállal,
ab) 90 M téli gyakorlókabát felső gombja kigombolva, alatta 90 M gyakorlózubbony begombolt gallérral,
b) átmeneti időszakban:
ba) 90 M téli gyakorlókabát – bélés nélkül – felső gombja kigombolva, alatta 90 M gyakorlózubbony begombolt gallérral,
bb) 90 M gyakorlózubbony felső gombja kigombolva, alatta póló,
c) nyáron:
ca) 90 M gyakorlózubbony felső gombja kigombolva, alatta gyakorlópóló,
cb) 2000 M nyári hosszú ujjú gyakorlózubbony felső gombja kigombolva, alatta gyakorlópóló,
cc) 2000 M nyári hosszú ujjú gyakorlózubbony felső gombja kigombolva,
cd) 2000 M nyári hosszú ujjú gyakorlózubbony felső gombja kigombolva, ujja felhajtva, alatta gyakorlópóló,
ce) 2000 M nyári hosszú ujjú gyakorlózubbony felső gombja kigombolva, ujja felhajtva viselendő,
cf) az önkéntes védelmi tartalékos a 2000 M nyári hosszú ujjú gyakorlózubbony helyett 2000 M rövid ujjú nyári gyakorlózubbonyt viselhet,
d) télen a fűtetlen őrhelyen 96 M téli őrruha viselhető,
e) az önkéntes védelmi tartalékos csapadékos időjárás esetén a hadi- (gyakorló-) öltözet összes változatához PVC körgallért visel, a PVC körgallér helyett, tépőzáras hímzett beosztásjelzéssel ellátott, esővédő zubbony viselhető,
f) a 28. változat nyáron is viselhető,
g) az önkéntes védelmi tartalékos a hímzett önkéntes védelmi tartalékos sapkajelvénnyel ellátott fekete barett sapka helyett 90 M nyári sapkát viselhet,
h) az önkéntes védelmi tartalékos hadi- (gyakorló-) öltözete a szolgálati beosztás ellátása során bilinccsel, bilincstartóval, gumibottal, gumibottartóval, FBŐ jelvénnyel és FBŐ igazolvánnyal egészül ki,
i) az önkéntes védelmi tartalékos a rendelkezésre állás időszakában, kizárólag a szerződésében meghatározott MH objektumban végzett őrzés-védelmi alapfeladata ellátása során viselhet hadi- (gyakorló-) öltözetet. A szolgálati helyre, munkahelyre, valamint az onnan történő közlekedés, utazás alatt, továbbá a szolgálati feladattal nem összefüggő tevékenység során az öltözetet nem viselheti,
j) az önkéntes védelmi tartalékos katonanőkre az önkéntes védelmi tartalékos katona férfiakkal azonos előírások vonatkoznak.”
16. Az R. Melléklet 46. pont nyitó szövegrésze helyébe a következő rendelkezés lép:
„46. Az öltözetet viseli a hivatásos és a szerződéses tiszti, altiszti, viselheti a szerződéses legénységi és az önkéntes műveleti tartalékos, önkéntes védelmi tartalékos állomány a napi szolgálati tevékenysége során, valamint viseli a honvéd tisztjelölt a tantermi foglalkozások alkalmával, ha más öltözetet nem rendeltek el, továbbá ügyeleti szolgálatban, ha annak jellege nem teszi szükségessé a hadi- (gyakorló-) öltözetet.”
17. Az R. Melléklet 46. B) pont a) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A köznapi öltözet hordmód változatai:)
a) a honvéd tisztjelölt, valamint az általános köznapi öltözetet viselő szerződéses legénységi, önkéntes műveleti tartalékos és önkéntes védelmi tartalékos állomány köznapi sapkát, a légierő által viselt és a hadihajós köznapi öltözetet viselő szerződéses legénységi, önkéntes műveleti tartalékos és önkéntes védelmi tartalékos állomány sötétkék köznapi sapkát hord a köznapi öltözet valamennyi változatához,”
18. Az R. Melléklet 46. B) pont d) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A köznapi öltözet hordmód változatai:)
d) a honvéd tisztjelölt, valamint az általános köznapi öltözetet viselő szerződéses legénységi, önkéntes műveleti tartalékos és önkéntes védelmi tartalékos állomány a posztóköpeny helyett 3/4-es ballonkabátot, a légierő által viselt és a hadihajós köznapi öltözetet viselő szerződéses legénységi, önkéntes műveleti tartalékos és önkéntes védelmi tartalékos állomány a sötétkék posztóköpeny helyett sötétkék 3/4-es ballonkabátot hord,”
19. Az R. Melléklet 46. B) pont e) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A köznapi öltözet hordmód változatai:)
e) csapadékos időjárás esetén a 4–7. változat esőkabáttal, a 11–14. változat sötétkék esőkabáttal egészül ki, az 5–7. változat viselése esetén az esőkabát, illetve a 12–14. változat viselése esetén a sötétkék esőkabát helyett, felső ruhadarabként, tépőzáras hímzett rendfokozati jelzéssel ellátott esővédő zubbony viselhető,”
20. Az R. Melléklet 46. B) pont u) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A köznapi öltözet hordmód változatai:)
u) az általános köznapi öltözetet viselő állomány – a szerződéses legénységi, az önkéntes műveleti tartalékos és az önkéntes védelmi tartalékos katona, valamint a honvéd tisztjelölt kivételével – a köznapi öltözet nyári változataihoz a köznapi sapka helyett köznapi Bocskai sapkát is viselhet.”
21. Az R. Melléklet 46. B) pont a következő x) alponttal egészül ki:
(A köznapi öltözet hordmód változatai:)
x) a hivatásos, szerződéses tábornok, főtiszt, tiszt és altiszt átmeneti időszakban, az időjárás függvényében a 4/4-es ballonkabát helyett posztóköpenyt, a sötétkék 4/4-es ballonkabát helyett sötétkék posztóköpenyt viselhet.”
22. Az R. Melléklet 46. D) pont a) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A női köznapi öltözet hordmód változatai:)
a) a honvéd tisztjelölt női, valamint az általános köznapi öltözetet viselő szerződéses legénységi, önkéntes műveleti tartalékos és önkéntes védelmi tartalékos katonanői állomány köznapi sapkát, a légierő által viselt és a hadihajós köznapi öltözetet viselő szerződéses legénységi, önkéntes műveleti tartalékos és önkéntes védelmi tartalékos katonanői állomány sötétkék köznapi sapkát hord a köznapi öltözet valamennyi változatához,”
23. Az R. Melléklet 46. D) pont d) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A női köznapi öltözet hordmód változatai:)
d) csapadékos időjárás esetén a 17–20. változat női esőkabáttal, a 23–26. változat sötétkék női esőkabáttal egészül ki, a 18–20. változat viselése esetén a női esőkabát, illetve a 24–26. változat viselése esetén a sötétkék női esőkabát helyett, felső ruhadarabként, tépőzáras hímzett rendfokozati jelzéssel ellátott esővédő zubbony viselhető,”
24. Az R. Melléklet 46. D) pont k) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A női köznapi öltözet hordmód változatai:)
k) az általános női köznapi öltözetet viselő állomány a köznapi öltözet valamennyi változatához barna színű derékövet hord ezüstszínű csattal; a tábornok, a főtiszt, a tiszt és a zászlós aranyszínű, az altiszt, a tisztes, valamint a honvéd tisztjelölt ezüstszínű stilizált címerrel díszítve,”
25. Az R. Melléklet 46. D) pont w) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A női köznapi öltözet hordmód változatai:)
w) az általános köznapi öltözetet viselő katonanő – kivétel a szerződéses legénységi, az önkéntes műveleti tartalékos és az önkéntes védelmi tartalékos katonanő, valamint a honvéd tisztjelölt nő – a köznapi öltözet nyári változataihoz a köznapi sapka helyett női kalapot is viselhet,”
26. Az R. Melléklet 46. D) pont a következő z) alponttal egészül ki:
(A női köznapi öltözet hordmód változatai:)
z) a hivatásos, szerződéses tábornok, főtiszt, tiszt, zászlós és altiszt katonanő átmeneti időszakban, az időjárás függvényében a női ballonkabát helyett női posztóköpenyt, a sötétkék
női ballonkabát helyett sötétkék női posztóköpenyt viselhet.”
27. Az R. Melléklet 47. pont nyitó szövegrésze helyébe a következő rendelkezés lép:
„47. Ünnepi öltözetet visel a hivatásos, a szerződéses tiszti, altiszti, viselhet a szerződéses legénységi, az önkéntes műveleti tartalékos és az önkéntes védelmi tartalékos állomány, valamint viseli a honvéd tisztjelölt a laktanyán belül és kívül ünnepi állománygyűlések, rendezvények, továbbá külföldi katonai küldöttségek fogadása, baráti és nyugdíjas találkozók, valamint egyéb kulturális események alkalmával.
Ezt az öltözetet viseli a honvéd tisztjelölt, továbbá viselheti a szerződéses legénységi, az önkéntes műveleti tartalékos és az önkéntes védelmi tartalékos állomány nemzeti és állami ünnepeken, kiemelkedő társadalmi és ünnepélyes katonai rendezvényeken, ha a sorakozás (felvonulás) fegyver és haditechnika nélkül történik, valamint az elöljáró által meghatározott alkalommal, katonai temetésen, illetve viselheti jelentősebb családi eseményeken (különösen házasságkötés, keresztelő).”
28. Az R. Melléklet 47. B) pont a) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(Az ünnepi öltözet hordmód változatai:)
a) a honvéd tisztjelölt, valamint az általános ünnepi öltözetet viselő szerződéses legénységi, önkéntes műveleti tartalékos és önkéntes védelmi tartalékos állomány köznapi sapkát, a légierő által viselt és a hadihajós ünnepi öltözetet viselő szerződéses legénységi, önkéntes műveleti tartalékos és önkéntes védelmi tartalékos állomány sötétkék köznapi sapkát hord az ünnepi öltözet valamennyi változatához,”
29. Az R. Melléklet 47. B) pont c) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(Az ünnepi öltözet hordmód változatai:)
c) a honvéd tisztjelölt, valamint az általános ünnepi öltözetet viselő szerződéses legénységi, önkéntes műveleti tartalékos és önkéntes védelmi tartalékos állomány a posztóköpeny helyett 3/4-es ballonkabátot, a légierő által viselt és a hadihajós ünnepi öltözetet viselő szerződéses legénységi, önkéntes műveleti tartalékos és önkéntes védelmi tartalékos állomány a sötétkék posztóköpeny helyett sötétkék 3/4-es ballonkabátot hord,”
30. Az R. Melléklet 47. B) pont j) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(Az ünnepi öltözet hordmód változatai:)
j) az általános ünnepi öltözetet viselő állomány az ünnepi öltözet valamennyi változatához barna színű derékövet hord ezüstszínű csattal, a tábornok, a főtiszt, a tiszt és a zászlós aranyszínű, az altiszt, a tisztes, valamint a honvéd tisztjelölt ezüstszínű stilizált címerrel díszítve,”
31. Az R. Melléklet 47. B) pont a következő s) alponttal egészül ki:
(Az ünnepi öltözet hordmód változatai:)
s) a hivatásos, szerződéses tábornok, főtiszt, tiszt és altiszt átmeneti időszakban, az időjárás függvényében a 4/4-es ballonkabát helyett posztóköpenyt, a sötétkék 4/4-es ballonkabát helyett sötétkék posztóköpenyt viselhet.”
32. Az R. Melléklet 47. D) pont a) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A női ünnepi öltözet hordmód változatai:)
a) a honvéd tisztjelölt női, valamint az általános ünnepi öltözetet viselő szerződéses legénységi, önkéntes műveleti tartalékos és önkéntes védelmi tartalékos katonanői állomány köznapi sapkát, a légierő által viselt és a hadihajós ünnepi öltözetet viselő szerződéses legénységi, önkéntes műveleti tartalékos és önkéntes védelmi tartalékos katonanői állomány sötétkék köznapi sapkát hord az ünnepi öltözet valamennyi változatához,”
33. Az R. Melléklet 47. D) pont i) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A női ünnepi öltözet hordmód változatai:)
i) az általános női ünnepi öltözetet viselő állomány az ünnepi öltözet valamennyi változatához barna színű derékövet hord ezüstszínű csattal, a tábornok, a főtiszt, a tiszt és a zászlós aranyszínű, az altiszt, a tisztes, valamint a honvéd tisztjelölt ezüstszínű stilizált címerrel díszítve,”
34. Az R. Melléklet 47. D) pont a következő r) alponttal egészül ki:
(A női ünnepi öltözet hordmód változatai:)
r) a hivatásos, szerződéses tábornok, főtiszt, tiszt és altiszt katonanő átmeneti időszakban, az időjárás függvényében a női ballonkabát helyett női posztóköpenyt, a sötétkék női ballonkabát helyett sötétkék női posztóköpenyt viselhet.”
35. Az R. Melléklet 48. pont nyitó szövegrésze helyébe a következő rendelkezés lép:
„48. Az öltözetet az MH hivatásos és szerződéses főtiszti, tiszti, zászlósi, altiszti állománya viseli nemzeti és állami ünnepeken, kiemelkedő katonai és társadalmi rendezvényeken, ha a sorakozás, felvonulás fegyver és haditechnika nélkül történik, valamint az elöljáró által meghatározott alkalommal, katonai temetésen, illetve viselheti jelentősebb családi – különösen keresztelő, házasságkötés – eseményeken.
Általános társasági öltözetet viselhet a címzetes önkéntes tartalékos nemzeti és állami ünnepségek katonai rendezvényein, kiemelkedő katonai és katonai vonatkozású társadalmi eseményeken, valamint katonai temetéseken.”
36. Az R. Melléklet 48. C) pont f) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A társasági öltözet hordmód változatai:)
f) az általános társasági öltözetet viselő állomány – az altiszt kivételével –, valamint a légierő által viselt és a hadihajós társasági öltözetet viselő állomány a társasági öltözet valamennyi változatához fekete színű derékövet hord ezüstszínű csattal, a tábornok, főtiszt, tiszt, zászlós aranyszínű, a légierő által viselt és a hadihajós társasági öltözetet viselő altiszt ezüstszínű stilizált címerrel díszítve,”
37. Az R. Melléklet 48. C) pont a következő o) alponttal egészül ki:
(A társasági öltözet hordmód változatai:)
o) a hivatásos, szerződéses tábornok, főtiszt, tiszt és altiszt átmeneti időszakban, az időjárás függvényében a 4/4-es ballonkabát helyett posztóköpenyt, a sötétkék 4/4-es ballonkabát helyett sötétkék posztóköpenyt viselhet.”
38. Az R. Melléklet 48. F) pont f) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A női társasági öltözet hordmód változatai:)
f) az általános női társasági öltözetet viselő állomány – az altiszt kivételével –, valamint a légierő által viselt és a hadihajós női társasági öltözetet viselő állomány a társasági öltözet valamennyi változatához fekete színű derékövet hord ezüstszínű csattal, a tábornok, főtiszt, tiszt, zászlós aranyszínű, a légierő által viselt és a hadihajós női társasági öltözetet viselő altiszt ezüstszínű stilizált címerrel díszítve,”
39. Az R. Melléklet 48. F) pont a következő p) alponttal egészül ki:
(A női társasági öltözet hordmód változatai:)
p) a hivatásos, szerződéses tábornok, főtiszt, tiszt és altiszt katonanő átmeneti időszakban, az időjárás függvényében a női ballonkabát helyett női posztóköpenyt, a sötétkék női ballonkabát helyett sötétkék női posztóköpenyt viselhet.”
40. Az R Melléklet 49. C) pont c) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(Az estélyi öltözet hordmód változatai:)
c) az általános estélyi öltözetet viselő állomány – az altiszt kivételével –, valamint a légierő által viselt és a hadihajós estélyi öltözetet viselő állomány az estélyi öltözet valamennyi változatához fekete színű derékövet hord ezüstszínű csattal, a tábornok, főtiszt, tiszt, zászlós aranyszínű, a légierő által viselt és a hadihajós társasági öltözetet viselő altiszt ezüstszínű stilizált címerrel díszítve,”
41. Az R. Melléklet 49. C) pont a következő i) alponttal egészül ki:
(Az estélyi öltözet hordmód változatai:)
i) a hivatásos, szerződéses tábornok, főtiszt, tiszt és altiszt átmeneti időszakban, az időjárás függvényében a 4/4-es ballonkabát helyett posztóköpenyt, a sötétkék 4/4-es ballonkabát helyett sötétkék posztóköpenyt viselhet.”
42. Az R. Melléklet 49. F) pont d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A női estélyi öltözet hordmód változatai:)
d) az általános női estélyi öltözetet viselő állomány – az altiszt kivételével –, valamint a légierő által viselt és a hadihajós női estélyi öltözetet viselő állomány az estélyi öltözet valamennyi változatához fekete színű derékövet hord ezüstszínű csattal, a tábornok, főtiszt, tiszt, zászlós aranyszínű, a légierő által viselt és a hadihajós társasági öltözetet viselő altiszt ezüstszínű stilizált címerrel díszítve,”
43. Az R. Melléklet 49. F) pont a következő i) alponttal egészül ki:
(A női társasági öltözet hordmód változatai:)
i) a hivatásos, szerződéses tábornok, főtiszt, tiszt és altiszt katonanő átmeneti időszakban, az időjárás függvényében a női ballonkabát helyett női posztóköpenyt, a sötétkék női ballonkabát helyett sötétkék női posztóköpenyt viselhet.”
44. Az R. Melléklet 50. B) pont nyitó szövegrésze helyébe a következő rendelkezés lép:
B) A díszelgő öltözetet viselő szerződéses legénységi állomány”
45. Az R. Melléklet 50. B) pont c) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A díszelgő öltözet hordmód változatai:)
c) ha a díszelgési feladat hadi- (gyakorló-) öltözetben kerül végrehajtásra, a díszegység állománya a 45. A) pont szerint meghatározott általános hadi- (gyakorló-) öltözetet gyakorló sapkával, skarlátpiros színű szakmai sállal és fehér kesztyűvel kiegészítve viseli. +25 °C feletti hőmérséklet esetén a szakmai sál viselése – a feladatot elrendelő állományilletékes parancsnok külön parancsa alapján – mellőzhető,”
46. Az R. Melléklet 50. B) pont a következő e) alponttal egészül ki:
(A díszelgő öltözet hordmód változatai:)
e) a díszalegység állománya a tábori barna díszzubbony megkímélése érdekében, a díszelgés helyszínére történő utazás alatt, valamint a helyszínen a díszelgési feladat megkezdéséig a díszzubbony helyett az e szabályzatban előírt ékítményekkel ellátott
ea) télen és átmeneti időszakban polárpulóvert,
eb) nyáron ingblúzt
viselhet.”
47. Az R. Melléklet a következő alcímmel és 50/A–50/C. ponttal egészül ki:
„A Honvéd Koronaőrség díszelgő öltözete
50/A. Az öltözetet a Honvéd Koronaőrség állománya viseli a Szent Korona és a hozzá tartozó egyes jelvények protokolláris díszelgési szakfeladattal egybekötött őrzése során.
A) A koronaőri díszelgő öltözetet viselő főtiszti, tiszti, zászlósi és altiszti állomány öltözete:

Télen, nyáron és átmeneti időszakban

1. változat

Koronaőri díszsapka

Tábori barna koronaőri díszzubbony

Tábori barna lovaglónadrág

Fekete koronaőri díszcsizma

Fekete díszöv arany (ezüst) csattal

Koronaőri mellzsinór

Fehér kesztyű

Gyakorlópóló

Nadrágtartó

Névkitűző

Zokni

A koronaőri díszelgő öltözet hordmód változatai:
a) a tábori barna koronaőri díszzubbony díszelgő paroli rendfokozati jelzéssel, aranyszínű – a Szent Koronát ábrázoló – koronaőr fegyvernemi jelvénnyel, koronaőri állományt kifejező hímzett színes jelvénnyel, névkitűzővel, koronaőri karjelzéssel és koronaőri mellzsinórral viselendő,
b) a koronaőr állomány a kitüntetést a tábori barna koronaőri díszzubbonyon, szalagsávon viseli,
c) a koronaőr főtiszti, tiszti, zászlósi állomány a fekete díszövet, aranyszínű stilizált Szent Koronával díszített, aranyszínű csattal, a fekete koronaőri díszcsizmát aranyzsinóros díszítéssel viseli,
d) a koronaőr altiszti állomány a fekete díszövet, ezüstszínű stilizált Szent Koronával díszített, ezüstszínű csattal, a fekete koronaőri díszcsizmát feketebőr szegélyfonattal díszítve viseli,
e) a koronaőr főtiszti, tiszti, zászlósi állomány koronaőri díszelgő öltözete külön intézkedésre gombos rézsarkantyúval és rézcsatos fekete sarkantyúszíjjal egészülhet ki.
B) A koronaőri díszelgő szolgálati öltözetet viselő főtiszti, tiszti, zászlósi és altiszti állomány öltözete:

Télen, nyáron és átmeneti időszakban

2. változat

Koronaőri köznapi Bocskai sapka

Koronaőri köznapi zubbony

Köznapi ing

Köznapi pantalló

Nyakkendő

Deréköv

Félcipő

Zokni

Koronaőri mellzsinór

Nadrágtartó

Névkitűző

Nyakkendőcsíptető

Kézelőgomb

A koronaőri díszelgő szolgálati öltözet hordmód változatai:
a) a koronaőri köznapi zubbony köznapi paroli rendfokozati jelzéssel, aranyszínű – a Szent Koronát ábrázoló – koronaőr fegyvernemi jelvénnyel, névkitűzővel, koronaőri állományt kifejező hímzett színes jelvénnyel, koronaőri karjelzéssel és koronaőri mellzsinórral viselendő,
b) a koronaőr állomány a kitüntetést a koronaőri köznapi zubbonyon, szalagsávon viseli,
c) a hosszú ujjú köznapi ing hímzett köznapi rendfokozati jelzéssel, koronaőri állományt kifejező hímzett színes selyem jelvénnyel, névkitűzővel, nyakkendővel – a főtiszt, a tiszt és a zászlós részére aranyszínű, az altiszt részére ezüstszínű nyakkendőcsíptetővel és kézelőgombbal kiegészítve – viselendő,
d) a koronaőr állomány a koronaőri díszelgő szolgálati öltözetéhez barna színű derékövet hord ezüstszínű csattal, a főtiszt, a tiszt és a zászlós aranyszínű, az altiszt ezüstszínű stilizált címerrel díszítve,
e) a koronaőr állomány, a szolgálati helyiségben történő tartózkodása ideje alatt, a koronaőri díszelgő szolgálati öltözetét a koronaőri köznapi Bocskai sapka és a koronaőri köznapi zubbony nélkül viselheti,
f) a koronaőri díszelgő szolgálati öltözet a biztonsági feladatok végrehajtása során patentbilinccsel és bilincstartóval egészül ki,
g) a koronaőri díszelgő szolgálati öltözet csak a speciális őrzésvédelmi feladatok teljesítése alkalmával viselhető.
A Honvéd Palotaőrség díszelgő öltözete
50/B. Az öltözetet a Honvéd Palotaőrség állománya viseli a Sándor Palotával kapcsolatos protokolláris díszelgési és egyéb speciális szakfeladata végrehajtása során.
A) A palotaőri díszelgő öltözetet viselő főtiszt, tiszt, zászlós, altiszt és szerződéses legénységi állomány öltözet változatai:

Télen

Télen, nyáron és átmeneti időszakban

1. változat

2. változat

Palotaőri díszsapka

Palotaőri díszsapka

Palotaőri díszköpeny

Tábori barna palotaőri díszzubbony

Tábori barna palotaőri díszzubbony

Tábori barna palotaőri lovaglónadrág

Tábori barna palotaőri lovaglónadrág

Fekete bokszcsizma

Fekete bokszcsizma

Fekete díszöv arany, vagy ezüst csattal

Fekete díszöv arany, vagy ezüst csattal

Palotaőri mellzsinór

Palotaőri mellzsinór

Palotaőri vállfődísz

Palotaőri vállfődísz

Fehér nyári kesztyű

Fehér téli kesztyű

Gyakorlópóló

Gyakorlópóló

Nadrágtartó

Nadrágtartó

Névkitűző

Névkitűző

Zokni

Zokni

 

A palotaőri díszelgő öltözet hordmód változatai:
a) átmeneti időszakban a palotaőri díszköpeny viseléséről az állományilletékes parancsnok dönt,
b) a tábori barna palotaőri díszzubbony díszelgő paroli rendfokozati jelzéssel, aranyszínű – Magyarország, két angyal által tartott, koronás címerét ábrázoló – palotaőr fegyvernemi jelvénnyel, palotaőri állományt kifejező hímzett színes jelvénnyel, névkitűzővel, palotaőri karjelzéssel, palotaőri mellzsinórral és palotaőri vállfődísszel viselendő,
c) a palotaőr állomány a kitüntetést a tábori barna palotaőri díszzubbonyon, szalagsávon viseli,
d) a palotaőr főtiszti, tiszti, zászlósi állomány a fekete díszövet, aranyszínű stilizált, Magyarország, két angyal által tartott, koronás címerével díszített, aranyszínű csattal viseli,
e) a palotaőr altiszti és a szerződéses legénységi állomány a fekete díszövet, ezüstszínű stilizált, Magyarország, két angyal által tartott, koronás címerével díszített, ezüstszínű csattal viseli,
f) a palotaőri díszelgő öltözet az időjárási körülményektől függően kiegészíthető téli inggel és téli alsóval, továbbá téli fekete bokszcsizmával,
g) a palotaőr főtiszti, tiszti, zászlósi állomány palotaőri díszelgő öltözete külön intézkedésre gombos rézsarkantyúval és rézcsatos fekete sarkantyúszíjjal egészülhet ki.
B) A palotaőri díszelgő szolgálati öltözetet viselő főtiszti, tiszti, zászlósi, altiszti és szerződéses legénységi állomány öltözet változatai:

Télen

Télen, nyáron és átmeneti időszakban

3. változat

4. változat

Palotaőri köznapi Bocskai sapka

Palotaőri köznapi Bocskai sapka

Palotaőri díszköpeny

Palotaőri köznapi zubbony

Palotaőri köznapi zubbony

Köznapi ing

Köznapi ing

Köznapi pantalló

Köznapi pantalló

Nyakkendő

Nyakkendő

Deréköv

Deréköv

Félcipő

Zokni

Zokni

Félcipő

Palotaőri mellzsinór

Palotaőri mellzsinór

Palotaőri vállfődísz

Palotaőri vállfődísz

Nadrágtartó

Téli bőrkesztyű

Névkitűző

Nadrágtartó

Nyakkendőcsíptető

Névkitűző

Kézelőgomb

Nyakkendőcsíptető

 

Kézelőgomb

 

A palotaőri díszelgő szolgálati öltözet hordmód változatai:
a) átmeneti időszakban a palotaőri díszköpeny viseléséről az állományilletékes parancsnok dönt,
b) a palotaőri köznapi zubbony köznapi paroli rendfokozati jelzéssel, aranyszínű – Magyarország, két angyal által tartott, koronás címerét ábrázoló – palotaőr fegyvernemi jelvénnyel, névkitűzővel, palotaőri állományt kifejező hímzett színes jelvénnyel, palotaőri karjelzéssel, palotaőri mellzsinórral és palotaőri vállfődísszel viselendő,
c) a palotaőr állomány a kitüntetést a palotaőri köznapi zubbonyon, szalagsávon viseli,
d) a hosszú ujjú köznapi ing hímzett köznapi rendfokozati jelzéssel, palotaőri állományt kifejező hímzett színes selyem jelvénnyel, névkitűzővel, nyakkendővel – a főtiszt, a tiszt és a zászlós részére aranyszínű, az altiszt és a szerződéses legénységi állomány részére ezüstszínű nyakkendőcsíptetővel és kézelőgombbal kiegészítve – viselendő,
e) a palotaőr állomány a palotaőri díszelgő szolgálati öltözetéhez barna színű derékövet hord ezüstszínű csattal, a főtiszt, a tiszt és a zászlós aranyszínű, az altiszt és a szerződéses legénységi állomány ezüstszínű stilizált címerrel díszítve,
f) a palotaőr állomány, a szolgálati helyiségben történő tartózkodása ideje alatt, a palotaőri díszelgő szolgálati öltözetét a palotaőri köznapi Bocskai sapka és a palotaőri köznapi zubbony nélkül viselheti,
g) a palotaőri díszelgő szolgálati öltözet az időjárási körülményektől függően kiegészíthető téli inggel, téli alsóval.
A honvéd tisztjelölti díszöltözet
50/C. Az öltözetet az MH LZ másod-, harmad- és negyedévfolyamos honvéd tisztjelölti állománya viseli nemzeti és állami ünnepeken, a tisztavatáson, a Ludovika Fesztivál alkalmával, az MH és az NKE kiemelkedő katonai-, oktatási-, társadalmi- és kulturális rendezvényein, valamint az MH LZ parancsnokának külön engedélye alapján, családi eseményeken.
A) A honvéd tisztjelölti díszöltözetet viselő állomány öltözete:

Honvéd tisztjelölt

Honvéd tisztjelölt nő

alapváltozat

Hallgatói díszcsákó

Hallgatói díszcsákó

Hallgatói díszzubbony

Hallgatói női díszzubbony

Nyakgallér

Nyakgallér

Fekete társasági pantalló

Fekete női társasági pantalló

Fekete deréköv

Fekete deréköv

Fekete félcipő

Fekete női cipő

Fekete zokni

Harisnya

Fehér kesztyű

Fehér kesztyű

Nadrágtartó

Nadrágtartó

Gyakorlópóló

Gyakorlópóló

A honvéd tisztjelölti díszöltözet hordmód változatai:
a) a hallgatói díszzubbony évfolyamjelzővel viselendő,
b) honvéd tisztjelölti díszöltözet alapváltozata az időjárási körülményektől és a rendezvény típusától függően kiegészíthető téli inggel (a gyakorlópóló helyett, vagy a pólón viselve), 4/4-es ballonkabáttal, fekete bőrkesztyűvel,
c) honvéd tisztjelölt női állomány díszöltözetének alapváltozata az időjárási körülményektől és a rendezvény típusától függően kiegészíthető téli inggel (a gyakorlópóló helyett, vagy a pólón viselve), női ballonkabáttal, fekete bőrkesztyűvel.”
48. Az R. Melléklet 51. A) pont i) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A zenekari díszelgő öltözet hordmód változatai:)
i) ha a díszelgési feladat hadi- (gyakorló-) öltözetben kerül végrehajtásra, akkor a zenekar állománya a 45. A) pont szerint meghatározott általános hadi- (gyakorló-) öltözetet gyakorló sapkával, skarlátpiros színű (a „légierő zenekar” állománya világoskék színű) szakmai sállal és fehér kesztyűvel kiegészítve viseli. +25 °C feletti hőmérséklet esetén a szakmai sál viselése – a feladatot elrendelő állományilletékes parancsnok külön parancsa alapján – mellőzhető,”
49. Az R. Melléklet 51. B) pont j) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A zenekari női díszelgő öltözet hordmód változatai:)
j) ha a díszelgési feladat hadi- (gyakorló-) öltözetben kerül végrehajtásra, akkor a zenekar állománya a 45. A) pont szerint meghatározott általános hadi- (gyakorló-) öltözetet gyakorló sapkával, skarlátpiros színű (a „légierő zenekar” állománya világoskék színű) szakmai sállal és fehér kesztyűvel kiegészítve viseli. +25 °C feletti hőmérséklet esetén a szakmai sál viselése – a feladatot elrendelő állományilletékes parancsnok külön parancsa alapján – mellőzhető,”
50. Az R. Melléklet 56. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„56. Az MH hivatásos és szerződéses tábornoki, főtiszti, tiszti, zászlós, altiszti állományú tagja – a pulóver kivételével – a köznapi, ünnepi, társasági, estélyi öltözeti változatokhoz, valamint a honvéd tisztjelölti állomány – a pulóver kivételével – a köznapi és ünnepi öltözeti változatokhoz névkitűzőt visel. Az MH teljes állománya a hadi- (gyakorló-) öltözetekhez, így a 90 M és 2000 M általános, 93 M ejtőernyős és repülőszerelő, a 2003 M repülőhajózó, a 2003 M sivatagi öltözethez a gyakorlópulóveren, a sötétkék pulóveren hímzett államjelzőt és hímzett nevet visel.”
51. Az R. Melléklet 57. pontja a következő e) alponttal egészül ki:
(A feliratok tartalma, formája és viselésének módja:)
e) az önkéntes védelmi tartalékos békeidőben, a rendelkezésre állás időszakában, a szerződésében meghatározott őrzés-védelmi feladata ellátása során
ea) az a) alpontban részletezett hímzett név felirat helyett 105 x 25 mm méretben készülő hímzett „FEGYVERES BIZTONSÁGI ŐR” feliratot visel, továbbá a 90 M gyakorlókabát, a 90 M és a 2000 M gyakorlózubbony bal zsebtakarója alá gombolva FBŐ jelvényt, jobb zsebtakarója alá gombolva FBŐ igazolványt hord,
eb) a „FEGYVERES BIZTONSÁGI ŐR” felirat fehér színnel, olívzöld alapra hímzett.”
52. Az R. Melléklet 58. pontját megelőző alcím helyébe a következő rendelkezés lép:
„Nemzeti színű pajzs, szalag, kokárda”
53. Az R. Melléklet 58/A. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„58/A. A hivatásos, a szerződéses, az önkéntes műveleti tartalékos és az önkéntes védelmi tartalékos katona, továbbá a honvéd tisztjelölt a köznapi- és a sötétkék köznapi-, a társasági- és a sötétkék társasági-, valamint a hadihajós társasági zubbonyon, valamint a női és a sötétkék női köznapi zubbonyon, a női és a sötétkék női társasági kosztümkabáton a nemzeti hovatartozást kifejező, 35x20 mm méretű, nemzeti színű szövött szalagot visel. A nemzeti színű szalagot a bal vállcsúcstól 4 cm-re úgy kell vízszintesen rögzíteni, hogy a nemzeti színű szalag középvonala a zubbony ujjának hossztengelyétől 1 cm-rel előbbre helyezkedjen el.”
54. Az R. Melléklet a következő 58/B. ponttal egészül ki:
„58/B. Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából rendezett állami és katonai rendezvényen nemzeti színű kokárdát viselhet
a) a társasági öltözetet viselő katona állomány
aa) a társasági-, a sötétkék társasági-, és a hadihajós társasági zubbony, továbbá a női társasági- és a sötétkék női társasági kosztümkabát bal paroli alatti kihajtójára rögzítve úgy, hogy azon nem érhet túl,
ab) a posztóköpeny és a sötétkék posztóköpeny bal paroli alatti kihajtóján a felső gomblyukra, a 4/4-es ballonkabát és a sötétkék 4/4-es ballonkabát gallér alatti kihajtóján rögzítve,
ac) a női posztóköpeny és a sötétkék női posztóköpeny bal mellvarrásának és a gallér csúcsának metszéspontjára, a női ballonkabát és a sötétkék női ballonkabát bal gallércsúcsának magasságában, a gallércsúcs és a karöltővarrás között középre rögzítve,
b) az ünnepi öltözetet viselő szerződéses legénységi, önkéntes műveleti tartalékos és önkéntes védelmi tartalékos állomány
ba) a köznapi-, a sötétkék köznapi-, a női köznapi- és a sötétkék női köznapi zubbony bal paroli alatti kihajtójára rögzítve úgy, hogy azon nem érhet túl,
bb) a posztóköpeny és a sötétkék posztóköpeny bal paroli alatti kihajtóján a felső gomblyukra, a 4/4-es ballonkabát és a sötétkék 4/4-es ballonkabát gallér alatti kihajtóján rögzítve,
bc) a női posztóköpeny és a sötétkék női posztóköpeny bal mellvarrásának és a gallér csúcsának metszéspontjára, a női ballonkabát és a sötétkék női ballonkabát bal gallércsúcsának magasságában, a gallércsúcs és a karöltővarrás között középen rögzítve,
c) a honvéd tisztjelölt
ca) az általános ünnepi öltözettel ellátott állomány a köznapi és a női köznapi zubbony bal paroli alatti kihajtóján, továbbá a női köznapi kosztümkabát bal kihajtóján rögzítve úgy, hogy azon nem érhet túl,
cb) a 4/4-es ballonkabát gallér alatti kihajtóján rögzítve,
cc) a női posztóköpeny bal mellvarrásának és a gallér csúcsának metszéspontjára, a női ballonkabát bal gallércsúcsának magasságában, a gallércsúcs és a karöltővarrás között középen rögzítve,
cd) a honvéd tisztjelölti díszöltözetet viselő állomány a hallgatói díszzubbony, a hallgatói női díszzubbony bal felső két vízszintes irányú zsinór között középen, a felső zsinór középvonalához igazítottan rögzítve,
d) Az egyenruházaton formai megkötés nélkül viselhető kokárda, amely az 5 cm-es sugarú képzeletbeli kör méretét nem haladhatja meg.
e) hadi- (gyakorló-) öltözeten a kokárda nem viselhető.”
55. Az R. Melléklet 59. pontja és az azt megelőző alcím helyébe a következő rendelkezés lép:
„Csapatkarjelzés, karfelirat
59. A csapatkarjelzés az adott katonai szervezethez való tartozás jelképe.
a) hímzett színes köznapi és társasági, csapatkarjelzés:
aa) a hímzett színes csapatkarjelzést a hivatásos, valamint a szerződéses tiszt, altiszt állomány a köznapi- és a társasági-, a honvéd tisztjelölti állomány a köznapi zubbony bal ujján felvarrva viseli,
ab) azon csapatkarjelzés, amely a katona korábbi szolgálati helyére utal, az aa) pontban meghatározott öltözeti cikkeken, a zubbony jobb ujján felvarrva viselhető,
ac) a koronaőr és a palotaőr állomány a tábori barna koronaőri-, palotaőri díszzubbony, valamint a koronaőri-, palotaőri köznapi zubbony bal ujján felvarrva koronaőri, illetve palotaőri karjelzést visel,
ad) a csapatkarjelzés a vállcsúcstól 13 cm-re, hossztengelye a zubbony ujjának hossztengelyétől 1 cm-rel előbbre helyezkedik el,
b) hímzett gyakorló csapatkarjelzés:
ba) az MH hivatásos és szerződéses állománya gyakorló, illetve missziós – az ENSZ, EU, AU (Afrikai Unió), illetőleg NATO béketámogató műveletekben résztvevő kontingensnek megfelelően – csapatkarjelzést visel a gyakorlókabát és a gyakorlózubbony jobb ujján,
bb) az önkéntes védelmi tartalékos állomány békeidőben, a rendelkezésre állás időszakában, a szerződésében meghatározott őrzés-védelmi feladata ellátása során, gyakorló karjelzést visel a gyakorlókabát és a gyakorlózubbony jobb ujján,
bc) a gyakorló csapatkarjelzést, illetve gyakorló karjelzést a vállcsúcstól 3 cm-re úgy kell rögzíteni, hogy hossztengelye a gyakorlókabát, illetve a gyakorlózubbony ujjának hossztengelyétől 1 cm-rel előbbre helyezkedjen el,
c) a katona a köznapi- és a társasági zubbony ujjain egy-egy, a gyakorlókabát és a gyakorlózubbony jobb ujján egy csapatkarjelzést viselhet,
d) a külön parancs alapján adományozott karfelirat, a megszerzett különleges katonai képesség jelképe:
da) a katonaállomány a különleges katonai képesség megszerzését tanúsító hímzett színes karfeliratot a köznapi és a társasági zubbony ujjain, a vállcsúcstól 1 cm-re, a vállcsúcs ívét követő felvarrással viselheti,
db) az MH hivatásos és szerződéses állománya a különleges katonai képesség megszerzését tanúsító hímzett gyakorló karfeliratot a gyakorlókabát és a gyakorlózubbony ujjain, a vállcsúcstól 1 cm-re, a vállcsúcs ívét követő felvarrással viselheti,
dc) több megszerzett különleges katonai képesség esetén csak kettő – a használó által kiválasztott – karfelirat viselhető úgy, hogy az első a bal, a második a jobb karon kerüljön elhelyezésre,
e) speciális szolgálatteljesítést kifejező színes karfeliratok:
ea) az önkéntes műveleti tartalékos állomány „ÖNKÉNTES MŰVELETI TARTALÉKOS” feliratú, az önkéntes védelmi tartalékos állomány „ÖNKÉNTES VÉDELMI TARTALÉKOS” feliratú, hímzett színes karfeliratot visel a köznapi zubbony, gyakorló karfeliratot visel a gyakorlókabát és a gyakorlózubbony bal ujján,
eb) a címzetes önkéntes tartalékos állomány „CÍMZETES ÖNKÉNTES TARTALÉKOS” feliratú, hímzett színes karfeliratot a társasági zubbony bal ujján,
ec) a szolgálaton kívüli állomány „KÖZSZOLGÁLAT” feliratú, hímzett színes karfeliratot visel a köznapi és a társasági zubbony bal ujján,
ed) a speciális szolgálatteljesítést kifejező színes karfeliratokat a zubbony vállcsúcsától 1 cm-re, a vállcsúcs ívét követően kell felvarrni.”
56. Az R. Melléklet 60. pont a) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
a) Gyakorló sapka, gyakorló kalap:
aa) úgy kell viselni, hogy a sapkajelvény az arc középvonalának meghosszabbításával egybeessen, és a sapkaernyő széle egy ujjnyival a szemöldök felett helyezkedjen el,
ab) az MH tényleges állománya a 90 M nyári és téli gyakorló sapkán hímzett tépőzáras gyakorló rendfokozati jelzést, az önkéntes védelmi tartalékos békeidőben, a rendelkezésre állás időszakában, a szerződésében meghatározott őrzés-védelmi feladata ellátása során gyakorló beosztásjelzőt visel,
ac) a 90 M téli gyakorló sapka –5 °C alatt lehajtva viselhető.”
57. Az R. Melléklet 75. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„75. Nyakkendőcsíptető és kézelőgomb a hosszú ujjú köznapi és társasági ingen együttesen viselendő kiegészítők, melyeken stilizált nemzetiszín pajzs található. A tábornok, a főtiszt, a tiszt, a zászlós és a honvéd tisztjelölt aranyszínű, az altiszt ezüstszínű nyakkendőcsíptetőt és kézelőgombot visel.
A nyakkendőcsíptetőt a hosszú ujjú ing zsebfedőjének aljával egyvonalban, a nyakkendőre és az ingre csíptetve kell felhelyezni, és rögzíteni.”
58. Az R. Melléklet 77. pont d) és e) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A fegyvernemi jelzések viselésének rendje:)
d) aranyszínű fegyvernemi jelvényt visel
da) a főtiszt, tiszt, zászlós a köznapi és társasági parolin, valamint a posztóköpeny paroliján, a hadihajós állomány a hadihajós társasági zubbony hajtókáján,
db) a Díszzászlóalj és a katonazenekarok főtisztje, tisztje és zászlósa a díszelgő parolin és a díszköpeny paroliján,
dc) a Honvéd Koronaőrség teljes állománya a díszelgő parolin és a koronaőri köznapi zubbony paroliján,
dd) a Honvéd Palotaőrség főtiszt, tiszt, zászlós állománya a díszelgő parolin, a palotaőri köznapi zubbony és a palotaőri díszköpeny paroliján,
de) a címzetes önkéntes tartalékos a címzetes önkéntes tartalékos társasági parolin,
e) ezüstszínű fegyvernemi jelvényt visel
ea) az altiszt a köznapi és társasági parolin, valamint a posztóköpeny paroliján, a hadihajós állomány a hadihajós társasági zubbony hajtókáján,
eb) a Díszzászlóalj altiszti és szerződéses legénységi állománya, továbbá a katonazenekarok altisztje a díszelgő parolin és a díszköpeny paroliján,
ec) a Honvéd Palotaőrség altiszti és szerződéses legénységi állománya a díszelgő parolin, a palotaőri köznapi zubbony és a palotaőri díszköpeny paroliján.”
59. Az R. Melléklet 79. pont c) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
c) Aranyszínű hímzett kerek sapkajelvényt visel az általános köznapi öltözetet viselő hivatásos, szerződéses, önkéntes műveleti tartalékos és önkéntes védelmi tartalékos főtiszt, tiszt, zászlós katona és katonanő, a honvéd tisztjelölt és a honvéd tisztjelölt nő a köznapi sapkán.”
60. Az R. Melléklet 85. pont b) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
b) Ezüstszínű hímzett kerek sapkajelvényt visel a légierő által viselt köznapi öltözetet viselő – nem a repülő fegyvernemhez tartozó – hivatásos, szerződéses, önkéntes műveleti tartalékos és önkéntes védelmi tartalékos altiszt, tisztes, valamint a hadihajós köznapi öltözetet viselő szerződéses legénységi, önkéntes műveleti tartalékos és önkéntes védelmi tartalékos állományú altiszt, tisztes katona és katonanő a sötétkék köznapi sapkán.”
61. Az R. Melléklet a következő 88/A.–88/C. ponttal egészül ki:
„88/A. a) Szent Koronát ábrázoló aranyszínű koronaőr sapkajelvényt visel a koronaőr főtiszt, tiszt, zászlós a koronaőri díszsapkán és a koronaőri köznapi Bocskai sapkán,
b) Szent Koronát ábrázoló ezüstszínű koronaőr sapkajelvényt visel a koronaőr altiszt a koronaőri díszsapkán és a koronaőri köznapi Bocskai sapkán.
88/B. a) Magyarország, két angyal által tartott, koronás címerét ábrázoló aranyszínű palotaőr sapkajelvényt visel a palotaőr főtiszt, tiszt, zászlós a palotaőri díszsapkán és a palotaőri köznapi Bocskai sapkán,
b) Magyarország, két angyal által tartott, koronás címerét ábrázoló ezüstszínű palotaőr sapkajelvényt visel a palotaőr altiszt és a palotaőr szerződéses legénységi állomány a palotaőri díszsapkán és a palotaőri köznapi Bocskai sapkán.
88/C. Aranyszínű csákódíszt, valamint aranyszínű színes csákórózsát visel a honvéd tisztjelölt és honvéd tisztjelölt nő a hallgatói díszcsákón.”
62. Az R. Melléklet a következő 93/B. ponttal egészül ki:
„93/B. Az önkéntes védelmi tartalékos békeidőben – a rendelkezésre állás időszakában, a szerződésében meghatározott őrzés-védelmi feladata ellátása során – a fekete barett sapkán olívzöld alapra hímzett önkéntes védelmi tartalékos sapkajelvényt viselhet.”
63. Az R. Melléklet 96. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„96. Topánt és topánalátétet visel a tábornok, főtiszt, tiszt, zászlós, altiszt a köznapi és társasági Bocskai sapkán, a Díszzászlóalj állománya a díszsapkán, a katonazenekar tagja a zenész díszsapkán, továbbá a koronaőr a koronaőri díszsapkán és a koronaőri köznapi Bocskai sapkán, valamint a palotaőr a palotaőri díszsapkán és a palotaőri köznapi Bocskai sapkán.
a) A topán a tábornoki, főtiszti, tiszti, zászlósi állomány részére arany, az altiszt, valamint a szerződéses legénységi állománya részére ezüstszínű,
b) A topánalátét a paroli rendfokozati jelzés fegyvernemi színével megegyező színű, csúcsára állított egyenlő szárú háromszög.”
64. Az R. Melléklet 99. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„99. A főtiszt, tiszt, zászlós aranyszínű – pirossal átszőtt – sapkazsinórt visel a társasági Bocskai sapkán, a sötétkék és a hadihajós társasági tányérsapkán, a Díszzászlóalj állománya a díszsapkán, a katonazenekar tagja a zenész díszsapkán, továbbá a koronaőr a koronaőri díszsapkán, valamint a palotaőr a palotaőri díszsapkán.”
65. Az R. Melléklet 100. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„100. A főtiszt, tiszt, zászlós aranyszínű sapkazsinórt visel a köznapi Bocskai sapkán, a hadihajós köznapi tányérsapkán, a koronaőr a koronaőri köznapi Bocskai sapkán, valamint a palotaőr a palotaőri köznapi Bocskai sapkán.”
66. Az R. Melléklet 101. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„101. Az altiszt ezüstszínű – pirossal átszőtt – sapkazsinórt visel a társasági Bocskai sapkán, a sötétkék és a hadihajós társasági tányérsapkán, a Díszzászlóalj állománya a díszsapkán, a katonazenekar tagja a zenész díszsapkán, továbbá a koronaőr a koronaőri díszsapkán, valamint a palotaőr és a palotaőr szerződéses legénységi állomány a palotaőri díszsapkán.”
67. Az R. Melléklet 102. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„102. Az altiszt ezüstszínű sapkazsinórt visel a köznapi Bocskai sapkán, a hadihajós köznapi tányérsapkán, a koronaőr a koronaőri köznapi Bocskai sapkán, valamint a palotaőr és a palotaőr szerződéses legénységi állomány a palotaőri köznapi Bocskai sapkán.”
68. Az R. Melléklet 104. pont b) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
b) A Díszzászlóalj főtiszt, tiszt, zászlós állománya a tábori barna díszzubbony, a katonazenekar tagja a társasági-, illetve a sötétkék társasági zubbony, továbbá a koronaőr a tábori barna koronaőri díszzubbony bal vállán aranyszínű – pirossal átszőtt – és fegyvernemi színű alátéttel ellátott vállzsinórt visel,”
69. Az R. Melléklet 104. pontja a következő c) és d) alponttal egészül ki:
c) A Díszzászlóalj altiszti állománya a tábori barna díszzubbony, a katonazenekar tagja a társasági-, illetve a sötétkék társasági zubbony, továbbá a koronaőr a tábori barna koronaőri díszzubbony bal vállán ezüstszínű – pirossal átszőtt – és fegyvernemi színű alátéttel ellátott vállzsinórt visel,
d) a Honvéd Palotaőrség főtiszt, tiszt, zászlós állománya aranyszínű, altiszti és szerződéses legénységi állománya ezüstszínű, hármas zsinórfonatból készült, Magyarország koronás címerét ábrázoló gombbal díszített és fegyvernemi színű alátéttel ellátott vállfődíszt visel a tábori barna palotaőri díszzubbony és a palotaőri köznapi zubbony bal vállán, valamint a palotaőri díszköpeny mindkét vállán az ujja bevarrástól 1 cm-re keresztben elhelyezve.”
70. Az R. Melléklet 105. pont a) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
a) Aranybevonatú szárnysegédi díszzsinórt visel a köznapi és a társasági zubbonyon a Köztársasági Elnök főhadsegédje, a parancsőrtiszt és a Honvéd Vezérkar főnökének segédtisztje.”
71. Az R. Melléklet 105. pont d) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
d) Fegyvernemi színű koronaőri mellzsinórt visel a koronaőr a tábori barna koronaőri díszzubbonyon és a koronaőri köznapi zubbonyon, valamint viselhet a társasági zubbonyon, palotaőri mellzsinórt visel a palotaőr a tábori barna palotaőri díszzubbonyon és a palotaőri köznapi zubbonyon, valamint viselhet a társasági zubbonyon.”
72. Az R. Melléklet 105. pontja a következő e) alponttal egészül ki:
e) A szárnysegédi díszzsinórt, a díszzsinórt, a koronaőri és palotaőri mellzsinórt, valamint a mellzsinórt a köznapi és a társasági zubbony, valamint a tábori barna díszzubbony jobb vállcsúcsára, illetve a zubbony felső, a díszelgő állomány esetében a díszzubbony második gombjára gombolva kell viselni.”
73. Az R. Melléklet 106. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„106. a) Aranydíszítésű, aranyszínű köznapi, illetve társasági paroli rendfokozati jelzést visel a tábornok a köznapi- és a társasági zubbonyon, a sötétkék köznapi- és a sötétkék társasági zubbonyon,
b) Aranydíszítésű, fegyvernemi színű címzetes önkéntes tartalékos társasági paroli rendfokozati jelzést visel a címzetes önkéntes tartalékos tábornok a társasági zubbonyon.”
74. Az R. Melléklet 107. pont a) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
a) Aranydíszítésű, fegyvernemi színű
aa) köznapi, illetve társasági paroli rendfokozati jelzést visel az általános köznapi-, társasági öltözetet viselő főtiszt, tiszt a köznapi- és a társasági zubbonyon, a katonazenekarnál a zenész társasági zubbonyon, valamint a katonanő a köznapi női zubbonyon és a társasági kosztümkabáton, a katonazenekarnál a zenész társasági kosztümkabáton,
ab) díszelgő paroli rendfokozati jelzést visel a főtiszt, tiszt a Honvéd Koronaőrségnél, a Honvéd Palotaőrségnél és a Díszzászlóaljnál a tábori barna díszzubbonyon,
ac) címzetes önkéntes tartalékos társasági paroli rendfokozati jelzést visel a címzetes önkéntes tartalékos főtiszt, tiszt a társasági zubbonyon.”
75. Az R. Melléklet 108. pont a) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
a) Ezüst- és aranydíszítésű, fegyvernemi színű
aa) köznapi, illetve társasági paroli rendfokozati jelzést visel az általános köznapi-, társasági öltözetet viselő zászlós a köznapi- és a társasági zubbonyon, a katonazenekarnál a zenész társasági zubbonyon, valamint a katonanő a köznapi női zubbonyon és a társasági kosztümkabáton, a katonazenekarnál a zenész társasági kosztümkabáton,
ab) díszelgő paroli rendfokozati jelzést visel a zászlós a Honvéd Koronaőrségnél, a Honvéd Palotaőrségnél és a Díszzászlóaljnál a tábori barna díszzubbonyon.”
76. Az R. Melléklet 109. pont a) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
a) Ezüstdíszítésű, fegyvernemi színű
aa) köznapi, illetve társasági paroli rendfokozati jelzést visel az általános köznapi-, társasági öltözetet viselő altiszt a köznapi- és a társasági zubbonyon, a katonazenekarnál a zenész társasági zubbonyon, valamint a katonanő a köznapi női zubbonyon és a társasági kosztümkabáton, a katonazenekarnál a zenész társasági kosztümkabáton,
ab) díszelgő paroli rendfokozati jelzést visel az altiszt a Honvéd Koronaőrségnél, a Honvéd Palotaőrségnél és a Díszzászlóaljnál a tábori barna díszzubbonyon.”
77. Az R. Melléklet 109. pont c) és d) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
c) Ezüstdíszítésű, fegyvernemi színű köznapi paroli rendfokozati jelzést visel az általános köznapi öltözetet viselő, ezüstdíszítésű, világoskék fegyvernemi színű köznapi paroli rendfokozati jelzést visel a légierő által viselt köznapi öltözetet viselő önkéntes műveleti tartalékos és önkéntes védelmi tartalékos altiszt a köznapi- és a sötétkék köznapi zubbonyon, illetve a női köznapi- és a sötétkék női köznapi zubbonyon,
d) Szürkedíszítésű, fegyvernemi színű köznapi paroli rendfokozati jelzést visel az általános köznapi öltözetet viselő, szürkedíszítésű, világoskék fegyvernemi színű köznapi paroli rendfokozati jelzést visel a légierő által viselt köznapi öltözetet viselő szerződéses legénységi, önkéntes műveleti tartalékos és önkéntes védelmi tartalékos állományú tisztes a köznapi- és a sötétkék köznapi zubbonyon, illetve a női köznapi- és a sötétkék női köznapi zubbonyon.”
78. Az R. Melléklet 111–113. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„111. Fehérselyem díszítésű, fegyvernemi színű díszelgő paroli rendfokozati jelzést visel a szerződéses legénységi állomány a Honvéd Palotaőrségnél és a Díszzászlóaljnál a tábori barna díszzubbonyon.”
112. A honvéd tisztjelölt és a honvéd tisztjelölt nő az évfolyamának megfelelő
a) sárgadíszítésű barna paroli évfolyamjelzést visel a köznapi zubbonyon, illetve a köznapi női zubbonyon,
b) aranydíszítésű meggypiros hallgatói évfolyamjelzést visel a hallgatói díszzubbonyon, illetve a hallgatói női díszzubbonyon.
113. a) Aranydíszítésű, aranyszínű hímzett rendfokozati jelzést visel a tábornok a 3/4-es és a 4/4-es ballonkabáton, az esőkabáton, a gyakorlópulóver köznapi változatán, a köznapi és a társasági ingen, valamint az ingblúzon,
b) Aranydíszítésű hímzett címzetes önkéntes tartalékos rendfokozati jelzést visel az önkéntes tartalékos tábornok a 4/4-es ballonkabáton és a társasági ingen.”
79. Az R. Melléklet 114. pont a) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
a) Aranydíszítésű hímzett
aa) rendfokozati jelzést visel a főtiszt, tiszt,
ab) címzetes önkéntes tartalékos rendfokozati jelzést visel a címzetes önkéntes tartalékos főtiszt, tiszt,”
80. Az R. Melléklet 114. pont e) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
e) sárgadíszítésű hímzett hallgatói évfolyamjelzést visel a honvéd tisztjelölt a 3/4-es és 4/4-es ballonkabáton, a női ballonkabáton, az esőkabáton, a női esőkabáton, a gyakorlópulóver köznapi változatán, a köznapi- és társasági ingen, a női köznapi- és társasági ingen, az ingblúzon, a női ingblúzon és a női mellényen.”
81. Az R. Melléklet 116. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„116. A tábornok, főtiszt, tiszt, zászlós, altiszt, valamint a katonanő posztóköpeny rendfokozati jelzést – a honvéd tisztjelölt nő az évfolyamának megfelelő posztóköpeny évfolyamjelzést – visel a posztóköpeny, illetve a női köpeny két ujján zöld, a légierő által viselt öltözetet viselő és a hadihajós öltözetet viselő állomány a sötétkék posztóköpeny, illetve a női sötétkék köpeny két ujján sötétkék alapszínben.”
82. Az R. Melléklet 117. és 118. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„117. a) Az MH állománya barna színű gyakorló paroli rendfokozati jelzést – a honvéd tisztjelölt és a honvéd altiszt-jelölt az évfolyamának megfelelő gyakorló paroli évfolyamjelzést – visel, zöld alapszínre hímzetten a gyakorlózubbony és a gyakorlókabát, valamint barna alapszínre hímzetten a sivatagi gyakorlózubbony gallérján,
b) az önkéntes védelmi tartalékos békeidőben, a rendelkezésre állás időszakában, a szerződésében meghatározott őrzés-védelmi feladata ellátása során, a gyakorló paroli rendfokozati jelzés helyett fehér színnel, olívzöld alapra hímzett gyakorló paroli beosztásjelzést visel.
118. a) Az MH állománya barna színű gyakorló rendfokozati jelzést – a honvéd tisztjelölt és a honvéd altiszt-jelölt az évfolyamának megfelelő gyakorló évfolyamjelzést – visel, zöld alapszínre hímzetten a gyakorlósapkán, a 2008 M gyakorló esővédő kabát és az esővédő zubbony mellrészén, a gyakorlópóló, a matróztrikó, a 2008 M polárpulóver, a 2003 M repülőhajózó overall és dzseki ujján, továbbá barna alapszínre hímzetten a sivatagi kabát mellrészén, valamint a sivatagi kabátbélés (polárpulóver) és a sivatagi öltözethez viselt gyakorlópóló ujján az arra kialakított helyen,
b) az önkéntes védelmi tartalékos békeidőben, a rendelkezésre állás időszakában, a szerződésében meghatározott őrzés-védelmi feladata ellátása során, a gyakorló rendfokozati jelzés helyett fehér színnel, olívzöld alapra hímzett gyakorló beosztásjelzést visel.”
83. Az R. Melléklet 121. pont b) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(Aranyozott gombot visel:)
b) a főtiszt, tiszt, zászlós
ba) a díszzászlóaljnál a díszköpenyen, a tábori barna díszzubbonyon és a díszsapkán,
bb) koronaőr Szent Koronát ábrázoló aranyozott gombot visel a tábori barna koronaőri díszzubbonyon, a koronaőri díszsapkán, a koronaőri köznapi zubbonyon és a koronaőri köznapi Bocskai sapkán,
bc) palotaőr Magyarország koronás címerét ábrázoló aranyozott gombot visel a palotaőri díszköpenyen, a tábori barna palotaőri díszzubbonyon, a palotaőri díszsapkán, a palotaőri köznapi zubbonyon és a palotaőri köznapi Bocskai sapkán, valamint a palotaőri vállfődíszen,”
84. Az R. Melléklet 123. pont b) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(Ezüstszínű gombot visel:)
b) az altiszt
ba) és a szerződéses legénységi állomány a díszzászlóaljnál a díszköpenyen, a tábori barna díszzubbonyon és a díszsapkán,
bb) a katonazenekaroknál a posztóköpenyen, a zenész társasági zubbonyon és a zenész díszsapkán,
bc) koronaőr Szent Koronát ábrázoló ezüstszínű gombot visel a tábori barna koronaőri díszzubbonyon, a koronaőri díszsapkán, a koronaőri köznapi zubbonyon és a koronaőri köznapi Bocskai sapkán,
bd) és a szerződéses legénységi állományú palotaőr Magyarország koronás címerét ábrázoló ezüstszínű gombot visel a palotaőri díszköpenyen, a tábori barna palotaőri díszzubbonyon, a palotaőri díszsapkán, a palotaőri köznapi zubbonyon és a palotaőri köznapi Bocskai sapkán, valamint a palotaőri vállfődíszen,”
85. Az R. Melléklet 132. pont h) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
h) A „Kardokkal Ékesített Szolgálati Érdemjel” arany, ezüst és bronz fokozata, továbbá a sebesülések számának megfelelő „Sebesülési Szolgálati Érdemjel” a hadi- (gyakorló-) zubbony, valamint a sivatagi gyakorlózubbony baloldalán közvetlenül az államjelző felett, gyakorló kivitelű szalagsáv (gyakorló változata barna színű zöld alapszínre, sivatagi változata barna színű barna alapszínre hímzett) formában – az f) pontban meghatározott módon – viselendő,”
86. R. Melléklet 134. pont d) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(Állománykategóriát kifejező hímzett jelvény viselése:)
d) a hivatásos állományt kifejező hímzett jelvény helyett
da) a nyugállományú katona nyugállományt kifejező hímzett jelvényt,
db) a szerződéses állományú katona szerződéses állományt kifejező hímzett jelvényt,
dc) az önkéntes műveleti tartalékos és önkéntes védelmi tartalékos katona önkéntes tartalékos állományt kifejező hímzett jelvényt,
dd) a címzetes önkéntes tartalékos katona címzetes önkéntes tartalékos állományt kifejező hímzett jelvényt visel az a)–c) alpontban meghatározottak szerint,
de) a koronaőr koronaőri állományt kifejező színes jelvényt visel a tábori barna koronaőri díszzubbonyon, a koronaőri köznapi zubbonyon és a köznapi ingen skarlátpiros alapra hímzetten,
df) a palotaőr palotaőri állományt kifejező színes jelvényt visel a tábori barna palotaőri díszzubbonyon, a palotaőri köznapi zubbonyon és a köznapi ingen palack zöld alapra hímzetten.”
87. Az R. Melléklet 145. C) pont j) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
j) a 2000 M rövid ujjú nyári gyakorlózubbony 2018. december 31-ig viselhető,”
88. Az R. Melléklete 145. E) pont helyébe a következő rendelkezés lép:
E) A 90 M és 2000 M általános hadi-(gyakorló-) öltözethez a 90 M téli gyakorlókabát béléssel, a 95 M gyakorlópulóver, valamint a téli ing és téli alsó 2018. december 31-ig viselhető.”
89. Az R. Melléklet 80. pont c) alpontjában, 84. pont b) alpontjában, 107. pont c) alpontjában, 108. pont c) alpontjában, 110. pont c) alpontjában, 114. pont d) alpontjában, 122. pont d) alpontjában, 123. pont d) alpontjában az „önkéntes tartalékos” szövegrész helyébe az „önkéntes műveleti tartalékos, önkéntes védelmi tartalékos” szöveg lép.
90. Az R. Melléklet
a) 46. B) pont g), k) és l) alpontjában, a 47. B) pont f) és h) alpontjában, 122. pont a) alpontjában, 145. A) pontban a „hallgató” szövegrész helyébe a „honvéd tisztjelölt”,
b) 45. C) pont v) pontjának vi) alpontjában, 145. A) pontban a „hallgató” szövegrész helyébe a „honvéd tisztjelölt, honvéd tiszthelyettes-jelölt”,
c) 77. pont nyitó szövegrészében a „hallgatók” szövegrész helyébe a „honvéd tisztjelöltek”,
d) 45. C) pont r) alpontjában a „hallgatói” szövegrész helyébe a „honvéd tisztjelölti, honvéd tiszthelyettes-jelölti”,
e) 46. A) pont nyitó szövegrészében, a 46. B) pont h)–j) alpontjában, 47. A) pont nyitó szövegrészében, 47. B) pont g) és i) alpontjában, 47. D) pont h) alpontjában a „hallgatói” szövegrész helyébe a „honvéd tisztjelölti”,
f) 46. C) pont nyitó szövegrészében, 46. D) pont f)–j) alpontjában, 47. C) pont nyitó szövegrészében, 47. D) pont e) és f) alpontjában a „hallgatónői” szövegrész helyébe a „honvéd tisztjelölt női”,
g) 47. D) pont g) alpontjában, 122. pont a) alpontjában, 150/A. pontjában a „hallgatónő” szövegrész helyébe a „honvéd tisztjelölt nő” szöveg lép.
91. Az R. Melléklet
a) 44. pontjában a „Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar főnöke” szövegrész helyébe a „Honvéd Vezérkar főnöke” szöveg lép,
b) 45. D) pont e) alpontjában a „HM Honvéd Vezérkar főnöke” szövegrész helyébe a „Honvéd Vezérkar főnöke”,
c) 45. E) pont m) alpontjában, 45. F) pont i) alpontjában a „Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar főnök” szövegrész helyébe a „Honvéd Vezérkar főnöke”,
d) 105. pont c) alpontjában a „HM Honvéd Vezérkarnál” szövegrész helyébe a „Honvéd Vezérkarnál”,
e) 132. pont b) alpontjában a „Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar főnöktől” szövegrész helyébe a „Honvéd Vezérkar főnökétől” szöveg lép,
f) 139. pont d) alpontjában a „HM Honvéd Vezérkar” szövegrész helyébe a „Honvéd Vezérkar” szöveg lép,
g) 151. pontjában a „HM Honvéd Vezérkar főnök” szövegrész helyébe a „Honvéd Vezérkar főnöke” szöveg lép.
92. Az R. Melléklet
a) 76. pont a) alpontját követő felsorolás „koronaőr” és „palotaőr”, „címzetes önkéntes tartalékos”,
b) 76. pont b) alpontjában a „skarlátpiros” alcímet követő felsorolás „koronaőr”, címzetes önkéntes tartalékos,
c) 76. pont b) alpont „palack zöld” alcímmel és az azt követő felsorolás „palotaőr” szöveggel egészül ki.
93. Az R. Melléklet 50. pontjának nyitó szövegrészében az „a Magyar Köztársaság lobogójának” szövegrész helyébe a „Magyarország zászlajának” szöveg lép.
94. Az R. Melléklet 132. pont a) alpontjában az „A Magyar Köztársaság elnöke” szövegrész helyébe az „A köztársasági elnök” szöveg lép.
95. Az R. Melléklet
a) 8. pontjában, 48. B) pont, 48. C) pont, 48. E) pont és 48. F) pont nyitó szövegrészében, 49. B) pont, 49. C) pont, 49. E) pont és 49. F) pont nyitó szövegrészében, 50. A) pont nyitó szövegrészében, 50. B) pont d) alpontjában, 51. B) pont nyitó szövegrészében, 53. pont 5. francia bekezdésében a „tiszthelyettesi” szövegrész helyébe az „altiszti”
b) 21. pontjában, 46. B) pont l) és m) alpontjában, 46. D) pont l) alpontjában, 47. B) pont k) alpontjában, 47. D) pont j) alpontjában, 48. C) pont k) alpontjában, 51. A) pont f) alpontjában, 51. B) pont f) alpontjában, 70. pont a) alpontjában, 88. pont b) alpontjában, 95. pontjában, 105. pont b) alpontjában, 110. pont a) és c) alpontjában, 114. pont c) alpontjában, 124. pontjában, 134. pont a)–c) alpontjában, 146. pontjában, 147. pontjában „a tiszthelyettes” szövegrész helyébe „az altiszt”
c) 45. C) pont nyitó szövegrészében, 46. B) pont b) és w) alpontjában, 46. D) pont b) és y) alpontjában, 47. B) pont b) alpontjában, 47. D) pont b) alpontjában, 48. C) pont g) alpontjában, 48. F) pont g) alpontjában, 49. pontjának nyitó szövegrészében, 49. C) pont d) alpontjában, 49. F) pont c) alpontjában, 51. A) pont nyitó szövegrészében, 80. pont a)–c) alpontjában, 83. pont a) és b) alpontjában, 85. pont a) alpontjában, 87. pont a)–c) alpontjában, 88. pont b) alpontjában, 109. pont b) alpontjában, 110. pont b) alpontjában, 123. pont a), c) és d) alpontjában, 129. pontjában, 131. pontjában, 135. pont b) alpontjában, 137. pont c) és d) alpontjában, 138. pontjában a „tiszthelyettes” szövegrész helyébe az „altiszt”
szöveg lép.
96. Az R. Melléklet 45. C) pont v) alpont vh) alpontjában, 76. pont a) és b) alpontjában, a „KBH” szövegrész helyébe a „KNBSZ” szöveg lép.
97. Az R. Melléklet 137. pont e) és f) alpontjában a „rendfokozat nélküli szerződéses állomány” szövegrész helyébe a „közkatona” szöveg lép.
98. Az R. Melléklet
a) 1. pontjában az „a Magyar Honvédséghez (a továbbiakban: Honvédség)” szövegrész helyébe az „az MH-hoz”
b) 8. pontjában, 10. pontjában, 45. B) pont nyitó szövegrészében, 45. C) pont nyitó szövegrészében, 45. C) pont g) és m) alpontjában, 45. D) pont nyitó szövegrészében, 49. pont nyitó szövegrészében, 50. pont nyitó szövegrészében, 52/A. pontjában, 89. pont nyitó szövegrészében, 125. pontjában, 127. pontjában, 145. D) pont nyitó szövegrészében az „a Honvédség” szövegrész helyébe az „az MH”
c) 40. pont a) alpontjában az „a Honvédségnél” szövegrész helyébe az „az MH-nál”
d) 45. E) pont nyitó szövegrészében, 45. F) pont nyitó szövegrészében az „a Magyar Honvédség” szövegrész helyébe az „az MH”
e) 58. pontjában, 137. pont nyitó szövegrészében az „A Honvédség” szövegrész helyébe az „az MH”
szöveg lép.
99. Hatályát veszti az R. Melléklet 15. pont b) alpontjának bb) alpontja, 146–150. pontja.
1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2012. október 20. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére