• Tartalom

6/2012. (V. 18.) HM rendelet

6/2012. (V. 18.) HM rendelet

a honvédségi járművek fenntartásáról szóló 18/2009. (XII. 18.) HM rendelet módosításáról1

2012.05.19.

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (3) bekezdés m) pont ma) alpontjában, a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény 287. § (2) bekezdésének f) pontjában kapott felhatalmazás alapján a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörömben eljárva, a 4–7. § tekintetében az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 84. § e) pontjában meghatározott feladatkörében eljáró nemzeti fejlesztési miniszterrel egyetértésben a következőket rendelem el:

1. § A honvédségi járművek fenntartásáról szóló 18/2009. (XII. 18.) HM rendelet (a továbbiakban: R.) 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

1. § E rendelet hatálya kiterjed:
a) a Magyar Állam tulajdonában és a Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM) vagyonkezelésében lévő, a HM, a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe és közvetlen irányítása alá tartozó szervezetek, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezetei (a továbbiakban együtt: honvédségi szervezetek) által üzemeltetett honvédségi járművek üzemben tartására, forgalomba helyezésére, forgalomban tartására, forgalomból kivonására, műszaki vizsgálatára és környezetvédelmi felülvizsgálatára,
b) a honvédségi szervezetek működése érdekében tartósan bérelt, lízingelt járművek üzemben tartására, használatára,
c) a Magyar Állam tulajdonában és a HM vagyonkezelésében lévő harckocsikra, harcjárművekre (a továbbiakban együtt: harcjárművek) és az áramforrás aggregátokra a nem honvédségi szervezetek részére történő kiegészítő tevékenység keretében végzett igénybevétel vonatkozásában.”

2. § Az R. 3. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) Honvédségi járművet vezethet továbbá a honvédségi szervezetekhez munkavégzésre más munkáltatótól kirendelt vagy munkaerő-kölcsönzés keretében kölcsönzött személy, valamint a honvédségi érdekkörbe tartozó civil szervezetek tagja is, a honvédségi szervezetek állományába tartozó személyekkel szemben meghatározott feltételek teljesítése esetén.”

3. § Az R. 4. § (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A honvédségi szervezetek állományába tartozó személyek részére a honvédségi személygépkocsi lakás és a munkahely közötti utazással kapcsolatos használatát a honvédelmi miniszter engedélyezi. A honvédelmi miniszter által adott engedélyek kiadását és nyilvántartását a közúti közlekedési nyilvántartásról szóló törvény alapján vezetett járműnyilvántartásba, a jármű törzskönyvébe és forgalmi engedélyébe tulajdonosként bejegyzett honvédségi szervezet (a továbbiakban: tulajdonosként bejegyzett szervezet) végzi.
(4) Azon gazdasági társaságok, amelyeknél a vagyonkezelői, illetve az állam nevében a tulajdonosi jogokat a honvédelemért felelős miniszter gyakorolja, valamint a honvédségi érdekkörbe tartozó civil szervezetek a honvédségi járműveket a HM-el kötött megállapodásban foglaltak szerint használhatják.”

4. § Az R. 9. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A honvédségi szervezetek által üzemben tartott járművek tekintetében az MR, az R1. és a közúti járművek környezetvédelmi felülvizsgálatának szabályairól szóló 77/2009. (XII. 15.) KHEM–IRM–KvVM együttes rendelet (a továbbiakban: R2.) előírásait az e rendeletben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni. A KNbSZ üzemeltetésében lévő azon járművekre, amelyek hatósági engedélyébe tulajdonosként vagy üzembentartóként a KNbSZ került bejegyzésre, a katonai nemzetbiztonsági szolgálatok szolgálati gépjárművei forgalomba helyezése előtti és időszakos műszaki vizsgálatával, környezetvédelmi felülvizsgálatával, valamint a gépjárművek hatósági engedéllyel és jelzéssel történő ellátásával kapcsolatos külön szabályokról szóló 5/1998. (III. 6.) HM rendelet szabályait kell alkalmazni.”

5. § Az R. 17. §-a a helyébe a következő rendelkezés lép:

17. § (1) A közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KÖHÉM rendelet (a továbbiakban: ER) 2. § (9) bekezdése szerinti N kategóriába tartozó új beszerzésű katonai terepjáró gépkocsik mentesülnek az MR A. Függelék A/42., A/43. és A/49. számú mellékletében foglalt követelmények teljesítése alól. A sajátos alkalmazási követelményekből adódóan – a járművek terepjárási tulajdonságainak megtartása érdekében – olyan mértékű konstrukciós eltérések engedélyezettek, amelyek nem korlátozzák a járművek funkcionális, valamint terepjárási tulajdonságait alapvetően befolyásoló paramétereket.
(2) Az ER. 2. § (9) bekezdése szerinti N kategóriába tartozó katonai terepjáró gépkocsik mentesülnek az MR A. Függelékének A/6. mellékletében a járművek ajtajaira és a kapaszkodók elhelyezési méretére vonatkozó, az A/8. mellékletében a közvetett látást biztosító eszközökkel felszerelt járművekre vonatkozó, az A/20. mellékletében a láthatósági jelölésekre vonatkozó, és az A/45. mellékletében a biztonságos üvegezésre és az üvegek anyagaira vonatkozó követelmények teljesítése alól.
(3) A katonai terepjáró gépkocsik által vontatott, az ER. 2. §-ának (9) bekezdése szerinti O kategóriába tartozó pótkocsik mentesülnek az MR A. Függelékének A/6. mellékletében a járművek ajtajaira és a kapaszkodók elhelyezési méretére vonatkozó, és az A/20. mellékletében a láthatósági jelölésekre vonatkozó követelmények teljesítése alól.”

6. § Az R.

b) 5. § (4) bekezdésében az „A katonai nemzetbiztonsági szolgálatok (a továbbiakban: KNbSZ-ek)” szövegrész helyébe az „A Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (a továbbiakban: KNbSZ)”

szöveg lép.

7. § Hatályát veszti az R. 23. § (2) bekezdés a) pontja.

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

1

A rendelet a 8. § alapján hatályát vesztette 2012. május 20. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére