• Tartalom

1285/2013. (V. 28.) Korm. határozat

1285/2013. (V. 28.) Korm. határozat

a megtett úttal arányos elektronikus díjszedési rendszer bevezetésével összefüggő egyes kormányhatározatok módosításáról1

2013.05.29.

1. A megtett úttal arányos elektronikus díjszedési rendszer bevezetéséről szóló 1138/2012. (V. 3.) Korm. határozat 3. pont h) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A Kormány)

h) felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy intézkedjen annak érdekében, hogy az e) pont szerinti minősített beszerzési eljárás keretében beszerzendő eszközök a Magyar Állam tulajdonába kerüljenek, azok felett a Magyar Állam tulajdonosi jogait – legalább a beszerzési eljárás eredményeként megkötendő szerződés időbeli hatályának időtartamára – az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény 3. § (2) bekezdésében foglaltak alapján az Állami Autópálya Kezelő Zrt. gyakorolja, azzal, hogy ennek körében a beszerzési eljárás során az általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerv mint díjellenőrzési hatóság feladatellátásához szükséges eszközöket a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. – mint tulajdonosi joggyakorló – részére átadja, amely ezt követően az eszközöket az Országos Rendőr-főkapitányság vagyonkezelésébe adja;
Felelős: nemzeti fejlesztési miniszter
Határidő: azonnal”

2. A megtett úttal arányos tarifarendszerű, korszerű elektronikus díjszedés díjpolitikájáról és a rendszerbeszerzés feltételeiről, finanszírozásáról szóló 1361/2012. (IX. 14.) Korm. határozat (a továbbiakban: H.) 5. és 6. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„5. A Kormány egyetért azzal, hogy az országos közutak használatáért fizetendő, megtett távolsággal arányos útdíjak beszedésére alkalmas, a díjellenőrzést is támogató vagy magában foglaló integrált elektronikus díjszedési rendszer kiépítéséhez szükséges eszközök és kapcsolódó szolgáltatások bevezetés-támogatással történő beszerzésére irányuló minősített beszerzési eljárás eredményeként megkötendő szerződés teljesítéséhez, az elektronikus útdíjszedési rendszer elindításához szükséges egyéb beszerzési eljárások eredményeként megkötendő szerződések teljesítéséhez a Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről szóló 2012. évi CCIV. törvény 1. melléklet XLIII. Az állami vagyonnal kapcsolatos bevételek és kiadások fejezet, 2. Az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások cím, 1. Felhalmozási jellegű kiadások alcím, 8. Elektronikus útdíjrendszer kiépítése jogcímcsoportban elkülönített források kerüljenek felhasználásra.
6. A Kormány felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert és a nemzetgazdasági minisztert, hogy a 2013. évben szükség esetén az elfogadott költségvetés módosításával vagy előirányzat-átcsoportosítással, a 2014. évtől a központi költségvetés tervezése során gondoskodjon a 9. pontban, a 9/B. pontban és a 9/C. pontban meghatározott feladatok ellátásával összefüggő költségek fedezetéről.
Felelős: nemzeti fejlesztési miniszter
nemzetgazdasági miniszter
Határidő: folyamatosan”

3. A H. 9. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„9. A Kormány felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy gondoskodjon az Állami Autópálya Kezelő Zrt. és a Magyar Állam nevében eljáró szervezet által a megtett úttal arányos díjszedési, egyetemes útdíjszolgáltatói, díjellenőrzés támogatási feladatokra kötendő 2013. december 31-ig hatályos szolgáltatási szerződés előkészítéséről és a nemzetgazdasági miniszterrel egyetértésben történő jóváhagyásáról.
Felelős: nemzeti fejlesztési miniszter
Határidő: 2013. május 30.”

4. A H. a következő 9/B. és 9/C. ponttal egészül ki:

„9/B. A Kormány egyetért azzal, hogy a megtett úttal arányos útdíjszedési rendszerben a díjellenőrzéshez kapcsolódó hatósági feladatokat az általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerv mint díjellenőrzési hatóság lássa el.
9/C. A Kormány egyetért azzal, hogy a 9. pont szerint a Magyar Állam nevében eljáró szervezet a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ, továbbá egyetért azzal, hogy a megtett úttal arányos díjszedési rendszer tekintetében a felügyeleti szerv a Nemzeti Közlekedési Hatóság.”

5. Ez a határozat a közzétételét követő napon lép hatályba.

1

A határozat a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2013. május 30. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére