• Tartalom

115/2013. (XII. 12.) VM rendelet

115/2013. (XII. 12.) VM rendelet

a fejezeti kezelésű előirányzatok kezelésének és felhasználásának szabályairól szóló 48/2013. (VI. 7.) VM rendelet módosításáról1

2013.12.13.

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 109. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 1. melléklet 11. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva – az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 73. § b) pontjában meghatározott feladatkörében eljáró nemzetgazdasági miniszterrel egyetértésben – a következőket rendelem el:

1. § A fejezeti kezelésű előirányzatok kezelésének és felhasználásának szabályairól szóló 48/2013. (VI. 7.) VM rendelet (a továbbiakban: R.) 12. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A kedvezményezett köteles a lefolytatott közbeszerzési eljárás teljes és eredeti dokumentációját az ellenőrzésre jogosult szervezetek felhívására bemutatni és rendelkezésre bocsátani.”

2. § (1) Az R. 37. § (2) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az előirányzatból)

a) a feladatok végrehajtásában közreműködő költségvetési szerv,”

(részesülhet.)

(2) Az R. 37. § (2) bekezdése a következő f) ponttal egészül ki:

(Az előirányzatból)

f) hulladékgazdálkodási közszolgáltatási feladatot ellátó önkormányzati társulás”

(részesülhet.)

(3) Az R. 37. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Az előirányzatból költségvetési támogatás pályázat vagy egyedi elbírálás útján nyújtható.”

3. § Az R. 23. alcíme a következő 37/A. §-sal egészül ki:

37/A. § (1) Az előirányzat
a) a nem rendszeres hulladékszállítás szabályairól és az ennek során eljáró állami szervek kijelöléséről szóló 292/2013. (VII. 26.) Korm. rendelet 14. §-a szerinti ellenőrzés elvégzésének indokolt költségeire történő felhasználására utófinanszírozás keretében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatallal,
b) az a) pont szerinti ellenőrzés eredménye alapján a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ideiglenes ellátásához és szükségellátásához kapcsolódó, a hulladéklerakási járulék megfizetéséről és felhasználásának céljairól szóló 318/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet 3. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott költségek ellentételezésére történő felhasználására ideiglenes ellátás esetén utófinanszírozás keretében, szükségellátás esetén utólagos elszámolás melletti előfinanszírozás keretében, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal
kötött támogatási szerződés alapján kerül sor.
(2) Az (1) bekezdés a) pontja szerinti ellenőrzés eredménye alapján ideiglenes ellátás ellentételezéséből nem fedezhető indokolt többletköltség felmerülése esetén a miniszter az előirányzat terhére történő költségvetési támogatás biztosítása céljából az ideiglenes ellátásra kijelölt közérdekű szolgáltatóval támogatási szerződést köt.”

4. § Az R. 42. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az előirányzatból az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (a továbbiakban: FAO) Európai és Közép-Ázsiai Regionális Hivatala és a Közös Szolgáltató Központ felállítására vonatkozó megállapodásban rögzített feladatok végrehajtása, a FAO ösztöndíjas program megvalósítása, valamint a budapesti FAO irodák bővítése támogatható. Projektfinanszírozás keretében a kapacitásfejlesztést, az élelmezés- és élelmiszerbiztonságot, az állategészségügyet, a halászatot és akvakultúrát, az erdőgazdálkodást, az organikus mezőgazdaságot, a fenntartható vidékfejlesztést, a vízgazdálkodást, valamint a Millenniumi Fejlesztési Célok elérését szolgáló fejlesztések kerülnek támogatásra.
(2) Az előirányzat felhasználása a projektfinanszírozás esetében közvetlen módon a FAO Letéti Alapja részére történő fejezeti kifizetéssel valósul meg, a FAO ösztöndíjas program esetében a végső kifizetést teljesítő költségvetési szerv részére előirányzat-átcsoportosítás útján történik.
(3) Az előirányzat felhasználása utólagos elszámolás melletti előfinanszírozás formájában történik.”

5. § Az R. 46. § (3) bekezdés h) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az előirányzat kedvezményezettjei:)

h) egyházi jogi személyek,”

6. § Az R. 49. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A támogatásból pályázat és egyedi elbírálás alapján a miniszter vagy a Kormány más tagjának irányítása vagy felügyelete alá tartozó költségvetési szervek vagy önkormányzatok, civil szervezetek, valamint a feladatok végrehajtásában közreműködő egyéb gazdálkodó szervezetek részesülhetnek.”

7. § Az R. 55. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

55. § (1) Az előirányzat bevétele a 2011. november 30-a után forgalomba hozott borok után tévesen megfizetett forgalombahozatali járulék befizetésekből származik, amely összegből kerül sor:
a) a visszaigényelt összegek megtérítésére;
b) az a) pont szerint felhasznált összeg kifizetését követően fennmaradó előirányzatból a szőlőültetvények országos térinformatikai nyilvántartásának (VINGIS), illetve az Integrált Szőlészeti és Borászati Információs Rendszer (ISZBIR) fejlesztésére és működtetésére.
(2) Az előirányzat rendelkezésre bocsátása
a) az (1) bekezdés a) pontja szerinti esetben a végső kifizetést teljesítő költségvetési szerv részére történő pénzeszköz átadással,
b) az (1) bekezdés b) pontja szerinti esetben közvetlen kifizetéssel
utófinanszírozás vagy utólagos elszámolás melletti előfinanszírozás formájában történik.”

8. § Az R. 62. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az előirányzatból kerül továbbá finanszírozásra a NAKVI téves jogszabály-értelmezéséből eredő, 2008. január 1-jétől 2012. december 31-ig felhalmozott ÚMVP TS ÁFA fizetési kötelezettség, amely fejezeti kifizetéssel valósul meg.”

9. § Hatályát veszti az R. 37. § (6) bekezdése.

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2013. december 14. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére