• Tartalom

25/2012. (XII. 21.) OBH utasítás

25/2012. (XII. 21.) OBH utasítás

a szolgálati bíróság tagjai kinevezésének részletszabályairól és díjazásáról

2018.06.30.

Az Országos Bírósági Hivatal elnökeként a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 2011. évi CLXI. törvény 76. § (1) bekezdés b) pontja, valamint a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény 102. § (4) bekezdésében írt felhatalmazás alapján a Budapest területén működő ítélőtábla mellett eljáró elsőfokú szolgálati bíróság és a Kúria mellett eljáró másodfokú szolgálati bíróság tagjainak díjazását az alábbiak szerint szabályozom.

1. § (1)1 A Kúria teljes ülésének, illetve az ítélőtábla és a törvényszék összbírói értekezletének a szolgálati bíróság tagjaira vonatkozó javaslatait az OBH elnökének megkeresésére a Kúria, illetve az ítélőtábla és a törvényszék elnöke megküldi az OBH elnökének. Az OBH elnöke a szolgálati bíróság tagjainak kinevezése érdekében a javaslatokat az OBT elé terjeszti. A Budapest területén működő ítélőtábla mellett eljáró elsőfokú szolgálati bíróság és a Kúria mellett eljáró másodfokú szolgálati bíróság (a továbbiakban: szolgálati bíróság) elnöke és tagjai kinevezéséről az Országos Bírói Tanács (a továbbiakban: OBT) okiratot állít ki.

(2) A szolgálati bíróság elnökhelyettesének kinevezéséről szóló, a 2/c. melléklet szerinti okiratot a szolgálati bíróság elnöke a kinevezését követő 15 napon belül írja alá, és az elnökhelyettes személyéről haladéktalanul tájékoztatja az OBT soros elnökét és az Országos Bírósági Hivatal (a továbbiakban: OBH) elnökét.

2. § (1) Az első- és másodfokú szolgálati bíróság az utasítás hatályba lépését követő 90 napon belül egységes ügyrendet alkot a hatáskörébe tartozó ügyek elbírálása során irányadó eljárási és ügyviteli szabályokra, az eljáró tanácsok összetételére, az ügyelosztás szabályaira vonatkozóan, s azt jóváhagyásra 15 napon belül az OBT elé terjeszti.

(2) A szolgálati bíróság ügyrendjét az OBT hagyja jóvá.

3. §2 (1) A szolgálati bíró díjazásának mértéke a díjelszámolással érintett hónapban az adott ügyben történt működésének minden napjára – ideértve a tárgyalási napot és a felkészülési időt is – a bírói illetményalap egy munkanapra eső összegének kétszerese. Az egy munkanapra eső összeg meghatározása során minden hónapban 21 munkanapot kell figyelembe venni, annak a naptári hónapnak az első naptári napján irányadó bírói illetményalappal számolva, amely hónapban az elszámolandó munkavégzésre sor került.

(2) A szolgálati bíró díjazásának megállapítására havonta a 4. § (1) bekezdése szerint kiadott igazolás alapján kerül sor.

(3) A munkanapok kiszámítása során a díjelszámolással érintett hónapban különböző ügyekben végzett és leigazolt munkavégzési időtartamokat össze kell számítani. Az összeszámítás alapján a 8 óra időtartamú munkavégzés számít egy munkanapnak. Amennyiben a munkanapok kiszámítása során töredék nap keletkezik, a 8 órát el nem érő, de a 6 órát elérő időtartam – a díjazás szempontjából – szintén egy munkanapnak minősül.

(4) Az összeszámítást követően megmaradt, 6 órát el nem érő időtartamra az (1) bekezdésben meghatározott bírói illetményalap egy munkanapra eső összege jár.

(5) A konkrét ügyekben történt bírói működésért járó díjazáson felül a szolgálati bíróság elnöke e tisztség ellátásáért havonta az (1) bekezdésben meghatározott bírói illetményalap 50%-ának, elnökhelyettese havonta az (1) bekezdésben meghatározott bírói illetményalap 30%-ának megfelelő díjazásra jogosult.

4. §3 (1) A szolgálati bírák díjazásának alapjául szolgáló munkaórák számát a szolgálati bíróság elnöke, az elnök vonatkozásában a szolgálati bíróság elnökhelyettese – a 3. melléklet szerinti nyomtatvány kitöltésével – havonta írásban igazolja. Az igazolás alapján a szolgálati bíró díját a szolgálati helye szerinti bíróság havonta számfejti és saját költségvetése terhére megelőlegezi.

(2) A szolgálati bíróság elnökének és elnökhelyettesének e tisztség ellátásáért járó díját a szolgálati helye szerinti bíróság havonta számfejti és saját költségvetése terhére megelőlegezi.

(3) A szolgálati bíróság elnöke – a 3. melléklet szerint kiállított havi tevékenység igazolások alapján – a szolgálati bírák személyére lebontva folyamatos nyilvántartást vezet arról, hogy az adott bíró mely ügyekben, mikor, milyen időtartamban működött közre, ügyenként külön-külön feltüntetve az (1) bekezdés szerint leigazolt felkészülési időt, a tárgyaláson vagy tanácsülésen való részvétel idejét, valamint az utazásra fordított időt.

(4) A szolgálati bíróság elnöke az adott negyedévben leigazolt munkaórák számáról – a szolgálati bírák személyére lebontva – összesítő kimutatást készít, amelyet a negyedévet követő hónap 20. napjáig megküld az OBH elnökének.

5. §4 (1) A szolgálati bíróság elnöke, elnökhelyettese és bírája e tevékenységével összefüggésben felmerült költségeinek megtérítésére a bíróságok és az Országos Bírósági Hivatal gazdálkodásáról szóló szabályzatról szóló 5/2013. (VI. 25.) OBH utasítás 5. mellékletét kell alkalmazni.

(2) A költségtérítés összegét a szolgálati hely szerinti bíróság a havi költségelszámolás alapján a saját költségvetése terhére megelőlegezi.

6. §5 (1) A díjazás és a költségtérítés pénzügyi forrása az OBH VI. Bíróságok fejezet Fejezeti kezelésű előirányzatok Igazságszolgáltatás működtetése sor.

(2) A szolgálati bíróság elnökének, elnökhelyettesének és tagjainak szolgálati helye szerinti bíróság az adott negyedévben történt kifizetésekről – a 4. melléklet szerinti nyomtatvány kitöltésével – összesítő kimutatást készít, amelyet az azt alátámasztó dokumentumok másolatával, valamint az előirányzat-átcsoportosítás iránti kérelmével együtt – a negyedévet követő hónap 20. napjáig – megküld az OBH elnökének. Az OBH elnökének engedélyezését követően az előirányzat-módosítás végrehajtásra kerül a szolgálati hely szerinti bíróság részére.

7. § Az elsőfokú szolgálati bíróság feladatai ellátásához szükséges személyi és tárgyi feltételeket a Budapest területén működő ítélőtábla elnöke, a másodfokú szolgálati bíróság feladatai ellátásához szükséges személyi és tárgyi feltételeket a Kúria elnöke biztosítja.

8. §6 Az elsőfokú szolgálati bíróság és a másodfokú szolgálati bíróság tagjaira a javaslatot az 1. melléklet szerinti adatlapon, a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény 103. § (2) bekezdése szerinti összeférhetetlenség fenn nem állásáról szóló nyilatkozat csatolásával kell előterjeszteni.

9. § (1) Az utasítás közzétételét követő napon lép hatályba.

(2)7 Az utasításnak a 15/2016. (XII. 22.) OBH utasítással módosított rendelkezéseit a hatálybalépés időpontjában elszámolással még nem rendezett munkavégzés-időtartamok vonatkozásában is alkalmazni kell.

1. melléklet a 25/2012. (XII. 21.) OBH utasításhoz

A D A T L A P
szolgálati bírói tisztségre javasolt bíróról

Név (leánykori név is):     
Szolgálati hely:     
Beosztás:     
Ügyszak:     
Bírói kinevezés időpontja:     
Javasolt szolgálati bírósági szint:     
Elérhetőség (e-mail, telefonszám):     

Rövid szakmai életrajz (arra is kiterjedően, hogy a javasolt bíró rendelkezik-e – mettől-meddig – fegyelmi bírói, vizsgálóbiztosi tapasztalatokkal):









A szolgálati bírói tagságra irányuló javaslatot, illetve kinevezésem esetén a szolgálati bírósági bírói tagságot vállalom.


……………………………………
bíró



…………………………, …….év ………….. hó ………. Nap

………………………………………
bíróság elnöke
(javaslattevő)

2/a–2/b. melléklet a 25/2012. (XII. 21.) OBH utasításhoz8

2/c. melléklet a 25/2012. (XII. 21.) OBH utasításhoz

A KÚRIA/A BUDAPEST TERÜLETÉN MŰKÖDŐ ÍTÉLŐTÁBLA MELLETT ELJÁRÓ
MÁSODFOKÚ/ELSŐFOKÚ SZOLGÁLATI BÍRÓSÁG ELNÖKE



…………………………………………. (név)

a Kúria/a Budapest területén működő ítélőtábla mellett eljáró másodfokú/elsőfokú szolgálati bíróság tagját



a …… év ……………… hó …… napjától …… év ……………… hó …… napjáig terjedő időtartamra a Kúria/a Budapest területén működő ítélőtábla mellett eljáró másodfokú/elsőfokú szolgálati bíróság elnökhelyettesévé kinevezem.




Budapest,……………………………………


……………………………………………………………
a Kúria/a Budapest területén működő ítélőtábla
mellett eljáró másodfokú/elsőfokú szolgálati
bíróság elnöke

3. melléklet a 25/2012. (XII. 21.) OBH utasításhoz9


Havi tevékenység igazolás
…… év …… hónapban
iktatószám:
……………………… szolgálati bíróság elnöke/elnökhelyettese részére
Cím
Alulírott …………………………… kérem Önt, hogy …… év ……… hónapban …………………………… helyen lefolytatott ügyek kapcsán felmerült tevékenységemet és annak időtartamát igazolni szíveskedjen.

Ssz.

 

Ügyszám

Tevékenység

Dátum
(év/hó/nap)

Tevékenység
kezdete – vége
(pl. 8:00–12:00)

Időtartam (óra)

1.

 

 

Tárgyaláson/
Tanácsülésen való részvétel

 

 

 

 

Felkészülés

 

 

 

 

Utazás

 

 

 

2.

 

 

Tárgyaláson/
Tanácsülésen való részvétel

 

 

 

 

Felkészülés

 

 

 

 

Utazás

 

 

 

3.

 

 

Tárgyaláson/
Tanácsülésen való részvétel

 

 

 

 

Felkészülés

 

 

 

 

Utazás

 

 

 

 

 

Összesen:

 




Kelt
……………………………………………
Szolgálati bíró aláírása



A 25/2012. (XII. 21.) OBH utasítás alapján az eltöltött időt igazolom.
Tájékoztatom, hogy az igazolás alapján a szolgálati helye szerinti bíróság gazdasági hivatalánál kérheti díja számfejtését.


Kelt ……………………………, ………. év ……………… hó …… nap

……………………………………………
Szolgálati bíróság elnöke/
Szolgálati bíróság elnökhelyettese

4. melléklet a 25/2012. (XII. 21.) OBH utasításhoz10


……………………………… (Intézmény)

Összesítő kimutatás a ……… év ………… negyedévében a szolgálati bírók tevékenységével kapcsolatosan kifizetett költségekről

Ssz.

Név

a)

Ügyszám

b)

Tevékenység

c)

Dátum
(év/hó/nap)
d)

Időtartam
(óra)
e)

Összesen (óra)
f)

Díjazás összege
(Ft)
g)

Útiköltség összege
(Ft)
h)

Egyéb ktg.-ek összege
(Ft)
i)

Szochó összege
(Ft)
j)

Mindösszesen
(Ft)
k)=g+h+i+j

Kifizetés
dátuma
(év/hó/nap)
l)

…… év …… hó

1.

 

 

Tárgyaláson/ Tanácsülésen való részvétel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Felkészülés

 

 

Utazás

 

 

2.

 

 

Tárgyaláson/ Tanácsülésen való részvétel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Felkészülés

 

 

Utazás

 

 

3.

 

 

Tárgyaláson/ Tanácsülésen való részvétel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Felkészülés

 

 

Utazás

 

 

…… év …… hó

1.

 

 

Tárgyaláson/ Tanácsülésen való részvétel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Felkészülés

 

 

Utazás

 

 

2.

 

 

Tárgyaláson/ Tanácsülésen való részvétel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Felkészülés

 

 

Utazás

 

 

3.

 

 

Tárgyaláson/ Tanácsülésen való részvétel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Felkészülés

 

 

Utazás

 

 

…… év …… hó

1.

 

 

Tárgyaláson/ Tanácsülésen való részvétel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Felkészülés

 

 

Utazás

 

 

2.

 

 

Tárgyaláson/ Tanácsülésen való részvétel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Felkészülés

 

 

Utazás

 

 

3.

 

 

Tárgyaláson/ Tanácsülésen való részvétel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Felkészülés

 

 

Utazás

 

 

 

ÖSSZESEN:

 

 

 

 

 

 

 



Kelt ……………………………, ……… év ……………… hó …… nap

P. H.

…………………………………………
Aláírás
1

Az 1. § (1) bekezdése a 6/2018. (VI. 29.) OBH utasítás 7. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

A 3. § a 15/2016. (XII. 22.) OBH utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 4. § a 15/2016. (XII. 22.) OBH utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

4

Az 5. § a 15/2016. (XII. 22.) OBH utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

5

A 6. § a 15/2016. (XII. 22.) OBH utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

7

A 9. § (2) bekezdése a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette, újonnan a 15/2016. (XII. 22.) OBH utasítás 3. § (2) bekezdése iktatta be.

8

A 2/a–2/b. mellékletet a 6/2018. (VI. 29.) OBH utasítás 7. § (3) bekezdése hatályon kívül helyezte.

9

A 3. mellékletet a 15/2016. (XII. 22.) OBH utasítás 2. §-a iktatta be.

10

A 4. mellékletet a 15/2016. (XII. 22.) OBH utasítás 2. §-a iktatta be.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére