• Tartalom

6/2012. (IV. 13.) OBH utasítás

6/2012. (IV. 13.) OBH utasítás

a bírák és igazságügyi alkalmazottak tevékenysége elismeréséről szóló szabályzatról

2020.04.01.

Az Országos Bírósági Hivatal elnökeként a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 2011. évi CLXI. törvény 76. § (1) bekezdésének b) pontjában, a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény 194. §-ában, valamint az igazságügyi alkalmazottak szolgálati jogviszonyáról szóló 1997. évi LXVIII. törvény 123. §-ában foglalt felhatalmazás alapján – az érdek-képviseleti szervekkel együttműködve – az igazságszolgáltatásban dolgozók elismerése kezdeményezésének rendjét az alábbiak szerint határozom meg.

Általános rendelkezések

1. § (1) A szabályzat hatálya a bírákra és az igazságügyi alkalmazottakra terjed ki.

(2) A szabályzat alkalmazása szempontjából igazságügyi szolgálati viszonyban állónak kell tekinteni a katonai tanácsokkal rendelkező bíróságokon igazságügyi alkalmazottként hivatásos szolgálati viszonyban álló katonákat, valamint a bíróságok által fenntartott üdülők közalkalmazotti jogviszonyban álló dolgozóit.

Állami kitüntetés adományozása

2. § Bírák és igazságügyi alkalmazottak részére Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvénnyel alapított kitüntetés az Országos Bírósági Hivatal (a továbbiakban: OBH) elnökének kezdeményezésére, az Országos Bírói Tanács (a továbbiakban: OBT) javaslata alapján adományozható.

A bírák részére adományozható és adományozandó címek

3. § (1) Az OBT a bírói munka elismeréseként, a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény (a továbbiakban: Bjt.) 174. § (1) bekezdésében meghatározott feltételek teljesülése esetén, a 174. § (1) bekezdés a)–d) pontjában meghatározott címeket adományozhat.

(2)1 Az OBH elnöke a Bjt. 174. § (2) bekezdésében meghatározott feltételek teljesülése esetén a 174. § (2) bekezdés a)–d) pontjában meghatározott címeket adományoz.

A bírák és igazságügyi alkalmazottak részére adományozható díj és oklevél

4. § (1) A bírák részére Juhász Andor-díj arany és ezüst fokozata, valamint Bírósági Szolgálatért Oklevél adományozható.

(2) Az igazságügyi alkalmazottak részére Juhász Andor-díj ezüst és bronz fokozata, valamint Bírósági Szolgálatért Oklevél adományozható.

A bírákra vonatkozó állami kitüntetés, cím-, díj- és oklevél-adományozás rendje

5. § (1) A 2. §-ban meghatározott állami kitüntetés, a 3. § (1) bekezdésében meghatározott cím, valamint a 4. § (1) bekezdésében meghatározott díj és oklevél adományozására

a) az OBH elnökének kinevezési jogkörébe tartozó vezető esetén az OBH elnöke saját jogkörében vagy az érintett vezető szolgálati helye szerinti bíróság másik, az OBH elnökének kinevezési jogkörébe tartozó vezetőjének kezdeményezésére,

b) a Kúria elnökének kinevezési jogkörébe tartozó vezetők, valamint a Kúria bírái és a Kúriára beosztott bíró esetében a Kúria elnöke,

c)2 az ítélőtáblák kollégiumvezető-helyettesei, tanácselnökei és bírái esetében az ítélőtábla elnöke és a Kúria szakterület szerinti kollégiumvezetője, a törvényszékek kollégiumvezető-helyettesei, tanácselnökei, csoportvezetői, csoportvezető-helyettesei és bírái, valamint a helyi bíróságok elnökei, elnökhelyettesei, csoportvezetői, csoportvezető-helyettesei és bírái esetében a törvényszék elnöke, valamint a területileg illetékes másodfokú bíróság szakterület szerinti kollégiumvezetője,

d) az OBH-ba beosztott bírák esetében az OBH elnöke,

e)3 a minisztériumba beosztott bíró esetében a miniszter,

f)4 az érintett szervhez beosztott bíró esetében az érintett szerv vezetője

tesz javaslatot.

(2) Az (1) bekezdés b) és c) pontjában megjelölt, javaslattételre jogosult bírósági vezető az elismerésre javasolt bíró vonatkozásában a szabályzat melléklete szerinti javaslatát megküldi az illetékes kollégiumnak.

(3) A címadományozási javaslatot az (1) bekezdése b) és c) pontjában említett bírák esetében – a (4) bekezdésben foglaltak kivételével – az illetékes kollégium véleményezi.

(4) Az illetékes kollégium az előzetes véleményezés során további személyekre is tehet javaslatot.

(5) A törvényszék székhelyén működő helyi bíróság elnökére, valamint a nyolc engedélyezett bírói létszám legalább kétszeresét meghaladó helyi bíróság elnökére vonatkozó címadományozási javaslatot a bírói tanács véleményezi.

(6) Az 5. § (1) bekezdése szerinti vezető részére bármely bíró tehet javaslatot valamely bíró elismerésére a szabályzat melléklete 1–4. és 17. pontjainak megfelelő tartalommal.

6. § (1) A címadományozás szempontjából törvényszéken, ítélőtáblán, valamint a Kúrián eltöltött tényleges bírói gyakorlatnak minősül az az idő, amelyet a bíró a beosztását közvetlenül megelőzően kirendelés, beosztás folytán ugyanezen a bíróságon eltöltött.

(2) A tényleges bírói gyakorlat idejébe a szülési szabadság, a fizetés nélküli szabadság időtartama nem számítható be.

(3)5 A Kúriára, az OBH-ba, a minisztériumba és az érintett szervhez beosztott bírónak a Kúrián, a Hivatalban, a minisztériumban és az érintett szervnél eltöltött idejét a címadományozás szempontjából a törvényszéken eltöltött időnek kell tekinteni.

(4)6 A Kúriára, az OBH-ba, a minisztériumba és az érintett szervhez beosztott táblabírónak a Kúrián, a Hivatalban, a minisztériumban és az érintett szervnél eltöltött idejét a címadományozás szempontjából az ítélőtáblán eltöltött időnek kell tekinteni.

(5)7 Az OBH-ba, a minisztériumba és az érintett szervhez beosztott kúriai bírónak a Hivatalban, a minisztériumban és az érintett szervnél eltöltött idejét a címadományozás szempontjából a Kúrián eltöltött időnek kell tekinteni.

7. §8 (1) A kúriai tanácsos címből összesen 5, címzetes kúriai bíró címből összesen 8, címzetes táblabíró címből összesen 13 adományozható. Újabb címadományozásra csak akkor kerülhet sor, ha a cím viselői közül valakinek a bírói szolgálati viszonya megszűnik, illetve tényleges kúriai bírói vagy ítélőtáblai bírói beosztásba kerül, vagy a Kúria, illetve az ítélőtáblák engedélyezett összbírói létszáma emelkedett. Újabb címadományozásra nyílik lehetőség abban az esetben, ha az elismerésként címadományozásban részesült bíró a Bjt. 174. § (2) bekezdése alapján is jogosulttá válik a cím viselésére.

(2) Címzetes törvényszéki bíró cím összesen a törvényszék engedélyezett összbírói létszámának 6 százaléka erejéig adományozható. Újabb cím adományozására csak akkor kerülhet sor, ha a cím viselői közül valakinek a bírói szolgálati viszonya megszűnik, illetőleg tényleges törvényszéki bírói beosztásba kerül, vagy a törvényszék engedélyezett összbírói létszáma emelkedett. Újabb címadományozásra nyílik lehetőség abban az esetben, ha az elismerésként címadományozásban részesült bíró a Bjt. 174. § (2) bekezdése alapján is jogosulttá válik a cím viselésére.

Az igazságügyi alkalmazottakra vonatkozó állami kitüntetés,
cím-, díj- és oklevél-adományozás rendje

8. § (1)9 E § (3)–(3a) bekezdésében írt cím, valamint a 2. §-ban meghatározott állami kitüntetés, továbbá a 4. § (2) bekezdésében meghatározott díj és oklevél adományozására a Kúria elnöke, az ítélőtábla, a törvényszék elnöke és az OBH elnöke tesz javaslatot a szabályzat mellékletének – az igazságügyi alkalmazottra vonatkoztathatóan – megfelelő formában.

(2) Az igazságügyi alkalmazottak esetében a címadományozás szempontjából tényleges szolgálati viszonynak az adott igazságügyi szervnél szolgálati jogviszonyban eltöltött idő, és az igazságügyi alkalmazottak szolgálati jogviszonyáról szóló 1997. évi LXVIII. törvény 100. §-ának (1) és (2) bekezdése alapján kiszámított idő számít.

(3)10 Főtanácsosi és tanácsosi cím a Kúrián, az ítélőtáblán, a törvényszék illetékességi területéhez tartozó bíróságokon és az OBH-ban az engedélyezett tisztviselői létszám 6 százaléka erejéig – de legalább egy – adományozható.

(3a)11 Főtanácsos cím a Kúrián, az ítélőtáblán, a törvényszék illetékességi területéhez tartozó bíróságokon és az OBH-ban az engedélyezett bírósági titkári létszám 2 százaléka erejéig – de legalább egy – adományozható.

(4) A 8. § (1) bekezdése szerinti vezető részére bármely bíró, igazságügyi alkalmazott tehet javaslatot valamely igazságügyi alkalmazott elismerésére a szabályzat melléklete 1–4. és 17. pontjainak megfelelő tartalommal.

Az állami kitüntetésre vonatkozó javaslat, valamint a cím-, díj- és oklevél-adományozás
közös szabályai

9. § (1)12 A javaslatokat a 2. §-ban írt kitüntetések, a 3. § (1) bekezdésében és 8. § (3)–(3a) bekezdésében meghatározott címek, valamint a 4. §-ban írt díj és oklevél esetében a szabályzat mellékletét képező formanyomtatványon, kollégiumi véleményezés esetén a kollégiumi véleménynyilvánítás eredményét tartalmazó jegyzőkönyv-kivonat csatolásával kell megtenni.

(2)13 A javaslatoknak február 28. napjáig kell az OBH-hoz beérkezni.

(3)14

Az OBH elnökének állami kitüntetés, cím, díj és oklevél adományozására vonatkozó kezdeményezési joga

10. §15 Az OBH elnöke a hozzá beérkezett javaslatok alapján tárgyév május 15. napjáig kezdeményezi a bírák és az igazságügyi alkalmazottak részére állami kitüntetés, cím, díj és oklevél adományozását.

A kötelező címadományozás rendje

11. § (1) A 3. § (2) bekezdésében írt címadományozás esetén, az 5. § (1) bekezdés b) és c) pontja szerint javaslattételre jogosult bírósági elnök az előterjesztését legkésőbb a Bjt. 174. § (2) bekezdésében meghatározott 20 éves időtartam leteltét megelőző 30 nappal küldi meg az OBH-nak.

(2)16 A javaslatról az OBH elnöke az előterjesztés beérkezését követő 15 napon belül dönt.

Elismerést kizáró ok

12. § A 3. § (2) bekezdésében meghatározott, kötelező címadományozás kivételével nem javasolható és nem részesíthető elismerésben az a bíró vagy igazságügyi alkalmazott, aki ellen fegyelmi vagy büntetőeljárás van folyamatban, vagy aki fegyelmi büntetés vagy büntető ítélet hatálya alatt áll.

Az elismerések átadása

13. § (1)17 Az elismerések (magasabb bírói, tanácsosi, főtanácsosi címek, a Bírósági Szolgálatért Oklevél és a Juhász Andor-díj) átadására minden évben július 15-én a Bíróságok Napján, ünnepélyes keretek között kerül sor.

(2) A díjátadási ünnepség megrendezésével kapcsolatos feladatokat (a plakettek és oklevelek megrendelése, a meghívottak értesítése, az állófogadás megszervezése stb.) az OBH látja el.

Az elismerésként adományozott címek visszavonása

14. § (1) Vissza kell vonni a 3. § (1) bekezdésében meghatározott címet attól, aki arra méltatlanná válik. Az elismerésre méltatlanná válik az, akit a bíróság bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen szabadságvesztésre, közérdekű munkára ítélt, a közügyektől eltiltott, illetve akinek szolgálati viszonya vagy közalkalmazotti jogviszonya jogerős fegyelmi büntetésként felmentéssel vagy hivatalvesztéssel szűnt meg.

(2) Az elismerés visszavonását a javaslattételre jogosultak kezdeményezik.

(3)18

Az elismerések anyagi fedezetének biztosítása

15. §19 A díjadományozással összefüggő kiadások fedezetének egynegyedét az OBH költségvetési előirányzat-átcsoportosítással biztosítja minden év július 30-ig. A díjadományozással összefüggő kiadások fedezetének fennmaradó részét, valamint a címadományozással összefüggő kiadások fedezetét annak az intézménynek a költségvetéséből kell biztosítani, ahol az elismerésben részesült szolgálati jogviszonyban áll.

Az utasítás hatálybalépése

16. § Ez az utasítás a közzétételét követően lép hatályba azzal, hogy rendelkezéseit 2012. március 20. napjától kell alkalmazni, egyidejűleg a bírák és igazságügyi alkalmazottak tevékenysége elismeréséről szóló 1999. évi 3. számú OIT szabályzat, valamint a Juhász Andor-díj alapításáról, valamint adományozásának feltételeiről szóló 2000. évi 3. számú OIT szabályzat hatályát veszti.

Átmeneti rendelkezés

17. §20 A bírák és igazságügyi alkalmazottak tevékenysége elismeréséről szóló szabályzatról szóló 6/2012. (IV. 13.) OBH utasítás módosításáról szóló 7/2019. (III. 8.) OBH utasítással módosított rendelkezéseket a hatálybalépésekor21 folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

Melléklet a 6/2012. (IV. 13.) OBH utasításhoz

JAVASLAT

a 6/2012. (IV. 13.) OBH utasítás alapján adományozható elismerésre

1. Az elismerés megnevezése:     

2. Név (leánykori név is):     

3. Munkahelye:     

4. Beosztása (polgári/ büntető/közigazgatási/munkaügyi/cég stb. ügyszak és tárgyalt ügytípusok):     

5. Másod-, harmaddiploma:

– egyetem/főiskola, kar, helyszín:     

– diploma minősítése, megszerzésének éve:     

6. Tudományos fokozat (elnevezés, megszerzésének éve):     

7. Beosztások (bírósági fogalmazó – helyszín, időszak; bírósági titkár – helyszín, időszak; városi/törvényszéki/táblabíró – helyszín, időszak):     

8. Bíróvizsgálatok (időpont, minősítés):     

9. Szakmai tevékenységek, tagságok (bírói tanács, egyesület, felvételi/ügyviteli/szakvizsgabizottság stb.):

10. Egyéb szakmai tevékenység (pl. instruktori tevékenység, részvétel jogszabálytervezetek véleményezésében, előkészítésében stb.):     

11. Oktatási tevékenység, előadások (helyszín, előadás/szeminárium/előadás elnevezése, időszak/időpont):

12. Publikációk (könyv/sajtótermék neve, címe, megjelenés időpontja):     

13. Külföldi tanulmányutak, konferenciák (helyszín, időpont, szervező, téma):     

14. Belföldi konferenciák, szemináriumok (helyszín, időpont, szervező, téma):     

15. Az elismerés átadásának tervezett időpontja:     

16. Az elismerésre javasolt személy a szolgálati jogviszonya alatt mikor és milyen elismerésben (állami kitüntetés, cím, díj, oklevél) részesült:     

17. Részletes indokolás:     

………………………, ……… év ……………… hó …… nap

Javaslattevő: ………………………………………

1

A 3. § (2) bekezdése a 11/2012. (VII. 16.) OBH utasítás 1. §-a szerint módosított szöveg.

2

Az 5. § (1) bekezdés c) pontja a 10/2020. (III. 31.) OBH utasítás 1. § (3) bekezdése szerint módosított szöveg.

3

Az 5. § (1) bekezdés e) pontja a 10/2020. (III. 31.) OBH utasítás 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

Az 5. § (1) bekezdés f) pontját a 10/2020. (III. 31.) OBH utasítás 1. § (1) bekezdése iktatta be.

5

A 6. § (3) bekezdése a 10/2020. (III. 31.) OBH utasítás 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 6. § (4) bekezdése a 10/2020. (III. 31.) OBH utasítás 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 6. § (5) bekezdése a 10/2020. (III. 31.) OBH utasítás 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 7. § az 1/2017. (I. 24.) OBH utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

9

A 8. § (1) bekezdése az 1/2017. (I. 24.) OBH utasítás 3. § a) pontja szerint módosított szöveg.

10

A 8. § (3) bekezdése az 1/2017. (I. 24.) OBH utasítás 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 8. § (3a) bekezdését az 1/2017. (I. 24.) OBH utasítás 2. § (2) bekezdése iktatta be.

12

A 9. § (1) bekezdése a 6/2018. (VI. 29.) OBH utasítás 8. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

13

A 9. § (2) bekezdése a 7/2019. (III. 8.) OBH utasítás 3. §-a szerint módosított szöveg.

14

A 9. § (3) bekezdését a 7/2019. (III. 8.) OBH utasítás 5. §-a hatályon kívül helyezte.

15

A 10. § a 7/2019. (III. 8.) OBH utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

16

A 11. § (2) bekezdése a 11/2012. (VII. 16.) OBH utasítás 2. §-ával megállapított szöveg.

17

A 13. § (1) bekezdése a 6/2018. (VI. 29.) OBH utasítás 8. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

18

A 14. § (3) bekezdését a 6/2018. (VI. 29.) OBH utasítás 8. § (3) bekezdése hatályon kívül helyezte.

19

A 15. § a 4/2016. (III. 23.) OBH utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

20

A 17. §-t a 6/2018. (VI. 29.) OBH utasítás 8. § (3) bekezdése hatályon kívül helyezte, újonnan a 7/2019. (III. 8.) OBH utasítás 2. §-a iktatta be.

21

A hatálybalépés időpontja 2019. március 9.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére