• Tartalom

280/2012. (IX. 28.) Korm. rendelet

280/2012. (IX. 28.) Korm. rendelet

a vegyifegyverek kifejlesztésének, gyártásának, felhalmozásának és használatának tilalmáról, valamint megsemmisítéséről szóló egyezményből eredő nyilatkozattételi kötelezettségek végrehajtásáról és az ellenőrzés rendjéről szóló 212/1998. (XII. 24.) Korm. rendelet módosításáról1

2012.10.29.

A Kormány

az európai uniós csatlakozással összefüggő egyes törvénymódosításokról, törvényi rendelkezések hatályon kívül helyezéséről, valamint egyes törvényi rendelkezések megállapításáról szóló 2004. évi XXIX. törvény 140/E. § (1) bekezdésében,

a 9. § tekintetében az európai uniós csatlakozással összefüggő egyes törvénymódosításokról, törvényi rendelkezések hatályon kívül helyezéséről, valamint egyes törvényi rendelkezések megállapításáról szóló 2004. évi XXIX. törvény 140/E. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva

a következőket rendeli el:

1. § A vegyifegyverek kifejlesztésének, gyártásának, felhalmozásának és használatának tilalmáról, valamint megsemmisítéséről szóló egyezményből eredő nyilatkozattételi kötelezettségek végrehajtásáról és az ellenőrzés rendjéről szóló 212/1998. (XII. 24.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 1. §-a és 2. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

1. § A rendelet hatálya kiterjed az Egyezmény által nem tiltott célra
a) 1. listás vegyületet gyártó, feldolgozó, felhasználó, exportáló, importáló, az Európai Unión belül átadó, átvevő,
b) 2. listás vegyületet gyártó, feldolgozó, felhasználó, exportáló, importáló, az Európai Unión belül átadó, átvevő,
c) 3. listás vegyületet gyártó, exportáló, importáló, az Európai Unión belül átadó, átvevő,
d) listán nem szereplő egyedi szerves vegyületet kémiai szintézissel előállító, vagy
e) az a)–d) pontban meghatározott tevékenységek folytatását kezdeményező természetes személyre, jogi személyre, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságra, valamint külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepére (a továbbiakban együtt: szervezet).
2. § E rendelet alkalmazásában
a) 1. listás vegyület: az Egyezmény 1. Melléklet B) pont 1. listáján felsorolt mérgező vegyület, prekurzor,
b) 2. listás vegyület: az Egyezmény 1. Melléklet B) pont 2. listáján felsorolt mérgező vegyületek, prekurzorok,
c) 3. listás vegyület: az Egyezmény 1. Melléklet B) pont 3. listáján felsorolt mérgező vegyület, prekurzor,
d) egyedi szerves vegyület: szerkezeti képlettel, kémiai névvel és a vegyületet egyedileg meghatározó regisztrációs számmal azonosítható szénvegyület a szén-oxidok, szénszulfidok, fémkarbonátok, a polimerek és az oligomerek kivételével,
e) ellenőrzött tevékenység: az 1. § a)–d) pontjában felsorolt tevékenységek,
f) gyár: egy vagy több üzem helyi együttese, amelynek közbeeső igazgatási szintjei vannak, továbbá egyetlen irányítás alatt áll működési szempontból és közös infrastruktúrával rendelkezik,
g) létesítmény: a gyár, az üzem,
h) listás üzem: a listás vegyületet gyártó, előállító, feldolgozó, felhasználó üzem,
i) üzem: az a viszonylagosan önálló terület, termelő létesítmény vagy épület, amely a gyáron belül önálló irányítás alatt áll.”

2. § Az R. 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Egyezmény végrehajtásának felügyeletét, a nemzeti végrehajtással összefüggő feladatok koordinációját és a rendeletben foglalt előírások betartásának ellenőrzését a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatósága (a továbbiakban: Hivatal) mint kijelölt nemzeti hatóság látja el. Ennek keretében:
a) nyilvántartja a szervezeteket, a szervezetek által benyújtott nyilatkozatokat,
b) ellenőrzi a bejelentési és adatszolgáltatási kötelezettség betartását, illetve a szervezetek nyilatkozataiban szereplő adatok valódiságát,
c) engedélyezi az 1. listás vegyület gyártását és az 1., 2. és 3. listás vegyület külkereskedelmi forgalmát,
d) a szervezetek tevékenységét a katasztrófák elleni védekezésért felelős miniszter és az adópolitikáért felelős miniszter által kijelölt szervek szakértői közreműködésével ellenőrzi,
e) elkészíti az Egyezmény szerinti nyilatkozatokat,
f) elősegíti a Vegyifegyver Tilalmi Szervezetnek az Egyezményben meghatározott ellenőrző tevékenységét,
g) megtesz, illetve kezdeményez minden olyan intézkedést, amit az Egyezmény végrehajtása érdekében szükségesnek tart.”

3. § (1) Az R. 4. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A szervezet köteles a Hivatalnak bejelenteni, ha a 6. §-ban meghatározott tevékenységet végez vagy kíván végezni. A bejelentés alapján a Hivatal a szervezetet nyilvántartásba veszi.”

(2) Az R. 4. § (2) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép és a 4. § (2) bekezdése a következő d) ponttal egészül ki:

(A nyilvántartásba vételi bejelentésnek tartalmaznia kell:)

c) a szervezet részéről kötelezettségvállalásra jogosult személy nevét;
d) a Hivatallal való kapcsolattartásra felhatalmazott személy nevét és elérhetőségét.”

4. § Az R. 5. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép és az R. 5. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(2) Az engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell a létesítményt azonosító adatokon kívül a gyártani tervezett mennyiséget, az üzem részletes műszaki leírását, beleértve a berendezések jegyzékét és a részletes folyamatábrákat, a technológiai leírásokat, a tervezett gyártáshoz szükséges prekurzor nevét és mennyiségét, valamint a gyártani tervezett 1. listás vegyület felhasználásának célját.
(3) A Hivatal az 1. listás vegyület gyártására kiadott engedélyben jóváhagyja, előírja a tevékenység végzésének Egyezményben rögzített feltételeit.”

5. § (1) Az R. 5. §-át megelőző alcím megjelölése helyébe a következő rendelkezés lép:

„Engedélyezés”

(2) Az R. „Engedélyköteles tevékenység” alcíme a következő 5/A. §-sal egészül ki:

5/A. § (1) A Hivatal az engedélykérelmeket az Egyezmény szerint vállalt nemzetközi kötelezettségek figyelembevételével bírálja el.
(2) A Hivatal az engedélykérelmet elutasítja, ha a kérelmezett tevékenység ellentétes az Egyezmény céljaival.
(3) A Hivatal a hatályos engedélyt visszavonja, ha a szervezet a tevékenységét nem az Egyezményben, valamint az engedélyben előírt feltételeknek megfelelően végzi.”

6. § Az R. 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

6. § A szervezet az Egyezmény 2. Melléklet VI–IX. Részében foglaltak szerint, a Hivatal honlapján közzétett formanyomtatványokon és kitöltési útmutatónak megfelelően minden év február 10-éig köteles éves nyilatkozatot tenni az előző évben folytatott ellenőrzött tevékenységről és pontosítani a tárgyévi tevékenységéről tett előzetes nyilatkozatát, valamint minden év szeptember 30-áig, a 7. §-ban foglaltak kivételével előzetes nyilatkozatot tenni a tárgyévet követő évben folytatni kívánt ellenőrzött tevékenységről, amennyiben
a) az 1. § a)–c) pontjában meghatározott tevékenységet folytat,
b) az 1. § b) pontjában meghatározott tevékenységet folytat, és
ba) az Egyezmény 1. Melléklet B) pont 2. lista A) pont (3) bekezdésében meghatározott mérgező vegyület mennyisége az 1 kilogrammot meghaladja,
bb) az Egyezmény 1. Melléklet B) pont 2. lista A) pontjában meghatározott további mérgező vegyület mennyisége a 100 kilogrammot meghaladja,
bc) az Egyezmény 1. Melléklet B) pont 2. lista B) pontjában meghatározott prekurzor mennyisége a 200 kilogrammot meghaladja,
c) az 1. § c) pontjában meghatározott tevékenységet folytat, és a listás vegyület mennyisége az 5 tonnát meghaladja,
d) az 1. § d) pontjában meghatározott tevékenységet folytat és gyáranként, telephelyenként egyedi szerves vegyületekből évente 100 tonna feletti mennyiséget gyárt, vagy üzemenként listán nem szereplő legalább egy – kén, foszfor vagy fluor elemet tartalmazó – egyedi szerves vegyületből évi 10 tonna feletti mennyiséget gyárt.”

7. § Az R. 7. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép és az R. 7. §-a a következő (3) és (4) bekezdéssel egészül ki:

„(2) Az előzetes nyilatkozattételtől való eltérés esetén a szervezet köteles a változást megelőző legalább 15 nappal a nyilatkozatot módosítani.
(3) A szervezet nem köteles előzetes nyilatkozatot tenni, ha a tárgyévet követő évben kizárólag
a) 2., 3. listás vegyület exportjával, importjával vagy
b) egyedi szerves vegyület gyártásával
kíván foglalkozni.
(4) A szervezetnek a nyilatkozat alapjául szolgáló dokumentumokat a tárgyév végétől számított öt évig kell megőriznie és hatósági ellenőrzés során kérésre bemutatnia.”

8. § Az R. 10. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az 1. §-ban meghatározott tevékenységek ellenőrzésére a Hivatal jogosult.”

9. § Az R. a következő alcímmel és 10/A. §-sal egészül ki:

„Bírság
10/A. § (1) A Hivatal százezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírsággal sújtja azt a szervezetet, amely az adatszolgáltatási, a bejelentési, az együttműködési és nyilatkozattételi kötelezettségeit felszólításra sem teljesíti.
(2) A Hivatal 1 millió forinttól 2 millió forintig terjedő bírsággal sújtja azt a szervezetet, amely a 7. § (4) bekezdésében foglalt kötelezettségeit nem teljesíti.
(3) A Hivatal 1 millió forinttól 5 millió forintig terjedő bírsággal sújtja azt a szervezetet, amely a bejelentési vagy a nyilatkozattételi eljárás során a hatóság megtévesztésére alkalmas, valótlan adatokat közöl.
(4) A bírság mértéke kétszeres, ha ugyanazon ügyben ismételten szabják ki.”

10. § Az R.

a) 4. § (3) bekezdésében a „30” szövegrész helyébe a „8” szöveg,

b) 10. § (3) bekezdésében a „nemzeti hatósággal” szövegrész helyébe a „Hivatallal” szöveg,

c) 11. § (3) bekezdésében a „nemzeti hatóság” szövegrész helyébe a „Hivatal” szöveg

lép.

11. § Hatályát veszti az R. 7. § (1) bekezdés a) és b) pontja, 8. §-át megelőző alcíme, 8. §-a és 9. §-a.

12. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 31. napon lép hatályba.

1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2012. október 30. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére