• Tartalom

26/2012. (XII. 29.) VM utasítás

26/2012. (XII. 29.) VM utasítás

a mezőgazdasági kockázatkezelési pénzeszközből az időjárási kockázatkezelési rendszer működtetésével és fejlesztésével kapcsolatos végrehajtási költségek fedezetére fordítható pénzforrás felhasználásának szabályairól1

2014.01.14.

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvényben, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendeletben, valamint a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény 7. § (6) bekezdésében foglaltak alapján a mezőgazdasági kockázatkezelési pénzeszközből az időjárási kockázatkezelési rendszer működtetésével és fejlesztésével kapcsolatos végrehajtási költségek fedezetére fordítható pénzforrás felhasználására vonatkozóan az alábbi utasítást adom ki:

1. § (1) Ez az utasítás a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény (a továbbiakban: Mkk. törvény) 7. § (6) bekezdésében meghatározott, az időjárási kockázatkezelési rendszer működtetésével és fejlesztésével kapcsolatos végrehajtási költségek fedezetére fordítható pénzforrás (a továbbiakban: kockázatkezelési rendszer működtetési és fejlesztési pénzforrás) felhasználására vonatkozik.

(2) A kockázatkezelési rendszer működtetési és fejlesztési pénzforrás összege nem haladhatja meg az Mkk. törvény 7. § (6) bekezdése alapján a mezőgazdasági termelők által megfizetett összes kárenyhítési hozzájárulás tárgyévet megelőző év december 31-ei pénzállományából, valamint a központi költségvetésből nyújtott tárgyévi támogatásból képzett összeg 4%-át.

(3) A kockázatkezelési rendszer működtetési és fejlesztési pénzforrás fedezete a XII. Vidékfejlesztési Minisztérium 20/05/10 Nemzeti agrár-kárenyhítés fejezeti kezelésű előirányzaton áll rendelkezésre.

2. § A kockázatkezelési rendszer működtetési és fejlesztési pénzforrás az időjárási kockázatkezelési rendszerben résztvevő szervezetek (a továbbiakban: szervezetek), valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium (a továbbiakban: VM) Igazgatása részére osztható ki.

3. § (1)2 A kockázatkezelési rendszer működtetési és fejlesztési pénzforrás felosztására vonatkozóan a szervezetektől összegyűjtött forrásigény alapján legkésőbb tárgyév január 15-ig az Agrárközgazdasági Főosztály (a továbbiakban: AKF) javaslatot tesz a vidékfejlesztési miniszter (a továbbiakban: miniszter) részére.

(2) A szervezeteknek a kockázatkezelési rendszer működtetésével és fejlesztésével kapcsolatban a tárgyévben felmerülő költségek finanszírozására vonatkozó forrásigényt részletes indoklással, költségkalkulációval és feladatmegjelöléssel kell megadni. Amennyiben szükséges, az AKF a szervezetektől a forrásigény alátámasztására további információt kérhet.

4. § A kockázatkezelési rendszer működtetési és fejlesztési pénzforrás felosztására vonatkozó javaslatot az AKF véleményezésre megküldi a Költségvetési és Gazdálkodási Főosztály (a továbbiakban: KGF) részére, valamint felülvizsgálat előtt látja az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár, az agrárgazdaságért felelős államtitkár és a közigazgatási államtitkár.

5. §3 A kockázatkezelési rendszer működtetési és fejlesztési pénzforrás felosztásáról az AKF javaslata alapján legkésőbb február 15-ig a miniszter dönt.

6. § (1) A miniszteri döntés alapján a kedvezményezett szervezetekkel a VM megállapodást köt.

(2) A megállapodást a VM részéről a KGF pénzügyi ellenjegyzését követően a miniszter írja alá, felülvizsgálat előtt látja a Jogi Főosztály, valamint a közigazgatási államtitkár. A megállapodás tartalmazza a feladattervet és a költségvetést.

7. §4 A kockázatkezelési rendszer működtetési és fejlesztési pénzforrásból megítélt összeget a KGF tárgyév június 30-ig biztosítja a kedvezményezett szervezet részére, amit a kedvezményezett szervezet tárgyévet követő év május 31-ig jogosult felhasználni.

8. § (1)5 A megállapodásban rögzített feladat végrehajtásáról, a kockázatkezelési rendszer működtetési és fejlesztési pénzforrás felhasználásáról és elszámolásáról a kedvezményezett szervezet beszámolót köteles készíteni, amit a tárgyévet követő év június 30-ig megküld az AKF részére.

(2) A beszámoló készítésére és az elszámolásra a minisztérium fejezeti kezelésű előirányzataiból nyújtott támogatások felhasználása ellenőrzésének, és a beszámolók összeállításának szabályairól szóló VM utasítás szabályai vonatkoznak.

(3) A kockázatkezelési rendszer működtetési és fejlesztési pénzforrásból megítélt összeg felhasználásra nem került részét a kedvezményezett szervezet köteles a megállapodásban foglaltak szerint visszautalni a VM részére.

9. § Az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

1

Az utasítást a 10/2014. (XII. 12.) FM utasítás 11. § (2) bekezdése hatályon kívül helyzete 2014. december 13. napjával. Alkalmazására lásd e hatályon kívül helyező utasítás 11. § (2) bekezdését.

2

A 3. § (1) bekezdése az 1/2014. (I. 13.) VM utasítás 1. §-a szerint módosított szöveg.

3

Az 5. § az 1/2014. (I. 13.) VM utasítás 2. §-a szerint módosított szöveg.

4

A 7. § az 1/2014. (I. 13.) VM utasítás 3. §-a szerint módosított szöveg.

5

A 8. § (1) bekezdése az 1/2014. (I. 13.) VM utasítás 4. §-a szerint módosított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére