• Tartalom

48/2012. (XI. 29.) KIM rendelet

48/2012. (XI. 29.) KIM rendelet

a fejezeti kezelésű előirányzatok kezelésének és felhasználásának szabályairól szóló 19/2012. (III. 22.) KIM rendelet módosításáról1

2012.11.30.

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 109. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 1. melléklet 9. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva – az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 73. § b) pontjában meghatározott feladatkörében eljáró nemzetgazdasági miniszterrel egyetértésben – a következőket rendelem el:

1. § A fejezeti kezelésű előirányzatok kezelésének és felhasználásának szabályairól szóló 19/2012. (III. 22.) KIM rendelet (a továbbiakban: R.) 3. § 4. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazásában)

„4. kezelő szerv: a 30. §-ban és a 18/A. alcímben meghatározott előirányzat tekintetében a teljesítés igazolására, az utalványozásra, az érvényesítésre, valamint a jogosulatlanul igénybe vett költségvetési támogatás visszakövetelésére feljogosított szervezet,”

2. § Az R. 24. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) A minisztérium a miniszter felelősségi körébe tartozó közigazgatás-fejlesztés és -korszerűsítés, valamint az e-közigazgatás kormányzati feladatainak ellátásához a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. szolgáltatásait veszi igénybe.”

3. § Az R. 25. § (1) bekezdése a következő k) ponttal egészül ki:

(Az előirányzat a miniszter irányítása, felügyelete alá tartozó szervezet és a miniszter felelősségi körébe tartozó feladat, szakmai program támogatására használható fel, így különösen)

k) közigazgatás-fejlesztés és -korszerűsítés, valamint az e-közigazgatás kormányzati feladatainak finanszírozására.”

4. § Az R. a következő 18/A. alcímmel egészül ki:

„18/A. Bűncselekmények áldozatainak kárenyhítése (20/2/20)
31/A. § (1) Az előirányzat a bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló törvény alapján a bűncselekményt vagy tulajdon elleni szabálysértést, illetve bűncselekmény vagy tulajdon elleni szabálysértés közvetlen következményeként sérelmet elszenvedett és emiatt életminőségükben veszélybe került személyek anyagi sérelmei enyhítésére szolgál.
(2) Az előirányzat terhére áldozatsegítő támogatásként azonnali pénzügyi segély és állami kárenyhítés adható az áldozatsegítő támogatások igénybevételeinek részletes szabályairól szóló miniszteri rendelet szerint.
(3) Az előirányzat terhére kifizethetőek az áldozatsegítő eljárásokkal kapcsolatos fordítási, tolmácsolási költségek, az előirányzatból történő kifizetésekhez kapcsolódó postaköltségek, továbbá a számlavezetéshez, valamint a fővárosi és megyei kormányhivatal által az előirányzatból történő kifizetések biztosítására nyitott fizetési számla számlavezetéséhez kapcsolódó díjak.
31/B. § (1) Az előirányzat kezelő szerve a KIH, amely az előirányzathoz kapcsolódó előirányzat-felhasználási keretszámla feletti rendelkezési jogokat is gyakorolja. Ennek során az előirányzat kezelésére a 30. § (3), (6) és (7) bekezdését alkalmazni kell.
(2) Az előirányzat felhasználása a kedvezményezett részére vissza nem térítendő támogatás nyújtásával, közvetlen – azonnali pénzügyi segély esetén a fővárosi és megyei kormányhivatalon keresztül történő – kifizetéssel valósul meg.
(3) Az azonnali pénzügyi segély kifizetése céljából a KIH a fővárosi és megyei kormányhivatal részére előleget utal, amelynek felhasználásáról a fővárosi és megyei kormányhivatal havi rendszerességgel, a tárgyhónap utolsó napján elszámol. Az elszámolás tartalmazza
a) a tárgyhónapban felvett előleg összegét,
b) a pénzügyi segélyben részesültek nevét,
c) a segély kifizetésének időpontját és összegét,
d) a segély kifizetésének alapjául szolgáló határozat számát, és
e) a maradványösszeget.
(4) Az utólagos elszámolásra felvett előleg nyilvántartásához a KIH analitikus nyilvántartást vezet. A nyilvántartást úgy kell kialakítani, hogy abból az előleg elszámolásához szükséges adatok egyértelműen megállapíthatóak legyenek.
(5) Az előirányzat tekintetében a teljesítés igazolását átutalással és postai kézbesítés útján történő kifizetés esetén a fővárosi és megyei kormányhivatal igazságügyi szolgálata által hozott határozat alapján a KIH végzi. A teljesítés igazolása során ellenőrizni kell, hogy a megküldött határozat megfelel-e a jogszabályban előírtaknak.”

5. § Az R. 34. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az előirányzat lebonyolító szerve a KIH.”

6. § Az R. IV. Fejezete a következő 60. §-sal egészül ki:

60. § E rendeletnek a fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználásának szabályairól szóló 19/2012. (III. 22.) KIM rendelet módosításáról szóló 48/2012. (XI. 29.) KIM rendelettel megállapított rendelkezéseit a fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználásának szabályairól szóló 19/2012. (III. 22.) KIM rendelet módosításáról szóló 48/2012. (XI. 29.) KIM rendelet hatálybalépésekor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.”

7. § Az R.

a) 3. § 5. pontjában a „szervezet” szövegrész helyébe a „szerv” szöveg,

b) 30. § (2) bekezdésében a „Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata (a továbbiakban: KIMISZ)” szövegrész helyébe a „Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal (a továbbiakban: KIH)” szöveg,

c) 30. § (3), (4), (6) és (7) bekezdésében a „KIMISZ” szövegrész helyébe a „KIH” szöveg

lép.

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2012. december 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére