• Tartalom

37/2012. (V. 31.) HM utasítás

37/2012. (V. 31.) HM utasítás

a Honvédelmi Minisztérium egyes szervezeti elemei feladatkörének módosításával összefüggő feladatokról1

2012.11.01.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (2) bekezdés g) pontja alapján az alábbi utasítást adom ki.

1. Általános rendelkezések

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), továbbá a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) Honvédkórházra terjed ki.

2. § (1) A feladatrendszer módosítása az érintett szervezetek struktúrájának korrekciójával kerül végrehajtásra.

(2) A feladatrendszer módosítása során kiemelt figyelmet kell fordítani a feladatok végrehajtásához szükséges optimális humán erőforrás létszámának meghatározására.

3. § (1) A szervezési tevékenység:

a) kezdete: 2012. június 1.;

b) befejezése: 2012. december 30.

(2)2 A HM feladatrendszerének módosítása és az új szervezeti rend szerinti működésének kezdőnapja 2012. december 1.

(3)3 Az MH Honvédkórház feladatrendszerének módosítása és az új szervezeti rend szerinti működésének kezdőnapja az MH Honvédkórház gazdálkodásával kapcsolatos vizsgálat lezárását követő 15. nap.

2. A feladatrendszer módosításának irányítása

4. § (1) A HM egyes szervezeti elemei feladatkörének módosításával összefüggő feladatok tárca szintű előkészítéséért a közigazgatási államtitkár (a továbbiakban: HM KÁT), az MH Honvédkórház tekintetében a Honvéd Vezérkar főnöke (a továbbiakban: HVKF) felelős.

(2) A HM egyes szervezeti elemei feladatkörének módosításával összefüggő feladatok irányításáért a HM KÁT alárendeltségébe tartozó HM szervek tekintetében a HM KÁT, az MH Honvédkórház és a HVKF alárendeltségébe tartozó HM szervek tekintetében a HVKF felelős.

(3) A HM KÁT irányítja:

a) a HM munkaköri jegyzéke módosításának előkészítését;

b) ezen utasítás végrehajtásával összefüggő, a végrehajtás folyamatában szükséges honvédelmi miniszteri döntések, illetve normatív szabályozók előkészítését.

(4) A HVKF irányítja:

a) az MH Honvédkórház állománytáblája módosításának előkészítését;

b) az MH Honvédkórház tekintetében a végrehajtás folyamatában szükséges honvédelmi miniszteri döntések előkészítését.

(5) A HVKF az MH Honvédkórház egyes szervezeti elemei feladatköre módosításának keretében előkészített javaslatait a HM KÁT útján terjeszti fel a honvédelmi miniszter részére.

3. Létszámkeretek

5. § (1)4 A HM egyes szervezeti elemei feladatkörének módosításával a szervezeti struktúrát úgy kell megtervezni és kialakítani, hogy a HM létszáma legfeljebb 511 fő.

(2)5 Az (1) bekezdésben meghatározott létszámkereten belül

a)6 a kabinetfőnök közvetlen irányítása alá tartozó személyi állomány együttes létszáma legfeljebb 30 fő,

b)7 a parlamenti államtitkár közvetlen irányítása alá tartozó személyi állomány együttes létszáma legfeljebb 33 fő,

c)8 a HM KÁT közvetlen irányítása alá tartozó személyi állomány együttes létszáma legfeljebb 98 fő,

d) a jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár közvetlen irányítása alá tartozó személyi állomány együttes létszáma legfeljebb 53 fő,

e) a védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkár közvetlen irányítása alá tartozó személyi állomány együttes létszáma legfeljebb 52 fő,

f) a védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár közvetlen irányítása alá tartozó személyi állomány együttes létszáma legfeljebb 36 fő,

g) a Honvéd Vezérkar (a továbbiakban: HVK) együttes létszáma legfeljebb 208 fő.

(3) A (2) bekezdésben engedélyezett létszámokat a kabinetfőnökkel, a parlamenti államtitkárral, a HM KÁT-tal, a helyettes államtitkárokkal és a HVKF-fel együtt kell érteni.

(4) A honvédelmi minisztert a (2) bekezdésben meghatározott létszámadatokon felül kell érteni.

4. Működési alapokmányok előkészítése

6. § (1) Az MH Honvédkórház alapító okiratának szükség szerinti módosítását – az MH Honvédkórház parancsnokának (MH egészségügyi szolgálatfőnökének) javaslata alapján – a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály (a továbbiakban: HM TKF) készíti elő az alábbi határidők betartásával:

a) az alapító okirat módosítására vonatkozó javaslat kidolgozása és a HM TKF részére történő megküldése az utasítás hatálybalépését követő második napig;

b) a tervezetek véleményeztetése, pontosítása, felterjesztése jóváhagyásra az utasítás hatálybalépését követő tizedik napig;

c) a kincstári nyilvántartás pontosításának kezdeményezése az okiratok jóváhagyását követő 8 napon belül.

(2) Az MH Honvédkórház kincstári nyilvántartása pontosításának kezdeményezéséhez szükséges okmányokat a HM TKF készíti elő, és az azokra vonatkozó okirat honvédelmi miniszteri aláírását követően a Magyar Államkincstár részére haladéktalanul megküldi.

(3) Az MH Honvédkórház parancsnoka (MH egészségügyi szolgálatfőnöke) az MH Honvédkórház alapító okiratában meghatározott határidőig kidolgozza és jóváhagyásra felterjeszti szervezeti és működési szabályzatának módosítását.

7. § (1) A HM munkaköri jegyzékének módosítását a munkaköri jegyzékekről és az állománytáblákról szóló 138/2006. (HK 1/2007.) HM utasítás szerinti eljárásrendben a HM TKF készíti elő az alábbi határidők betartásával:

a)9 a munkaköri jegyzékre vonatkozó javaslat összeállítása és megküldése a HM TKF részére az egyes HM utasítások módosításáról szóló 78/2012. (X. 31.) HM utasítás (a továbbiakban: Mód. Ut.) hatálybalépését10 követő napig;

b)11 a tervezet egyeztetése és véglegesítése, előkészítése jóváhagyásra a Mód. Ut. hatálybalépését12 követő második napig;

c)13 az okmány jóváhagyása a Mód. Ut. hatálybalépését követő harmadik napig;

d)14 a jóváhagyott okmány kiadása Mód. Ut. hatálybalépését követő harmadik napig.

(2) Az MH Honvédkórház állománytáblájának módosítását – a munkaköri jegyzékekről és az állománytáblákról szóló 138/2006. (HK 1/2007.) HM utasítás szerinti eljárásrendben, az érintett szervezet vezetőjével együttműködésben – a HVK Haderőtervezési Csoportfőnökség készíti elő az alábbi határidők betartásával:

a) a tervezet előkészítése, egyeztetése és felterjesztése jóváhagyásra az utasítás hatálybalépését követő ötödik napig;

b) a jóváhagyott okmány kiadása 2012. május 31-ig.

(3)15 A (2) bekezdés szerinti okmány hatálybalépésének időpontja 2012. július 1.

(4)16 Az (1) bekezdés szerinti okmány hatálybalépésének időpontja 2012. december 1.

5. A feladatrendszer módosításával összefüggő feladatok

8. § (1) A Honvédelmi Minisztérium, valamint az irányítása alá tartozó egyes szervezetek szervezeti és létszám-racionalizálásának feladatairól szóló 103/2011. (IX. 23.) HM utasítás 10. §-ának végrehajtása érdekében a HM Jogi Főosztály, valamint a HM Igazgatási és Jogi Képviseleti Főosztály létszáma módosul.

(2) A HVK Logisztikai Csoportfőnökség létszáma csökken, feladatrendszeréből kikerülnek a HVK egészségügyi feladatai és az azokat ellátó Egészségügyi Osztály, melyek átadásra kerülnek az MH Honvédkórház részére. Feladatrendszere kiegészül az MH logisztikai ellátásával kapcsolatos feladatokkal.

(3) Az MH Honvédkórház – rendszeresített létszámának változása nélkül – átveszi a HVK egészségügyi feladatait és az azokat ellátó Egészségügyi Osztályt. Az MH Honvédkórház az osztály feladatrendszerének átvételét követően gyakorolja annak feladatrendszeréből adódó polgári jogi jogosultságokat és az azzal összefüggő kötelezettségeket, valamint biztosítja a HVKF nevében a honvéd egészségügyi tevékenység MH Honvédkórház parancsnokán (MH egészségügyi szolgálatfőnökén) keresztül történő irányítását.

(4)17 A HM Miniszteri Kabinet feladatrendszeréből kikerül a Parlamenti Iroda és a Katonai Hagyományőrző és Hadisírgondozó Osztály.

(5)18 A HM Parlamenti Államtitkári Titkárság feladatrendszere és létszáma kiegészül a Parlamenti Iroda feladataival és az azok ellátásához szükséges szakállománnyal, továbbá feladatrendszeréből kikerül a Társadalmi Kapcsolatok Iroda és annak feladatai.

(5a)19 A HM Miniszteri Kabinet hagyományőrzéssel a katonai emlékhely-, hadisír- és hadigondozással kapcsolatos, illetve a HM Parlamenti Államtitkári Titkárság társadalmi szervezetekkel való kapcsolattartással összefüggő feladatokat ellátó szervezeti egységeiből, a HM Humánpolitikai Főosztály társadalmi szervek támogatásával kapcsolatos és a nemzetközi egyezményekben előírt kötelezettségek alapján kötendő közoktatási megállapodás előirányzatokkal történő gazdálkodással, továbbá a Katonasuli programmal összefüggő feladatokat ellátó személyi állományából – a parlamenti államtitkár közvetlen irányítása alatt – új HM szervként létrehozásra kerül a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály (a továbbiakban: HM TKHKF).

(6)20 A HM Közigazgatási Államtitkári Titkárság (a továbbiakban: HM KÁT Titkárság) feladatrendszere és létszáma kiegészül a hivatásos és szerződéses katonai szolgálat létesítéséről, módosításáról, megszüntetéséről, tartalmáról, valamint az integrált személyügyi igazgatás és egységes nyilvántartás rendjéről szóló 10/2002. (III. 5.) HM rendelet (a továbbiakban: R.) 8. § (3) bekezdésében meghatározott jogkörök gyakorlásához kapcsolódó és a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény hatálya alá tartozó kormányzati szolgálati jogviszonnyal összefüggő személyügyi szakfeladatokkal és a szakfeladatokat ellátó Közszolgálati Irodával, valamint annak személyi állományával.

(7)21 A HM Humánpolitikai Főosztály létszáma csökken, feladatrendszeréből kikerülnek az R. 8. § (2) bekezdés b)–d) pontjaiban meghatározott jogkörök gyakorlásához kapcsolódó és a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény hatálya alá tartozó kormányzati szolgálati jogviszonnyal összefüggő személyügyi szakfeladatok és az azokat ellátó HM Személyügyi Osztály, valamint a társadalmi szervek támogatásával kapcsolatos és a nemzetközi egyezményekben előírt kötelezettségek alapján kötendő közoktatási megállapodás előirányzatokkal történő gazdálkodással, továbbá a Katonasuli programmal összefüggő feladatok. A feladatok és azok ellátásához szükséges szakállomány átadásra kerül a HM KÁT Titkárság és a HVK Személyzeti Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK SZCSF) és a HM TKHKF részére.

(8)22 A HVK SZCSF feladatrendszere és létszáma kiegészül az R. 8. § (2) bekezdésében meghatározott jogkörök gyakorlásához kapcsolódó szakfeladatokkal és az azok ellátásához szükséges szakállománnyal.

6. Záró rendelkezések

9. § (1) Az érintett szervezetek ezen utasításban meghatározottakhoz kapcsolódó szakfeladatait a HM KÁT és a HVKF együttes intézkedésben szabályozza. Az együttes intézkedés tervezetét a HM TKF főosztályvezető ezen utasítás hatálybalépését követő 8 munkanapon belül készíti elő.

(1a)23 Az (1) bekezdés alapján előkészített HM KÁT–HVKF együttes intézkedésnek a 8. § (6)–(8) bekezdéseiben meghatározottaknak megfelelő módosítását a HM TKF főosztályvezetője 2012. október 26-ig készíti elő.

(2) A HVKF az MH Honvédkórház részletes feladatainak szabályozására ezen utasítás hatályba lépését követő 8 munkanapon belül intézkedik.

(3) Ezen utasításban meghatározott feladatokkal összhangban az illetékes szakmai szervek és szervezetek vezetői gondoskodnak a honvéd egészségügyi tevékenységre, illetve a honvédelmi miniszter másodfokú hatósági és szakhatósági jogkörével összefüggő feladatokra vonatkozó szabályozók felülvizsgálatáról. A szükséges módosítások előkészítését az illetékes szakmai szervek és szervezetek olyan számvetéssel tervezik, hogy azok ezen utasítás végrehajtásával párhuzamosan hatályba léphessenek.

10. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

(2)24

(3) Ez az utasítás 2012. december 31-én hatályát veszti.

1

Az utasítás a 10. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2012. december 31. napjával.

3

A 3. § (3) bekezdését a 49/2012. (VII. 9.) HM utasítás 1. § (2) bekezdése iktatta be.

4

Az 5. § (1) bekezdése a 49/2012. (VII. 9.) HM utasítás 2. §-ával megállapított szöveg.

5

Az 5. § (2) bekezdése a 71/2012. (X. 9.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

6

Az 5. § (2) bekezdés a) pontja a 78/2012. (X. 31.) HM utasítás 1. § (3) bekezdés b) pontja szerint módosított szöveg.

7

Az 5. § (2) bekezdés b) pontja a 78/2012. (X. 31.) HM utasítás 1. § (3) bekezdés c) pontja szerint módosított szöveg.

8

Az 5. § (2) bekezdés c) pontja a 78/2012. (X. 31.) HM utasítás 1. § (3) bekezdés d) pontja szerint módosított szöveg.

9

A 7. § (1) bekezdés a) pontja a 78/2012. (X. 31.) HM utasítás 1. § (3) bekezdés e) pontja szerint módosított szöveg.

10

A hatálybalépés időpontja 2012. november 1.

11

A 7. § (1) bekezdés b) pontja a 78/2012. (X. 31.) HM utasítás 1. § (3) bekezdés f) pontja szerint módosított szöveg.

12

A hatálybalépés időpontja 2012. november 1.

13

A 7. § (1) bekezdés c) pontja a 78/2012. (X. 31.) HM utasítás 1. § (3) bekezdés g) pontja szerint módosított szöveg.

14

A 7. § (1) bekezdés d) pontja a 78/2012. (X. 31.) HM utasítás 1. § (3) bekezdés h) pontja szerint módosított szöveg.

15

A 7. § (3) bekezdése a 49/2012. (VII. 9.) HM utasítás 5. § b) pontja szerint módosított szöveg.

16

A 7. § (4) bekezdését a 49/2012. (VII. 9.) HM utasítás 3. §-a iktatta be, szövege a 78/2012. (X. 31.) HM utasítás 1. § (3) bekezdés i) pontja szerint módosított szöveg.

17

A 8. § (4) bekezdését a 49/2012. (VII. 9.) HM utasítás 4. §-a iktatta be, szövege a 78/2012. (X. 31.) HM utasítás 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

18

A 8. § (5) bekezdését a 49/2012. (VII. 9.) HM utasítás 4. §-a iktatta be, szövege a 78/2012. (X. 31.) HM utasítás 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

19

A 8. § (5a) bekezdését a 78/2012. (X. 31.) HM utasítás 1. § (2) bekezdése iktatta be.

20

A 8. § (6) bekezdését a 71/2012. (X. 9.) HM utasítás 2. §-a iktatta be, a 78/2012. (X. 31.) HM utasítás 1. § (3) bekezdés j) pontja szerint módosított szöveg.

21

A 8. § (7) bekezdését a 71/2012. (X. 9.) HM utasítás 2. §-a iktatta be, a 78/2012. (X. 31.) HM utasítás 1. § (3) bekezdés k)–l) pontja szerint módosított szöveg.

22

A 8. § (8) bekezdését a 71/2012. (X. 9.) HM utasítás 2. §-a iktatta be.

23

A 9. § (1a) bekezdését a 71/2012. (X. 9.) HM utasítás 3. §-a iktatta be.

24

A 10. § (2) bekezdése a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére