• Tartalom

22/2012. (VII. 19.) NFM utasítás

22/2012. (VII. 19.) NFM utasítás

a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/2011. (II. 15.) NFM utasítás módosításáról1

2012.07.20.

A központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény 60. § (2) bekezdésében meghatározott hatáskörömben eljárva, figyelemmel a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontjára – a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszter jóváhagyásával – a következő utasítást adom ki:

1. § A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/2011. (II. 15.) NFM utasítás az 1. mellékletben foglaltak szerint módosul.

2. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba, és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

1. melléklet a 22/2012. (VII. 19.) NFM utasításhoz

1.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/2011. (II. 15.) NFM utasítás Mellékletének (a továbbiakban: SZMSZ) 9. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
9. § A közigazgatási államtitkár közvetlenül irányítja
a) a jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár,
b) az európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár és
c) a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár
tevékenységét.”
2.
A SZMSZ 10. § (3) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A közigazgatási államtitkár)
a) a kormányzati döntés-előkészítéssel összefüggő feladatkörben részt vesz a közigazgatási államtitkári értekezleten, az ott született döntésekről tájékoztatást ad a jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár részére;”
3.
Az SZMSZ 12. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
12. § A közigazgatási államtitkárt akadályoztatása esetén a jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár helyettesíti.”
4.
Az SZMSZ 38. §-a a következő l) ponttal egészül ki:
(A minisztériumban)
l) jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár”
(működik.)
5.
Az SZMSZ a 72. §-át követően a következő 72/A. §-sal és azt megelőző alcímmel egészül ki:
„4.7.3. A jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár
72/A. § (1) A jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár
a) a miniszter által kiadmányozásra kerülő ügyiratokat, a miniszterhez szóló előterjesztéseket (jelentéseket, tájékoztatókat, feljegyzéseket) felülvizsgálja,
b) felel a kormányzati döntés-előkészítés keretében a központi államigazgatási szervektől beérkező előterjesztések, jelentések, jogszabályok és közjogi szervezetszabályozó eszközök tervezetei észrevételezésének és véleményezésének összehangolásáért, ellenőrzi az észrevételezési és véleményezési határidők megtartását, kiadmányozza a kormányzati döntés-előkészítés során adott tárcaészrevételt vagy tárcavéleményt,
c) felülvizsgálja a minisztérium féléves munkatervét,
d) jogi természetű vita esetén dönt a jogszabálytervezet közigazgatási egyeztetésre bocsátása engedélyezésének kezdeményezéséről,
e) bármely szervezeti egységet a feladatkörébe tartozó jogalkotási feladattal kapcsolatos ügyben feladat elvégzésére vagy jelentéstételre utasíthat.
(2) A jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár irányítja
a) a Titkársági és Koordinációs Főosztály,
b) a Humánpolitikai Főosztály,
c) a Jogi Főosztály és
d) a Perképviseleti Főosztály
vezetőjének tevékenységét.
(3) A jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkárt akadályoztatása esetén a Titkársági és Koordinációs Főosztály vezetője, a Titkársági és Koordinációs Főosztály vezetőjének akadályoztatása esetén a Humánpolitikai Főosztály vezetője helyettesíti.”
6.
A SZMSZ 79. § (7) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:
„(7) A Miniszteri Értekezlet állandó résztvevői a miniszter, a közigazgatási államtitkár, az államtitkárok, a miniszter kabinetfőnöke, a jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár, az európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, a Miniszteri Titkárság vezetője, a minisztériumi politikai tanácsadó, a minisztériumi szakmai tanácsadó, a jogi és kodifikációs főtanácsadó, a Kommunikációs Főosztály vezetője, a Parlamenti Kapcsolatok Főosztály vezetője és a miniszter személyi titkára. A Miniszteri Értekezlet állandó résztvevője továbbá a közigazgatási és igazságügyi miniszter képviselője. A Miniszteri Értekezletre más személyeket a miniszter hív meg.”
7.
A SZMSZ 90. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
90. § (1) A miniszter és a közigazgatási államtitkár kivételével vezető az irányítása alá nem tartozó szervezeti egység munkatársa részére utasítást nem adhat. A jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár a feladatkörének ellátásával kapcsolatban közvetlenül adhat utasítást az irányítása alá nem tartozó önálló szervezeti egység munkatársának. Erről az utasítást végrehajtó munkatársnak – a feladat végrehajtásának egyidejű megkezdése mellett – a szervezeti egységet irányító vezetőt haladéktalanul tájékoztatnia kell.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott vezetőtől közvetlenül kapott utasítás végrehajtását a szolgálati út megtartásával kell teljesíteni. Halaszthatatlanul sürgős ügyekben az intézkedésben távolléte miatt akadályozott felettes vezető egyetértését telefonon vagy elektronikus úton kell beszerezni. Ennek megtörténtét, vagy amennyiben erre sincs lehetőség, ezt a körülményt az előadói íven fel kell tüntetni, és az ügyiratot haladéktalanul a következő felettes vezetőhöz kell eljuttatni.
(3) A közvetlenül kapott utasítás végrehajtását – ha az utasítást adó kifejezetten ellentétesen nem rendelkezik – a szolgálati út megtartásával kell teljesíteni.”
8.
A SZMSZ 93. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
93. § (1) A kormányzati döntés-előkészítés keretében a különböző fórumokra, értekezletekre a szakterületek anyagokat, előterjesztéseket csak a jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár és a közigazgatási államtitkár jóváhagyásával, a Titkársági és Koordinációs Főosztály útján küldhetnek.
(2) A miniszter tájékoztatását szolgáló, állásfoglalását vagy jóváhagyását kérő feljegyzéseket és más iratokat a jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár és a közigazgatási államtitkár útján kell felterjeszteni.
(3) Az Országgyűlés által választott vagy a köztársasági elnök által kinevezett tisztségviselők, a Kormány tagja, valamint az országgyűlési képviselő megkeresésére adott választervezetét – a válaszadásra nyitva álló határidő lejártát megelőző, a vezető megalapozott döntését lehetővé tevő ésszerű határidőn belül – a jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár és a közigazgatási államtitkár útján kell felterjeszteni.
(4) A közigazgatási államtitkár útján jóváhagyásra felterjesztett iratokat az előkészítő ügyintéző, amennyiben az önálló szervezeti egység osztályokra tagozódik, az előkészítő ügyintéző osztályvezetője, az előkészítő önálló szervezeti egység vezetője az aktapéldányon látja el kézjegyével, a felterjesztő helyettes államtitkár, államtitkár, valamint a jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár és a közigazgatási államtitkár pedig az előadóív felzetén aláírással és dátummal látja el. Amennyiben az irat miniszteri biztos feladatkörét is érinti, az érintett helyettes államtitkár szakmai felügyeletét ellátó államtitkár szignálását követően – közigazgatási államtitkárnak történő bemutatás előtt – a miniszteri biztos is kézjegyével látja el.”
9.
Az SZMSZ
a) 1. függeléke helyébe az 1. függeléke lép,
b) 3. függeléke a 2. függelékében foglaltak szerint módosul.
10.
Hatályát veszti az SZMSZ
c) 3. függelékében az „I/A.6. Magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok összehangolásáért felelős Kormánybiztos Titkársága” szövegrész,
d) 3. függelékében az „I/A.7. Magyar-orosz gazdasági kapcsolatokért felelős Kormánybiztos Titkársága” szövegrész.

1. függelék

2. függelék

1. Az SZMSZ 3. függelék táblázatának „4.1. Közigazgatási Államtitkár” sora helyébe a következő rendelkezés lép:

(Irányító állami vezető

Szervezeti egység

Létszám
(fő) )

„4.1. Közigazgatási
Államtitkár

168”

2. Az SZMSZ 3. függelék táblázatának „4.1.2. Gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár” sorát követően a következő sorral és oszloppal egészül ki:

(Irányító állami vezető

Szervezeti egység

Létszám
(fő) )

„4.1.3. Jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár

4.1.3.1. Jogi és Igazgatási Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság

 

 

4.1.3.2. Titkársági és Koordinációs Főosztály

 

 

4.1.3.2.1. Titkársági Osztály

 

 

4.1.3.2.2. Koordinációs Osztály

 

 

4.1.3.2.3. Ügyvitel-szervezési Osztály

 

 

4.1.3.3. Humánpolitikai Főosztály

 

 

4.1.3.4. Jogi Főosztály

 

 

4.1.3.4.1. Jogszabály-előkészítő Osztály

 

 

4.1.3.4.2. Általános Jogi Osztály

 

 

4.1.3.5. Perképviseleti Főosztály

 

1

Az utasítás a 2. § alapján hatályát vesztette 2012. július 21. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére