• Tartalom

44/2012. (VII. 16.) HM utasítás

44/2012. (VII. 16.) HM utasítás

a Magyar Honvédség önkéntes tartalékos rendszeréhez kapcsolódó tájékoztatási és kapcsolattartási, valamint a munkáltatói kompenzációs rendszer működtetésével összefüggő egyes feladatokról

2012.07.20.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (2) bekezdés g) pontjára tekintettel az alábbi utasítást adom ki.

1. Az utasítás hatálya

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre, továbbá a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire, valamint az önkéntes tartalékos katonákra terjed ki.

2. A tartalékos rendszerrel kapcsolatos tájékoztatás

2. § (1) Az önkéntes tartalékos szolgálat iránt érdeklődők és az önkéntes tartalékos szolgálatra jelentkezők tájékoztatásáért, az érdeklődőkkel, a jelentkezőkkel, valamint a jelentkezők munkáltatóival történő kapcsolattartásért az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (a továbbiakban: MH HKNYP) lakóhely szerint illetékes katonai igazgatási központjai, toborzó és érdekvédelmi központjai, valamint katonai igazgatási és érdekvédelmi irodái (a továbbiakban együtt: katonai igazgatási szerv) felelősek.

(2) A HM Sajtóiroda (a továbbiakban: HM SI) biztosítja az MH HKNYP, valamint a katonai szervezetek által megküldött általános, és a felvételi eljárás menetéről szóló információk alapján a HM hivatalos honlapján (a továbbiakban: a honlap) az önkéntes tartalékos szolgálattal kapcsolatos tájékoztatók naprakészségét.

3. § (1) A HM SI által egységesített formátumú, a katonai szervezeteket bemutató oldalakon megjelenő információk frissítéséért az adott katonai szervezet a felelős.

(2) A katonai szervezetek a honlapon szereplő információk frissítését – az esetleges változásukat követő 8 napon belül – megküldik a HM SI-nek.

(3) Az adatszolgáltatást az (1) és (2) bekezdésben meghatározott szervezetek első alkalommal az utasítás hatálybalépését követő 30 napon belül teljesítik.

4. § (1) Az MH HKNYP – az önkéntes tartalékost fogadó katonai szervezetekről szóló – prospektusokkal, ismertetőkkel történő ellátásáról a HVK Személyzeti Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK SZCSF) gondoskodik. A kiadványok elkészítése a katonai szervezetek által szolgáltatott adatok alapján történik.

(2) Az önkéntes tartalékos katona szolgálati viszonyával, jogaival és kötelezettségeivel, járandóságával, a tényleges szolgálattal, kiképzéssel kapcsolatos aktuális információkról, történésekről, lehetőségekről történő személyes tájékoztatás végrehajtásáért – szükség esetén az érintett HM szervek, katonai szervezet együttműködésével – az MH HKNYP felelős.

3. Adatkezelés, kapcsolattartás

5. § (1) Az önkéntes tartalékossal, annak munkáltatójával, valamint az állományilletékes katonai szervezetével történő kapcsolattartásért, illetve – az egyéb jogszabályban rögzített feltételek teljesülése esetén – a munkáltató elismerésére vonatkozó javaslattételért az MH HKNYP felelős.

(2) A kapcsolattartás során az önkéntes tartalékos katona megadott adatainak változására, valamint a kérelmekre vonatkozó formanyomtatványokat az MH HKNYP a 2. mellékletben található tartalmi követelményeknek megfelelően állítja össze.

(3) A postai úton benyújtott kérelemhez mellékelt eredeti közokiratról vagy teljes bizonyító erejű magánokiratról, illetve a személyes megjelenés esetén a bemutatott igazolásról az MH HKNYP vagy a katonai igazgatási szerv másolatot készít, és az eredetit a következő személyes megjelenéskor visszaadja.

(4) Az őrzés-védelmi feladatot ellátó önkéntes védelmi tartalékos esetén az adatbejelentés közvetlenül az állományilletékes, vagy az őrzött katonai szervezet személyügyi szervénél is történhet, amely ezt követően 5 napon belül tájékoztatja az MH HKNYP-t.

6. § (1) Az MH HKNYP a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény 5. számú mellékletében felsorolt adatokban bekövetkezett változások bejelentésével kapcsolatos információkat gyűjti, rendszerezi és nyilvántartja, valamint minden hét utolsó munkanapján megküldi az állományilletékes katonai szervezeteknek a személyügyi alapnyilvántartás pontosítása céljából.

(2) A békeidőszakban végrehajtandó, előre megtervezett tényleges szolgálatra történő behívás átütemezésére vonatkozó – akár az önkéntes tartalékostól, akár a munkáltatótól érkező – kérelmet annak benyújtását követő 3 munkanapon belül az MH HKNYP továbbítja a katonai szervezet részére.

(3) Az MH HKNYP az önkéntes tartalékos szolgálati viszonyával, jogaival és kötelezettségeivel, járandóságaival, a szolgálattal, a kiképzéssel kapcsolatos kérdések feltételét, információkkal kapcsolatos kéréseket nyilvántartja, és a kérés nyilvántartásba vételét követő 8 napon belül megválaszolja.

(4) A katonai szervezet az MH HKNYP (1) bekezdésben meghatározott adatszolgáltatása alapján, annak beérkezésétől számított 8 napon belül pontosítja a személyügyi alapnyilvántartást.

(5) A tényleges szolgálatát töltő önkéntes tartalékos – személyügyi alapnyilvántartásban nyilvántartott – adatainak változását az MH HKNYP a nyilvántartásba történő betekintéssel követi figyelemmel. Azon változó adatokról és információkról, amelyek a nyilvántartásban nem kerülnek rögzítésre, a katonai szervezet minden hét utolsó munkanapján értesítést küld az MH HKNYP részére. Az MH HKNYP – a személyiségi jogok figyelembe vételével – a munkáltatót is érintő adatok változásáról 8 napon belül értesítést küld a munkáltató részére.

7. § Az MH HKNYP az alábbiakról tájékoztatja a munkáltatót:

a) a munkavállaló behívásának időpontja és tervezett időtartama,

b) a honvédelmi partnerséghez kapcsolódó információk,

c) az önkéntes tartalékos munkáltatójának központi ünnepségre vagy rendezvényre történő meghívása,

d) a munkáltatót érintő, a tartalékos rendszerrel összefüggő jogszabályváltozásokról.

8. § (1) Az önkéntes tartalékos, illetve munkáltatója központi ünnepségre – a HVK SZCSF elismerésben részesülőkre vonatkozó adatszolgáltatása alapján –, vagy rendezvényre történő meghívása az MH HKNYP feladata, az önkéntes tartalékos esetében a katonai szervezet egyidejű tájékoztatásával.

(2) Az önkéntes tartalékos vagy munkáltatója katonai szervezet által rendezett ünnepségre, vagy rendezvényre történő meghívása – a katonai szervezet rendezvény előtt legalább 21 nappal történő adatszolgáltatása alapján – az MH HKNYP feladata. Az őrzés-védelmi feladatot ellátó önkéntes védelmi tartalékos esetében a meghívást – az MH HKNYP tájékoztatása mellett – a katonai szervezet is végrehajthatja.

(3) Az ünnepségre vagy rendezvényre szóló meghívót úgy kell továbbítani, hogy az legkésőbb a tervezett ünnepség vagy rendezvény előtt 15 nappal a címzetthez megérkezzen és biztosított legyen, hogy a részvételi szándékát a meghívott legkésőbb 8 nappal a tervezett ünnepség vagy rendezvény előtt jelezni tudja az MH HKNYP-nek, amely azt továbbítja a meghívó szervezetnek.

9. § (1) A katonai szervezeteknél tervezett önkéntes tartalékos felkészítések várható időpontjait – a HVK Kiképzési Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK KIKCSF) által megküldött adatok alapján – az MH HKNYP küldi meg a HM SI részére a tárgyévet megelőző év utolsó negyedévében.

(2) A HVK KIKCSF bedolgozása tartalmazza a kiképzési évre és az azt követő év első negyedévére tervezett kiképzési feladatokat.

(3) A HM SI gondoskodik a tervezett kiképzésre és behívásokra vonatkozó, jogszabályban előírt adatok honlapon történő megjelenítéséről.

4. Az önkéntes tartalékos rendszerhez kapcsolódó informatikai alrendszer előkészítésének feladatai

10. § (1) Az önkéntes tartalékos szolgálat iránt érdeklődők általános tájékoztatása, az MH önkéntes tartalékos állományú katonái és munkáltatóik részére történő információk biztosítása, valamint az MH és az önkéntes tartalékosok, illetve munkáltatóik kapcsolattartása biztosításának előkészítése, az önkéntes tartalékos és munkáltatói adatainak nyilvántartása érdekében ki kell alakítani az önkéntes tartalékos rendszerhez kapcsolódó kapcsolattartási és nyilvántartási alrendszert (a továbbiakban: informatikai alrendszer).

(2) A HVK SZCSF és az MH HKNYP – a HM Humánpolitikai Főosztály (a továbbiakban: HM HPF) és a HM Közgazdasági és Pénzügyi Hivatallal (a továbbiakban: HM KPH) együttműködésével – 2012. július 15-ig meghatározza az informatikai alrendszerrel szemben támasztott alkalmazói Igényeket.

(3) A HVK Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK HIICSF) 2012. szeptember 30-ig kidolgozza az informatikai alrendszer hadműveleti követelményrendszerét.

(4) Az MH Támogató Dandár és a HM KPH 2012. december 14-ig kidolgozza az informatikai alrendszer műszaki követelményrendszerét is tartalmazó részletes elgondolást.

(5) A részletes elgondolásban a fejlesztés idő, valamint a költségvetés lehetőségeinek figyelembevételével javaslatot kell tenni:

a) az informatikai alrendszer felépítésére,

b) az alkalmazói igények kielégítésének módjára,

c) az alkalmazásba vétel ütemezésére,

d) a megvalósítás és működtetés erőforrásigényére (személyi, pénzügyi, egyéb),

e) a működtetés egyéb feltételeire.

(6) Az informatikai alrendszer kiépüléséig, amennyiben a kapcsolattartás elektronikus úton nem lehetséges, az levélben, telefonon, vagy személyes megjelenéssel történik.

5. A munkáltatói megállapodás

11. § (1) A katonai igazgatási szerv a tájékoztatóval, a regisztrációs lap kitöltetésével, valamint az önkéntes tartalékos szerződés megkötéséhez szükséges okmányok listájának átadásával egy időben – amennyiben a jelentkező nyilatkozata szerint van munkáltatója – átadja a jelentkező részére az 1. melléklet szerinti Munkáltatói megállapodást, és a munkáltató részére készült általános tájékoztatót.

(2) A munkáltató által kitöltött, visszaküldött Munkáltatói megállapodást a katonai igazgatási szerv az érintett személyi anyaggyűjtőjébe helyezve továbbítja az MH HKNYP részére.

(3) Amennyiben az önkéntes tartalékossal szerződéskötésre kerül sor, az állományilletékes parancsnok a személyi anyaggyűjtővel megküldött Munkáltatói megállapodást az MH HKNYP által történt adatszolgáltatás alapján a munkáltatóval megköti, azt 15 napon belül megküldi a munkáltató részére.

(4) Az állományilletékes katonai szervezet a Munkáltatói megállapodás munkavállalóra vonatkozó tartalmát rögzíti a HM Költségvetés Gazdálkodási Információs Rendszerben (a továbbiakban: HM KGIR).

(5) A munkáltató személyében bekövetkezett változás esetén az állományilletékes parancsnok az MH HKNYP-n keresztül felveszi a kapcsolatot az új munkáltatóval, felkéri a Munkáltatói megállapodás kitöltésére, ezt követően a (3), (4) bekezdésekben és a 12. §-ban leírtak alapján jár el.

12. § Az önkéntes tartalékossal történő szerződéskötésről, szerződésbontásról és a munkáltatóval történő megállapodás megkötéséről az érintett katonai szervezet 5 napon belül tájékoztatja a HM KPH-t és az MH HKNYP-t.

6. A kompenzáció folyósítása

13. § (1) A kompenzáció utalásának előfeltételeként az aláírt Munkáltatói megállapodás, valamint a katonai szervezet által kitöltött és a HM KPH részére megküldött rendszeresített adatlap alapján a HM KPH rögzíti a munkáltató adatait a HM KGIR FIN rendszer partnertörzsében.

(2) A kompenzáció folyósítása a tényleges katonai szolgálat megkezdését követően havi elszámolásban (utólagos finanszírozással), a jogosultság alapjául szolgáló hónapot követő hó 15. napjáig banki átutalással kerül végrehajtásra.

(3) A munkáltatói kompenzáció folyósítását az állományilletékes katonai szervezet hajtja végre.

(4) A kompenzáció mértékének meghatározása érdekében a HM KPH tájékoztatja a katonai szervezeteket a Központi Statisztikai Hivatal által publikált féléves, vagy éves ágazati, a fizikai és a szellemi foglalkozásúak együttes adatait tartalmazó átlagkeresetekről.

7. Záró rendelkezések

14. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő 3. napon lép hatályba.

(2)1

(3) Az utasításban meghatározott formanyomtatványok adattartalmát a 2. melléklet tartalmazza.

15. § Az utasítás hatálybalépését megelőzően szerződött önkéntes tartalékosok munkáltatói részére a Munkáltatói megállapodást ezen utasítás hatálybalépését követő 8 napon belül küldi meg az MH HKNYP.

1. melléklet a 44/2012. (VII. 16.) HM utasításhoz

MEGÁLLAPODÁS

a Magyar Honvédség és az önkéntes tartalékost foglalkoztató munkáltató között

Amely létrejött egyrészről:

a Honvédség képviseletében eljáró ………………………………… (állományilletékes katonai szervezet parancsnoka)

az állományilletékes katonai szervezet székhelye:

………………………………………………………………

(a továbbiakban: Honvédség)

másrészről:

Munkáltató megnevezése (cég név):

………………………………………………………………

Székhelye:

irányítószám/helység: ……………………………………………………………………………

közterület neve: ………………………………………

jellege: …………………………………………

házszám/helyrajzi száma: ……… épület: ……… lh.: ……… em.: ……… a.: ………

Cégjegyzékszáma:

……………………………………………………………………………

Statisztikai számjele:

……………………………………………………………………………

Adószáma:

………………………………………

Ágazati besorolása:

………………………………………

A munkáltató bankszámlaszáma:

……………………………………………………………………………

A munkáltató képviseletében eljáró személy neve:

……………………………………………………………………………

telefonszáma: ……………………………………

e-mail címe: ………………………………………

Kapcsolattartásra kijelölt személy neve:

……………………………………………………………………………

telefonszáma: ……………………………………

e-mail címe: ………………………………………

(a továbbiakban: Munkáltató)

között (a továbbiakban együtt: Felek) az alábbi feltételek szerint:

1. Munkáltató kijelenti, hogy az önkéntes tartalékos katonai szerződést kötő

……………………………………………………………………………-t

(szül. hely: …………………………………………………………,

szül. idő: …………………………………,

a.n. ………………………………………,

lakcím: …………………………………),

(a továbbiakban: Munkavállaló)

………………………………………………-től kezdődően;

……………………………………………… jogviszonyban,

……………………………………………… munkakörben,

teljes munkaidőben / részmunkaidőben, (utóbbi esetben heti ……… órában (a megfelelő rész aláhúzandó, illetve kitöltendő)

foglalkoztatja.

2. Munkáltató kijelenti, hogy az önkéntes tartalékos katonákra vonatkozó munkajogi és behívással kapcsolatos szabályokat ismeri. Ennek megfelelően nyilatkozik arról, hogy:

i.    a Megállapodás aláírásával kijelenti: Munkavállaló munkaköre nem tartozik a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 64. § (1) bekezdése szerinti meghagyásra, vagy annak 1. melléklete szerinti I. kategóriába kijelölt munkakörökbe.

ii.    Munkavállaló önkéntes tartalékos katonai szolgálatának átütemezése jogáról1. az önkéntes tartalékos rendszerhez kapcsolódóan a munkáltatót megillető támogatásokra vonatkozó szabályokról szóló 294/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. R.) 1. § (3) bekezdése szerint (a megfelelő rész aláhúzandó)

lemond

nem mond le.

iii.    a Korm. R. 1. § (7) bekezdése szerint az őt megillető kompenzációról (a megfelelő rész aláhúzandó)

lemond;

nem mond le.

iv.    A Megállapodás aláírásával hozzájárul a jelen Megállapodásban megadott adatainak a Honvédség által történő kezeléséhez és felhasználásához.

3. Honvédség – figyelembe véve Munkáltatónak a Munkavállaló önkéntes tartalékos szolgálata teljesítése következtében felmerülő többletterheit – vállalja, hogy Munkáltatót a szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos Munkavállaló tényleges katonai szolgálatteljesítése időtartamára jogszabályban meghatározott összegű és feltételek szerinti kompenzációban részesíti.

4. Honvédség tájékoztatja Munkáltatót, hogy a munkáltatói kompenzáció jogosultsági feltételeit és összegét a Korm. R. állapítja meg.

5. A kompenzáció folyósítása – a 2. pont ii alpont szerinti nyilatkozat figyelembevételével – Munkavállaló tényleges katonai szolgálata megkezdését követően havi elszámolásban (utólagos finanszírozással), a jogosultság alapjául szolgáló hónapot követő hó 15. napjáig banki átutalással történik.

6. Munkáltató vállalja, hogy a Megállapodásban meghatározott adataiban bekövetkezett minden változást 15 munkanapon belül írásban bejelent a Honvédség részére. Az adatváltozás bejelentése nem minősül a Megállapodás módosításának, az erről szóló bejelentést Honvédség a Megállapodáshoz csatolja.

7. Munkáltató – a 2. pont iii. alpont szerinti nyilatkozata függvényében – a tényleges szolgálatteljesítés átütemezésére vonatkozó kérelmet nyújthat be Honvédség felé a behívóparancsról szóló tájékoztatást követő 8 napon belül, a hivatásos és szerződéses katonai szolgálat létesítéséről, módosításáról, megszüntetéséről, tartalmáról, valamint az integrált személyügyi igazgatás és egységes nyilvántartás rendjéről szóló 10/2002. (III. 5.) HM rendelet szabályaival összhangban.

8. Honvédség a behívások időpontját Munkáltatóval a Megállapodásban megadott elérhetőségén elektronikus levélben közli.

9. Felek kijelentik, hogy a 2. pontban foglalt valamely nyilatkozatban kezdeményezett módosítás a Megállapodás módosításának minősül, melyet Munkáltató egyoldalúan jogosult kezdeményezni. A Megállapodás ily módon történő módosítása Honvédség tudomásulvételével lép hatályba, legkésőbb annak kézhezvételét követő 15 napon belül. Honvédség a tudomásulvételről külön nem nyilatkozik.

10. Felek kijelentik, hogy a Megállapodás hatálya addig a napig áll fenn, amíg Munkáltató a jelen Megállapodásban megjelölt Munkavállalót foglalkoztatja, emellett a Munkavállaló önkéntes tartalékos katonai jogviszonya fennáll. Munkáltató jogutód nélküli megszűnése, valamint Munkavállaló munkaviszonyának, illetve önkéntes tartalékos jogviszonyának bármilyen módon történő megszűnése a Megállapodás megszűnését eredményezi. A megszűnésre okot adó körülmény bekövetkezését az ok bekövetkezésétől számított 15 napon belül a másik félnek be kell jelenteni. A Megállapodás a megszűnésre okot adó körülmény bekövetkezésének napján hatályát veszti.

11. Munkáltató a Megállapodást a másik félhez intézett írásbeli nyilatkozattal bármikor felmondhatja, amit Honvédség az erre irányuló nyilatkozat kézhezvételével egyidejűleg tudomásul vesz. A Megállapodás a Nyilatkozat kézhezvételének napján megszűnik, Honvédség a továbbiakban az abban foglalt szolgáltatások teljesítése alól mentesül, Munkáltató pedig nem gyakorolhatja a Megállapodásban foglalt jogait.

12. A Megállapodás a mindkét Fél által történő aláírás napján lép hatályba. Amennyiben Felek a Megállapodást eltérő időpontban írják alá, úgy a szerződés aláírásának, egyben a szerződéskötésnek és a szerződés hatályba lépésének napja a másodikként szerződést aláíró Fél aláírásának napja.

13. A Megállapodás kettő eredeti példányban készült, melyeket Felek elolvasást és értelmezést követően, mint akaratukkal megegyezőt, aláírásukkal erősítenek meg.

Kelt:

Kelt:

 

 

Aláírás:

 

 

 

Munkáltató

Honvédség

2. melléklet a 44/2012. (VII. 16.) HM utasításhoz

Formanyomtatványok adattartalmára vonatkozó követelmények
Adatváltozás bejelentő nyomtatvány:
Önkéntes tartalékos katona adatai: név, anyja neve, szül. idő, hely, lakcím, telefonszám/mobiltelefonszám
Szolgálattal összefüggő adatok: kat. szervezet, beosztás megnevezése
Az adatszolgáltatás alapjául szolgáló okmány megnevezése, azonosító száma, kiállítás időpontja, érvényességi ideje; új/megváltozott adat megnevezése, ezen adat beírása
Dátum, bejelentő aláírása
A felkészítés érdekében, illetve a békeidőszakban végrehajtandó, előre megtervezett tényleges szolgálatra történő behívás átütemezésére vonatkozó kérelem:
Önkéntes tartalékos katona adatai: név, anyja neve, szül. idő, hely, lakcím, telefonszám/mobiltelefonszám
Szolgálattal összefüggő adatok: kat. szervezet, beosztás megnevezése; tervezett szolgálat időpontja, időtartama
Kérelem oka
Dátum, kérelmező aláírása
Munkáltató változása
Munkáltató megnevezése:
Székhely:
Telephelye:
Képviselő (név, elérhetőség):
Általános kérelem
Önkéntes tartalékos katona adatai: név, anyja neve, szül. idő, hely, lakcím, telefonszám/mobiltelefonszám
Szolgálattal összefüggő adatok: kat. szervezet, beosztás megnevezése
Kérelem oka
Dátum, kérelmező aláírása
1

A 14. § (2) bekezdése a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

1.

Munkáltató a kompenzáció teljes összegére jogosult, ha Korm. R. 2. § (1) bekezdése szerinti a megállapodásban vállalja, hogy Munkavállaló önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítését a Honvédség által meghatározott időpontban biztosítja, és nem kezdeményezi a behívás átütemezését. Munkáltató a kompenzáció 50%-ára jogosult, ha az előző feltételeket nem vállalja, vagy nem teljesíti. A behívás átütemezését a hivatásos és szerződéses katonai szolgálat létesítéséről, módosításáról, megszüntetéséről, tartalmáról, valamint az integrált személyügyi igazgatás és egységes nyilvántartás rendjéről szóló 10/2002. (III. 5.) HM rendelet szerint lehet kérni.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére