• Tartalom

1381/2013. (VI. 27.) Korm. határozat

1381/2013. (VI. 27.) Korm. határozat

az Őshonos Haszonállatok Génerőforrás Tanácsáról

2013.06.28.

1. A Kormány a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény 30. § (1) bekezdése alapján az Őshonos Haszonállatok Génerőforrás Tanácsát hozza létre és működteti.

2. Az Őshonos Haszonállatok Génerőforrás Tanácsa (a továbbiakban: Tanács) a Kormánynak a védett őshonos mezőgazdasági állatfajták és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták körének megállapításával kapcsolatos döntéseinek előkészítésében közreműködő konzultatív, véleményező, javaslattevő testület.

3. A Tanács

a) az agrárpolitikáért és a természetvédelemért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) számára véleményt alkot a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták körének megállapítására irányuló kezdeményezésről, továbbá javaslatot tesz e fajták genetikai fenntartására, támogatásuk és tenyésztőszervezeti kijelölésük rendjére,

b) évente áttekinti a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták helyzetét, és amennyiben szükséges, a miniszternél azok fenntartható hasznosítására irányuló intézkedéseket kezdeményez, illetve egyébként az ilyen tárgyú tervezeteket véleményezi,

c) elvégzi a külön jogszabályban részére előírt feladatokat.

4. A Tanács 11 tagból áll, akik közül az őshonos fajták fenntartásában érdekelt szakmai szervezetek 5 főt, a tenyésztési hatóság 1 főt jelöl, valamint további 5 főt a miniszter delegál.

5. A Tanács elnöke a tagok közül kerül kijelölésre.

6. A Tanács elnöke eseti szakértőket kérhet fel.

7. A Tanács tagjai közül titkárt választ.

8. A Tanács elnökét és a tagokat az agrárpolitikáért felelős miniszter a jelölő szervezetek javaslatainak figyelembevételével három évre nevezi ki.

9. A Tanács elnöke az állatállományokra vonatkozó adatokat kérhet a tenyésztő szervezetektől, a tenyésztési hatóságtól és az országos Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszer (ENAR) adatbázisából, valamint a támogatást kifizető ügynökségtől.

10. A Tanács évente legalább két alkalommal ülésezik. Ülés összehívását az agrárpolitikáért felelős miniszter elrendelheti, illetve bármelyik tag további két támogatóval kezdeményezheti. Az ülés összehívásáról a Tanács titkárának előterjesztése alapján a Tanács elnöke dönt. Kötelező ülést összehívni a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták körének módosítására irányuló kezdeményezés, valamint a külön jogszabály szerinti kérelem beérkezését követő 15 napon belül, amelyet követő 30 napon belül a Tanács megteszi javaslatát.

11. A Tanács határozatait egyszerű vagy minősített szótöbbséggel hozza. A Tanács határozatképes, ha az elnök vagy helyettese, és a Tanács legalább hat tagja jelen van. A minősített szótöbbséget igénylő határozatok körét a Tanács állapítja meg. Szavazategyenlőség esetén az elnök szavazata dönt.

12. A Tanács ügyrendjét maga állapítja meg, melyet az agrárpolitikáért felelős miniszter hagy jóvá.

13. A Tanács működési feltételeit a miniszter által kijelölt intézmény biztosítja, az erre a célra elkülönített költségkeretből.

14. Ez a határozat a közzétételét követő napon lép hatályba.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére