• Tartalom

79/2012. (VII. 27.) VM rendelet

79/2012. (VII. 27.) VM rendelet

az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás részletes feltételeiről szóló 18/2011. (III. 9.) VM rendelet módosításáról1

2012.07.30.

A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény 81. § (3) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján – az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 94. § a) és b) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § (1) Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás részletes feltételeiről szóló 18/2011. (III. 9.) VM rendelet (a továbbiakban: R.) 1. § (1) bekezdés 5. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[(1) E rendelet alkalmazásában]

„5. paraziták elleni védekezés: az Állat-egészségügyi Szabályzat kiadásáról szóló 41/1997. (V. 28.) FM rendelet 629. § (1) bekezdés a) pontja és a 630. § (1) és (2) bekezdése szerinti kötelező eljárásokon túli paraziták elleni védekezés;”

(2) Az R. 1. § (1) bekezdés 15. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[(1) E rendelet alkalmazásában]

„15. jogosult ÁE: az adott tenyészet vonatkozásában támogatható legnagyobb állatállomány ÁE-ben kifejezett értéke, amely a borjú, valamint az üsző és tehén korcsoportok ÁE-ben kifejezett támogatható létszámának összeadásával kerül meghatározásra;”

(3) Az R. 1. § (1) bekezdés 17. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[(1) E rendelet alkalmazásában]

„17. jóváhagyott ÁE: az adott tenyészet vonatkozásában a gazdálkodási évben a támogatás alapját képező ÁE, amely a borjú, valamint az üsző és tehén korcsoportok tekintetében a támogatás alapját képező létszámok ÁE-ben kifejezett értékeinek összeadásával kerül meghatározásra;”

(4) Az R. 1. § (1) bekezdés 29. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[(1) E rendelet alkalmazásában]

„29. tehén: a két évnél idősebb nőivarú szarvasmarha;”

(5) Az R. 1. § (1) bekezdés 32. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[(1) E rendelet alkalmazásában]

„32. üsző: az a nőivarú szarvasmarha, amelynek életkora hat hónap és két év közötti.”

2. § Az R. 2. § (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(8) Támogatás illeti meg az állattartót e rendelet alapján vállalt kötelezettségek betartása miatt keletkező ügyleti költségek megtérítésére, amelyet az állattartó az adott évi kifizetési kérelem benyújtásával egyidejűleg igényelhet, amennyiben a támogatási határozata alapján erre jogosult.”

3. § (1) Az R. 3. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az állattartónak a 11. § (1) bekezdése szerinti területek vonatkozásában legalább az adott gazdálkodási évre vonatkozóan használati joggal kell rendelkeznie. Ha a kérelmezett területnagyság és a használati jog szerinti területnagyság eltér, a kisebbet kell figyelembe venni.”

(2) Az R. 3. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Új legelőterület bevonására a teljes gazdálkodási évre vonatkozóan, a legelőterületnek a kifizetési kérelemben történő bejelentésével kerülhet sor.”

4. § Az R. 4. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az (1) bekezdés alól kivételt képez az az eset, amikor kötetlen tartásban tartott állatállományban egyes szarvasmarhákat
a) ellés, vagy
b) az ellátó állatorvos által igazoltan állategészségügyi okok
miatt átmenetileg kötött tartási módban tartanak.”

5. § Az R. 6. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az állatsűrűségi feltétel teljesülésének megállapításához az ENAR nyilvántartásban szereplő, az adott gazdálkodási évben a tenyészetben lévő tejtermelő szarvasmarhák, ÁE-ben meghatározott éves átlagának, és
a) kötetlen tartás esetén az istállóknak és a nyitott állattartó létesítményeknek,
b) kötött tartás esetén az istállóknak
a TIR rendelet szerint az érintett gazdálkodási év első napján nyilvántartott terület értéke és a támogatási kérelmet benyújtó által a támogatási kérelemben megadott, a tartási helyen a támogatható állatok tartására szolgáló terület értéke közül az alacsonyabb értéket, két tizedes jegyre történő kerekítéssel kell figyelembe venni.”

6. § (1) Az R. 9. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A csülökápolás megtörténtét – időpontra, a cselekményt végző személy azonosítására és aláírására, valamint az egyedek azonosítására kiterjedően – a telepi munkanaplóban kell vezetni.”

(2) Az R. 9. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A támogatásra jogosult köteles a tartási helyen a tejtermelő szarvasmarha gondozását végző minden személlyel a fejési szabályzat tartalmát évente legalább egyszer az alkalmazáshoz szükséges mértékben megismertetni. A fejési szabályzathoz kapcsolódó elméleti és gyakorlati oktatásról jelenléti ívet kell felvenni.”

7. § Az R. 10. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A támogatásra jogosult köteles a külső, és fertőzöttség esetén a belső paraziták (fonálférgek, rühatkák, kullancsok) ellen védekezni, valamint a telepre vonatkozóan rovarmentesítési programot megvalósítani.”

8. § Az R. 13. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A kötelezettségátadásra vonatkozó kérelmet a következő gazdálkodási évre vonatkozóan az adott gazdálkodási év április 30-áig kell benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (a továbbiakban: MVH). A nyomtatvány tartalmi elemei az alábbiak:
a) a kötelezettséget átadó azonosító adatai,
b) a kötelezettséget átvevő, valamint a kapcsolattartó adatai,
c) a kötelezettségátadásra vonatkozó nyilatkozatok, valamint
d) az ügyfelek aláírása.”

9. § Az R. 14. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A kötelezettség átadásának jóváhagyásáról szóló határozat jogerőre emelkedését követően a kifizetési kérelmet – a 22. § (2) bekezdésében meghatározott határidőben – a kötelezettségátadással érintett tenyészetre vonatkozóan a kötelezettség átvevője nyújthatja be. Ha a kötelezettség átadásának jóváhagyásáról szóló határozat a kifizetési kérelem beadási időszak végéig nem emelkedik jogerőre, akkor a kifizetési kérelmet – a 22. § (2) bekezdésében meghatározott határidőben – a kötelezettség átadójának kell benyújtania.”

10. § Az R. 22. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A 2012. évben kifizetési kérelmet nem lehet benyújtani. A további kifizetési kérelmeket évente, június 1. és június 30. között lehet benyújtani az MVH-hoz, az MVH által rendszeresített nyomtatványon. A nyomtatvány tartalmi elemei az alábbiak:
a) ügyfél-azonosítási adatok, valamint a kapcsolattartó adatai,
b) a tenyészetet azonosító adatok,
c) az adott gazdálkodási évre igényelt ÁE,
d) az adott gazdálkodási évre igényelt legeltetett ÁE,
e) a tartási helyet azonosító adatok,
f) az állatjóléti kötelezettség-vállalások azonosítása, és az ügyleti költség igénylése,
g) a 2. § (4) bekezdés b) pontja szerinti kiegészítő támogatás igénylése esetén a legelőt azonosító adatok,
h) a támogatás kifizetéséhez szükséges nyilatkozatok, valamint
i) az ügyfél aláírása.”

11. § (1) Az R. 23. §-a a következő (7) bekezdéssel egészül ki:

„(7) Az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott adatok számításához szükséges információkat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (a továbbiakban: NÉBIH) legkésőbb az adott gazdálkodási évet követő július 1-jéig átadja az MVH részére.”

(2) Az R. 23. §-a a következő (8) bekezdéssel egészül ki:

„(8) A területileg illetékes Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága legkésőbb az adott gazdálkodási évet követő év július 1-jéig átadja az MVH részére azon támogatottak listáját, amelyeknél a tartási helyek nem felelnek meg maradéktalanul a hatályban lévő állatjóléti előírásoknak.”

12. § Az R. 24. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az adott évi támogatási összeg a jogcímre vonatkozó adminisztratív ellenőrzések, és a helyszíni ellenőrzések lefolytatása után kerül kifizetésre.”

13. § Az R. 25. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A jogosultsági feltételek, a kötelezettségvállalási előírások teljesítését az MVH évente jogosult ellenőrizni. Az MVH az ellenőrzésbe külön megállapodás alapján a NÉBIH-t bevonhatja.”

14. § Az R. 26. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Ha a támogatásra jogosult megszegi a 3. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározottakat azáltal, hogy a támogatásba bevont szarvasmarha állományt
a) nem tejtermelés céljából tartja, vagy
b) nem a TIR-ben bejelentett, és a kérelemben megjelölt tartási helyen tartja,
akkor a támogatásból kizárásra kerül, és a támogatási kérelemre vonatkozóan már igénybe vett teljes támogatás jogosulatlanul igénybevett támogatásnak minősül.”

15. § Az R. a következő 30. §-sal egészül ki:

30. § E rendeletnek az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás részletes feltételeiről szóló 18/2011. (III. 9.) VM rendelet módosításáról szóló 79/2012. (VII. 27.) VM rendelet [a továbbiakban: 79/2012. (VII. 27.) VM rendelet] által megállapított 1. § (1) bekezdésének 15., 17., 29. és 32. pontját, 3. § (3) bekezdését, 4. § (2) bekezdését, 10. § (1) bekezdését, és 1. mellékletét a 79/2012. (VII. 27.) VM rendelet hatálybalépésekor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.”

16. § Az R. 5. melléklete e rendelet 1. melléklete szerint módosul.

17. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba, és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

1. melléklet a 79/2012. (VII. 27.) VM rendelethez

Az R. 5. mellékletének A) pontja szerinti táblázat A:3 mezője helyébe a következő mező lép:
A) Alaptámogatás

 

A

3

A kötelező felügyelet sűrítése
a. 50 ÁE-et elérő, vagy az az alatti támogatható állatállomány esetén
b. 50 ÁE feletti támogatható állatállomány esetén

1

A rendelet a 17. § alapján hatályát vesztette 2012. július 31. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére