• Tartalom

36/2012. (XII. 7.) NFM utasítás

36/2012. (XII. 7.) NFM utasítás

az emisszió-kereskedelemmel kapcsolatos döntés-előkészítési és dokumentálási feladatokról1

2012.12.08.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontjában foglaltak alapján a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nemzetközi és európai uniós emisszió-kereskedelemben zajló, szén-dioxid kibocsátási egységek értékesítésének döntésmegalapozó és dokumentálási feladatait, valamint értékesítésre való előkészítését a következők szerint szabályozom:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Az utasítást az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye és annak Kiotói Jegyzőkönyve végrehajtási keretrendszeréről szóló 2007. évi LX. törvény szerinti kiotói egységek és az üvegházhatású gázok kibocsátási egységeinek kereskedelméről szóló 2005. évi XV. törvény szerinti ÜHG-egység (a továbbiakban együtt: kereskedhető kvóták) magyar állam általi visszterhes átruházásának előkészítésekor kell alkalmazni.

(2) Az utasítás személyi hatálya a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény alapján kormánytisztviselőnek minősülő és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (a továbbiakban: NFM) személyi állományába tartozó személyekre terjed ki.

2. § Az utasítás alkalmazásában értékesítésnek minősül minden olyan esemény, amikor legalább egy vevőjelölttel vagy közvetítő szervezettel a kapcsolatfelvétel megtörtént és állami vezetői szinten az eladás előkészítésére vonatkozó egyedi döntés megszületett.

2. Titoktartás és összeférhetetlenség

3. § (1) Az utasítás által szabályozott tevékenységet az a kormánytisztviselő láthat el, aki az 1. melléklet szerinti nyilatkozat aláírásával vállalta a titoktartási kötelezettség betartását és nem áll fenn vele szemben a (2) bekezdés szerinti kizáró ok.

(2) Az utasítás által szabályozott tevékenységet nem láthat el olyan kormánytisztviselő, akinek Polgári Törvénykönyv (a továbbiakban: Ptk.) szerinti hozzátartozója a nemzetközi jog vagy az Európai Unió jogi aktusai alapján mint magánszemély kereskedhető kvótákkal rendelkezik, vagy kereskedhető kvótákkal rendelkező vagy emisszió- kereskedelemhez kapcsolódó hitelesítési tevékenységet végző jogi személyben a Ptk. szerinti többségi befolyással rendelkezik.

3. Az értékesítésben érintett társfőosztályokra vonatkozó rendelkezések

4. § (1) A kvótaértékesítés szakmai előkészítéséért a Klímapolitikai Főosztály felelős.

(2) A kereskedhető kvótákkal kapcsolatos szerződések, valamint egyéb dokumentumok véleményezésére és kezelésére a Vagyongazdálkodási Főosztály, a Költségvetési Főosztály és a Jogi Főosztály vezetője főosztályonként legfeljebb kettő, a 3. §-ban meghatározott követelményeknek megfelelő kormánytisztviselőt jelöl ki, további főosztályok esetenkénti bevonásáról a Klímapolitikai Főosztály intézkedik.

4. Döntésmegalapozási feladatok

5. § (1) A Klímapolitikai Főosztály vezetője vagy az általa írásban kijelölt kormánytisztviselő köteles a kereskedhető kvóták piaci áráról piacelemzést készíteni az értékesítés megalapozása érdekében és erről folyamatos nyilvántartást vezetni. Ennek keretében dokumentálni kell minden olyan információt, amely

a) legalább két előfizetett szaklapból vagy internetes heti szakértői jelentésekből és szakportálokról,

b) a potenciális vevőkkel vagy más piaci szereplőkkel való tárgyalások nyomán,

c) a kereskedhető kvóták egyes fajtáinak kereskedelmét lebonyolító tőzsdék figyelése alapján

rendelkezésre áll.

(2) Az (1) bekezdés szerinti dokumentáció alapján a zöldgazdaság-fejlesztésért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár kéthetente írásos jelentést készít a nemzeti fejlesztési miniszter (a továbbiakban: miniszter) részére.

6. § Az utasítás által szabályozott tevékenységben részt vevő kormánytisztviselőkről a Klímapolitikai Főosztály vezetője vagy az általa írásban kijelölt kormánytisztviselő nyilvántartást vezet.

7. § (1) A Klímapolitikai Főosztály vezetője vagy az általa írásban kijelölt kormánytisztviselő a kereskedhető kvóták értékesítése során, az NFM-mel kapcsolatba kerülő, nem természetes személyekről (a továbbiakban: partner) nyilvántartást vezet (a továbbiakban: partnernyilvántartás).

(2) A partnernyilvántartás tartalma:

a) a partner neve,

b) a partner országa,

c) a partner elérhetőségei,

d) a partner korábbi részvételi minősége, amennyiben volt ilyen,

e) a 6. § szerinti nyilvántartásban szereplő, a partnerrel kapcsolatot tartó kormánytisztviselő neve.

(3) A kereskedhető kvóták értékesítésével kapcsolatban a tárgyalások során elhangzott, a partner által rendelkezésre bocsátott dokumentumok és információk alapján kialakult szakmai álláspontot a Klímapolitikai Főosztály vezetője jegyzőkönyvben rögzíti. A partnernyilvántartásban rögzíteni kell azt is, ha a partnerrel kapcsolatban olyan tény merül fel, ami a partner megbízhatóságát kérdésessé teszi.

8. § A 6. § szerinti nyilvántartásba vétel az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 5. § (1) bekezdésének megfelelően az adatokat rendelkezésre bocsátó érintettek esetében, azok hozzájárulásával valósulhat meg.

5. Dokumentálási feladatok

9. § (1) Minden értékesítésről külön dokumentációt kell készíteni (a továbbiakban: értékesítési dokumentáció). A Klímapolitikai Főosztály vezetője az értékesítési dokumentáció vezetésére a Klímapolitikai Főosztályról dokumentumfelelőst jelöl ki.

(2) Az értékesítési dokumentáció tartalmazza:

a) az eladási célkitűzésre vonatkozó egyedi döntést vagy utasítást,

b) ha az értékesítés ideje alatt az 5. § (2) bekezdésében szabályozott jelentés készült, akkor annak másolatát,

c) az értékesítésben résztvevők adataira való utalást a 6. §, valamint a 7. § (1) bekezdése szerinti nyilvántartás és a partnernyilvántartás alapján,

d) a vevőjelöltekkel, közvetítőkkel vagy más partnerekkel való egyeztetésről készült jegyzőkönyvet,

e) az értékesítéssel kapcsolatos, NFM-en belüli szóbeli, személyes egyeztetés emlékeztetőjét, az egyeztetésen megjelentek nevével, írásbeli egyeztetés esetében annak írásbeli dokumentációját,

f) a partner által megküldött nyilatkozatot, dokumentációt, szerződéstervezetet,

g) a partnerrel folytatott levelezést – elektronikus levelezés esetében havonta, nem módosítható elektronikus adathordozóra kiírva,

h) minden olyan iratot, amely a döntés-előkészítés során született, így különösen az értékesítést jóváhagyó miniszteri döntést, az államháztartásért felelős miniszter egyetértésére vonatkozó levelét, az aláírt szerződést, az utalási utasítást.

(3) Amennyiben a (2) bekezdés a)–h) pontja szerinti valamely elemről írásos anyag nem áll rendelkezésre, erről feljegyzést kell készíteni és az értékesítési dokumentációhoz csatolni. A feljegyzésben minden olyan adatot rögzíteni kell, amely az értékesítési folyamat későbbi ellenőrizhetősége szempontjából releváns.

(4) Az értékesítési dokumentációban található minden iratot el kell látni olyan dátumjelzéssel, amely lehetővé teszi a dokumentált események sorrendiségének utólagos megállapíthatóságát.

(5) A 6. § és a 7. § (1) bekezdése szerinti nyilvántartásokat, valamint az (1) bekezdés szerinti dokumentációkat a Klímapolitikai Főosztály őrzi meg.

6. Záró rendelkezések

10. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

(2) A 4. § szerinti kijelölésről az érintett főosztályok vezetői az utasítás hatálybalépését követő három munkanapon belül gondoskodnak.

(3) A 6. § és a 7. § (1) bekezdése szerinti nyilvántartásokat a Klímapolitikai Főosztály vezetője az utasítás 4. §-a szerinti kijelölést követő három munkanapon belül összeállítja, majd kétheti rendszerességgel frissítve megküldi a zöldgazdaság-fejlesztésért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár részére.

1. melléklet a 36/2012. (XII. 7.) NFM utasításhoz

________________________________________________________ helyettes államtitkárság
________________________________________________________ főosztály
TITOKTARTÁSI NYILATKOZAT
______________________________ (név), _________________ (születési hely, idő) a __________________________ __________________ (szervezeti egység, beosztás) kijelentem, hogy kormánytisztviselői tevékenységem során az emisszió-kereskedelem kapcsán a kereskedhető kvóták értékesítésének előkészítése, továbbá lebonyolítása körében tudomásomra jutott adatokat, tényeket, dokumentumokat
a)    bizalmasan kezelem,
b)    azokat harmadik személynek nem adom át, nem teszem hozzáférhetővé,
c)    azokról harmadik személynek nyilatkozatot az adatok tulajdonosának dokumentált engedélye nélkül nem teszek,
d)    magam vagy mások hasznára, vagy hátrányára nem használom fel.
Nem minősül a nyilatkozatban tett vállalás megszegésének, ha az információszolgáltatás nyújtása jogszabályi előíráson alapul, vagy munkaköri kötelezettségem teljesítéséhez szükséges.
Budapest, (év) ..........(hó) ................. (nap) ......

 

 

 

aláírás

Készült:     3 példányban, egy példány 1 lap
Kapja:     1. pld. nyilatkozattevő
1. pld. NFM Személyügyi és Igazgatási Főosztály
1. pld. személyzeti nyilvántartás
1

Az utasítást a 2/2015. (I. 30.) NFM utasítás 28. § b) pontja hatályon kívül helyezte 2015. január 31. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére