• Tartalom

1/2013. (I. 14.) HM–KüM–NGM együttes utasítás

1/2013. (I. 14.) HM–KüM–NGM együttes utasítás

az Európai Védelmi Ügynökség működésében való magyar részvétellel összefüggő feladatokról

2013.01.16.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (2) bekezdés d) és g) pontjában, az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet a 73. § h) pontjában, valamint a 116. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feladatköreinkben eljárva – figyelemmel az Európai Védelmi Ügynökség tevékenységében történő részvételről szóló 2205/2004. (VIII. 27.) Korm. határozatban foglaltakra – a következő utasítást adjuk ki:

Általános rendelkezések

1. § (1) A Tanácsnak az Európai Védelmi Ügynökség jogállásának, székhelyének és működési szabályainak meghatározásáról és a 2004/551/KKBP együttes fellépés hatályon kívül helyezéséről szóló, 2011. július 12-i 2011/411/KKBP határozata alapján az Európai Védelmi Ügynökség (European Defence Agency, a továbbiakban: EDA) védelmi miniszteri és egyéb összetételekben ülésező döntéshozó szervében, az Irányítóbizottságban (a továbbiakban: IB) kormánya nevében való kötelezettségvállalásra felhatalmazott képviselő részvételét kell biztosítani.

(2) Az EDA döntéshozatali eljárásában képviselendő magyar hivatalos álláspont (a továbbiakban: tárgyalási álláspont) kialakítása a kormányzati döntés-előkészítés általános szabályai szerint, a Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM), a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Külügyminisztérium jelen utasításba foglalt együttműködése keretében valósul meg.

2. § Az együttműködés az IB különböző összetételű ülésein, ezen üléseket előkészítő bizottságokban, valamint a szakértői szintű üléseken képviselendő tárgyalási álláspont kialakítására és képviseletére, illetve a programokban és projektekben való magyar részvétel koordinálására terjed ki. A tárcák közötti, valamint a HM tárcaszintű együttműködés koordinációjáért és politikai iránymutatásáért a HM védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára (a továbbiakban: HM VPVTHÁT) felel.

3. § (1) Az IB ülések előkészítésében összekötő személyek vesznek részt. A magyar nemzeti részvétel általános védelempolitikai iránymutatására és a szakmai összekötők EDA tevékenységének koordinálására egy központi összekötőt, valamint egy központi összekötő helyettest kell kijelölni, akinek munkáját egy képességfejlesztési, egy kutatás-technológiai, egy nemzeti hadfelszerelési igazgató (National Armaments Director, a továbbiakban: NAD) összekötő, valamint egy brüsszeli összekötő segíti.

(2) A hazai összekötőket a HM állományából kell kijelölni, míg a brüsszeli összekötő a HM által Magyarországnak az Európai Unió melletti Állandó Képviseletére delegált képességfejlesztési ügyekkel foglalkozó védelempolitikai szakdiplomata.

(3) Az EDA-ban való megfelelő szintű magyar részvétel koordinációja érdekében a központi összekötő vezetésével szükség szerinti rendszerességgel egyeztető megbeszélésre kerül sor, melyen az összekötőkön kívül az érintett tárcák képviselői is részt vesznek. Ezekről a megbeszélésekről az érintett szervezetek vezetői feljegyzést kapnak.

4. § (1) Az IB ülések előkészítésében összekötő személyek feladata az EDA igazgatóságokhoz tartozó egy-egy szakterülettel – képességfejlesztés, kutatás-technológia, hadfelszerelés, ipar-piac – kapcsolatos tevékenység figyelemmel kísérése, elemzése és értékelése, a felügyelt kapcsolattartók, felelősök és szakértők munkájának koordinációja, a szükséges szakmai döntés-előkészítés, az IB üléseken, valamint az azokat előkészítő bizottsági üléseken való részvétel, a tárgyalási álláspont összeállítása, a jelentések elkészítése és összekötői körben való köröztetése.

(2) Az EDA szervezeti működéséhez igazodva ki kell jelölni:

a) a magyar nemzeti részvétel általános védelempolitikai iránymutatására és a szakmai összekötők EDA tevékenységének koordinálására egy központi összekötőt és egy központi összekötő helyettest a HM Védelmi Tervezési Főosztály állományából;

b) egy képességfejlesztési összekötőt a HVK Haderőtervezési Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK HTCSF) állományából;

c) egy NAD összekötőt a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal (a továbbiakban: HM FHH) állományából;

d) egy kutatás-technológiai összekötőt a HM FHH állományából;

e) az EDA-ban és a tanácsi szerveknél folyó képességfejlesztési munka védelempolitikai szintű koordinálására egy brüsszeli kapcsolattartót;

(3) Az EDA pénzügyi vonatkozású ülésein a HM Közgazdasági és Pénzügyi Hivatal látja el a képviseletet.

Az Irányító Bizottsági és az Előkészítő Bizottsági ülésen való részvételre kijelölt személyek

5. § Az IB-k különböző összetételű ülésein a nemzeti álláspont képviseletét az alábbi személyek látják el:

a) miniszteri szintű ülés: a honvédelmi miniszter, vagy a HM VPVTHÁT, illetve az általa kijelölt személy;

b) képességfejlesztési igazgatói összetételű ülés: a HVK HTCSF vezetője, vagy a Honvéd Vezérkar főnök által kijelölt személy;

c) kutatás-technológiai igazgatói összetételű ülés: a HM FHH főigazgatója, vagy a HM védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár (a továbbiakban: HM VGHÁT) által kijelölt személy;

d) NAD összetételű ülés (a hadfelszerelés és ipar-piac szakterületek együtt): a HM VGHÁT, vagy az általa kijelölt személy.

6. § Az IB-k különböző összetételű üléseit Előkészítő Bizottsági (a továbbiakban: EB) ülések előzik meg. Az EB-k különböző összetételű ülésein a nemzeti álláspont képviseletét az alábbi személyek látják el:

a) miniszteri szintű ülés: a központi összekötő, helyettese, vagy a HM VPVTHÁT által kijelölt személy;

b) képességfejlesztési igazgatói összetételű ülés: a képességfejlesztési összekötő, vagy a Honvéd Vezérkar főnök által kijelölt személy;

c) kutatás-technológiai igazgatói összetételű ülés: a kutatás-technológiai összekötő, vagy a HM FHH főigazgató által kijelölt személy;

d) NAD összetételű ülés (a hadfelszerelés és ipar-piac szakterületek együtt): a NAD összekötő, vagy a HM VGHÁT által kijelölt személy.

A tárgyalási álláspont kialakítása és jóváhagyása

7. § Az Előkészítő Bizottsági ülésein képviselendő tárgyalási álláspont kialakításáért a megfelelő összekötők, jóváhagyásáért az ülésezési rend alapján a következő személyek felelősek:

a) miniszteri szintű ülés: a HM VPVTHÁT, vagy az általa kijelölt személy;

b) képességfejlesztési igazgatói összetételű ülés: a HVK HTCSF vezetője, vagy a Honvéd Vezérkar főnök által kijelölt személy;

c) kutatás-technológiai igazgatói összetételű ülés: a HM FHH főigazgatója;

d) NAD összetételű ülés (a hadfelszerelés és ipar-piac szakterületek együtt): a HM VGHÁT, vagy az általa kijelölt személy;

e) az IB üléseihez közvetlenül nem kapcsolódó eseti ülés, vagy az egyedi ügyekben létrehozott speciális bizottságok ülései: a HM VPVTHÁT, vagy az általa kijelölt személy.

8. §

Az IB különböző összetételű ülésein képviselendő tárgyalási álláspont kialakításáért a megfelelő összekötők, jóváhagyásért – az ülésezési rend alapján – a következő személyek felelősek:

a) miniszteri szintű ülés: a honvédelmi miniszter;

b) képességfejlesztési igazgatói összetételű ülés: a Honvéd Vezérkar főnöke;

c) kutatás-technológiai igazgatói összetételű ülés: a HM VGHÁT;

d) NAD összetételű ülés (a hadfelszerelés és ipar-piac szakterületek együtt): a HM közigazgatási államtitkár.

9. § (1) Az EDA döntéshozatali eljárásában képviselendő tárgyalási álláspont kidolgozásába az összes érintett szervezetet be kell vonni. Az elkészített tervezetet véleménynyilvánítás céljából, határidő megjelölésével, a 6. §-ban jelzett, annak kialakításáért felelős személy a szervezeti egysége vezetőjének jóváhagyásával a társminisztériumok érintett szervezeti egységeinek megküldi.

(2) Az esetlegesen felmerülő kérdések tisztázása érdekében a kialakításért felelős személy szükség esetén bármely érintett szervezet kérelmére, vagy saját kezdeményezésre egyeztető megbeszélést hívhat össze, amelyre levél, telefax vagy elektronikus üzenet formájában meghívja az érintett szervezeteket.

10. § Bármilyen szintű ülésen részt vett képviselő 5 munkanapon belül gondoskodik az ülésről szóló jelentés elkészítéséről, és valamennyi összekötő, valamint az érintett szervezetek és a társminisztériumok felé történő továbbításáról.

Záró rendelkezések

11. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

(2)1

1

A 11. § (2) bekezdése a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére