• Tartalom

89/2012. (XII. 21.) HM utasítás

89/2012. (XII. 21.) HM utasítás

a Magyar Honvédségnél alkalmazott technológiák, hadfelszerelések, munkaeszközök üzemeltetési dokumentációval történő ellátásának rendjéről

2013.08.31.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (2) bekezdés g) pontja alapján az alábbi utasítást adom ki:

1. Általános rendelkezések

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra, a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe és közvetlen irányítása alá tartozó szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek) terjed ki.

2. § Az utasítás alkalmazásában:

a) gyártói dokumentáció: az üzemeltetési dokumentáció azon elektronikus, vagy nyomtatott formátumban rendelkezésre álló okmánykészlete, amelynek biztosítása a hatályos jogszabályok alapján a gyártó, illetve a forgalmazó feladata, így különösen a műszaki leírás, a kezelési, a használati, a tárolási, a szállítási, a karbantartási, és az üzembe helyezési utasítás,

b) hadfelszerelés: a hadfelszerelés rendszeresítéséről és rendszerből történő kivonásának rendjéről szóló 9/2010. (I. 22.) HM utasítás (a továbbiakban: 9/2010. HM utasítás) 2. § c) pontja szerinti hadfelszerelés,

c) központi ellátó szervezet: a Honvédelmi Minisztérium fejezet központi és intézményi gazdálkodásának rendjéről szóló 89/2011. (VIII. 4.) HM utasítás 2. § 6. pontja szerinti központi ellátó szervezet,

d) logisztikai dokumentáció: az üzemeltetési dokumentáció azon okmánykészlete, amelyben előírásra kerülnek a hadfelszerelés, munkaeszköz, technológia használatával, üzemeltetésével, karbantartásával, javításával, időszakos felülvizsgálataival kapcsolatos követelmények, információk valamint a szakági normák,

e) munkaeszköz: a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 87. § 4. pontja szerinti munkaeszköz,

f) technológia: meghatározott módon és rendben egymásra épülő folyamat, eljárás és a hozzá tartozó munkaeszköz összessége, amelyek használata, üzemeltetése eredményeként valamely anyag, eszköz állapota az előírt módon, illetve mértékben megváltozik, átalakul,

g) üzemeltetési dokumentáció: a technológia, hadfelszerelés, munkaeszköz állandó tartozékát képező, a gyártói és logisztikai dokumentációt magába foglaló komplex okmánykészlet.

3. § (1) A honvédelmi szervezeteknél rendszeresített, illetve használatban lévő hadfelszerelés, munkaeszköz, technológia az üzemeltetési dokumentáció megléte esetén alkalmazható.

(2) A hadfelszerelések, munkaeszközök, technológiák üzemeltetési dokumentációinak az „Anyagnyilvántartási utasítás” rendelkezései szerint a teljes üzemeltetési idő alatt rendelkezésre kell állniuk, biztosítva az időközben szükségessé váló kiegészítések, illetve pontosítások átvezetését.

(3) A honvédelmi szervezeteknél alkalmazott hadfelszerelések, munkaeszközök, technológiák üzemeltetési dokumentációinak biztosítani kell a rendeltetésszerű használatot, és hozzá kell járulniuk a szakági, szakterületi normák érvényesüléséhez.

4. § (1) Az üzemeltetési dokumentációt a technológia, munkaeszköz használatba vételét, üzembe helyezését megelőzően, hadfelszerelés esetében a csapatpróba megkezdése időpontjáig kell biztosítani.

(2) Azon hadfelszerelések, munkaeszközök, technológiák esetében, amelyek üzemeltetése, használata során a magyartól eltérő nyelv használata kötelező, az üzemeltetési dokumentációk biztosítása során a Magyar Honvédségre, illetve a katonai nemzetbiztonsági szolgálatokra vonatkozó eltérő munkavédelmi követelményekről, eljárási szabályokról szóló 1/2009. (I. 30.) HM rendelet (a továbbiakban: 1/2009. HM rendelet) 20. §-a az irányadó.

(3) A törzskönyvvel vagy teljességi jegyzékkel nem rendelkező technológiák, hadfelszerelések, munkaeszközök üzemeltetési dokumentációit a használó honvédelmi szervezet köteles szakági nyilvántartásba venni.

2. A beszerzési eljárás feladatai

5. § (1) A beszerzési eljárások során a hadfelszerelésekhez tartozó gyártói dokumentációval kapcsolatos követelmények meghatározásáért a beszerzési eljárást lefolytató szervezet a felelős a megbízó szervezet által támasztott igény alapján.

(2) Központi ellátás esetén a gyártói dokumentációt a hadfelszerelés, a munkaeszköz, a technológia beszerzője a beszerzés részeként szerzi be, és annak egy példányát a központi ellátó szervezet részére biztosítja.

(3) Központi ellátás esetén a gyártói dokumentáció egy példányát vagy annak másolatát a központi ellátó szervezet tárolja.

(4) A közbeszerzési értékhatárt el nem érő munkaeszközök beszerzése esetén a gyártói üzemeltetési dokumentációt a beszerzési eljárást lefolytató szervezet a beszerzés részeként szerzi be és biztosítja a használó szervezet részére.

(5) A beszerzési eljárás során beérkező hadfelszerelések átvételekor az átvevő szervezet meggyőződik a gyártói dokumentációk meglétéről. Hiányzó vagy hiányos gyártói dokumentáció esetén a szállítás teljesítésének igazolásánál a hiányosságot – a pótlás módjának és időpontjának megjelölésével – külön záradékban kell rögzíteni.

(6) A beszerzési eljárás részeként meg kell határozni a magyar, illetve a használati nyelven nem biztosítható gyártói dokumentáció magyar vagy a használat nyelvére történő fordításának rendjét és felelősét.

3. A logisztikai dokumentáció biztosításának rendje

6. § (1) Hadfelszerelések, valamint a rendszeresítés alá vont technológiák, munkaeszközök esetében a logisztikai dokumentáció ellátásának rendje a 9/2010. HM utasítás 11. § (1) bekezdése szerinti rendszeresítési intézkedési tervben kerül meghatározásra.

(2)1 Az (1) bekezdés alá nem tartozó technológiák és munkaeszközök esetében a logisztikai dokumentációk biztosításáért az „Anyagnyilvántartási utasítás” rendelkezései figyelembevételével a beszerzési eljárást lefolytató honvédelmi szervezet logisztikai vezetője a felelős.

4. Az üzemeltetési dokumentációk tárolásának rendje

7. § (1) A használó honvédelmi szervezeteknél a logisztikai vezető határozza meg a hadfelszereléseihez, munkaeszközeihez, technológiáihoz tartozó üzemeltetési dokumentációk tárolása szabályait az 1/2009. HM rendelet 20. § (6) bekezdésének figyelembevételével.

(2) A központi tárolásban lévő hadfelszerelésekhez, munkaeszközökhöz tartozó üzemeltetési dokumentációk meglétéért, megőrzéséért a központi ellátó szervezetek felelnek.

(3) Az inkurrens hadfelszerelés, munkaeszköz, technológia üzemeltetési dokumentációjának megőrzéséért azok tárolási helye szerinti honvédelmi szervezet a felelős.

5. Az ellenőrzések rendje

8. § (1) A hadfelszerelés használata során elöljárói és önellenőrzés keretében meg kell győződni az üzemeltetési dokumentáció meglétéről.

(2) Az alegységparancsnok legalább évente két alkalommal végrehajtja az üzemeltetési dokumentáció rendelkezésre állásának, illetve állapotának ellenőrzését.

(3) Az alegység ellenőrzések tapasztalatait jegyzőkönyvben kell rögzíteni, amely tartalmazza a felmerült hiányosságok megszüntetése érdekében tett saját hatáskörű intézkedéseket, valamint a szolgálati elöljáró hatáskörébe tartozó beavatkozási igényeket.

(4) Az alegység szolgálati elöljárója az üzemeltetési dokumentáció hiányokkal kapcsolatban a saját hatáskörét meghaladó eseteket írásban köteles jelezni az adott dokumentáció pótlását biztosító központi ellátó szervezet részére.

(5) A használó honvédelmi szervezeteknél a vagyon felmérő leltár végrehajtása keretében kell ellenőrizni a hadfelszerelések, munkaeszközök, technológiák üzemeltetési dokumentációit.

6. Az üzemeltetési dokumentáció pótlása

9. § (1) A központi ellátás keretében biztosított, elveszett, megrongálódott vagy megsemmisült üzemeltetési dokumentáció pótlását a használó honvédelmi szervezet vagy az üzemeltetésért felelős igénye alapján a központi ellátó szervezet biztosítja az igény beérkezését követő 30 napon belül.

(2) A központi ellátás körébe nem tartozó munkaeszközök elveszett, megrongálódott vagy megsemmisült gyártói dokumentációinak pótlásáról a beszerzési eljárást lefolytató honvédelmi szervezet intézkedik.

(3) A nyilvántartás vezetéséhez kötött okmányokban a pótlás során keletkezett adatokat – hiteles bizonylatokra alapozva – rögzíteni kell.

7. Záró rendelkezések

10. § Ez az utasítás a közzétételét követő harmadik napon lép hatályba.

11. §2

1

A 6. § (2) bekezdése az 51/2013. (VIII. 30.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 11. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére