• Tartalom

1372/2013. (VI. 27.) Korm. határozat

1372/2013. (VI. 27.) Korm. határozat

a Bor Eredetvédelmi Tanácsról

2017.01.01.

1. A Kormány a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény 30. § (1) bekezdése alapján a borászati termékek eredetvédelme érdekében Bor Eredetvédelmi Tanácsot hoz létre és működtet.

2. A Bor Eredetvédelmi Tanács (a továbbiakban: BET) a Kormány véleményező, javaslattevő jogkörrel működő konzultatív testülete a borászati termékek eredetmegjelöléseinek és földrajzi jelzéseinek, valamint a hagyományos kifejezések közösségi oltalma iránti eljárásokban. A BET az agrárpolitikáért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) részére feladatkörében véleményező, javaslattevő és tanácsadó tevékenységet is ellát.

3. A BET a miniszter döntésének meghozatala előtt a közösségi, illetve a nemzeti jogszabályokban előírtak teljesülésének vizsgálatával véleményezi

a) a borászati termék eredetmegjelölésének és földrajzi jelzésének közösségi oltalmára, a termékleírás módosítására, a közösségi oltalom törlésére irányuló, a miniszterhez benyújtott kérelmeket, illetve

b) a 479/2008/EK rendelet 51. cikke alapján közösségi oltalmat élvező eredetmegjelölésnek és földrajzi jelzésnek a miniszterhez benyújtott termékleírását.

4. A BET 11 tagból áll. A miniszter:

a) 1 főt a borászati hatóságtól,

b)1 1 főt a földmérési és térinformatikai államigazgatási szervként eljáró Budapest Főváros Kormányhivatalától,

c) 1 főt, mint titkárt az agrárpolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium (a továbbiakban: minisztérium) részéről nevez ki, továbbá

d) 2 főt a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa,

e) 1 főt a szőlészeti és borászati ágazatban működő érdekvédelmi szervezetek,

f) 2 főt a felsőoktatási intézmények szőlészeti-borászati területen működő oktató, illetve kutató részlegeinek jelölése alapján,

g) 3 főt pedig a szőlészeti-borászati eredetvédelmi kérdésekben jártas, elismert szakemberek közül kér fel a BET tagjának.

5. A BET elnökét a BET tagjai közül legalább 6 tag javaslatára a miniszter nevezi ki.

6. A BET titkársági feladatainak ellátását a miniszter biztosítja.

7. A BET tagság 5 évre szól, és megszűnik:

a) a 3. pontban meghatározott szervvel, illetve szervezettel fennálló jogviszony megszűnésével,

b) a kinevezés, felkérés visszavonásával, vagy

c) lemondással.

8. A BET titkársága véleményezés céljából megküldi az elnöknek és a tagoknak a miniszterhez beérkezett, a borászati termékek eredetmegjelölésének, illetve földrajzi jelzésének közösségi oltalma iránti kérelmet, a termékleírás módosításának jóváhagyása iránti kérelmet, a törlés iránti kérelmet, a földrajzi jelzéssé való átalakítás iránti kérelmet, valamint a kérelem elbírálásának nemzeti szakaszában benyújtott kifogást, továbbá a hagyományos kifejezések közösségi oltalma iránti, illetve azok törlése iránti kérelmet (a továbbiakban együtt: kérelem). A titkárság értesíti továbbá az elnököt a BET ülése összehívásának szükségességéről. Az ülést az elnök hívja össze az értesítés kézhezvételétől számított 15 munkanapon belül.

9. Az ülések napirendjét az elnök határozza meg a titkárság javaslata alapján.

10. A tagok a titkárság által megküldött kérelmekre vonatkozó szakértői véleményüket legkésőbb az ülés kezdetét megelőző második napig írásban megküldik az elnök és a titkárság részére.

11. A BET ülése legalább 7 tag jelenléte esetén határozatképes. A BET üléseit az elnök vezeti. A BET ülésére meg kell hívni

a) tanácskozási joggal

aa) a minisztériumnak a kérelem érdemi vizsgálatában részt vevő szakértőit, és

ab) a kérelemmel érintett hegyközségi tanács titkárát,

b) a kérelem benyújtóját, akit a BET ülésén meghallgat.

A BET üléseiről jegyzőkönyv készül, amelyet az ülést követő 5 munkanapon belül a titkárság eljuttat az elnök, valamint a tagok részére.

12. A kérelem véleményezése során a BET bármely tagja kérheti külső szakértő véleményét is.

13. A BET legalább 7 tagjának pozitív szavazata esetén terjeszthető elő a miniszter részére a kérelem elfogadásáról szóló döntés. A szavazáson csak a BET tagjai lehetnek jelen. A BET ülésén jelen nem lévő tag szavazatát indoklással ellátva írásban legkésőbb az ülés kezdetéig leadhatja a titkárságon. Az elnök vagy legalább három tag indokolt kérésére a döntést titkos szavazással kell meghozni. Titkos szavazás esetén csak akkor kell figyelembe venni az írásban leadott szavazatot, amennyiben az írásban szavazó tag ezt kéri. Nem szavazhat az a tag, aki a meghozandó döntéssel érintett eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés termékleírásában foglalt területen illetékes hegyközség tagja. E tagot a határozatképesség megállapításakor figyelmen kívül kell hagyni. A BET döntése alapján szavazni írásban is lehet. Ebben az esetben a szavazás lebonyolításának menetéről is dönteni kell.

14. A titkárságnak és a BET elnökének az ülések előkészítése és azok időpontjának kitűzése során figyelemmel kell lennie az Európai Unió kötelező jogi aktusaiban, valamint az azok végrehajtására kiadott jogszabályokban előírt határidők betarthatóságára.

15. A BET működésének e határozatban nem részletezett szabályait a miniszter által megállapított ügyrendben szabályozhatja.

16. Ez a határozat a közzétételét követő napon lép hatályba.

1

A 4. pont b) pontja az 1853/2016. (XII. 27.) Korm. határozat 26. pontja szerint módosított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére