• Tartalom

60/2012. (VIII. 31.) HM utasítás

60/2012. (VIII. 31.) HM utasítás

a honvédelmi szervezetek számláiról, finanszírozásáról és a pénzkezelési szabályokról1

2020.09.15.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (2) bekezdés g) pontja alapján, figyelemmel az (5) bekezdés a) pont af) alpontjában foglaltakra, a honvédelmi szervezetek számláiról, finanszírozásáról és a pénzkezelési szabályokról a következő utasítást adom ki:

1. Általános rendelkezések

1. § (1)2 Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelemért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatra, a miniszter fenntartói irányítása alá tartozó köznevelési intézményre, a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) Parancsnokságára (a továbbiakban: MHP), valamint az alárendeltségébe tartozó katonai szervezetekre (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek) terjed ki.

(2)3 Jelen utasításban nem szabályozott kérdésekben a pénzforgalom lebonyolításáról szóló 35/2017. (XII. 14.) MNB rendelet, valamint az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 80. § (2) bekezdése szerint a Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Kincstár) által kiadott szabályzatok rendelkezései az irányadók.

(3) A honvédelmi szervezeteknek a 9. § és a 10. § rendelkezéseit a kötelezettségvállalások ellenjegyzéséről és bejelentésének rendjéről szóló HM utasításban a kötelezettségvállalások bejelentésére vonatkozó szabályaira figyelemmel kell alkalmazni.

2. §4 A honvédelmi szervezetek az 1. § (2) bekezdése szerinti, a forintszámla-vezetési szolgáltatásokról szóló szabályzatban meghatározott kincstári számlái (a továbbiakban együtt: számla) megnyitásával, módosításával és megszüntetésével kapcsolatos, továbbá az egyéb, az irányító szerv feladatkörébe tartozó teendőket a HM Védelemgazdasági Hivatal (a továbbiakban: HM VGH) látja el.

3. § Jelen utasítás alkalmazásában számlatulajdonosok:

a)5 a HM VGH;

b) a honvédelmi szervezetek működésének az államháztartás működési rendjétől eltérő szabályairól szóló 346/2009. (XII. 30.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 2. § (4) bekezdés a) pontja szerinti központi pénzügyi és számviteli ellátásra utalt (a továbbiakban: központi pénzügyi és számviteli ellátásra utalt) honvédelmi szervezetek, a 6. § a) pontjában meghatározottak szerint;

c)6 a KNBSZ és az MH Egészségügyi Központ (a továbbiakban: MH EK).

4. § (1) A honvédelmi szervezetek pénzforgalma – a (2)–(4) bekezdésben foglaltak kivételével – kizárólag Kincstár által vezetett számlákon, a pénztárban és a pénzkezelő helyen bonyolítható.

(2) Számlát a KNBSZ speciális kiadásai teljesítéséhez hazai székhelyű hitelintézetnél, a véderő-, katonai és légügyi attasé hivatalok külföldi székhelyű hitelintézetnél a KNBSZ főigazgatójának engedélyével nyithatnak és vezethetnek.

(3)7 Az Áht. 79. § (1) bekezdése szerinti, lakhatás támogatással kapcsolatos pénzforgalom bonyolítására a HM VGH az Országos Takarékpénztár és Kereskedelmi Bank Nyrt.-nél számlákat nyithat és vezethet.

(4)8 Külföldi székhelyű hitelintézetnél számlát a honvédelmi szervezetek – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – a HM VGH főigazgatójának engedélyével nyithatnak és vezethetnek.

4/A. §9 A honvédelmi szervezetek szállítói számlát egymás részére nem állíthatnak ki. Az egymásnak nyújtott szolgáltatás vagy termékértékesítés ellenértékét a szolgáltatást nyújtó vagy a terméket átadó honvédelmi szervezet részére előirányzat-átcsoportosítással kell biztosítani.

2. A számlatulajdonosi jogok gyakorlása

5. § (1)10 A HM, mint irányító szerv számlái, a költségvetési címek, alcímek – elsődleges – számlái, a központosított illetményszámfejtéshez, adó- és járulék elszámoláshoz kapcsolódó számlák, valamint – a 6. §-ban foglaltakra figyelemmel – a központi pénzügyi és számviteli ellátásra utalt honvédelmi szervezetek számlái feletti bejelentési és rendelkezési jogosultság a HM VGH-t illeti meg.

(2)11 A KNBSZ és az MH EK számlái feletti rendelkezési jogosultság a honvédelmi szervezet vezetőjét illeti meg.

(3)12 A 4. § (3) bekezdése szerinti hitelintézeti számla esetében a számlatulajdonosi jogok teljes körű gyakorlása a HM VGH főigazgatóját illeti meg.

(4)13 A fejezeti kezelésű számlák esetében a kötelezettségvállalásra és utalványozásra vonatkozó jogosultságok tekintetében a fejezeti kezelésű előirányzatokkal történő gazdálkodás szabályairól és a költségvetési támogatások biztosításának egyes kérdéseiről szóló HM utasítás előírásait kell alkalmazni.

6. § A központi pénzügyi és számviteli ellátásra utalt honvédelmi szervezetek esetében a számlatulajdonos jogait és kötelezettségeit

a) a kötelezettségvállalásra és az utalványozásra, továbbá a Kincstártól történő készpénzfelvételre vonatkozóan a honvédelmi szervezet vezetője,

b)14 az előirányzat-felhasználási keretszámla forgalmának bonyolítására, az intézményi kincstári kártya készpénzfelvételre történő használatba adására vonatkozóan a HM VGH főigazgatója

gyakorolja.

3. 15 Adatszolgáltatások a Kincstár részére

7. § (1)16 A honvédelmi szervezetek az előirányzataik terhére devizában – ideértve a valutapénztári kifizetéseket is – történő várható kifizetésekről az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.) 5. mellékletében foglalt táblázat 10. sorának megfelelően havonta adatszolgáltatást készítenek.

(2)17 A devizában várható kifizetésekről és az 500 millió forintot egyedileg meghaladó devizában teljesítendő kiadásokról szóló, az 1–2. melléklet szerint összeállított adatszolgáltatást minden hónap 20-áig elektronikus úton – Excel formátumban – kell megküldeni a HM VGH részére.

(3)18 A HM VGH az adatszolgáltatásokat felülvizsgálja és az Ávr.-ben meghatározott határidőig összesített kimutatást küld a Kincstár részére.

8. § (1)19 A központi pénzügyi és számviteli ellátásra utalt honvédelmi szervezetek előirányzataik terhére a kincstári körön kívülre tervezett 1 és 4 milliárd forint közötti kifizetésekről a terhelést megelőző 4 munkanappal, a 4 milliárd forint feletti kifizetésekről a terhelést megelőző 6 munkanappal elektronikus úton adatszolgáltatást teljesítenek a HM VGH részére.

(2)20 Az (1) bekezdés szerinti adatszolgáltatást a HM VGH felülvizsgálja és az Ávr. 5. mellékletében foglalt táblázat 11. sorában meghatározott határidőig tájékoztatja a Kincstárt.

(3)21 Az (1) bekezdés szerinti kifizetésekről – a (2) bekezdés szerinti határidőig – a KNBSZ és az MH EK közvetlen adatszolgáltatást teljesít a Kincstár részére.

8/A. §22 (1) A honvédelmi szervezet az előirányzatok bevételeinek és kiadásainak várható alakulásáról – évente hat alkalommal – március, június, szeptember, október, november és december hónap 7-éig – a HM VGH által elektronikus úton biztosított E01-es űrlapon – adatszolgáltatást (a továbbiakban: előrejelzés) teljesít a HM VGH részére. Az előrejelzést tárgyhónap, valamint a tárgyév egésze bontásban kell megadni.

(2) A HM VGH, az általa jóváhagyott előrejelzéseket a költségvetési törvény szerkezeti rendjének megfelelően összesíti, és az Ávr. 172/A. § (1) bekezdése szerinti határidőig és módon a Kincstár részére megküldi.

4. A szállítói számlák kezelésének rendje

9. §23 A honvédelmi szervezetek ügyviteli szervezeti egységének ügyfélfogadási rendjét úgy kell kialakítani, hogy a számlák legkésőbb a beérkezésüket követő munkanap végéig, ügyviteli iktatás után – figyelemmel a 12. §-ban foglaltakra – a pénzügyi és számviteli szervezeti egység részére átadásra kerüljenek.

10. § (1)24 A számlák átvételét követő egy munkanapon belül a pénzügyi és számviteli egység azokat – a KNBSZ és az MH EK kivételével – a HM Költségvetési Gazdálkodási Információs Rendszerben (a továbbiakban: HM KGIR) egyenként iktatja, majd értesíti a a Honvédelmi Minisztérium fejezet központi és intézményi gazdálkodásának rendjéről szóló HM utasításban meghatározott anyagnemekhez tartozó szakanyagokkal gazdálkodó (a továbbiakban: gazdálkodó) szervezeti egység képviselőjét vagy a számlák átvételére kijelölt ügyintézőt a számlák átvételének lehetőségéről. A KNBSZ és az MH EK pénzügyi és számviteli szervezeti egysége a számlákat az általa kialakított nyilvántartásba iktatja.

(2) A gazdálkodó szervezeti egység képviselője – vagy a számlák átvételére kijelölt ügyintéző – legkésőbb az értesítést követő munkanap végéig köteles a számlák átvételére intézkedni vagy azokat átvenni.

11. §25 (1)26 A 10. § (1) bekezdése szerint iktatott és a HM KGIR-ből nyomtatott vagy a KNBSZ és az MH EK pénzügyi és számviteli szervezeti egysége által előállított átadás-átvételi bizonylat kíséretében átadott számlákat a gazdálkodó szervezeti egység a HM fejezet egységes számviteli politikájáról és számlarendjéről szóló 9/2017. (HK 5.) HM VGHÁT szakutasítás mellékleteként kiadott Honvédelmi Minisztérium Fejezet Egységes Számviteli Politikája Szabályzat (a továbbiakban: Számviteli Politika) Bizonylati rend Szabályzata szerinti utalványrendeleten a szükséges záradékkal – ideértve a teljesítés igazolását és a vagyonbavételi bizonylatot is – látja el. A gazdálkodó szervezeti egység a záradékolt számlákat

a) a nagy összegű kifizetések esetében

aa) a központi pénzügyi és számviteli ellátásra utalt honvédelmi szervezetek esetében a 8. § (1) bekezdés szerint meghatározott határidőt megelőző munkanapig,

ab) az MH EK és a KNBSZ esetében a belső szabályzóikban meghatározott határidőig,

b) költségvetési éven belül vagy éven túl halasztott fizetési ütemezés esetén a 10. § (2) bekezdése szerinti átvételt követő 20 munkanapon belül és

c) minden egyéb esetben legkésőbb a fizetési határidőt megelőző 3. munkanapig

visszajuttatja a pénzügyi és számviteli szervezeti egység részére.

(2) A pénzügyi és számviteli szervezeti egység a gazdálkodó szervezeti egységtől záradékkal átvett számláknak a megfelelő kötelezettségvállalásokkal történt egyeztetése, kontírozása és könyvelése után

a) az (1) bekezdés a) és c) pontja esetében a számlákat az előírt fizetési határidőig pénzügyileg teljesíti, és

b) az (1) bekezdés b) pontja szerinti költségvetési éven belül halasztott fizetési ütemezést tartalmazó számlák esetében pedig végrehajtja a kötelezettségvállalások Kincstár részére történő folyamatos bejelentését és a számlák pénzügyi teljesítését.

(3) A pénzügyi és számviteli szervezeti egység a gazdálkodó szervezeti egységtől az (1) bekezdés b) pontja szerinti, a költségvetési éven túl halasztott fizetési ütemezést tartalmazó, záradékkal átvett számlákat a HM KGIR-ben – az MH EK a saját főkönyvi rendszerében – elkülönített módon a tárgyévet követő költségvetés terhére rögzíti, és a Kincstár részére bejelenti.

(4) A pénzügyi és számviteli szervezeti egység a tárgyévet követő költségvetési évben a számlák kontírozása és könyvelése után végrehajtja azok pénzügyi teljesítését.

(5) Közbeszerzések esetén a számla pénzügyi teljesítéséhez szükséges vagyonba vétel kifizetést megelőző teljesítéséhez az eljárást megindító felhívásban

a) az ajánlatkérő honvédelmi szervezet a fizetési határidőt 30 napban határozza meg, vagy

b) különösen indokolt esetben a kezdeményező honvédelmi szervezet kérésére az ajánlatkérő honvédelmi szervezet a fizetési határidőt 30 napot meghaladó, de 60 napnál nem hosszabb időtartamban határozza meg.

12. § (1)27 Azon honvédelmi szervezeteknél, ahol a kötelezettségvállaló, a szakmai teljesítést igazoló és a pénzügyi és számviteli szervezeti egység nem azonos helyen települ, a számlák kezelésének rendjét – a honvédelmi szervezetek alapításáról, tevékenységéről és szabályzatairól szóló HM utasítás szerint összeállított – gazdálkodási intézkedésben kell szabályozni.

(2) A pénzügyi és számviteli szervezeti egységgel nem rendelkező honvédelmi szervezetek esetében az (1) bekezdés szerinti gazdálkodási intézkedés a Korm. rendelet 8. § (2) bekezdése szerinti, a pénzügyi és számviteli ellátást végző szervezeti egység vezetőjével egyeztetve kerül összeállításra.

5. A honvédelmi szervezetek finanszírozása

13. §28 (1) A honvédelmi szervezetek

a) a működésükhöz szükséges havi támogatási keretigényüket – a b) pontban foglaltak, valamint a KNBSZ és az MH EK kivételével – a tárgyhavi szükséglet felmerülésekor,

b) az időarányostól eltérő költségvetési támogatási többletigényüket a szükséglet felmerülését megelőző hat munkanappal

a 4. melléklet szerinti formában és tartalommal elektronikus úton küldik meg a HM VGH részére.

(2) A HM VGH

a) az (1) bekezdés a) pontja szerinti igénylés beérkezését követő munkanapon,

b) a KNBSZ és az MH EK esetében a kincstári keretnyitás napját követő munkanapon és

c) az időarányostól eltérő – felülvizsgált – költségvetési támogatási többletigény esetében legkésőbb az igénylésben meghatározott munkanapon

utalja ki a havi támogatási előirányzat-felhasználási kereteket az érintettek részére.

14. § (1) A felhalmozási előirányzatok teljesítésarányos felhasználásának finanszírozása – az 5. melléklet szerinti – teljesítésarányos előirányzat-finanszírozási terv alapján történik.

(2)29 A teljesítésarányos előirányzat-finanszírozási tervet a honvédelmi szervezetek a költségvetési év január 8-áig, majd ezt követően havonta a tárgyhónapot megelőző hónap 18-áig – elektronikus úton – küldik meg a HM VGH részére. A január hónapra vonatkozó teljesítésarányos előirányzat-finanszírozási tervet a költségvetési évet megelőző év december 20-ig kell a HM VGH részére megküldeni.

(3)30 A HM VGH a teljesítésarányos előirányzat-finanszírozási terveket felülvizsgálja és összesíti, majd azt követően az Ávr. 129. § (2) bekezdése szerinti határidőre a Kincstár részére megküldi.

6. Pénzkezelési szabályok

15. § A honvédelmi szervezetek és a Magyarország határain kívül válságreagáló és béketámogató műveletekben részt vevő katonai szervezetek készpénz szükségletét – a pénzösszeg közvetlen átadásával történő fizetési kötelezettség teljesítéséhez – házipénztár vagy valutapénztár (a továbbiakban együtt: pénztár) útján kell biztosítani.

16. §31 Pénztárt és pénzkezelő helyet azon honvédelmi szervezetek működtethetnek, melyek pénzügyi és számviteli szervezeti egységgel rendelkeznek. Valutapénztárt, a KNBSZ kivételével, csak a HM VGH főigazgatójának engedélyével lehet működtetni.

17. § A honvédelmi szervezet vezetője, a pénzügyi és számviteli szervezeti egységgel nem rendelkező honvédelmi szervezetek esetében a pénzügyi és számviteli ellátást végző szervezeti egység vezetőjének javaslatait figyelembe véve:

a) gondoskodik

aa) a pénztár biztonságos működéséhez szükséges anyagi, technikai feltételekről, különösen a pénztárhelyiség rendelkezésre bocsátásáról, szükség szerinti őrzéséről és védelméről, a pénztárszekrény kulcsai másodpéldányainak, valamint a számzáras pénztárszekrény kódjának az ügyviteli szervezeti egységnél történő megőrzéséről,

ab)32 a pénzszállítás biztosításáról;

b) szabályozza

ba) a pénztár biztonságának, őrzésének és védelmének belső rendjét,

bb) a készpénz, szigorú számadású nyomtatványok, kincstári kártyák átvételének, kezelésének és tárolásának belső rendjét,

bc) a pénzkezelők és kincstári kártyabirtokosok kijelölését, felkészítését, elszámoltatását és ellenőrzését.

18. § A pénztárosi feladatot, a pénztár intézményi kincstári kártyával, vagy a számláról történő készpénzfelvétellel történő feltöltését – az irányadó felelősségi szabályok szerint – a megfelelő szakmai felkészültséggel rendelkező és a pénzügyi és számviteli szervezeti egység állományába tartozó hivatásos, vagy szerződéses katona, vagy közalkalmazott személy – pénztáros – végzi.

19. § A honvédelmi szervezetek költségvetése teljesítésével összefüggő, pénztáron kívüli készpénzforgalom lebonyolítására, így különösen a telephelyek készpénzellátására, eseti ellátmány kezelésére, valamint készpénzbefizetések gyűjtésére és átvételére pénzkezelő hely jelölhető ki. A pénzkezelő hely kijelölése – a pénzügyi és számviteli szervezeti egységgel nem rendelkező honvédelmi szervezetek esetében a pénzügyi és számviteli ellátást végző szervezeti egység vezetőjének javaslatait figyelembe véve – a honvédelmi szervezet vezetője hatáskörébe tartozik.

20. § (1) A pénztár működésére és a pénztáros felelősségére vonatkozó szabályokat a honvédelmi szervezetek vezetőjének – a pénzügyi és számviteli ellátást végző szervezeti egység vezetőjének javaslatát figyelembe véve – belső rendelkezésben kell kiterjeszteni a pénzkezelő helyre, valamint a pénzkezelőre és a kincstári kártyabirtokosra.

(2) Eltérő rendelkezés hiányában a pénzkezelő hely elszámolási és nyilvántartási rendjét a pénztárra vonatkozó előírások figyelembevételével, a pénzügyi és számviteli szervezeti egység vezetőjének javaslata alapján a honvédelmi szervezet vezetője határozza meg.

(3) A pénzkezelő hely pénzellátásának, elszámoltatásának és ellenőrzésének megszervezéséért a pénzügyi és számviteli szervezeti egység vezetője felel.

21. § Amennyiben a honvédelmi szervezetek pénztárába befolyt bevételek együttes összege meghaladja a napi pénztárzárlat után tartható készpénz felső határát, úgy azt a honvédelmi szervezetek kincstári számlájára kell befizetni.

7. A pénzszállítások kísérésének biztosítása

22. § (1) A pénzszállítások kísérését elsősorban a honvédelmi szervezetek állományából e célra kijelölt pénzkísérő végzi.

(2) A pénzszállítások kísérése kivételesen indokolt esetben szolgáltatási szerződés alapján, az e célra szakosodott szervezettel látható el. A szolgáltatási szerződés a HM védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkárának (a továbbiakban: HM VGHÁT), a KNBSZ esetében a főigazgató engedélyével köthető meg.

23. § (1) A 22. § (1) bekezdésében meghatározott esetben a pénzszállítások kísérésére a pénzkísérő a hivatásos-, vagy szerződéses katonaállományból kell kijelölni.

(2) A kijelölt állomány feladatát a munkaköri leírásban kell rögzíteni.

(3) A pénzszállítások kísérésének megszervezéséért és végrehajtásáért

a) a saját pénzügyi és számviteli szervezeti egységgel rendelkező honvédelmi szervezetek esetében a honvédelmi szervezet vezetője;

b) a saját pénzügyi és számviteli szervezeti egységgel nem rendelkező honvédelmi szervezeteknél a pénzügyi és számviteli ellátásra utalt honvédelmi szervezet vezetője;

c) egy katonai objektumban települő több katonai szervezet esetében a laktanyaparancsnok, vagy az objektumparancsnok

felel.

(4) Amennyiben a honvédelmi szervezet az (1) bekezdés szerinti, megfelelő létszámú állománnyal nem rendelkezik, úgy a legközelebb települő, hivatásos és szerződéses állománnyal rendelkező honvédelmi szervezet vezetője is felkérhető pénzkísérő biztosítására.

(5) A pénzszállítások biztosítását és fegyveres kísérését a HM objektumai tekintetében a logisztikai ellátást végző honvédelmi szervezet látja el.

24. § (1) A pénzkísérő a feladatát fegyver nélkül, vagy rendszeresített egyéni lőfegyverével – maroklőfegyverrel és lőszerrel – látja el.

(2) A pénzkísérő fegyverét a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény 56–58. §-aiban foglaltak alapján használhatja, a szolgálat megkezdésétől annak befejezéséig.

(3) A pénzkísérőt a feladatra fel kell készíteni, és el kell látni híradó eszközzel, továbbá a fegyveres pénzkísérőt repesz- és lövedékálló mellénnyel is.

(4) A pénzszállítások kísérésére magántulajdonú gépjárművet nem lehet igénybe venni.

(5) A pénzkísérő feladatát polgári öltözetben is végrehajthatja.

25. § A pénzszállítások kísérése feladat konkrét adatait tartalmazó pénzszállítási útirány-tervet – indulás-érkezés időpontja, a célállomások, az útvonal, a kísérők száma és fegyverzete, a szállított érték nagysága – az MH Titokvédelmi Szabályzata alapján lehet minősíteni. A pénzszállítási útirány-terv nyilvántartását az általános ügyviteli szabályok szerint kell elkészíteni.

26. § A Magyarország határain kívül válságreagáló és béketámogató műveletekben részt vevő katonai szervezetek részére történő pénzszállítást a katonai szervezet parancsnoka, a 30. § szerinti szakutasításban foglaltak figyelembevételével szervezi meg.

8. A kincstári kártya alkalmazása

27. §33 A pénztár készpénzzel történő ellátására, továbbá legfeljebb 200 ezer forint összeghatárig készlet- és kis értékű tárgyieszköz-beszerzésre, valamint nem rendszeres kisértékű szolgáltatások ellenértékének kiegyenlítésére (a továbbiakban együtt: beszerzések) intézményi kincstári kártya, külföldön készpénzfelvételre, árubeszerzésre és szolgáltatás vásárlására, továbbá állami vezetők esetében belföldön vendéglátási szolgáltatás vásárlására kincstári VIP-kártya (az intézményi kincstári kártya és a kincstári VIP-kártya a továbbiakban együtt: kincstári kártya) alkalmazható.

28. §34 A kincstári kártya beszerzését és az annak alkalmazásához szükséges kincstári kártyafedezeti számla nyitását a HM VGH útján kell kezdeményezni. A jogosultak részére kincstári VIP-kártya a HM VGH főigazgatójának javaslata alapján, a HM VGHÁT, a KNBSZ állományába tartozók esetében a KNBSZ főigazgatójának engedélye szerint biztosítható.

28/A. §35 A külképviseletek logisztikai ellátásához, a külföldön történő készpénzfelvételre, áru beszerzésre és a szolgáltatás vásárlására biztosított VIP-kártya használatával és a beszerzések elszámolásával kapcsolatos eljárásrendet – az utasításban foglaltak figyelembevételével – a logisztikai ellátást végző honvédelmi szervezet vezetője szabályozza.

29. § (1) A beszerzésekből eredő közvetlen fizetési kötelezettség teljesítésére engedélyezett intézményi kincstári kártya – az egyéb feltételek mellett – annak biztosítható, aki rendszeresen beszerzési feladatot lát el. A kártya birtokba adásának engedélyezése az illetékes gazdálkodó javaslata alapján, a pénzügyi és számviteli szervezeti egység vezetőjének ellenjegyzése mellett a kötelezettségvállalásra jogosult vagy munkáltatói jogokat gyakorló vezető hatáskörébe tartozik.

(2) A honvédelmi szervezet vezetője gazdálkodási intézkedésében határozza meg a beszerzésekre alkalmazott intézményi kincstári kártya használatával és elszámolásával kapcsolatos szabályokat, valamint azon áruk és szolgáltatások körét, amelyek ellenértékének kiegyenlítésére az intézményi kincstári kártya használható.

(3) Intézményi kincstári kártya tárgyi eszköz, hadi szakanyag ellenértékének kiegyenlítésére nem használható.

9. Záró rendelkezések

30. § (1)36 A Számviteli Politika Pénzkezelési Szabályzatában kell meghatározni a számla- és pénzkezelés részletes szabályait, a pénztárak működési rendjét, a készpénzfizetés és a napi pénztárzárlat után tartható készpénz felső határát, a pénzszállítások kísérése feladatra való felkészítés és végrehajtás rendjét és követelményeit, továbbá a készpénzfelvételre alkalmazott kincstári kártyák használatának, azok forgalma elszámolásának és nyilvántartásának szabályait.

(2)37 A Számviteli Politika Pénzkezelési Szabályzatában foglaltakat figyelembe véve a KNBSZ főigazgatója intézkedésben szabályozza a véderő-, katonai és légügyi attasé hivatalok pénzellátásának, bankszámla nyitásának és kezelésének, kincstári és bankkártya használatának, forgalma elszámolásának és nyilvántartásának sajátos szabályait, pénzkezelő helyei működési, valamint a szállítói számlák kezelése rendjének sajátosságait.

(3)38 A KNBSZ főigazgatója intézkedésben állapítja meg a KNBSZ kincstári kártya használatának 27. §-tól eltérő sajátos szabályait.

31. § Ez az utasítás a közzétételét követő 5. napon lép hatályba.

32–35. §39

1. melléklet a 60 /2012. (VIII. 31.) HM utasításhoz40

Adatszolgáltatás határideje: 2012. xx hó 20.

sz. példány

Adatszolgáltató: Honvédelmi szervezet megnevezése (GSZ)


A nem forintban teljesítendő kifizetések várható havi összege devizanemenként*
A devizában történt valamennyi kifizetést kérjük feltüntetni, függetlenül attól, hogy azt forint- vagy devizaszámláról indították-e.

2012

Devizakifizetések devizanemenként

CAD

CZK

EUR

GBP

NOK

PLN

SEK

USD

Stb.

A még ismeretlen devizaneműek együtt (forintban)

Tény

Január

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Február

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Március

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Április

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Május

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Június

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Július

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Augusztus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szeptember

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Október

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

November

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

December

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Összesen:

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0





_____________________
*Az adott fejezetnél előforduló minden fontosabb devizanemet ( pl. AUD, CAD, CHF, DKK, EUR, GBP, JPY, NOK, PLN, SEK, USD) külön oszlopban, ábécé sorrendben szükséges feltüntetni.

2012

Devizakifizetések devizanemenként

CAD

CZK

EUR

GBP

NOK

PLN

SEK

USD

Stb.

A még ismeretlen devizaneműek együtt (forintban)

Prognózis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Január

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Február

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Március

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Április

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Május

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Június

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Július

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Augusztus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szeptember

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Október

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

November

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

December

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Összesen:

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

2. melléklet a 60/2012. (VIII. 31.) HM utasításhoz41

Adatszolgáltatás határideje: 2012. xx hó 20.

sz. példány

Adatszolgáltató: Honvédelmi szervezet megnevezése (GSZ)

Egyedi, 500 millió forintot meghaladó kifizetések 2012. évben*

Sor-
szám

Adatszolgáltatás határideje

Adatszolgáltató

Címnév

Kedvezményezett

Jogcím

Deviza- kifizetés összege

Min. összeg

Max. összeg

Devizanem

Indítás dátuma

Időszak eleje

Időszak vége

Megjegyzések

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Készítette, illetve felvilágosítást nyújt:

_______________________
* Kitöltési útmutató a kincstári ügyfelek devizakifizetéseinek előrejelzését szolgáló adatlaphoz
Fájlnév szerkezet    Adatszolgáltató katonai szervezet rövid neve_GSZ_Adatszolgáltatás határideje (pl. HMKPH_002150_20100125.xls)

Egyedi munkalap

 

Egyedi nagy összegű, 500 millió forintot meghaladó kifizetések bejelentésére

Sorszám

1

(A sorok száma a szükséges mértékben bővíthető)

Adatszolgáltatás határideje

2

Tárgyhó 20-dika

Adatszolgáltató

3

Az adatszolgáltató minisztérium vagy intézmény rövid neve és száma (pl. KHEM_17)

Címnév

4

Költségvetési cím neve (pl. Fejezeti kezelésű előirányzatok)

Kedvezményezett

5

(pl. M5 autópálya tulajdonosa)

Jogcím

6

(pl. Autópálya rendelkezésre állási díja)

Devizakifizetés összege

7

A kifizetendő összeg eredeti devizában

Min. összeg

8

Ha a devizakifizetés várható összege bizonytalan, akkor a kifizetendő összeg legkisebb értéke

Max. összeg

9

Ha a devizakifizetés várható összege bizonytalan, akkor a kifizetendő összeg legnagyobb értéke

Devizanem

10

A kifizetendő összeg devizaneme

Indítás dátuma

11

A KESZ-ről indítás legvalószínűbb dátuma

Időszak eleje

12

Ha a KESZ-ről indítás nem egy előre biztosan ismert napon várható, akkor a legvalószínűbb időszak első napja

Időszak vége

13

Ha a KESZ-ről indítás nem egy előre biztosan ismert napon várható, akkor a legvalószínűbb időszak utolsó napja

Megjegyzések

14

Bármi más kiegészítő információ, aminek nem volt helye a rovatokban, de fontos lehet

3. melléklet a 60/2012. (VIII. 31.) HM utasításhoz42

4. melléklet a 60/2012. (VIII. 31.) HM utasításhoz43


Honvédelmi szervezet megnevezése

számú példány

Outlook rendszeren továbbítandó!


Nyt.szám:

……………………………………….
HM Védelemgazgasági Hivatal
főigazgató


……………………………………….
HM Védelemgazgasági Hivatal
Költségvetési, Számviteli és Ellenjegyzési Igazgatóság
igazgató útján

Budapest



Tárgy: ………… havi támogatási
keretigény


…………………… jelentem!
Kérem, hogy a felsorolt kiadások fedezetéül szolgáló költségvetési támogatást a következő előirányzat-felhasználási keretszámlá(k)ra biztosítani szíveskedjen:

honvédelmi szervezet megnevezése, számlaszáma*

forintban

Kiemelt kiadási előirányzat megnevezése

Támogatási keretigény összege

 

 

 

 

 

 

Összesen:

 


* pénzügyi ellátásra utalt honvédelmi szervezetek esetén a táblázatot az ellátottak számának megfelelően ismételni kell

Dátum



…………………………… s. k.
pénzügyi és számviteli
szervezeti egység vezetője

5. melléklet a 60/2012. (VIII. 31.) HM utasításhoz44


Teljesítésarányos előirányzat-finanszírozási terv

Költségvetési szerv megnevezése:

CRK:

 

 

 

 

adatok forintban

Tétel-
szám

Költségvetési szerv/előirányzat

Előirányzat-felhasználási keretszámla száma

Igényelt támogatás összege

Utalás kért ideje hónap

Áht azonosítója

megnevezése

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




P. H.


Dátum: 20… év ……………… hó …… nap



………………………………
pénzügyi és számviteli
szervezeti egység vezetője
1

Az utasítást a 20/2021. (V. 19.) HM utasítás 156. § (1) bekezdés b) pontja hatályon kívül helyezte 2021. május 24. napjával.

2

Az 1. § (1) bekezdése a 8/2019. (I. 31.) HM utasítás 9. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 1. § (2) bekezdése a 8/2019. (I. 31.) HM utasítás 10. § a) pontja szerint módosított szöveg.

4

A 2. § a 41/2013. (VII. 25.) HM utasítás 9. § a) pontja szerint módosított szöveg.

5

A 3. § a) pontja a 41/2013. (VII. 25.) HM utasítás 9. § b) pontja szerint módosított szöveg.

6

A 3. § c) pontja a 26/2013. (IV. 15.) HM utasítás 9. § a) pontja szerint módosított szöveg.

8

A 4. § (4) bekezdése a 41/2013. (VII. 25.) HM utasítás 9. § b) pontja szerint módosított szöveg.

9

A 4/A. §-t a 18/2020. (IV. 10.) HM utasítás 6. §-a iktatta be.

10

Az 5. § (1) bekezdése a 41/2013. (VII. 25.) HM utasítás 9. § d) pontja szerint módosított szöveg.

11

Az 5. § (2) bekezdése a 26/2013. (IV. 15.) HM utasítás 9. § b) pontja szerint módosított szöveg.

12

Az 5. § (3) bekezdése a 41/2013. (VII. 25.) HM utasítás 9. § e) pontja szerint módosított szöveg.

13

Az 5. § (4) bekezdése a 8/2019. (I. 31.) HM utasítás 10. § c) pontja szerint módosított szöveg.

14

A 6. § b) pontja a 41/2013. (VII. 25.) HM utasítás 9. § b) pontja szerint módosított szöveg.

15

A 3. alcím címe a 35/2019. (IV. 30.) HM utaístás 31. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

16

A 7. § (1) bekezdése a 20/2015. (V. 11.) HM utasítás 5. § a) pontja szerint módosított szöveg.

17

A 7. § (2) bekezdése a 41/2013. (VII. 25.) HM utasítás 9. § b) pontja szerint módosított szöveg.

18

A 7. § (3) bekezdése a 41/2013. (VII. 25.) HM utasítás 9. § b) pontja szerint módosított szöveg.

21

A 8. § (3) bekezdése a 26/2013. (IV. 15.) HM utasítás 9. § b) pontja szerint módosított szöveg.

23

A 9. § a 41/2013. (VII. 25.) HM utasítás 7. §-ával megállapított szöveg. [A 9. § (1) és (2) bekezdésének e módosító utasítás 9. § e) pontjával elrendelt módosítása, amely szerint a „HM FHH” szövegrészek helyébe a „HM VGH” szöveg lép, nem vezethető át.]

25

A 11. § a 20/2015. (V. 11.) HM utasítás 2. §-ával megállapított szöveg.

26

A 11. § (1) bekezdés nyitó szövegrésze az 1/2017. (I. 18.) HM utasítás 2. § a) pontja, a 8/2019. (I. 31.) HM utasítás 10. § e) pontja szerint módosított szöveg.

27

A 12. § (1) bekezdése a 41/2013. (VII. 25.) HM utasítás 8. §-ával megállapított, a 18/2020. (IV. 10.) HM utasítás 7. §-a szerint módosított szöveg.

28

A 13. § a 19/2017. (V. 11.) HM utasítás 7. §-ával megállapított szöveg.

29

A 14. § (2) bekezdése a 41/2013. (VII. 25.) HM utasítás 9. § h) pontja szerint módosított szöveg.

30

A 14. § (3) bekezdése a 41/2013. (VII. 25.) HM utasítás 9. § b) pontja szerint módosított szöveg.

31

A 16. § a 41/2013. (VII. 25.) HM utasítás 9. § b) pontja szerint módosított szöveg.

32

A 17. § a) pont ab) alpontja az 1/2017. (I. 18.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

33

A 27. § a 20/2015. (V. 11.) HM utasítás 4. §-ával megállapított szöveg.

34

A 28. § a 77/2013. (XII. 16.) HM utasítás 2. §-ával megállapított szöveg.

35

A 28/A. §-t a 77/2013. (XII. 16.) HM utasítás 2. §-a iktatta be.

36

A 30. § (1) bekezdése az 1/2017. (I. 18.) HM utasítás 2. § b) pontja szerint módosított szöveg.

37

A 30. § (2) bekezdése a 77/2013. (XII. 16.) HM utasítás 3. §-a, az 1/2017. (I. 18.) HM utasítás 2. § c) pontja szerint módosított szöveg.

38

A 30. § (3) bekezdését a 48/2020. (IX. 14.) HM utasítás 1. §-a iktatta be.

39

A 32–35. §-t a 35. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

40

Az 1. melléklet a 63/2017. (XI. 24.) HM utasítás 3. § a) pontja szerint módosított szöveg.

41

[A 2. mellékletnek a 41/2013. (VII. 25.) HM utasítás 9. § g) pontjával elrendelt módosítása, amely szerint a „HM KPH” szövegrész helyébe a „HM VGH” szöveg lép, nem vezethető át.]

42

A 3. mellékletet a 19/2017. (V. 11.) HM utasítás 8. §-a hatályon kívül helyezte.

44

Az 5. melléklet a 63/2017. (XI. 24.) HM utasítás 3. § a) pontja szerint módosított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére