• Tartalom

10/2013. (IV. 11.) BM utasítás

10/2013. (IV. 11.) BM utasítás

a vízügyi ágazatban foglalkoztatottak ruházati szabályzatáról

2022.04.01.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontja alapján, az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 37. § x) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következő utasítást adom ki:

1. Az utasítás hatálya

1. § Az utasítás hatálya az Országos Vízügyi Főigazgatóságra (a továbbiakban: OVF) mint középirányító szervre, valamint az egyes vízügyi igazgatóságokra (a továbbiakban: VIZIG), továbbá az OVF-en és az egyes VIZIG-eken közalkalmazotti jogviszonyban, munkaviszonyban, valamint közfoglalkoztatási jogviszonyban álló személyekre terjed ki.

2. Értelmező rendelkezések

2. § Jelen utasítás alkalmazásában:

1. formaruházat: a 7. § szerinti feladatot ellátó személy munkáltató által biztosított ruházata;

2. igényjogosult: a 4–8. §-ban felsorolt ruházati ellátásra jogosult személy;

3. kihordási idő: a ruházati termékek és felszerelési cikkek elhasználódására vonatkozóan a tevékenység figyelembevételével meghatározott idő;

4.1 közfoglalkoztatotti ruházat: a közfoglalkoztatási jogviszony keretében foglalkoztatott személy részére a munkáltató által biztosított ruházat, amely a munkáltató tulajdonát képezi;

5. munkaruházat: a 6. §-ban foglalt személy részére a munkáltató által biztosított ruházati termékek és felszerelési cikkek összessége;

6.2 védekezési ruházat: az 5. §-ban foglalt személy részére a munkáltató által biztosított, elsősorban a vízügyi védekezési tevékenységet szolgáló védelmi célú ruházati termékek és felszerelési cikkek összessége, amelyet az 1. melléklet határoz meg a használat célja szerinti alábbi kategóriákban:

6a. I. (fizikai) kategória: az elrendelt védekezés során terepen fizikailag részt vevő állomány részére;

6b. II. (műszaki) kategória: az elrendelt védekezés során terepen ellenőrzést, irányítást, illetve irodában adminisztratív munkát egyaránt végző állomány részére;

6c. III. (adminisztratív) kategória: az elrendelt védekezés során kizárólag irodában, adminisztratív háttérmunkát végző állomány részére.

7. vízügyi ágazatban rendszeresített ruházat: a védekezési ruházat, a munkaruházat, a formaruházat és a közfoglalkoztatotti ruházat.

3. Igényjogosultság

3. § Az igényjogosultat a beosztásához, valamint munkakörének és feladatainak ellátásához igazodó, a vízügyi ágazatban rendszeresített ruházat illeti meg.

4. §3 Az igényjogosult akkor válik a vízügyi ágazatban rendszeresített ruházati ellátásra jogosulttá, ha kinevezés, szerződés vagy áthelyezés folytán juttatásra jogosító munkakörbe lép. A ruházati ellátást az igényjogosult számára védekezési ruházat esetén 3 hónapon belül, egyéb esetben az OVF főigazgatója, illetve a VIZIG igazgatója által meghatározott ütemezés szerint kell kiadni.

5. §4 Védekezési ruházatra a védekezési beosztással rendelkező, vízügyi ágazatban foglalkoztatott személy jogosult. A 2. § 6. pont 6a–6c. alpontjában meghatározott védekezési ruházati kategóriák szerinti jogosultságot az OVF tekintetében az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője, VIZIG-ek tekintetében a védelemvezető igazgató határozza meg.

6. § Munkaruházatra a nagyfokú szennyeződéssel vagy a ruházat jelentős mértékű kopásával járó munkakört betöltő, vízügyi ágazatban foglalkoztatott személy jogosult.

7. §5 Formaruházatra a hajós, valamint az OVF főigazgatója és a VIZIG igazgatója által meghatározott munkakört betöltő, vízügyi ágazatban foglalkoztatott személy jogosult.

8. § Közfoglalkoztatotti ruházatra a vízügyi ágazatban közfoglalkoztatási jogviszonyban álló személy jogosult.

4. Az ellátás módja, az ellátással kapcsolatos feladatok

9. § (1) Az igényjogosult ruházati ellátását a VIZIG-eknél foglalkoztatottak vonatkozásában a VIZIG-ek biztosítják. Az OVF biztosítja az igényjogosult ruházati ellátását az OVF-nél foglalkoztatottak vonatkozásában, valamint az OVF koordinálja a VIZIG-ek ruházati ellátási tevékenységét.

(2) A vízügyi ágazatban rendszeresített ruházattal való ellátásra természetben kerül sor, a büntetés-végrehajtási szervezet részéről a büntetés-végrehajtásért felelős miniszter vezetése, irányítása vagy felügyelete alá tartozó szervek irányában fennálló ellátási kötelezettségről, a fogvatartottak kötelező foglalkoztatása keretében előállított termékekről és szolgáltatásokról, azok átadás-átvételéről és az ellentételezés rendjéről szóló 9/2011. (III. 23.) BM rendelet szabályai szerint.

(3) Az igényjogosultak ellátásához szükséges új igényeket az OVF és a VIZIG-ek szükség esetén havonta összesítik, és ez alapján megküldik az igénybejelentéseiket a Központi Ellátó Szerv részére.

10. §6 (1) A VIZIG igazgatója köteles az igazgatóság vonatkozásában az igényjogosultak aktuális száma alapján a szükséges ruházat darabszámát minden évben felmérni, és azt – a készleten lévő ruházat, valamint az 1. melléklet szerint még le nem járt kihordási idejű ruházat figyelembevételével – az OVF részére tárgyév október 15. napjáig jelenteni.

(2) A védekezési ruházat pótlásának megítélése – annak állapota és indokoltság alapján – a ruházati ellátásért felelős ügyintéző feladata és felelőssége.

11. §7 Az OVF főigazgatója és a VIZIG igazgatója kijelöli az általa irányított szerv vonatkozásában azon közalkalmazottat, aki a vízügyi ágazatban rendszeresített ruházati ellátással kapcsolatos feladatokat végzi (a továbbiakban: ruházati ellátásért felelős ügyintéző).

12. § Az igényjogosultat terhelő kötelezettségek betartásáért az igényjogosult, a vízügyi ágazatban rendszeresített ruházat megfelelő használatáért a közvetlen munkahelyi vezető a felelős.

5. A kihordási idő

13. §8 A vízügyi ágazatban rendszeresített munka-, forma- és közfoglalkoztatotti ruházat igényjogosult részére történő átadásakor az igényjogosulttal írásban közölni kell a ruházat kihordási idejét, az utánpótlás időpontját, továbbá azt, hogy a ruházat állagmegóvása és folyamatos tisztítása az igényjogosult kötelezettsége.

14. § (1)9 A kihordási idő a munka-, forma- és közfoglalkoztatotti ruházat igényjogosult által történő átvételétől kezdődik.

(2) A kihordási idő vonatkozásában figyelembe kell venni az egy hónapot meghaladó betegállományban, a fizetés nélküli, a rendkívüli vagy a szülési szabadságon eltöltött időt és ezen esetekben a kihordási időt a távollét időtartamának arányában meg kell hosszabbítani. A meghosszabbítás időtartamát egész hónapokban kell számolni a kerekítés szabályai szerint.

(3)10 A védekezési ruházatnak, annak védelmi célú jellege miatt, nincs kihordási ideje.

6. A ruházat viselésével kapcsolatos rendelkezések

15. § (1) Védekezési ruházatot kell viselni:

a) a védekezés ideje alatt a védekezésbe beosztottnak,

b) a szolgálati ideje alatt a műszaki ügyeletesnek és a védelmi törzs ügyeletesének,

c) a védmű felülvizsgálatokon, előre bejelentett szemlék és hivatalos látogatók fogadása esetén az őri állománynak,

d) a szakmai gyakorlatokon, bemutatókon és rendezvényeken az igényjogosultsággal rendelkező személynek,

e) minden olyan esetben, amikor az OVF főigazgatója, a VIZIG igazgatója, illetve a védelmi törzs vezetője az igényjogosultsággal rendelkező személy részére azt elrendeli.

(2) A munkaruházat-juttatásban részesült személynek munkaruházatot kell viselnie a munkaidő teljes időtartama alatt. A részben szellemi feladatot ellátó, de munkaruházatra jogosult személyek esetében az OVF főigazgatója, illetve a VIZIG igazgatója írásban engedélyezheti a szellemi feladatok végzése időtartamára a munkaruházat viselésének mellőzését.

(3) Formaruházatot kell viselni:

a) a hajósnak ünnepélyes, vagy az OVF főigazgatója, illetve a VIZIG igazgatója által meghatározott egyéb esemény során;

b)11

c)12 az OVF főigazgatója, illetve a VIZIG igazgatója által meghatározott, az a) pont szerinti munkakörtől eltérő más munkakört betöltőnek az OVF főigazgatója, illetve a VIZIG igazgatója általi elrendelés esetén;

d)13

(4)14 Közfoglalkoztatotti ruházatot kell viselni a közfoglalkoztatottnak a munkaidő teljes időtartama alatt. Szellemi feladatot ellátó közfoglalkoztatott a munkaidő teljes tartama alatt jogosult saját ruhájának viselésére. A póló, a sapka, a téli sapka, az esőkabát és a gumicsizma kivételével a közfoglalkoztatotti ruházat számjegyekből álló egyedi azonosítót tartalmaz.

16. §15 (1) A közvetlen munkahelyi vezető, védelemvezető a feladat jellegének és az időjárásnak megfelelően – a szolgálati követelmények figyelembevételével – a munkaruházat könnyítését engedélyezheti.

(2) A védekezési ruházat vonatkozásában ruházati könnyítést a központi védelemvezető engedélyezhet.

(3) A védekezési ruházatnak a védekezés teljes ideje alatt történő viseléséhez az OVF, illetve a VIZIG biztosítja a megfelelő darabszámú váltás ruházatot.

7. Az igényjogosultat terhelő kötelezettségek

17. § Az igényjogosult köteles a részére átadott, a vízügyi ágazatban rendszeresített ruházat megőrzésére, rendeltetésszerű használatára, állagmegóvására és folyamatos tisztítására.

18. § (1) Az igényjogosult a vízügyi ágazatban rendszeresített ruházatot kizárólag a munkahelyi feladatainak, valamint munkakörének, feladatkörének ellátásához használhatja.

(2) A védekezési ruházat más ruházati cikkekkel történő vegyes viselése nem megengedett.

(3) Tilos az OVF-en, illetve a VIZIG-en kívül létesített kereső foglalkozás, valamint otthoni munkavégzés során a vízügyi ágazatban rendszeresített ruházat viselése.

19. § Az igényjogosult a vízügyi ágazatban rendszeresített ruházatot a testhez igazítást kivéve nem alakíthatja át.

8. Elveszett, megrongálódott vagy megsemmisült ruházat bejelentése, pótlása,
valamint a kártérítési felelősség

20. §16 Az igényjogosult köteles a vízügyi ágazatban rendszeresített ruházat elvesztését, megrongálódását, megsemmisülését haladéktalanul írásban bejelenteni a közvetlen munkahelyi vezetőnek, valamint a ruházati ellátásért felelős ügyintézőnek.

21. § A vízügyi ágazatban rendszeresített ruházat elvesztése, megrongálódása, megsemmisülése esetén – függetlenül attól, hogy a kár kinek a vétkessége miatt következett be – jegyzőkönyvet kell felvenni. Az igényjogosult és a közvetlen munkahelyi vezető jegyzőkönyvben rögzíti a történteket, és a vezető a jegyzőkönyvet haladéktalanul továbbítja a ruházati ellátásért felelős ügyintéző részére.

22. § Az elveszett, megrongálódott, megsemmisült vízügyi ágazatban rendszeresített ruházatot – a megrongálódott ruházat egyidejű bevonása mellett – pótolni kell. A pótlást akkor is biztosítani kell, ha a kár az igényjogosult vétkessége miatt keletkezett.

23. § (1)17 A vízügyi ágazatban rendszeresített ruházat elvesztése, megrongálódása, megsemmisülése miatti kártérítés összegét – a munka-, forma- és közfoglalkoztatotti ruházat esetén a kihordási idő figyelembevételével – a beszerzéskori árhoz viszonyított időarányos érték alapján kell megállapítani. A védekezési ruházat vonatkozásában a kártérítés megállapítására az adott termék beszerzéskori ára az irányadó. A kár megtérítésére a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényben foglaltak az irányadóak.

(2) Ha a kár bekövetkeztében az igényjogosult vagy harmadik személy vétkessége nem állapítható meg, a kárt az OVF, illetve a VIZIG viseli.

9. Tulajdoni viszonyok, az igényjogosultság megszűnésekor követendő eljárás

24. § A vízügyi ágazatban rendszeresített ruházat az OVF, illetve a VIZIG tulajdonát képezi.

25. §18 (1) Ha az igényjogosultnak az igényjogosultságot megalapozó jogviszonya megszűnik, a védekezési ruházatot, továbbá a munka- és a formaruházatot, ha a kihordási idő még nem járt le, legkésőbb az utolsó munkában töltött napon a tulajdonos OVF, illetve VIZIG ruházati ellátásért felelős ügyintézője részére át kell adni.

(2) Ha a védekezési ruházat, a munkaruházat és a formaruházat újrahasznosításra alkalmas, a tisztítását, fertőtlenítését követően ismételten kiosztásra kerül.

26. §19 Ha a közfoglalkoztatotti igényjogosultnak az igényjogosultságot megalapozó jogviszonya a közfoglalkoztatotti ruházat kihordási idejének lejárta előtt megszűnik, az igényjogosult – a póló kivételével – köteles visszaszolgáltatni az átvett ruházatot. A visszaszolgáltatott ruházatot más igényjogosult ellátására kell felhasználni.

27. §20 A kihordási idő lejártát követően a munkaruházat és a formaruházat térítésmentesen az igényjogosult tulajdonába kerül.

28. §21 A kihordási idő lejártát követően a közfoglalkoztatotti ruházat térítésmentesen a közfoglalkoztatott tulajdonába kerülhet, a ruházati ellátásért felelős ügyintéző döntése alapján.

10. Nyilvántartási, számviteli előírások

29. § (1) A vízügyi ágazatban rendszeresített ruházatot a beérkező számla és mellékletei alapján raktárba kell vételezni.

(2) Az igényjogosult a vízügyi ágazatban rendszeresített ruházatot bizonylaton veszi át. Az igényjogosult részére átadott ruházatot az igényjogosult nevére személyi nyilvántartásba kell venni.

30. § Az OVF, illetve a VIZIG ruházati ellátásért felelős ügyintézője a használatra átadott vízügyi ágazatban rendszeresített ruházat darabszámát, kihordási idejét nyilvántartja.

31. § A használatra átadott, vízügyi ágazatban rendszeresített ruházatot a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény szabályai szerint kell értékelni.

32. § (1)22 A vízügyi ágazatban rendszeresített ruházatokat és a munka-, forma- és közfoglalkoztatotti ruházat kihordási idejét az 1. melléklet tartalmazza.

(2) Az egyes ruházati cikkek részletes leírását a 2. melléklet tartalmazza.

(3) A munkaruházati ellátásra jogosító munkakörök felsorolását a 3. melléklet tartalmazza.

(4) A Vízügy, az OVF és a VIZIG-ek adatait, emblémáit a 4. melléklet tartalmazza.

11. Záró rendelkezések

33. § Ez az utasítás 2013. június 1-jén lép hatályba.

34. §23

35. §24

1. melléklet a 10/2013. (IV. 11.) BM utasításhoz25

A vízügyi ágazatban rendszeresített ruházatok

1. Védekezési ruházat*

 

A

B

C

D

1.

Termék

I. kategória
(fizikai)

II. kategória
(műszaki)

III. kategória
(adminisztratív)

2.

bakancs

X

X

3.

nyári bakancs

X

X

4.

félcipő

X

X

5.

gumicsizma

X

X

6.

csizmabélés

X

X

7.

zubbony (derekas nadrághoz)

X

X

8.

nadrág derekas (2 db)

X

X

9.

zubbony (melles nadrághoz)

X

X

10.

nadrág melles (2 db)

X

X

11.

aláöltözet (jégeralsó és felső)

X

X

12.

póló (3 db)

X

X

X

13.

bélelt kabát 3/4-es

X

X

14.

sapka

X

X

15.

bőröv

X

X

16.

esővédő öltözet

X

X

17.

málhazsák

X

X

18.

téli kötött sapka

X

X

19.

nyári mellény

X

X

20.

bélelt mellény

X

X

21.

kötött kesztyű

X

X

22.

vízügyes háta kiegészítő

X

X

X

23.

hímzett névkitűző

X

X

X

24.

általános karjelvény

X

X

X

25.

területi karjelvény

X

X

X


* Jelmagyarázat: Az „x” megjelölés az adott kategóriában a munkáltató által biztosítandó ruházatot jelenti.

2. Munkaruházat

 

A

B

1.

Termék

Kihordási idő
(hónap)

2.

bakancs

12

3.

gumicsizma

12

4.

melles nadrág

12

5.

zubbony

12

6.

póló

12

7.

viharkabát

36

8.

az időjárástól függő kiegészítő ruházati cikk:

 

8.1.

bélelt mellény

36

8.2.

bélelt kabát, 3/4-es

36

3. Formaruházat

3.1. Hajós formaruházat

 

A

B

1.

Termék

Kihordási idő
(hónap)

2.

nadrág

60

3.

ing

60

4.

nyakkendő

60

5.

félcipő

60

6.

sapka

60

7.

az időjárástól függő kiegészítő ruházati cikk:

60

7.1.

téli kabát

60

3.2. Vízügyi formaruházat

 

A

B

1.

Termék

Kihordási idő
(hónap)

2.

hosszú ujjú ing (férfi)

60

3.

ünnepi kétrészes öltöny (férfi)

60

4.

nyakkendő (férfi)

60

5.

deréköv (férfi)

60

6.

ünnepi kosztümkabát (női)

60

7.

ünnepi szoknya (női)

60

8.

hosszú ujjú blúz (női)

60

4. Közfoglalkoztatotti ruházat

 

A

B

1.

Termék

Kihordási idő
(hónap)

2.

bakancs

12

3.

nadrág

12

4.

zubbony

12

5.

póló

12

6.

sapka

12

7.

gumicsizma

12

8.

esőkabát

24

9.

az időjárástól függő kiegészítő ruházati cikk:

 

9.1.

bélelt kabát

24

9.2.

téli sapka

12

2. melléklet a 10/2013. (IV. 11.) BM utasításhoz26

Az egyes ruházati cikkek részletes leírása

1. Védekezési ruházat

1.1. Bakancs

A rendvédelmi szervek részére kifejlesztett, 12M e. r. gyakorló, magasszárú, könnyített, bőr bakancs. Színe: fekete vagy barna.

1.2. Nyári bakancs

A rendvédelmi szervek részére kifejlesztett, 12M e. r. gyakorló, magasszárú, könnyített, bőr bakancs nyári kivitele. Színe: fekete vagy barna.

1.3. Gumicsizma

BC SAFETI S5 SRA típusjelű. Színe: kék vagy fekete.

1.4. Gumicsizma bélés

91305 típusjelű, kékes színű csizmabélés.

1.5. Félcipő

815 MÁV fűzős átmeneti.

1.6. Zubbony

Alapja a 10M mintájú rendvédelmi zubbony. Hátán tépőzárral felrakható betét, felső szélére fényvisszaverő paszpólt kell befogni. A betétre a „VÍZÜGY és területi megnevezés” kerül szitanyomással, két sorba. A bal zsebre a Vízügy általános hímzett emblémája kerül. Jobb zseb felett hímzett névtábla, tépőzárral. Bal ujján hímzett, vízügyi területre utaló embléma kerül tépőzáras megoldással (12 VIZIG saját emblémája). A védekezésnél használt igazolvány átlátszó tokban a jobb zseb közepén elhelyezett gomb és gomboló pánt segítségével rögzíthető. Eleje rejtett gombos záródással. Színe: petrolkék.

1.7. Nadrág

Alapja a 10M mintájú rendvédelmi derekas nadrág. Fényvisszaverő paszpólt kell befogni a térd erősítés felső széléhez úgy, hogy a zseb felett folytatódjon a háta felé. Jobb zseb alján általános vízügyi embléma szitázva. Övpánt gombos záródással. Színe: petrolkék. Mennyisége: 2 db.

1.8. Melles nadrág

Mellrészen a zseb húzózáras. Fényvisszaverő paszpól a zsebpánt szélénél. Jobb zseb alján általános vízügyi embléma szitázva. Hátoldalán két farzseb zsebfedővel. Színe: petrolkék. Mennyisége: 2db.

1.9. Zubbony

Fényvisszaverő paszpól a szabásvonal varratába befogva. Elején gombos záródás, alja gumírozott szűkítéssel. A bal zsebre a Vízügy általános emblémája kerül tépőzárral. Jobb zsebfedőre a hímzett névkitűző kerül tépőzárral. Színe: petrolkék.

1.10. Póló

Galléros piké póló hátán szitázott Vízügy felirat és területi megnevezés két sorban. Bal mellen általános embléma. Védekezési igazolvány rögzítése hátoldalára ragasztott biztosító tűvel. Anyaga: 100% pamut. Színe: kék. Mennyisége: 3 db.

1.11. Bélelt kabát, 3/4-es

Külső alapanyaga impregnált, steppelt béléssel bélelve, ujjában szélfogóval készül. Eleje bélésen mindkét oldalon 1-1 zárható belső zseb, derékrészen zsinórház zsinórral és szabályozóval. Hátán tépőzárral felrakható betét felső szélére fényvisszaverő paszpólt kell befogni. A betétre a „VÍZÜGY és területi megnevezés” kerül szitanyomással, két sorba. A bal zsebre a Vízügy általános hímzett emblémája kerül. Gomb a jobb oldalon a névtábla tépőzár közepére aljától 2 cm-re. Jobb mellrészen hímzett névtábla tépőzárral. Bal ujján hímzett Vízügyi területre utaló embléma kerül tépőzáras megoldással (12 VIZIG saját emblémája). Védekezésnél használt igazolvány átlátszó tokban a hímzett névtábla alatt elhelyezett gombra rögzíthető. A kabát ujjai széles gumírozott passzéban végződnek, a kapucni levehető, gallérja húzózárral végig felhúzható, átfedéses tépőzárral. Színe: petrolkék.

1.12. Sapka

Körbe peremes, ún. sivatagi sapka. Eleje közepén hímzett általános vízügyi embléma. Színe: petrolkék.

1.13. Öv

Bőr deréköv. Színe: fekete.

1.14. Esővédő öltözet

Alapanyag: impregnált szövet. A termék vízhatlan funkciója miatt speciális technológiával és ebből adódóan különleges varrathegesztő gépekkel készül. S350 típusszámú dzseki és a hozzá tartozó S351 típusszámú esőnadrág. Színe: sötétkék vagy fekete.

1.15. Málhazsák

Műbőrrel kombinált vízhatlan gyöngyvászonból készült, téglalap alakú zsák. Felső szélén, a fedélrész alatt fűzőzsinórral záródik. A fedélrész szíjjal az elejére csatolható. Hátsó oldalán saját anyagából készített vállheveder. A málhazsák az első oldalán műbőr szegélyű névkártyatartóval rendelkezik. Színe: fekete.

1.16. Téli sapka

Kötött sapka, kétrétegű. Eleje közepén hímzett általános vízügyi embléma. Színe: fekete.

1.17. Bélelt mellény

Háta alja oldalvarrástól ívelten hosszabb, mint az eleje. Hátán tépőzárral rögzíthető betét, felső szélén fényvisszaverő paszpól „VÍZÜGY és területi megnevezés” kerül szitanyomással, két sorba. Bal zsebre a Vízügy általános hímzett emblémája kerül tépőzárral. Jobb zsebre hímzett névtábla kerül tépőzárral. Eleje záródás húzózárral és átfedéses tépőzárral. Színe: petrolkék.

1.18. Nyári mellény

A téli bélelt mellény bélés nélküli változata.

1.19. Téli aláöltözet

1431-es típusszámú hurkolt keki jéger alsó és felső.

2. Munkaruházat

2.1. Bakancs

S3 védelmi szintet képviselő munkavédelmi bakancs, átszúrás elleni talppal és orrvédővel. Modell megnevezése: 712/D. Színe: fekete vagy barna.

2.2. Gumicsizma

EN ISO 20345 Színe: kék vagy fekete.

2.3. Melles nadrág

Mellrészen a zseb húzózáras. Fényvisszaverő paszpól a zsebpánt szélénél. Jobb zseb alján általános vízügyi embléma szitázva. Hátoldalán két farzseb zsebfedővel. Színe: petrolkék.

2.4. Zubbony

Fényvisszaverő paszpól a szabásvonal varratába befogva. A bal zsebre a Vízügy általános emblémája kerül szitázva. Színe: petrolkék.

2.5. Póló

Normál T-shirt fazonú póló, színe: fakó petrolkék. Bal mellen az általános vízügyi embléma szitázva.

2.6. Viharkabát

Alapanyaga lélegző műbőr. A vízhatlan funkció megőrzése érdekében speciális hegesztési technológiával készül. Eleje záródás húzózárral és átfedéses tépőzárral. Színe: petrolkék vagy sötétkék.

2.7. Bélelt mellény

Háta alja oldalvarrástól ívelten hosszabb, mint az eleje. Bal zsebre a Vízügy általános emblémája kerül szitázva. Színe: petrolkék.

2.8. Bélelt kabát, 3/4-es

Külső alapanyaga impregnált, steppelt béléssel bélelve, ujjában szélfogóval készül. Eleje bélésen mindkét oldalon 1-1 zárható belső zseb, derékrészen zsinórház zsinórral és szabályozóval. Húzózár takarópánt patenttal záródik. A bal mellre a Vízügy általános emblémája kerül szitázva. Színe: petrolkék.

3. Formaruházat

3.1. Hajós zakó

40% pamut, 60% poliészter

Szín: sötétkék

Méretek: S, M, L, XL, XXL, XXXL

Gombolás: két sor fém gomb

Hajózási szabályzat szerinti jelzésekkel

3.2. Hajós nadrág

40% pamut, 60% poliészter

Szín: sötétkék

Méretek: S, M, L, XL, XXL, XXXL

Derekas, derékszíj bujtatókkal

3.3. Hajós ing

50% pamut, 50% poliészter (puplin)

Szín: fehér

Méret: 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44

3.4. Hajós nyakkendő

100% poliészter

Szín: sötétkék

3.5. Hajós félcipő

Bőr felsőrész

Derby szabású/fűzős

Gumi talp

Bőrbélés, téli változatba filcbélés

Méret: 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46

3.6. Hajós sapka

Tányérsapka

Szín: kék, fehér, hajós sapka jelvénnyel

3.7. Hajós téli kabát

4/4-es sötétkék posztókabát, hajózási szabályzat szerinti jelzésekkel

3.8. Vízügyi formaruha hosszú ujjú ing

55% pamut, 45% poliészter (puplin)

Szín: fehér

3.9. Vízügyi formaruha ünnepi férfi öltöny

64% poliészter, 34% viscose, 2% elasztán

Szín: sötétkék

3.10. Vízügyi formaruha nyakkendő

100% poliészter

Szín: sötétkék

3.11. Vízügyi formaruha deréköv

A rendvédelmi szervek által használt OV10 cikkszámú, 17M társasági deréköv

3.12. Vízügyi formaruha ünnepi női kosztümkabát

64% poliészter, 34% viscose, 2% elasztán

3.13. Vízügyi formaruha ünnepi szoknya

64% poliészter, 34% viscose, 2% elasztán

3.14. Vízügyi formaruha hosszú ujjú női blúz

55% pamut, 45% poliészter (puplin)

Szín: fehér

4. Közfoglalkoztatotti ruházat

4.1. Bakancs

Munkavédelmi bakancs átszúrás elleni talppal és orrvédővel. 712B-01.

Színe: fekete vagy barna.

4.2. Nadrág

Derekas nadrág foltzsebbel, térd vonalon erősítéssel. Alapszíne királykék, foltzsebek és megerősítések szürke színnel.

4.3. Zubbony

Egyenes vonalú, felső három foltzsebbel, ujján könyökerősítéssel. Alapszíne királykék, foltzsebek és megerősítések szürke színnel.

4.4. Póló

Normál T-shirt fazonú póló.

Színe: királykék vagy szürke.

4.5. Bélelt kabát

Egyenes vonalú, steppelt béléssel bélelt, elején két foltzsebes kabát. Ujján könyök résznél erősítéssel. Háta bélés derék vonalon szabályozható. Alapszíne királykék, foltzsebek és megerősítések szürke színnel.

4.6. Sapka

Nyári baseball sapka. Vízügyi logó nélkül.

Színe: szürke.

4.7. Téli sapka

Baseball sapka béléssel és lehajtható fülmelegítővel. Vízügyi logó nélkül. Színe: szürke.

4.8. Gumicsizma

EN ISO 20345.

Színe: kék vagy fekete.

4.9. Esőkabát

Alapanyag: impregnált szövet. A termék vízhatlan funkciója miatt speciális technológiával és ebből adódóan különleges varrathegesztő gépekkel készül.

Színe: sötétkék vagy fekete.

A póló kivételével a közfoglalkoztatotti ruházatot számjegyekből álló egyedi azonosítóval kell ellátni.

3. melléklet a 10/2013. (IV. 11.) BM utasításhoz

A munkaruházati ellátásra jogosító munkakörök felsorolása

Munkaruházati ellátásra az alábbi munkakörökben foglalkoztatott személyek jogosultak:

1. fenntartógép-kezelő

2. gépszerelő

3. gátőr

4. tározóőr

5. mederőr

6. csatornaőr

7. szivattyútelep-kezelő

8. szivattyútelepi vezetőgépész, gépészeti vezető

9. karbantartó

10. villanyszerelő

11. egyéb szakmunkás

12. matróz

13. hajóvezető

14. hajógépkezelő

15. gépjárművezető

16. raktárvezető, raktáros, raktári kiadó

17. vízépítő szakmunkás

18. kerületi felügyelő

19. hidrometeorológiai észlelő

20. laboráns, vegyésztechnikus

21. vízhozammérő

22. gondnok

23. segédmunkás

24. zsilipkezelő

25. geodéta, térinformatikus

26. műszaki biztonsági szolgálat részlegvezető

4. melléklet a 10/2013. (IV. 11.) BM utasításhoz27

1

A 2. § 4. pontja a 16/2019. (VII. 26.) BM utasítás 2. § a) pontja szerint módosított szöveg.

2

A 2. § 6. pontja a 6/2022. (III. 3.) BM utasítás 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

Az 5. § a 6/2022. (III. 3.) BM utasítás 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 10. § a 6/2022. (III. 3.) BM utasítás 2. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 11. § a 6/2022. (III. 3.) BM utasítás 2. § (12) bekezdés a) pontja szerint módosított szöveg.

9

A 14. § (1) bekezdése a 6/2022. (III. 3.) BM utasítás 2. § (9) bekezdés b) pontja szerint módosított szöveg.

10

A 14. § (3) bekezdése a 6/2022. (III. 3.) BM utasítás 2. § (5) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 15. § (3) bekezdés b) pontját a 6/2022. (III. 3.) BM utasítás 2. § (12) bekezdés b) pontja hatályon kívül helyezte.

12

A 15. § (3) bekezdés c) pontja a 6/2022. (III. 3.) BM utasítás 2. § (6) bekezdésével megállapított szöveg.

13

A 15. § (3) bekezdés d) pontját a 22/2018. (XII. 19.) BM utasítás 27. §-a iktatta be, hatályon kívül helyezte a 6/2022. (III. 3.) BM utasítás 2. § (12) bekezdés b) pontja.

14

A 15. § (4) bekezdése a 22/2018. (XII. 19.) BM utasítás 28. §-ával megállapított szöveg.

15

A 16. § a 22/2018. (XII. 19.) BM utasítás 29. §-ával megállapított szöveg.

16

A 20. § a 6/2022. (III. 3.) BM utasítás 2. § (9) bekezdés c) pontja szerint módosított szöveg.

17

A 23. § (1) bekezdése a 6/2022. (III. 3.) BM utasítás 2. § (7) bekezdésével megállapított szöveg.

18

A 25. § a 6/2022. (III. 3.) BM utasítás 2. § (8) bekezdésével megállapított szöveg.

19

A 26. § a 6/2022. (III. 3.) BM utasítás 2. § (9) bekezdés d) pontja szerint módosított szöveg.

20

A 27. § a 6/2022. (III. 3.) BM utasítás 2. § (12) bekezdés c) pontja szerint módosított szöveg.

22

A 32. § (1) bekezdése a 6/2022. (III. 3.) BM utasítás 2. § (9) bekezdés f) pontja szerint módosított szöveg.

23

A 34. §-t a 6/2022. (III. 3.) BM utasítás 2. § (12) bekezdés d) pontja hatályon kívül helyezte.

24

A 35. §-t a 6/2022. (III. 3.) BM utasítás 2. § (12) bekezdés d) pontja hatályon kívül helyezte.

25

Az 1. melléklet a 6/2022. (III. 3.) BM utasítás 2. § (10) bekezdésével megállapított szöveg.

26

A 2. melléklet a 6/2022. (III. 3.) BM utasítás 2. § (10) bekezdésével megállapított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére