• Tartalom

25/2012. (VI. 15.) BM–KÜM utasítás

25/2012. (VI. 15.) BM–KÜM utasítás

a Magyar Rendvédelmi Kar polgári nemzetbiztonsági szolgálatok szerinti tagozatának hivatásos állományú tagjaira vonatkozó nyilvántartásáról és a nyilvántartott adatok kezelésének szabályairól1

2012.06.16.
A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény 30/B. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő utasítást adjuk ki:
1. A Magyar Rendvédelmi Kar (a továbbiakban: MRK) polgári nemzetbiztonsági szolgálatok szerinti tagozatának (a továbbiakban: Tagozat) hivatásos állománya tekintetében az MRK tagnyilvántartását a Tagozat polgári nemzetbiztonsági szolgálatonként elkülönítve vezeti. A Tagozat az egyes nyilvántartásokat az érintett polgári nemzetbiztonsági szolgálattal hivatásos szolgálati viszonyban álló, a főigazgató által adatkezelésre kijelölt MRK-tag (a továbbiakban: adatkezelő) útján vezeti.
2. Az adatkezelőt a polgári nemzetbiztonsági szolgálat személyügyi nyilvántartást vezető szerve (a továbbiakban: személyügyi szerv) tájékoztatja
a) a hivatásos szolgálati viszony létesítéséről, a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Hszt.) 30/B. § (1) bekezdésében felsorolt adatok közlésével, valamint
b) a hivatásos szolgálati viszony megszűnéséről.
3. A személyügyi szerv a Hszt. 30/B. § (1) bekezdésében felsorolt adatokban bekövetkezett változásról az adatok aktualizálása céljából minden hónap 10. napjáig írásban értesíti az adatkezelőt, aki az adatváltozást az általa kezelt tagnyilvántartásban a közléstől számított 15 napon belül átvezeti.
4. Hivatásos szolgálati viszony létesítése esetén a hivatásos állomány tagját az adatkezelő a 2. pont a) alpontjában meghatározott tájékoztatás kézhezvételétől számított 15 napon belül nyilvántartásba veszi. A tagságról az igazolást a nyilvántartásba vétellel egyidejűleg az adatkezelő állítja ki.
5. A hivatásos szolgálati viszony megszűnése esetén az adatkezelő a nyilvántartásból a 2. pont b) alpontjában meghatározott tájékoztatás kézhezvételétől számított 15 napon belül törli az adatokat.
6. A polgári nemzetbiztonsági szolgálatonként elkülönítetten kezelt tagnyilvántartások adatainak felhasználása során biztosítani kell az adatkezelés nyomon követhetőségét.
7. Az egyes, polgári nemzetbiztonsági szolgálatonként elkülönítetten kezelt tagnyilvántartások adatai sem a Tagozaton belül, sem az MRK-tagokra vonatkozó más nyilvántartással nem kapcsolhatóak össze. Az adatok az MRK szerveinek nem továbbíthatóak.
8. A polgári nemzetbiztonsági szolgálatonként elkülönítetten kezelt tagnyilvántartások adatainak tárolása a minősített adat védelméről szóló törvényben foglaltak szerint, az érintett polgári nemzetbiztonsági szolgálat erre a feladatra kialakított helyiségében, elektronikusan vagy papír alapon történhet. A tárolási feltételeket úgy kell kialakítani, hogy illetéktelen személy az adatokhoz ne férhessen hozzá (papír alapú tárolásnál külön lemezszekrényben, elektronikus adatkezelés esetében a jogosulatlan hozzáférés ellen védő jelszó használatával).
9. A polgári nemzetbiztonsági szolgálatonként elkülönítetten kezelt tagnyilvántartások adatainak tárolási módját úgy kell megválasztani, hogy szükség esetén törlésük, módosításuk elvégezhető legyen, továbbá a törlés, módosítás ténye ellenőrizhető legyen.
10. Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Infotv.) 20. §-ában meghatározott előzetes tájékoztatási kötelezettség alapján a hivatásos állomány tagját a hivatásos szolgálati viszony létesítésekor a személyügyi szerv tájékoztatja a kötelező MRK tagsági viszonyról és ezzel összefüggésben a 2. pontban meghatározott adatok kezeléséről, olyan módon, hogy a tájékoztatás megtörténte ellenőrizhető legyen.
11. A hivatásos állomány tagja az Infotv. 14. § a) és b) pontjában meghatározott kérelmet az adatkezelőnél írásban terjesztheti elő.
12. A hivatásos állomány tagjának helyesbítési kérelme vagy az adatkezelő által észlelt helytelen adat esetén az adatkezelő a helytelen adatot a helyesbítés elvégzéséig az adat helytelen voltára vonatkozó jelzéssel látja el. A jelzéssel megjelölt adat csak a jelzéssel együtt használható fel, feltéve, hogy az adat felhasználása az adatkezelés céljára tekintettel a hivatásos állomány tagjának jogos érdekét nem sérti. Az adatkezelő köteles a helytelen adatokat legkésőbb az adatok helyesbítésére irányuló kérelem előterjesztésétől számított 30 napon belül helyesbíteni.
13. Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.
14. Az utasítás hatályba lépésekor hivatásos szolgálati viszonyban állók Hszt. 30/B. § (1) bekezdésében felsorolt adatairól a személyügyi szerv az utasítás hatálybalépésétől számított 15 napon belül írásban tájékoztatja az adatkezelőt. Az adatkezelő a tájékoztatás kézhezvételétől számított 30 napon belül nyilvántartásba veszi a hivatásos állomány tagját, ezzel egyidejűleg a tagságról igazolást állít ki.
15. A hivatásos állomány azon tagját, akinek a hivatásos szolgálati viszonya az utasítás hatálybalépését megelőzően létesült, a 14. pontban meghatározott adatai kezeléséről a személyügyi szerv az adott polgári nemzetbiztonsági szolgálatnál szokásos módon tájékoztatja az utasítás hatálybalépésétől számított 30 napon belül, úgy, hogy a tájékoztatás megtörténte ellenőrizhető legyen.
16. A polgári nemzetbiztonsági szolgálat főigazgatója az adatkezelőt az utasítás hatályba lépésétől számított 3 munkanapon belül jelöli ki.
1

Az utasítást a 9/2013. (III. 29.) BM–MEG együttes utasítás 17. pontja hatályon kívül helyezte 2013. április 1. napjával. Alkalmazására lásd a hatályon kívül helyező utasítás 14. pontját.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére