• Tartalom

1/2013. (I. 8.) EMMI utasítás

1/2013. (I. 8.) EMMI utasítás

a Finanszírozási Kódkarbantartó Bizottságról1

2022.09.02.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontja és a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény 64. § (1) bekezdése alapján a következő utasítást adom ki:

1. § (1)2 Az egészségügyi ellátásban használt szakmai kódrendszerek és finanszírozási paraméterek karbantartásának jogi szabályozásáról szóló 6/1998. (III. 11.) NM rendeletben foglalt karbantartási feladatok ellátására a belügyminiszter (a továbbiakban: miniszter) Finanszírozási Kódkarbantartó Bizottságot (a továbbiakban: Munkabizottság) hoz létre.

(2) A Munkabizottság az egészségügyi szakellátásban használt szakmai kódrendszerek karbantartásának szakmai értékelését végzi, melynek során szakértői, értékelő, előkészítő tevékenységet folytat.

(3) A Munkabizottság célja a teljesítményfinanszírozás során használt szakmai kódrendszerek és finanszírozási paraméterek folyamatos karbantartása, az ehhez szükséges adatok körének meghatározása és a változtatások szabályozása.

2. § (1) A Munkabizottság a miniszter tanácsadó testülete, elnökét, titkárát a miniszter nevezi ki. A Munkabizottság delegált, illetve a miniszter által felkért szakértő tagokból áll.

(2) A Munkabizottság tagjai:

a) a miniszter által kinevezett elnök,

b) a miniszter által kinevezett titkár,

c) a miniszter által delegált további 1 fő,

d)3 a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (a továbbiakban: NEAK) főigazgatója által delegált 4 fő,

e)4 az Országos Kórházi Főigazgatóság (a továbbiakban: OKFŐ főigazgatója által delegált 2 fő,

f) a Magyar Kórházszövetség elnöke által delegált 2 fő,

g) a Stratégiai Szövetség a Kórházakért elnöke által delegált 1 fő,

h) az Egyházi Kórházak Szövetsége elnöke által delegált 1 fő,

i) a Magyar Orvosi Kamara elnöke által delegált 1 fő,

j) a Medicina2000 elnöke által delegált 1 fő,

k) az Egyetemi Klinikák Szövetsége elnöke által delegált 1 fő,

l) a miniszter által felkért 7 fő szakmai szakértő a következők szerint:

la) belgyógyászat szakterület: 2 fő,

lb) manuális szakterület: 1 fő,

lc) gyermekgyógyászat szakterület: 1 fő,

ld) rehabilitáció szakterület: 1 fő,

le) diagnosztika szakterület: 2 fő.

(3) A (2) bekezdés l) pontja szerinti tagok megbízatása a felkérés visszavonásáig, illetve legfeljebb két évre szól és két alkalommal alkalmanként újabb két évre meghosszabbítható.

3. § (1) A Munkabizottság a finanszírozási paraméterek kidolgozása céljából tagjai részvételével albizottságot, illetve albizottságokat hozhat létre. Egyes szakfeladatokra a Munkabizottság ad hoc bizottságot, illetve bizottságokat is létesíthet. Az albizottság (albizottságok) és az ad hoc bizottság (bizottságok) tagjait a Munkabizottság elnöke kéri fel.

(2) A Munkabizottság elnöke, amennyiben valamely napirendi pont tárgyalása kapcsán szükségesnek tartja, további szakértőket hívhat meg.

(3)5 A Munkabizottság működésével kapcsolatos szervező, döntés-előkészítő, koordináló és adminisztratív, titkársági feladatokat a Belügyminisztérium Ágazatfinanszírozási, Teljesítményjavítási és Elemzési Főosztálya látja el.

4. § (1) A Munkabizottság ügyrendet és munkatervet készít. A Munkabizottság a karbantartás szakmai értékelését végzi, melynek során szakértői, értékelő, előkészítő tevékenységet folytat, így különösen:

a)6 a NEAK-kal és az OKFŐ-vel együttműködve feldolgozza a minisztérium által a rendelkezésére bocsátott javaslatokat,

b)7 a NEAK-kal együttműködve a rendszeres karbantartás keretében részt vesz a karbantartáshoz szükséges – jogszabályban meghatározott szempontok szerinti – adatok szolgáltatásának megszervezésében,

c) a finanszírozás során használt kódokra, kódrendszerekre, a definiálási szabályokra vonatkozó szakmai javaslatokat megvitatja,

d)8 értékeli a NEAK által szolgáltatott adatokat, háttérszámításokat és az új besorolásokra, valamint a kódokra és a finanszírozási paraméterek korrekciójára tett javaslatokat, melyek alapján kezdeményezi a szükséges módosításokat.

(2) A Munkabizottság a minisztert tájékoztatja a munkatervben foglalt feladatok végrehajtásáról, továbbá a Munkabizottság által megfogalmazott, szakmapolitikai döntést igénylő kérdéseket válaszadásra soron kívül előterjeszti.

(3) A Munkabizottság szükség szerint, de évente legalább 10 alkalommal ülésezik. A Munkabizottság ülését az elnök, illetve a titkár hívja össze.

(4) A Munkabizottság szükség szerint, de legalább évente javaslatot tesz a miniszter részére a módosítandó finanszírozási kódok és paraméterek elfogadására és közzétételére. A Munkabizottság a miniszter döntéshozatalának előkészítéséhez a hatásvizsgálatok alapján egyidejűleg több javaslatot, illetve prioritásokat fogalmazhat meg.

(5) A Munkabizottság határozatlan időre jön létre.

5. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

1

Az utasítást a 17/2023. (VI. 9.) BM utasítás 7. §-a hatályon kívül helyezte 2023. június 10. napjával. Alkalmazására lásd e hatályon kívül helyező utasítás 6. §-át.

2

Az 1. § (1) bekezdése a 15/2022. (IX. 1.) BM utasítás 52. § a) pontja szerint módosított szöveg.

3

A 2. § (2) bekezdés d) pontja a 15/2022. (IX. 1.) BM utasítás 52. § b) pontja szerint módosított szöveg.

4

A 2. § (2) bekezdés e) pontja a 15/2022. (IX. 1.) BM utasítás 52. § c) pontja szerint módosított szöveg.

5

A 3. § (3) bekezdése a 15/2022. (IX. 1.) BM utasítás 52. § d) pontja szerint módosított szöveg.

6

A 4. § (1) bekezdés a) pontja a 15/2022. (IX. 1.) BM utasítás 52. § e) pontja szerint módosított szöveg.

7

A 4. § (1) bekezdés b) pontja a 15/2022. (IX. 1.) BM utasítás 52. § f) pontja szerint módosított szöveg.

8

A 4. § (1) bekezdés d) pontja a 15/2022. (IX. 1.) BM utasítás 52. § g) pontja szerint módosított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére