• Tartalom

50/2012. (VII. 19.) HM utasítás

50/2012. (VII. 19.) HM utasítás

a honvédelmi szervezetek alapításáról, tevékenységéről és szabályzatairól szóló 80/2011. (VII. 29.) HM utasítás módosításáról1

2012.07.20.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (2) bekezdés g) pontja alapján a honvédelmi szervezetek alapításáról, tevékenységéről és szabályzatairól szóló 80/2011. (VII. 29.) HM utasítás módosításáról az alábbi utasítást adom ki.

1. § A honvédelmi szervezetek alapításáról, tevékenységéről és szabályzatairól szóló 80/2011. (VII. 29.) HM utasítás (a továbbiakban: Utasítás) 1. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

1. § (1) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter (a továbbiakban: miniszter) közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre (a továbbiakban együtt: HM szervezetek), a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatra (a továbbiakban: KNBSZ), továbbá a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek) terjed ki.
(2) Ahol jelen utasítás HM szervet, HM szervezetet, valamint Honvéd Vezérkart említ, azon a HM Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott fogalmat kell érteni.”

2. § Az Utasítás 2. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A KNBSZ alapító okiratát a miniszter adja ki.”

3. § Az Utasítás 2. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) A honvédelmi szervezet feladatrendszerének módosítására szervezeti struktúrájának szükség szerinti korrekciójával, az érintett honvédelmi szervezetek közötti feladatköri párhuzamosságok elkerülésével és a honvédelmi szervezet feladatainak végrehajtásához szükséges optimális humán erőforrás létszámának meghatározásával kerül sor.”

4. § Az Utasítás a következő 6/A. §-sal egészül ki:

6/A. § (1) A külön miniszteri utasítással (a továbbiakban: szervezési HM utasítás) elrendelt szervezeti és feladatköri változással összefüggő alapítóokirat-módosítást – a honvédelmi szervezet vezetőjének javaslata alapján – a HM TKF készíti elő az alábbi határidők betartásával:
a) az alapító okirat módosítására vonatkozó javaslatok kidolgozása és a HM TKF részére történő megküldése a szervezési HM utasítás hatálybalépését követő ötödik munkanapig;
b) az alapítóokirat-tervezet véleményeztetése, pontosítása és felterjesztése jóváhagyásra a szervezési HM utasítás hatálybalépését követő tizenötödik munkanapig.”
„(4) A honvédelmi szervezet SZMSZ-ében jogszabály és közjogi szervezetszabályozó eszköz rendelkezése nem ismételhető meg, kizárólag az azokra történő hivatkozás kerül rögzítésre.”

6. § Az Utasítás a következő 11/A. §-sal egészül ki:

11/A. § (1) Szervezési HM utasítással elrendelt, a HM egyes szervezeti elemei feladatkörének módosításával összefüggő feladatok tárca szintű előkészítéséért a közigazgatási államtitkár (a továbbiakban: HM KÁT), az MH katonai szervezetei tekintetében a Honvéd Vezérkar főnöke (a továbbiakban: HVKF) felelős.
(2) Szervezési HM utasításban meghatározott a honvédelmi szervezetek egyes szervezeti elemei feladatkörének módosításával összefüggő, feladatok irányításáért
a) a HM szervek – kivéve a Honvéd Vezérkart (a továbbiakban: HVK) – és a HM szervezetek tekintetében a HM KÁT,
b) a HVK és az MH katonai szervezetei tekintetében a HVKF
felelős.
(3) A HM KÁT irányítja a szervezési HM utasítással összefüggő:
a) a HM és a HM szervezetek munkaköri jegyzékének, illetve munkaköri jegyzéke módosításának előkészítését;
b) a HM és a HM szervezetek tekintetében a végrehajtás folyamatában szükséges miniszteri döntések előkészítését;
c) a szervezési HM utasítás végrehajtásával összefüggő normatív szabályozók előkészítését.
(4) A HVKF irányítja a szervezési HM utasítással összefüggő:
a) az MH katonai szervezetek állománytáblájának, állománytábla-módosításának előkészítését;
b) az MH katonai szervezetek tekintetében a végrehajtás folyamatában szükséges miniszteri döntések előkészítését.
(5) A HVKF a szervezési HM utasítással összefüggő, az MH katonai szervezetek egyes szervezeti elemei feladatkörének módosítása keretében előkészített javaslatait a HM KÁT útján terjeszti fel a miniszter részére.”

7. § Az Utasítás 12. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

12. § (1) A honvédelmi szervezetek feladatai, szervezeti felépítése, belső működési rendje és módja – az Ávr. 13. § (1) bekezdésében előírt tartalommal – SZMSZ-ükben kerül meghatározásra.
(2) A HM SZMSZ-ét és annak módosítását a HM TKF készíti elő és a miniszter által történő jóváhagyást követően gondoskodik annak kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszter részére jóváhagyásra történő megküldéséről.
(3) Amennyiben a HM SZMSZ módosítására szervezési HM utasítás alapján kerül sor, a (2) bekezdésben foglaltakat az alábbi határidők betartásával kell alkalmazni:
a) a HM SZMSZ, illetve módosítástervezete szakmai véleményeztetésre történő előkészítése, szakmai véleményeztetése és véglegesítése a szervezési HM utasítás hatálybalépését követő 40. munkanapig;
b) a tervezet miniszteri jóváhagyása és megküldése a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszter részére a szervezési HM utasítás hatálybalépését követő 50. munkanapig;
c) a HM SZMSZ hatálybalépésének időpontja a szervezési HM utasításban meghatározott új szervezeti rend szerinti működés kezdőnapja.
(4) A KNBSZ közvetlenül, az MH ÖHP szolgálati úton, a HM Tábori Lelkészi Szolgálat szolgálati ágai (a továbbiakban: HM TLSZ) a HM parlamenti államtitkára útján terjesztik fel SZMSZ-üket jóváhagyásra a miniszter részére.
(5) A HM szervezetek – a HM TLSZ kivételével – a HM TKF útján terjesztik fel SZMSZ-üket jóváhagyásra a tevékenységüket közvetlenül irányító minisztériumi vezető részére.
(6) A HVKF közvetlen alárendeltségébe tartozó honvédelmi szervezetek – a MH ÖHP kivételével – a Honvéd Vezérkar Vezérkari Iroda (a továbbiakban: HVK VKI) útján terjesztik fel SZMSZ-üket jóváhagyásra a HVKF részére. Az MH ÖHP alárendeltségébe tartozó MH katonai szervezetek az MH ÖHP törzsfőnöke útján terjesztik fel SZMSZ-üket jóváhagyásra az MH ÖHP parancsnoka részére.
(7) Az SZMSZ-tervezetnek az alapító okiratban meghatározottak szerinti elkészítéséért és a szükséges szakmai egyeztetéséért a honvédelmi szervezet vezetője felel. A HM szervezetek által előkészített tervezeteket a HM TKF és a HM JF, az MH katonai szervezetei által előkészített tervezeteket az előzőeken kívül a HVK VKI, az MH ÖHP alárendeltségébe tartozó katonai szervezetek esetében az MH ÖHP is kötelezően véleményezi.
(8) Az MH ÖHP alárendeltségébe tartozó katonai szervezetek által előkészített tervezetek HVK VKI részére véleményeztetésre történő megküldésére csak az MH ÖHP alárendeltségébe tartozó katonai szervezeteknél, továbbá az MH ÖHP-nél jogi beosztást betöltő személyek által történő felülvizsgálatot, majd ellenjegyzést követően kerül sor.
(9) Az SZMSZ-ek módosítása esetén is az (1)–(8) bekezdés szerinti eljárásrendet kell alkalmazni.”

8. § Az Utasítás a következő 15/A. §-sal egészül ki:

15/A. § (1) A szervezési HM utasítás hatálya alá tartozó honvédelmi szervezetek szakfeladatait szükség szerint a HM KÁT és a HVKF együttes intézkedésben szabályozza.
(2) Az (1) bekezdés szerinti együttes intézkedés tervezetét a HM TKF főosztályvezető a szervezési HM utasítás hatálybalépését követő tíz munkanapon belül készíti elő.
(3) A HVKF a szervezési HM utasításban meghatározott feladatok végrehajtásában érintett MH katonai szervezetek részletes feladatainak szabályozására a szervezési HM utasítás hatálybalépését követő tíz munkanapon belül intézkedik.
(4) A szervezési HM utasításban meghatározott feladatokkal összhangban – a szervezeti változásban érintett szervezet javaslatai alapján – az illetékes HM szervek és honvédelmi szervezetek vezetői gondoskodnak a költségvetési gazdálkodásra vonatkozó szabályozók felülvizsgálatáról. A szükséges módosítások előkészítését olyan számvetéssel tervezik, hogy azok a szervezési HM utasítással elrendelt szervezeti és feladatköri változás végrehajtásával párhuzamosan hatályba léphessenek.”

9. § Az Utasítás 16. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

16. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.”

10. § Az Utasítás

a) 2. alcímében a „létrehozása” szövegrész helyébe az „alapítása”,

b) 2. § (1) bekezdésében a „létrehozásáról” szövegrész helyébe az „alapításáról”,

c) 2. § (1) bekezdésében az „átalakító” szövegrész helyébe az „alapító okiratot módosító”,

e) 2. § (2) bekezdésében a „HM” szövegrész helyébe a „HM és a KNBSZ”,

f) 3. § (2) bekezdés c) pontjában a „miniszter közvetlen alárendeltségébe, közvetlen, illetve fenntartói irányítása alá tartozó a honvédelmi szervezetek” szövegrész helyébe a „HM szervezetek az irányítást végző minisztériumi vezető útján, illetve a KNBSZ”,

g) 4. § (1) bekezdésében a „gazdálkodási jogkörük” szövegrész helyébe a „gazdálkodási besorolásuk”,

h) 4. § (2) bekezdésében az „államháztartás működési rendjéről szóló 292/2009. (XII. 19.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ámr.) 9. § (1) bekezdés a), vagy b), valamint (2) bekezdés a), b) vagy c) pontjában” szövegrész helyébe az „államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.) 7. § (1) bekezdés a), vagy b) pontjában, valamint (2) bekezdésében”,

i) 4. § (4) bekezdésében a „megelőző védelmi helyzetben és a rendkívüli állapotban” szövegrész helyébe a „honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény 64. § (1) bekezdés szerinti különleges jogrendben”,

j) 5. § (1) bekezdésében a „költségvetési szervek ágazati és osztályozási rendjéről szóló nemzetgazdasági miniszteri tájékoztatóban (a továbbiakban: szakágazati rend) foglaltak alapján” szövegrész helyébe a „szakfeladatrendről és az államháztartási szakágazati rendről szóló 56/2011. (XII. 31.) NGM rendeletben (a továbbiakban: NGM rendelet) foglaltak alapján, a (2) és (3) bekezdés szerint”,

k) 5. § (3) bekezdésében a „miniszter közvetlen irányítása alá tartozó szervezeteket” szövegrész helyébe a „KNBSZ-t”,

l) 5. § (3) bekezdésében a „szakágazati rend” szövegrész helyébe az „NGM rendelet”,

m) 5. § (4) bekezdésében, 7. § (2) bekezdés b) pontjában a „létrehozott” szövegrész helyébe az „alapított”,

n) 6. § (1) bekezdésében az „államháztartási szakfeladatok rendjéről szóló nemzetgazdasági miniszteri tájékoztatóval kiadott – Államháztartási Szakfeladatrend részeként” szövegrész helyébe az „NGM rendelet melléklete szerinti – Államháztartási Szakfeladatrenddel összhangban”,

p) 6. § (5) bekezdésében, 12. § (3) bekezdésében a „miniszter közvetlen irányítása alá tartozó szervezetek” szövegrész helyébe a „KNBSZ”,

q) 7. § (1) bekezdésében a „PM rendeletben (a továbbiakban: PM rendelet)” szövegrész helyébe az „NGM rendeletben (a továbbiakban: NGM rendelet1)”,

r) 7. § (2) bekezdés b) pontjában az „a PM rendelet” szövegrész helyébe az „az NGM rendelet1”,

s) 10. §-ában a „kiegészítő tevékenység” szövegrész helyébe a „8. § a) pont ab) alpontja szerinti alaptevékenység”,

u) 14. § (4) bekezdésében a „pénzügyi és számviteli feladatok központosított végrehajtására kijelölt honvédelmi szervezet e feladatra kikülönített” szövegrész helyébe a „gazdasági feladatok végrehajtására az ellátási-utaltsági rendben kijelölt honvédelmi szervezet”

szöveg lép.

11. § Hatályát veszti az Utasítás

a) 3. § (2) bekezdés b) pontjában „jogkör szerinti” szövegrész,

b) 3. § (2) bekezdés b) pontjában az „arányának” szövegrész,

c) 5. § (3) bekezdésében „az MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskolát” szövegrész,

d) 6. § (5) bekezdésében „az MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola” szövegrész,

e) 8. § a) pont aa) alpontjában az „(a továbbiakban: alaptevékenység)” szövegrész,

f) 8. § a) pont ab) alpontjában az „időlegesen” szövegrész,

g) 8. § a) pont ab) alpontjában az „(a továbbiakban: kiegészítő tevékenység)” szövegrész

hatályát veszti.

12. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.

1

Az utasítás a 12. § alapján hatályát vesztette 2012. július 21. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére