• Tartalom

61/2012. (VIII. 31.) HM utasítás

61/2012. (VIII. 31.) HM utasítás

a Magyar Honvédség külföldi képviseletei költségvetési gazdálkodásáról1

2022.08.12.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (2) bekezdés g) pontja alapján – figyelemmel az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény előírásaira – a Magyar Honvédség külföldi képviseletei költségvetési gazdálkodásáról a következő utasítást adom ki:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Az utasítás hatálya

a) a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM),

b) a honvédelemért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre,

c)2 a Magyar Honvédség Parancsnokságára,

d)3 a Magyar Honvédség Logisztikai Központra (a továbbiakban: MH LK),

e)4 a Magyar Honvédség Anyagellátó Raktárbázisra (a továbbiakban: MH ARB)

f)5 a Magyarország Állandó NATO Képviselet, Védelempolitikai Részlegre (a továbbiakban: MÁNK VPR), a Magyar Honvédség Katonai Képviselő Hivatalára (a továbbiakban: MH KKH), a Magyar Honvédség Nemzeti Katonai Képviseletére (a továbbiakban: MH NKK), a Magyar Honvédség Nemzeti Összekötő Képviseletre (a továbbiakban: MH NÖK), a Magyarország Állandó EBESZ Képviselet, Katonai Képviseletre (a továbbiakban: MÁEK KK) (a továbbiakban együtt: Képviseletek), valamint

g)6 önálló NATO beosztásúakra (a továbbiakban: ÖNB)

terjed ki.

(2)7 Az utasításban ÖNB alatt az önálló NATO-, EU-, a NATO Flying Training in Canada program keretében Kanadában tartós külföldi szolgálatot teljesítő oktató személyi állományt és az egyéb nemzeti és nem műveleti területen egyéni missziós beosztásba kihelyezésre kerülőket kell érteni.

2. A gazdálkodás rendszere

2. § (1)8 A Képviseletek és az ÖNB gazdálkodása teljes körű koordinálását a HM Védelemgazdasági Hivatal (a továbbiakban: HM VGH) és az MH LK az ezen utasításban meghatározottak szerint végzi.

(2)9 A Képviseletek és az ÖNB külföldi logisztikai támogatását, továbbá hazai bázisú logisztikai háttértámogatását, valamint a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (a továbbiakban: HM HIM) egyes külföldi logisztikai szakfeladatait az MH ARB végzi.

(3)10 A Képviseletek és az ÖNB pénzügyi biztosítását, valamint pénzforgalmának bonyolítását, továbbá a HM HIM külföldi pénzügyi biztosításával kapcsolatos egyes feladatokat a HM VGH végzi.

3. A költségvetési előirányzatok tervezése, jóváhagyása és biztosítása

3. §11 (1) A Képviseletek és az ÖNB költségvetési tervjavaslatát az adott év vonatkozásában a miniszter által kiadott, az intézményi és központi költségvetési javaslatok elkészítésének és jóváhagyásának rendjéről szóló eljárásrend alapján kell összeállítani.

(2)12 A Képviseletek költségvetési tervjavaslatában a Képviselet személyi állományának külföldi fizetőeszközben folyósított személyi juttatásait, azok járulékait, a külföldi szolgálatot teljesítők egyes járandóságairól szóló 8/2018. (VI. 22.) HM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 14. § (1) bekezdés d) pontja szerinti utazások utazási átalány-költségtérítését és azok járulékait, továbbá a Magyar Államkincstár által az előirányzat-felhasználási keretszámlákhoz kapcsolódóan felszámított díjakat (kincstári számlavezetési díj, bankköltség, pénzügyi tranzakciós illeték) kell szerepeltetni.

(3)13 Az ÖNB költségvetési tervjavaslatában az ÖNB külföldi fizetőeszközben folyósított személyi juttatásait, azok járulékait, a Rendelet 14. § (1) bekezdés d) pontja szerinti utazások utazási átalány-költségtérítését és azok járulékait, továbbá a Magyar Államkincstár által az előirányzat-felhasználási keretszámlákhoz kapcsolódóan felszámított díjakat (kincstári számlavezetési díj, bankköltség, pénzügyi tranzakciós illeték) kell szerepeltetni.

(4)14 A HM VGH nemzetközi költségvetési tervjavaslatában Képviseletenként és az ÖNB-re címrendkódokkal elkülönítve kell szerepeltetni a Képviseletek személyi állományának és az ÖNB a Rendelet 2. § (1) bekezdés 16. pontja szerinti kiküldetéseinek (a továbbiakban: kiküldetés) és a családi átalány-költségtérítésre jogosító gyermekek utáni tandíjköltség-hozzájárulás kiadásait, továbbá a tartós külföldi szolgálatot teljesítők reprezentációs tevékenységéről szóló HM utasítás (a továbbiakban: Utasítás) szerinti éves reprezentációs keretét.

(5)15 Az ÖNB kiküldetéseinek kiadásait a Rendelet 2. § (2) bekezdése szerinti engedélyező elöljáró hatáskörében összesítve Képviseletenként címrendkódokkal elkülönítve, az ÖNB reprezentációs keretét a Rendelet 2. § (2) bekezdése szerinti engedélyező elöljáró hatáskörében összesítve Képviseletenként címrendkódokkal elkülönítve kell megtervezni. A Rendelet 2. § (2) bekezdése szerint a Magyar Honvédség Parancsnoksága Személyzeti Csoportfőnökség (a továbbiakban: MHP SZCSF) csoportfőnöke engedélyező elöljárói hatáskörébe tartozó ÖNB kiküldetéseinek kiadásait és reprezentációs keretét a „Nemzeti támogatás feladat” címrendkódon kell megtervezni.

(6)16 Az MH ARB költségvetési tervjavaslatában képviseletenként és az ÖNB-re címrendkódokkal elkülönítve kell a Képviseletek működtetésének, váltásának és bővítésének, továbbá az ÖNB külföldi ellátásának, váltásának logisztikai jellegű kiadásait szerepeltetni. Az ÖNB külföldi ellátásának, váltásának logisztikai jellegű kiadásait a „Nemzeti támogatás feladat” címrendkódon kell megtervezni. Itt kell megtervezni továbbá a HM HIM állományából tartós külföldi szolgálatot teljesítő kutatók külföldi ellátásának, váltásának logisztikai jellegű kiadásait is.

(7)17 A HM VGH nemzetközi költségvetési tervjavaslatában a „Nemzeti támogatás feladat” címrendkódon kell megtervezni a Képviseletek személyi állománya és az ÖNB váltásának és bővítésének utazási és ideiglenes elhelyezési költségeit, a Képviseletek személyi állománya és az ÖNB a Rendelet 14. § (1) bekezdés c), e), f) és g) pontja szerinti utazásainak költségeit, valamint a helyszíni pénzügyi és logisztikai biztosításban részt vevő hazai ellátó állomány ideiglenes külföldi szolgálatának költségeit.

(8) A nem műveleti területen egyéni missziós beosztást betöltők speciális ellátása érdekében felmerülő kiadásokat az ellátásért felelős szervezeteknél címrendkóddal elkülönítve kell megtervezni.

(9)18 A Képviseletek és az ÖNB éves költségvetési tervjavaslatának összeállítását a HM VGH és az MH ARB a Képviseletek és az MHP SZCSF együttműködésével hajtja végre, mely különösen a tárgyévben tervezett – engedélyező elöljáró által előzetesen jóváhagyott – kiküldetésekre és azok költségvonzatára, az Utasításban megállapított reprezentációs keretek jogosultjaira és a reprezentációs keretek tervezett felhasználására, valamint a Képviseletek tárgyévi működtetésének logisztikai szükségleteire terjed ki.

(10) A jóváhagyást követő 15 napon belül a HM VGH főigazgatója az engedélyezett kiadási és bevételi előirányzatokról írásban értesíti:

a) a Képviseletek költségvetései és a (4) bekezdés szerinti keretei vonatkozásában a Képviseletek vezetőit,

b)19 az ÖNB költségvetése és a (4) bekezdés szerinti keretei vonatkozásában az MHP SZCSF csoportfőnökét,

c)20 az MH ARB költségvetése vonatkozásában az MH ARB parancsnokát, aki az értesítést követő 15 napon belül a (6) bekezdés szerinti keretekről – a vonatkozó mértékig – tájékoztatja a Képviseletek vezetőit és az MHP SZCSF csoportfőnökét.

4. A költségvetés felhasználása

4. §21 (1)22 A Képviseletek, az ÖNB, a HM VGH és az MH ARB részére jóváhagyott költségvetési előirányzatok felett

a) a Képviseletek tekintetében a Képviseletek vezetői,

b)23 az ÖNB tekintetében az MHP SZCSF csoportfőnöke,

c) a HM VGH tekintetében a HM VGH főigazgatója és

d) az MH ARB tekintetében az MH ARB parancsnoka

saját hatáskörében a vonatkozó szabályozók keretei között kötelezettségvállalási és utalványozási jogkörrel rendelkeznek.

(2)24 Az (1) bekezdésben meghatározottak tekintetében az ellenjegyzési, érvényesítési jogkört a HM VGH és az MH ARB kijelölt szakállománya gyakorolja.

(3) A helyszíni logisztikai biztosításban részt vevő hazai ellátó állomány ideiglenes külföldi szolgálatát az MH ARB parancsnoka engedélyezi.

(4) A 3. § (6) bekezdése szerint jóváhagyott költségvetési előirányzatok felhasználása során a valutában felmerülő vásárlási előlegek HM VGH által történő kifizetését az MH ARB a kifizetést megelőző harmadik munkanapig írásban kezdeményezi a HM VGH főigazgatójánál. A vásárlási előlegből felhasznált rész elszámolása előirányzat-felhasználási keretszámlák közötti átutalással történik.

(5) A Képviseletek működésével összefüggő beszerzési eljárásokat a vonatkozó jogszabályok, a honvédelmi szervezetek beszerzéseinek eljárási rendjéről szóló HM utasítás, valamint a külképviseletek beszerzési eljárásai lefolytatásának rendjéről szóló HM KÁT–HVKF együttes intézkedés alapján kell lefolytatni.

5. A költségvetési előirányzatok évközi módosítása

5. § (1) A jóváhagyott költségvetési előirányzatok módosítása történhet:

a)25 az elöljáró – a HM védelempolitikáért felelős helyettes államtitkár vagy az MH PK helyettese – kezdeményezésére, amennyiben az arra jogosult elöljárók intézkedései a költségvetési előirányzatok módosítását – megvonás, biztosítás – teszik szükségessé;

b)26 a Képviseletek vezetői, az MHP SZCSF csoportfőnöke, vagy az MH ARB parancsnok igénylése alapján vagy a HM VGH kezdeményezésére, amennyiben a felmerült szükséglet a költségvetési tervjavaslat elkészítésekor még ismeretlen volt, és ezen igényeknek más előirányzatok terhére történő kielégítése az alaprendeltetés szerinti feladatok végrehajtását veszélyeztetné, valamint ha az év során bekövetkezett szervezeti és normaváltozás az előirányzatok módosítását indokolja.

(2) Az előirányzatok közötti szükség szerinti átcsoportosítás vagy módosítás kezdeményezése, valamint a pótelőirányzatok jóváhagyása és visszaigazolása megegyezik az eredeti előirányzatok jóváhagyásának rendjével.

6. A beszámolás rendje

6. §27 A Képviseletek, az ÖNB, a HM VGH elkülönített gazdálkodó szervezetkódon kezelt nemzetközi feladatai, valamint az MH ARB vonatkozásában a költségvetési beszámolót, valamint az időközi mérlegjelentést és költségvetési jelentést az éves költségvetési beszámoló elkészítésének rendjéről szóló VGHÁT szakutasításban, az időközi mérlegjelentések és költségvetési jelentések elkészítésének rendjéről szóló VGHÁT szakutasításban, valamint az éves zárszámadáshoz kapcsolódó adatszolgáltatás elkészítéséről szóló VGHÁT szakutasításban előírt adattartalommal és az ezekben meghatározott eljárási rend szerint kell elkészíteni.

7. A pénzforgalom rendje

7. § (1)28 A Képviseletek és az ÖNB részére jóváhagyott költségvetési előirányzatok felhasználásához kapcsolódó pénzforgalmat a HM VGH által kezelt előirányzat-felhasználási keretszámlákon keresztül kell lebonyolítani, a honvédelmi szervezetek költségvetési gazdálkodásának rendjéről szóló HM utasítás, valamint a Honvédelmi Minisztérium Fejezet Egységes Számviteli Politikája Szabályzat Pénzkezelési Szabályzatának előírásai szerint.

(2)29 Az MH ARB részére jóváhagyott költségvetési előirányzatok teljesítése során a 3. § (10) bekezdés c) pont szerinti – a Képviseletek helyszíni működtetését biztosító – keretek külföldi felhasználását az MH ARB biztosítja.

(3)30 A Képviseletek és az ÖNB gazdasági eseményeinek okmányolásáért és főkönyvi könyveléséért a HM VGH a felelős.

8. Záró rendelkezések

8. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő 3. napon lép hatályba.

(2)31

1

Az utasítást a 37/2023. (VIII. 3.) HM utasítás 9. §-a hatályon kívül helyezte 2023. augusztus 6. napjával.

2

Az 1. § (1) bekezdés c) pontja a 2/2016. (I. 13.) HM utasítás 1. §-ával megállapított, a 37/2019. (V. 3.) HM utasítás 3. § a) pontja szerint módosított szöveg.

3

Az 1. § (1) bekezdés d) pontja a 2/2016. (I. 13.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

4

Az 1. § (1) bekezdés e) pontja a 2/2016. (I. 13.) HM utasítás 1. §-ával megállapított, a 37/2019. (V. 3.) HM utasítás 4. §-a szerint módosított szöveg.

5

Az 1. § (1) bekezdés f) pontját a 2/2016. (I. 13.) HM utasítás 1. §-a iktatta be, szövege a 37/2019. (V. 3.) HM utasítás 3. § b) pontja szerint módosított szöveg.

6

Az 1. § (1) bekezdés g) pontját a 37/2019. (V. 3.) HM utasítás 1. § (1) bekezdése iktatta be.

7

Az 1. § (2) bekezdése a 37/2019. (V. 3.) HM utasítás 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 2. § (1) bekezdése a 2/2016. (I. 13.) HM utasítás 5. § a)–b) pontja szerint módosított szöveg.

9

A 2. § (2) bekezdése a 2/2016. (I. 13.) HM utasítás 5. § c) pontja szerint módosított szöveg.

10

A 2. § (3) bekezdése a 2/2016. (I. 13.) HM utasítás 5. § d) pontja szerint módosított szöveg.

11

A 3. § a 2/2016. (I. 13.) HM utasítás 2. §-ával megállapított szöveg.

12

A 3. § (2) bekezdése a 37/2019. (V. 3.) HM utasítás 3. § c) és e) pontja szerint módosított szöveg.

13

A 3. § (3) bekezdése a 37/2019. (V. 3.) HM utasítás 3. § d)–e) pontja szerint módosított szöveg.

15

A 3. § (5) bekezdése a 37/2019. (V. 3.) HM utasítás 2. §-ával megállapított szöveg.

16

A 3. § (6) bekezdése a 37/2016. (VII. 15.) HM utasítás 1. § (1) bekezdésével megálapított szöveg.

17

A 3. § (7) bekezdése a 37/2019. (V. 3.) HM utasítás 3. § g) pontja szerint módosított szöveg.

18

A 3. § (9) bekezdése a 37/2016. (VII. 15.) HM utasítás 1. § (2) bekezdésével megállapított, a 37/2019. (V. 3.) HM utasítás 3. § h) pontja szerint módosított szöveg.

19

A 3. § (10) bekezdés b) pontja a 37/2019. (V. 3.) HM utasítás 3. § i) pontja szerint módosított szöveg.

20

A 3. § (10) bekezdés c) pontja a 37/2016. (VII. 15.) HM utasítás 1. § (3) bekezdésével megálapított, a 37/2019. (V. 3.) HM utasítás 3. § i) pontja szerint módosított szöveg.

21

A 4. § a 2/2016. (I. 13.) HM utasítás 3. §-ával megállapított szöveg.

22

A 4. § (1) bekezdése a 37/2016. (VII. 15.) HM utasítás 2. §-ával megálapított szöveg.

23

A 4. § (1) bekezdés b) pontja a 37/2019. (V. 3.) HM utasítás 3. § i) pontja szerint módosított szöveg.

24

A 4. § (2) bekezdése a 37/2016. (VII. 15.) HM utasítás 4. §-a szerint módosított szöveg.

25

Az 5. § (1) bekezdés a) pontja a 37/2019. (V. 3.) HM utasítás 3. § j) pontja szerint módosított szöveg.

26

Az 5. § (1) bekezdés b) pontja a 2/2016. (I. 13.) HM utasítás 5. § c) és g) pontja, a 37/2019. (V. 3.) HM utasítás 3. § k) pontja szerint módosított szöveg.

27

A 6. § a 2/2016. (I. 13.) HM utasítás 4. §-ával megállapított, a 37/2016. (VII. 15.) HM utasítás 3. § a) pontja szerint módosított szöveg.

30

A 7. § (3) bekezdése a 2/2016. (I. 13.) HM utasítás 5. § d) pontja szerint módosított szöveg.

31

A 8. § (2) bekezdése a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére