• Tartalom

54/2012. (X. 29.) BM rendelet

54/2012. (X. 29.) BM rendelet

a belügyminiszter irányítása alatt álló fegyveres szervek hivatásos állományú tagjai Fegyelmi Szabályzatáról szóló 11/2006. (III. 14.) BM rendelet módosításáról1

2012.10.30.

A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény 342. § (2) bekezdés 14. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 37. § d), n) és q) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § A belügyminiszter irányítása alatt álló fegyveres szervek hivatásos állományú tagjai Fegyelmi Szabályzatáról szóló 11/2006. (III. 14.) BM rendelet (a továbbiakban: R.) 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

1. § (1) E rendeletet kell alkalmazni a rendőrségnél, a büntetés-végrehajtási szervezetnél, a hivatásos katasztrófavédelmi szervnél (a továbbiakban együtt: fegyveres szervek), valamint a Hszt. 42. § (2) bekezdésében felsorolt más szervnél szolgálatot teljesítő hivatásos és szerződéses állományúak, valamint a rendőrség különleges foglalkoztatási állományába tartozók (a továbbiakban együtt: hivatásos állományú) által elkövetett, a Hszt. 119. §-a szerinti fegyelemsértések, a fegyelmi eljárás keretében elbírálandó szabálysértések és katonai vétségek fegyelmi jogkörben történő elbírálására.
(2) E rendelet rendelkezéseit a szolgálati beosztást be nem töltő (rendelkezési állományban lévő), valamint a más szervnél szolgálatot teljesítő hivatásos állományra is megfelelően alkalmazni kell.”

2. § (1) Az R. 4. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az állományilletékes parancsnoki jogkörrel felruházott vezetők a közvetlen irányításuk alatt álló szervezeti egység valamennyi hivatásos állományú tagja, illetve a kinevezési jogkörükbe tartozó felett – a Hszt.-ben meghatározott kivételekkel – a teljes fegyelmi jogkört gyakorolják.”

(2) Az R. 4. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A fegyveres szerv rendelkezési állományba tartozó, a belügyminiszter (a továbbiakban: miniszter) irányítása alá tartozó, a Hszt. 42. § (2) bekezdése szerinti más szervnél szolgálatot teljesítő berendelt vagy vezényelt hivatásos állományú esetében a fegyelmi jogkört gyakorló vezető
a) ha a miniszter kinevezési, illetve munkáltatói hatáskörébe tartozik, a miniszter;
b) ha a miniszter által vezetett minisztériumban (a továbbiakban: minisztérium) teljesíti szolgálatát, akkor a miniszter;
c) az általa vezetett szervnél szolgálatot teljesítő hivatásos állományú tekintetében
ca) a Nemzeti Védelmi Szolgálatnál (a továbbiakban: NVSZ) a főigazgató,
cb) a Terrorelhárítási Központnál (a továbbiakban: TEK) a főigazgató,
cc) a rendvédelmi oktatási intézmény igazgatója,
cd) a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál a főigazgató,
ce) a Belügyminisztérium Oktatási, Képzési és Tudományszervezési Főigazgatóságon a főigazgató,
cf) a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központnál a főigazgató,
cg) a Belügyminisztérium Nemzetközi Oktatási Központban a főigazgató.”

3. § Az R. 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

5. § Az országos parancsnok az országos parancsnokság szervezeti és működési szabályzatában a Hszt. 127/A. § (1) bekezdés b) pontja szerinti rendelkezési állományban lévők feletti fegyelmi jogkör gyakorlását a szervezetszerű helyetteseire átruházhatja, a jogkör gyakorlásával megbízott vezető azonban az országos parancsnok kizárólagos hatáskörébe tartozó fenyítést nem szabhat ki.”

4. § Az R. 7. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az állományilletékes parancsnok a szervezeti és működési szabályzatban, illetve az ügyrendben felhatalmazhatja helyetteseit, hogy helyette és nevében a fegyelmi eljárással kapcsolatos jogkört gyakorolják. Az átruházott jogkörben eljáró vezető legfeljebb a Hszt. 123. § (1) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott fenyítéseket szabhatja ki. Nem alkalmazható ez a szabály, ha fegyelmi eljárás során katonai vétséget kell elbírálni.”

5. § Az R. 10. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) Az ügyeket el lehet különíteni, ha a különböző tényállást megvalósító fegyelemsértések önállóan elbírálhatók és együttes elbírálásuk a felelősségrevonást jelentősen késleltetné.”

6. § Az R. 14. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) A büntetés-végrehajtási szervezetnél az (1) bekezdésben meghatározott egyéb kizáró okok hiányában, az eljárás alá vont szolgálati elöljárója is lehet vizsgáló, amennyiben csatolt munkakörben, országos parancsnoki megbízás alapján folyamatosan lát el fegyelmi-, nyomozótiszti feladatokat.”

7. § (1) Az R. 36. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Szolgálati helyen vagy szolgálattal összefüggésben elkövetett szabálysértést – a szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértés kivételével – a fegyelmi jogkör gyakorlója a szabálysértési hatóság áttétele vagy hozzá címzett feljelentés, illetve egyéb módon való tudomásszerzés alapján fegyelmi eljárás keretében bírálja el. Az elzárással is büntethető szabálysértések esetében az állományilletékes parancsnok az iratokat haladéktalanul megküldi az előkészítő eljárás lefolytatására illetékes rendőri szervnek.”

(2) Az R. 36. §-a a következő (3a) rendelkezéssel egészül ki:

„(3a) Amennyiben a fegyelmi jogkörben elbírálható szabálysértésre a Kormány által meghatározott kötelező mértékű pénzbírság alkalmazása van előírva, és a hivatásos állományú a fegyelmi eljárás elrendelése előtt a szabálysértés elkövetését elismerte, a fegyelmi eljárásban vele szemben a helyszíni bírságnak megfelelő mértékű pénzbírság fenyítést kell kiszabni.”

(3) Az R. 36. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Pénzbírságot az állományilletékes parancsnok irányítása alatt álló szerv előirányzat-felhasználási keretszámlájára, ennek hiányában a felettes szerv azonos célú számlaszámára kell befizetni. Az illetékes szerv pénzügyi vezetőjét a jogerős határozat rendelkező részének, illetve a részletfizetést vagy halasztott befizetést engedélyező határozatának megküldésével kell tájékoztatni, aki intézkedik a követelés nyilvántartásba vételéről.”

8. § (1) Az R.

a) 20. § (6) bekezdésében az „A Szabályzat” szövegrész helyébe az „E rendelet”,

b) 24. § (4) bekezdésében az „öt” szövegrész helyébe a „tíz”,

c) 36. § (5) bekezdésében a „három” szövegrész helyébe a „hat”, valamint

d) 37. § (3) bekezdésében az „a Szabályzat” szövegrész helyébe az „e rendelet”

szöveg lép.

(2) Hatályát veszti az R.

d) 18. § (2) bekezdésében az „A szóbeli értesítéssel egyidejűleg az írásbeli értesítést is kézbesíteni kell.” szövegrész,

f) 38–39. §-a és az azt megelőző alcím,

g) 48. § (1) bekezdésében az „és a méltatlansági”, továbbá az „ , illetve „Me”” szövegrész,

h) 48. § (2) bekezdésében az „és méltatlansági” szövegrész, valamint

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2012. október 31. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére