• Tartalom

21/2012. (III. 30.) HM utasítás

21/2012. (III. 30.) HM utasítás

az étkezési utalvány tiszti, valamint összevont étkezdékben történő elfogadásának rendjéről1

2012.04.02.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (2) bekezdés g) pontja alapján, figyelemmel az (5) bekezdés a) pont af) alpontjára az étkezési utalvány tiszti, valamint összevont étkezdékben történő elfogadásának rendjéről a következő utasítást adom ki:

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelemért felelős miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatra (a továbbiakban: KNBSZ), a HM Tábori Lelkészi Szolgálatra, továbbá a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek) terjed ki.

2. § A jelen utasítás alkalmazásában étkezési utalvány a kizárólagosan vagy elsődlegesen fogyasztásra kész élelmiszer vásárlására, vagy melegkonyhás vendéglátóhelyeken, munkahelyi étkezőben történő vásárlásra jogosító papíralapú vagy elektronikus utalvány.

3. § (1) A honvédelmi szervezetek által üzemeltetett étkezdékben

a) a honvédelmi szervezetek hivatásos és szerződéses katonái,

b) a tényleges szolgálatot teljesítő önkéntes műveleti tartalékos és önkéntes védelmi tartalékos katonák,

c) a honvédelmi szervezeteknél foglalkoztatott kormánytisztviselők, valamint

d) a honvédelmi szervezeteknél foglalkoztatott közalkalmazottak,

mint befizető étkezők jogosultak az étkezés térítési díját a honvédelmi tárca által beszerzett papíralapú étkezési utalvánnyal is fizetni.

(2) A papíralapú étkezési utalványból készpénz nem adható vissza.

(3) Az étkezések teljes körű lemondására csak a teljes egészében készpénzzel, vagy bankkártyával vásárolt havi étkezési jegyek esetén van lehetőség. A papíralapú étkezési utalvánnyal és készpénzzel, vagy papíralapú étkezési utalvánnyal és bankkártyával vásárolt havi étkezési jegyek esetében csak a készpénzzel, vagy a bankkártyával térített értékkel megegyező, vagy annál kisebb értékű egész étkezés mondható le.

(4) A havi étkezési jegyekből a papíralapú étkezési utalvánnyal vásárolt összegnek megfelelő étkezés nem mondható le, annak értékét visszafizetni nem lehet. Ezen étkezések az (5) bekezdésben foglaltak szerint ütemezhetőek át.

(5) A részben vagy egészben papíralapú étkezési utalvány ellenében vásárolt tárgyhavi étkezési jegyek csak a tárgyhót követő hónapra, a befizetési időszak napjaira ütemezhetőek át. Az átütemezett jegyek további átütemezésére nincs lehetőség.

(6) Az igényjogosult által megvásárolt étkezési jegy megbízás alapján történő továbbértékesítését az étkezdepénztáros nem végezheti.

(7) Amennyiben a KNBSZ élelmezési ellátását biztosító étkezde pénztára napi zárását követően a papíralapú étkezési utalványok össznévértéke meghaladja az 500 000 Ft-ot, a pénztáros az utalványokat aláírásával és az étkezde bélyegzőjével lezárt borítékban vagy csomagban, az érték megjelölésével, átvételi elismervény ellenében megőrzésre átadja az KNBSZ házipénztárába.

4. § A papíralapú étkezési utalványok – forgalmazónál történő visszaváltása során keletkező – visszaváltási költségének forrása az alaptevékenység keretében végzett munkahelyi élelmezési ellátás térítési díjbevétele.

5. § A papíralapú étkezési utalvány étkezdében történő elfogadásának és elszámolásának – ideértve annak tárolásának, megőrzésének és forgalmazó szállítója részére történő átadásának – részletes szabályait a HM védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár szakutasításban határozza meg.

6. § (1) Ez az utasítás 2012. április 1-jén lép hatályba.

(2)2

1

Az utasítást a 48/2020. (IX. 14.) HM utasítás 12. § b) pontja hatályon kívül helyezte 2020. szeptember 15. napjával.

2

A 6. § (2) bekezdése a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére