• Tartalom

24/2012. (V. 31.) BM utasítás

24/2012. (V. 31.) BM utasítás

a vízügyi igazgatási szervek jégtörő hajóparkjának üzemeltetéséről1

2020.12.11.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontja alapján, az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 37. § x) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a jeges árvíz és a jég elleni védekezést szolgáló jégtörő hajók és jégtörő kisgéphajók üzemeltetésének, fenntartásának, valamint a védekezésre történő rendelkezésre állásának szabályozására a következő utasítást adom ki:

1. Az utasítás hatálya

1. § Az utasítás a Belügyminisztérium (a továbbiakban: BM) feladatkör szerint érintett szervezeti egységeire, az Országos Vízügyi Főigazgatóságra (a továbbiakban: OVF), valamint a jégtörő hajókat és a jégtörő kisgéphajókat (a továbbiakban együtt: jégtörő hajók) fenntartó, az 1. mellékletben meghatározott vízügyi igazgatóságokra terjed ki.

2. §2 Ezt az utasítást kell alkalmazni azokra a magyar jégtörő hajókra is, amelyek jégvédekezési szempontból közös érdekű folyószakaszokon végeznek jég elleni védekezési munkát.

2. Értelmező rendelkezések

3. § Jelen utasítás alkalmazásában

1. rendelkezésre állási időszak: minden év november 15-től március 1-jéig terjedő időtartam,

2. védekezési időszak: az árvíz- és belvízvédekezésről szóló 10/1997. (VII. 17.) KHVM rendelet (a továbbiakban: R.) 17. § (4)–(6) bekezdése szerint elrendelt védekezési készültség időszaka,

3. tartózkodási állomáshely: a fenntartó saját vagy bérelt kikötője, telephelye, valamint a jégtörő hajó üzemi tartózkodási helye,

4. védekezésre kijelölt állomáshely: a jeges árvíz elleni védekezési tervben az R. 3. § (4) bekezdés g) pontja szerint kijelölt hely,

5.3 I. fokú készültség (melegen tartás): ezen utasítás 1. mellékletében felsorolt a jégtörő hajópark és szükség szerint bevonásra kerülő, a jégtörő hajóparkon kívüli hajók I. fokú készültségbe helyezése a tartózkodási vagy a védekezésre kijelölt állomáshely adottságait és a mindenkori biztonságtechnikai szabályozásokat figyelembe véve a legkisebb létszámú és összetételű hajós személyzet felügyelete alatt, akik a hajók I. fokú készültségi feladatait ellátják, és szükség esetén a gyors intézkedéseket meghozzák.

6.4 jégvédekezési szempontból közös érdekű folyószakasz: a folyónak az a szakasza, amelyet az érdekelt országok jégvédekezés szempontjából közös érdekűvé nyilvánítottak.

3. A jégtörő hajópark

4. § A jégtörő hajópark a dunai és a tiszai jégtörő flottából áll. A jégtörő hajókat fenntartó vízügyi igazgatóságokat, valamint a jégtörő hajókat az 1. melléklet határozza meg.

5. §5 Valamely hajónak a flottából való kivonására vagy besorolására az OVF tesz javaslatot a BM közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkárának.

4. A jégtörő flották felkészítése

6. § A rendelkezésre állási időszak kezdetére a fenntartó

a) a flottákba besorolt jégtörő hajókat védekezésre alkalmas állapotra műszakilag felkészíti, továbbá

b) gondoskodik

ba) az érvényes hajóokmányokról,

bb) a személyzetről,

bc) az olyan hírközlő eszköz rendelkezésre állásáról, amely biztosítani tudja a hajók egymás közötti és az irányító központok közötti összeköttetését és

bd) a jégtörő hajópark minimum 30% üzemanyaggal történő feltöltöttségéről.

7. §6 A legalább II. fokú védekezési készültség elrendelése esetén a védekezésbe bevont vízügyi igazgatóság gondoskodik a hajók üzemanyagtartályainak teljes feltöltéséről és a hajók bevetéséhez szükséges, a hajólevelekben feltüntetett teljes személyzet biztosításáról.

8. § Az OVF évente, a tárgyév november 15-ig helyszíni szemlén ellenőrzi a jégtörő hajók jégtörésre alkalmas felkészítettségét. Az ellenőrzés a vizek kártételei elleni védekezés szabályairól szóló 232/1996. (XII. 26.) Korm. rendelet alapján, a vízkárelhárítási művek rendszeres évenkénti felülvizsgálata során is elvégezhető.

9. § A Duna közös érdekű szakaszaira beosztott jégtörő hajók személyzete hajós okmányainak érvényességéről a fenntartó gondoskodik.

5. A jégtörő hajók rendelkezésre állása

10. § Az OVF minden év november 20-ig jelenti a BM közfoglalkoztatási helyettes államtitkárának – védekezésre kijelölt állomáshelyenként – a rendelkezésre álló jégtörő hajók név szerinti csoportbeosztását.

11. §7 A 8. § szerinti szemlén alkalmasnak minősített jégtörő hajókat a december 15. és március 1. közötti időszakban, az Országos Műszaki Irányító Törzs (a továbbiakban: OMIT) utasítása alapján a fenntartó I. fokú készültség elrendelésével készenlétbe helyezi. Hajózásra alkalmatlan vízállás vagy egyéb hajózást akadályozó korlátozás esetén – a korlátozással érintett hajókra vonatkozóan – az OMIT a fenntartó kérésére eltérhet az I. fokú védekezési készültség elrendelésének vagy visszavonásának napjától.

12. § A rendelkezésre állási időszakban a jégtörő hajókkal az OMIT rendelkezik. Ezen időszakban a jégtörő hajók egyéb célra csak az OMIT vezetőjének engedélyével vehetők igénybe.

13. § A jégtörő hajók védekezésre kijelölt állomáshelyre történő irányítását az OMIT vezetője rendeli el.

13/A. §8 Az I. fokú védekezési készültségben lévő hajókra, az azonnali beavatkozást igénylő jeges árvíz elleni védekezési feladatok végrehajtására az OMIT tájékoztatásával egyidejűleg a védelemvezető ad utasítást.

14. §9 Amennyiben a jégtörő hajók I. foknál magasabb fokozatban elrendelt jég elleni védekezésben vettek részt, akkor a védekezési időszak végén, de legkésőbb a védekezés befejezését követő 3 héten belül az OVF szemlét tart a hajókon keletkezett károk felmérése céljából.

15. §10 A jégtörő hajók tevékenységéről az OMIT Vízkárelhárítási Védekezési Információs Rendszerében rendszeresített jeges árvíz elleni védekezési napi jelentést kell vezetni az elrendelt folyószakaszra, pontszerű létesítményre vagy a védekezési készültségbe helyezett hajócsoportra.

6. Költségek

16. §11 A jégtörő hajók fenntartásának, felkészítésének forrása a fenntartó költségvetésében kerül megtervezésre.

17. §12 A fenntartó – lehetőségeitől függően – gondoskodik a jégtörő hajók egyéb célú (termelés, szolgáltatás) hasznosításáról, amelyből adódó nyereség felhasználására a jogszabályi rendelkezések keretei között kerülhet sor.

18. §13 (1) A védekezési készültség elrendelésétől annak megszüntetéséig a hajók üzemeltetésének minden költségét védekezési költségként kell elszámolni, ideértve a tartózkodási állomáshelyre vagy a védekezésre kijelölt állomáshelyre történő vonulás vagy szállítás költségeit, továbbá védekezés idején a hajók üzemképességének fenntartásához szükséges javítások és a védekezés utáni közvetlen helyreállítás költségeit is a fokozat elrendelésekor fennálló műszaki állapotra történő visszaállítás mértékéig.

(2) Készültség elrendelése esetén védekezési költségként elszámolható:

a) az utasítás mellékletében feltüntetett tartózkodási és védekezésre kijelölt állomáshelyen tartózkodó hajókra beosztott dolgozók intézményi költségvetésben nem finanszírozott, teljes személyi juttatása és hozzá kapcsolódó szociális hozzájárulási adó, a fokozat elrendelésétől a fokozat megszüntetéséig;

b) a hajók közvetlen kiszolgálását végző dolgozók intézményi költségvetésben nem finanszírozott, teljes személyi juttatása és hozzá kapcsolódó szociális hozzájárulási adó, a fokozat elrendelésétől a fokozat megszüntetéséig;

c) a hajók előírás szerinti üzemeltetéséhez szükséges, vállalkozási szerződés keretében igénybe vett létszám biztosításának költsége;

d) a szolgálatot teljesítő személyzet váltásához szükséges, a védekezésre kijelölt állomáshelyekre történő szállítás költségei;

e) a hajók üzemanyag, segédanyag és üzemeltetéshez szükséges felszerelések szállítási költségei;

f) a hajókra elrendelt II. fok vagy annál magasabb fokozat esetén a védekezési ügyelet költségei.

19. § A jégtörő hajók személyzetének szerződéssel történő rendelkezésre állása körében felmerülő költségeket a védekezési fokozatnak megfelelően kell elszámolni.

20. §14 A védekezési időszak végén a hajókat ugyanolyan ellátmánnyal – így különösen felszereléssel és üzemanyaggal – kell a tartózkodási állomáshelyre visszaállítani, illetve az I. fokú készültség visszavonása után leállítani, mint amilyennel a jég elleni védekezés, illetve az I. fokú készültség elrendelése előtt rendelkeztek. Az ellátmány visszaállításával kapcsolatos költségeket védekezési költségként kell elszámolni.

7. Záró rendelkezések

21. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

22. §15

1. melléklet a 24/2012. (V. 31.) BM utasításhoz16

A jégtörőhajó-park és fenntartói

A

B

C

1.

DUNAI FLOTTA

2.

Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG)

3.

Jégtörő hajók:

Széchenyi

4.

Tartózkodási állomáshely:

Gönyű

5.

Védekezésre kijelölt állomáshely:

Gönyű

1 hajó

6.

Tevékenység (jégtörés) helye:

Budapest fölött

7.

Kikötői kiszolgálóhajók:

Neptun

1 hajó

8.

Összesen:

2 hajó

9.

Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság (KDVVIZIG)

10.

Jégtörő hajó:

Jégtörő I.

11.

Tartózkodási állomáshely:

Budapest

12.

Védekezésre kijelölt állomáshely:

Budapest

1 hajó

13.

Tevékenység (jégtörés) helye:

Szob (1708,4 fkm) –
Dunaföldvár (1560,6 fkm)

14.

Kikötői kiszolgálóhajók:

nincs

15.

Összesen:

1 hajó

16.

Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság (ADUVIZIG)

17.

Jégtörő hajók:

Jégtörő VI.

18.

Jégtörő VII.

19.

Jégtörő VIII.

20.

Wesselényi

21.

Tartózkodási állomáshely:

Baja

22.

Védekezésre kijelölt állomáshely:

Baja

23.

Tevékenység (jégtörés) helye:

Baja fölött 1 hajópár

2 hajó

24.

Baja alatt 1 hajópár

2 hajó

25.

Kikötői kiszolgálóhajók:

Bácska

26.

Rozmár

2 hajó

27.

Összesen:

6 hajó

28.

Dunai flotta összesen:

9 hajó

29.

TISZA (és mellékfolyói) FLOTTA

30.

Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG)

31.

Jégtörő hajó:

Jégvirág IV.

32.

Tartózkodási állomáshely:

Vásárosnamény

33.

Védekezésre kijelölt állomáshely:

Tokaj, ÉMVIZIG irányításában

1 hajó

34.

Tevékenység (jégtörés) helye:

Dombrád (593,0 fkm) –
Tokaj (543,7 fkm)

35.

Kikötői kiszolgálóhajók:

nincs

36.

Összesen:

1 hajó

37.

Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (ÉMVIZIG)

38.

Jégtörő hajók:

Jégvirág I.

39.

Jégvirág II.

40.

Jégvirág IX.

41.

Jégvirág X.

42.

Jégtörő IX.

43.

Tartózkodási állomáshely:

Tokaj

44.

Védekezésre kijelölt állomáshely:

Tokaj

1 hajó
(és FETIVIZIG jégtörő hajó)

45.

Tiszalök

2 hajó

46.

Tiszadob

2 hajó

47.

Tevékenység (jégtörés) helye:

Dombrád (593,0 fkm) –
Tiszabábolna (440,0 fkm)

48.

Kikötői kiszolgálóhajó:

Tarcal

1 hajó

49.

Összesen:

6 hajó

50.

Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG)

51.

Jégtörő hajók:

Jégvirág VII.

52.

Jégvirág VIII.

53.

Tartózkodási állomáshely:

Kisköre

54.

Védekezésre kijelölt állomáshely:

Kisköre

2 hajó

55.

Tevékenység (jégtörés) helye:

Tiszabábolna (440,0 fkm) –
Csongrád (253,8 fkm)

56.

Kikötői kiszolgálóhajó:

nincs

57.

Összesen:

2 hajó

58.

Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG)

59.

Jégtörő hajók:

Jégtörő IV.

60.

Tartózkodási állomáshely:

Szeged

61.

Védekezésre kijelölt állomáshely:

Szeged

1 hajó

62.

Tevékenység (jégtörés) helye:

Tisza, Csongrád alatti folyószakasz (a szerb–magyar közös érdekű is)

1 hajó

63.

Kikötői kiszolgálóhajó:

Jégvirág V.

1 hajó

64.

Összesen:

2 hajó

65.

Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG)

66.

Jégtörő hajók:

Berettyó I.

67.

Berettyó II.

68.

Tartózkodási állomáshely:

Gyula

69.

Védekezésre kijelölt állomáshely:

Gyula

2 jégtörő kisgéphajó

70.

Tevékenység (jégtörés) helye:

Körösök

71.

Kikötői kiszolgálóhajó:

nincs

72.

Összesen:

2 jégtörő kisgéphajó

73.

Tisza (és mellékfolyói) flotta összesen:

13 hajó

74.

BALATONI FLOTTA

75.

Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDTVIZIG)

76.

Jégtörő hajók:

Vízvédelem

77.

Tartózkodási állomáshely:

Siófok

78.

Védekezésre kijelölt állomáshely:

Siófok

1 hajó

79.

Tevékenység (jégtörés) helye:

Balaton

1 hajó

80.

Balatoni flotta összesen:

1 hajó

1

Az utasítást a 16/2024. (VIII. 8.) BM utasítás 9. §-a hatályon kívül helyezte 2024. augusztus 9. napjával.

2

A 2. § az 1/2017. (I. 5.) BM utasítás 10. § a) pontja szerint módosított szöveg.

3

A 3. § 5. pontja az 1/2017. (I. 5.) BM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 3. § 6. pontja az 1/2017. (I. 5.) BM utasítás 10. § b) pontja szerint módosított szöveg.

5

Az 5. § az 1/2017. (I. 5.) BM utasítás 10. § c) pontja szerint módosított szöveg.

6

A 7. § az 1/2017. (I. 5.) BM utasítás 2. §-ával megállapított szöveg.

7

A 11. § az 1/2017. (I. 5.) BM utasítás 3. §-ával megállapított szöveg.

8

A 13/A. §-t a 27/2020. (XII. 10.) BM utasítás 1. §-a iktatta be.

9

A 14. § az 1/2017. (I. 5.) BM utasítás 4. §-ával megállapított szöveg.

10

A 15. § az 1/2017. (I. 5.) BM utasítás 5. §-ával megállapított szöveg.

11

A 16. § az 1/2017. (I. 5.) BM utasítás 11. §-a szerint módosított szöveg.

12

A 17. § az 1/2017. (I. 5.) BM utasítás 6. §-ával megállapított szöveg.

13

A 18. § az 1/2017. (I. 5.) BM utasítás 7. §-ával megállapított szöveg.

14

A 20. § az 1/2017. (I. 5.) BM utasítás 8. §-ával megállapított szöveg.

15

A 22. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

16

Az 1. melléklet a 27/2020. (XII. 10.) BM utasítás 2. §-ával megállapított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére