• Tartalom

24/2012. (XI. 16.) LÜ utasítás

24/2012. (XI. 16.) LÜ utasítás

az ügyészségi alkalmazottak jogállásával kapcsolatos egyes kérdésekről szóló 4/2012. (I. 6.) LÜ utasítás módosításáról1

2012.11.17.

Az ügyészségről szóló 2011. évi CLXIII. törvény 8. §-ának (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következő utasítást adom ki:

1. § Az ügyészségi alkalmazottak jogállásával kapcsolatos egyes kérdésekről szóló 4/2012. (I. 6.) LÜ utasítás (a továbbiakban: Ut.) a következő 23/A–23/B. §-sal és az azokat megelőző címekkel egészül ki:

MEGÁLLAPODÁS TANULMÁNYOK FOLYTATÁSÁRA
23/A. § (1) A munkaidőt is érintő [a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) 55. § (1) bekezdés g) pontja] képzésen, továbbképzésen való részvételhez szükséges időre az ügyészségi alkalmazott kezdeményezésére a munkáltatói jogkör gyakorlója megállapodást köthet az ügyészségi alkalmazottal. A megállapodást írásba kell foglalni. A megállapodás alapján, legfeljebb a tanulmányok befejezéséig az ügyészségi alkalmazott mentesül az oktatáson való részvétel tartamára és a vizsganapokon a munkavégzés alól (munkaidő- kedvezmény). Erre az időre távolléti díj illeti meg [Mt. 146. § (3) bekezdés b) pont].
(2) A munkaidő-kedvezmény mértékét a munkáltatói jogkör gyakorlója az oktatási intézmény által kibocsátott, kötelező iskolai foglalkozás időtartamáról szóló igazolásnak megfelelően állapítja meg. Vizsgának az oktatási intézmény által meghatározott számonkérés minősül.
(3) A (2) bekezdés alapján meghatározott munkaidő-kedvezményt a munkáltatói jogkör gyakorlója lehetőség szerint az ügyészségi alkalmazott kérésének megfelelően köteles biztosítani. Az ügyészségi alkalmazott az oktatási intézmény által kiadott igazolás bemutatásával köteles a munkáltatói jogkör gyakorlóját előzetesen tájékoztatni arról, hogy mely időpontban kell az oktatáson, vagy a vizsgán megjelennie.
(4) A tanulmányok folytatására kötött megállapodást négy eredeti példányban kell elkészíteni, egy-egy példányt az ügyészségi alkalmazott, a munkáltatói jogkör gyakorlója, a Személyügyi, Továbbképzési és Igazgatási Főosztály, valamint a Gazdasági Főigazgatóság kap.
TANULMÁNYI SZERZŐDÉS
23/B. § (1) Képzésen, vagy továbbképzésen való részvétel akkor támogatható tanulmányi szerződéssel, ha a megszerzendő tudás, vagy képesítés az ügyészségen hasznosítható.
(2) A munkáltatói jogkör gyakorlója a hozzá érkezett tanulmányi szerződés kötésére irányuló kérelmet egyetértése esetén indokolt javaslattal – a szeptemberben induló képzésekre augusztus 15-ig, a februárban induló képzésekre január 15-ig – küldi meg a Személyügyi, Továbbképzési és Igazgatási Főosztály vezetőjének.
(3) Tanulmányi szerződést kötni a legfőbb ügyész előzetes jóváhagyásával lehet.
(4) A tanulmányi szerződést – négy példányban –
a) magasabb vezető állású ügyésszel, magasabb vezető állású tisztviselővel, valamint legfőbb ügyészségi alkalmazottal a Személyügyi, Továbbképzési és Igazgatási Főosztály vezetője,
b) az a) pontban nem említett ügyészségi alkalmazottal a munkáltatói jogkör gyakorlója
köti meg.
(5) A tanulmányi szerződés a 23/A. § (1) bekezdésében meghatározott mértékű munkaidő-kedvezményen túl kiterjedhet
a) vizsgánként a vizsga napját is beszámítva négy munkanap munkaidő-kedvezményre, amennyiben egy vizsganapon több vizsgatárgyból kell vizsgázni, vizsgatárgyanként további három munkanapra,
b) a záró dolgozat, vagy diplomamunka elkészítéséhez tíz munkanapra,
c) a tandíjnak, vagy egy részének átvállalására.
(6) Egyéb tanulmányi költségre (regisztrációs díj, vizsgadíj, tankönyv és egyéb oktatási segédlet, utazási, illetve szállásköltség stb.) kizárólag abban az esetben terjedhet ki a tanulmányi szerződés, amennyiben a (3) bekezdés alapján a szerződés ezt is tartalmazza.
(7) Az (5) bekezdés a) és b) pontjaiban meghatározott munkaidő-kedvezményre a tanulmányi szerződés alapján távolléti díj jár. A 23/A. § (2)–(4) bekezdésében foglaltakat a tanulmányi szerződésekre is alkalmazni kell.
(8) A tanulmányi szerződés kötelezettségvállalásnak minősül, az abban vállalt kötelezettségek teljesítéséhez szükséges pénzügyi feltételeket a Személyügyi, Továbbképzési és Igazgatási Főosztály vezetője a Gazdasági Főigazgatóság vezetőjével előzetesen egyezteti.
(9) A tanulmányi szerződésre egyebekben az Mt. 229. §-át kell alkalmazni.”

2. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti az ügyészségi szolgálati viszonnyal kapcsolatos egyes kérdésekről szóló 5/1995. (ÜK. 3.) LÜ utasítás 21. §-a, valamint az Ut. 5. §-a (1) bekezdése a) pontjának a „továbbá a Nemzetközi és Európai Ügyek Főosztályán szolgálatot teljesítő ügyészségi alkalmazottakat,” szövegrésze.

(3) Ez az utasítás a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

1

Az utasítás a 2. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2012. november 18. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére