• Tartalom

14/2013. (IV. 24.) NFM utasítás

14/2013. (IV. 24.) NFM utasítás

a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Igazgatás költségvetése pénzügyi-gazdasági feladatairól és a döntési eljárásokról1

2013.12.31.

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvényre, a számvitelről szóló 2000. évi C. törvényre, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendeletre, az államháztartás szervezetei beszámolási és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló 249/2000. (XII. 24.) Korm. rendeletre figyelemmel, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Igazgatás költségvetése pénzügyi-gazdasági feladatairól és a döntési eljárásokról – a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontja alapján – a következő utasítást adom ki.

1. Az utasítás hatálya

1. § Jelen utasítás hatálya kiterjed a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Igazgatás költségvetésének tervezésére, teljesítésére, valamint gazdálkodására.

2. Az Igazgatás költségvetésének szerkezete

2. § (1) A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Igazgatás költségvetési cím (a továbbiakban: Igazgatás), mint központi költségvetési szerv költségvetése két részegységre tagozódik. Tartalmazza az intézmény működéséhez kötődő kiadásokat és bevételeket, mint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Szervezeti és Működési költségvetését (a továbbiakban: Szervezeti és Működési költségvetés) és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (a továbbiakban: minisztérium) közfeladatai ellátásával kapcsolatos kiadásoknak és bevételeknek az Igazgatás költségvetésében megtervezett előirányzatait (a továbbiakban: Szakmai Programok költségvetése).

(2) A Szervezeti és Működési költségvetés és a Szakmai Programok költségvetése között év közben átcsoportosításra – a miniszter által átruházott hatáskörben – a közigazgatási államtitkár jogosult a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár (a továbbiakban: gazdasági helyettes államtitkár) javaslatára.

3. Az előirányzatok tervezésének feladatai

3. § (1) A költségvetési tervezési irányelvekkel, valamint a szakmai követelményekkel összhangban – az érintett szervezeti egységek bevonásával – az Igazgatás kiemelt előirányzatainak költségvetési javaslatát a Gazdálkodási Főosztály (a továbbiakban: GF) állítja össze, amelyhez a Szakmai Programok költségvetésére vonatkozó javaslatot a Költségvetési Főosztály (a továbbiakban: KF) készíti el és küldi meg a GF részére.

(2) A központi költségvetésről szóló törvény alapján – a Szakmai Programok költségvetése tekintetében a KF javaslata alapján – a GF készíti el az Igazgatás kincstári költségvetését.

(3) A központi költségvetésről szóló törvény elfogadását követően – a közigazgatási államtitkár egyetértése mellett – a gazdasági helyettes államtitkár javaslatot terjeszt elő a miniszter részére az Igazgatás költségvetésének a 2. § (1) bekezdése – azon belül egyes jogcímek, felhasználási célok, feladatok – szerinti felosztására.

(4) A (3) bekezdés szerinti javaslatra vonatkozó döntésében a miniszter meghatározza – a GF javaslatára a Szervezeti és Működési költségvetés, a KF javaslatára a Szakmai Programok költségvetése – részletes, felhasználási célok és keretgazdák szerinti felosztását.

(5) A (3) bekezdés szerinti felosztásra alapozott és a 2. § (1) bekezdésében foglalt szerkezeti tagolás figyelembe vételével az Igazgatás elemi költségvetését – a Szakmai Programok költségvetése tekintetében a KF javaslata alapján – a GF készíti el, melyet – az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.) 173. § (1) bekezdése alapján – a miniszter által átruházott hatáskörben a közigazgatási államtitkár hagy jóvá.

4. A Szervezeti és Működési Költségvetés előirányzatai felhasználásának sajátos szabályai

4. § A Szervezeti és Működési költségvetés tekintetében a kiemelt előirányzatokon belül felhasználási célokra felosztott és jóváhagyott előirányzati keretek felett a közigazgatási államtitkár rendelkezik, az Ávr. 53. § (1) bekezdésében szabályozott felhasználások esetében a keret felett – az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 36. § (2) bekezdése tekintetében összeghatár nélkül, minden egyéb esetben a 9. § (4) bekezdése figyelembevétele mellett – a gazdasági helyettes államtitkár rendelkezik.

5. § (1) A kötelezettségvállalás eljárási rendje az általános előírásoktól eltérően alakul minden olyan előirányzat felhasználása, kezelése esetében, ahol külön miniszteri utasítás, jelen utasítás rendelkezéseitől eltérően rendelkezik. Különös eljárási szabályokat tartalmaz:

a) szerződéskötési,

b) az ideiglenes külföldi kiküldetésekről szóló,

c) a minisztérium reprezentációs, valamint a protokoll kiadásokról szóló,

d) a fordítási feladatok ellátásáról, valamint a tolmácsolási feladatok ellátásáról szóló,

e) a kincstári VIP kártya kiadásáról és használati rendjéről szóló

utasítás.

(2) A minisztérium létszámának és a rendszeres személyi juttatások, valamint a külső személyi juttatások kötelezettségvállalásának analitikus nyilvántartását a Személyügyi és Igazgatási Főosztály (a továbbiakban: SZIF) közszolgálati nyilvántartási rendszere biztosítja.

(3) Az egyes szervezeti egységeknél a minisztérium éves személyi juttatás költségvetése terhére szakmai gyakorlatot végzők, ösztöndíjasok foglalkoztatását, megbízási szerződés megkötését a közvetlen szakmai vezető kezdeményezi, és a SZIF előterjesztése alapján – a felügyeletet gyakorló helyettes államtitkár egyetértésével – a GF pénzügyi ellenjegyzését követően a közigazgatási államtitkár engedélyezi. A szakmai gyakorlatot végzők, ösztöndíjasok szerződését és a megbízási szerződéseket a közigazgatási államtitkár írja alá.

(4) A belföldi kiküldetést – az utazás módját is figyelembe véve – a szervezeti egység vezetője mint kiküldő a gazdasági helyettes államtitkárnál kezdeményezi a „Belföldi kiküldetési utasítás és költségelszámolásáról szóló nyomtatvány” aláírásával.

(5) A gazdasági helyettes államtitkár engedélyezheti a saját személygépkocsi igénybevételét hivatalos külföldi és belföldi út esetén, abban az esetben, ha a személygépkocsi érvényes CASCO biztosítással rendelkezik. Ezzel egyidejűleg az 1. mellékletben foglalt formanyomtatványt kell kitölteni és aláírni, valamint a gépkocsira és az útra vonatkozó adatokat megadni. Saját személygépkocsi igénybevételét utólagosan nem lehet engedélyezni.

(6) Saját személygépkocsi hivatalos célra csak abban az esetben vehető igénybe, ha a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (a továbbiakban: Főigazgatóság) hivatali gépkocsit nem tud biztosítani. Hivatali gépkocsi a Főigazgatóság Ellátási Portálon elérhető „Gépjármű üzemeltetés > Kulcsos személygépkocsi használat” oldalról letölthető, megfelelő formanyomtatvány kitöltésével igényelhető, melyet a Főigazgatósághoz faxon kell eljuttatni.

(7) Saját személygépkocsi igénybevételével megvalósult belföldi kiküldetés esetén – az 1. mellékletben foglalt formanyomtatványnak a kiküldött általi kitöltését és aláírását követően – az Igazgatási Pénzügyi Osztály végzi el az üzemanyagköltség kiszámítását. A költségtérítés folyósítása – a kiküldetéssel járó egyéb költségekkel együtt – a kiküldött egyéni számlájára átutalással történik.

5. A Szakmai Programok költségvetése előirányzatai felhasználásának sajátos szabályai

6. § (1) A Szakmai Programok költségvetése tartalmazza a Szakmai Programok előirányzatait, amelyek felhasználása felett a felügyeletet gyakorló államtitkárok és a miniszter (a továbbiakban: felügyeletet gyakorló felső vezető) rendelkezik, valamint a Szakmai Programok Miniszteri Keret előirányzatát és a Szakmai Programok Évközi Tartalékát. A Szakmai Programok Évközi Tartalékának felhasználásáról a 7. § (3)–(4) bekezdése szerinti eljárási rendben a miniszter által átruházott hatáskörben a közigazgatási államtitkár dönt.

(2) A 3. § (3) bekezdése szerinti döntéshez a gazdasági helyettes államtitkár bemutatja az egyes feladatoknak a keretgazdák által elkészített és a felügyeletet gyakorló felső vezetők által jóváhagyott felhasználási tervét.

(3) A felhasználási terv tartalmazza a Szakmai Programok előirányzataihoz kapcsolódó feladatok részletes ismertetését, az előirányzatok felhasználási céljait, a feladatok megvalósításának forrásigényét.

(4) A felügyeletet gyakorló felső vezető a részére megállapított Szakmai Programok előirányzatai között tárgyév október 20-ig átcsoportosítást hajthat végre feladatváltozás esetén, vagy ha az adott Szakmai Program előirányzatain megtakarítás keletkezik. Az átcsoportosítás iránti javaslatot a gazdasági helyettes államtitkár részére előzetes, pénzügyi szempontú véleményezésre kell megküldeni. A felügyeletet gyakorló felső vezető a gazdasági helyettes államtitkár egyetértése esetén dönt az átcsoportosításról és a döntésről szóló dokumentáció megküldésével tájékoztatja a gazdasági helyettes államtitkárt.

(5) A Szakmai Programok előirányzatai között tárgyév október 20-ig történő átcsoportosításra feladatváltozás esetén kerülhet sor, vagy ha az adott Szakmai Program előirányzatán megtakarítás keletkezik. Az átcsoportosítás az érintett felügyeletet gyakorló felső vezetők egyetértése alapján történik. Az átcsoportosítást az átadó előirányzat szakmai keretgazdája kezdeményezi. Az átcsoportosításra vonatkozó javaslatot a gazdasági helyettes államtitkár részére előzetes, pénzügyi szempontú véleményezésre meg kell küldeni. A felügyeletet gyakorló felső vezetők a gazdasági helyettes államtitkár egyetértése esetén jóváhagyják az átcsoportosításra vonatkozó javaslatot és erről az átadó a jóváhagyott dokumentum másolatának megküldésével tájékoztatja a gazdasági helyettes államtitkárt.

(6) Ha a (4)–(5) bekezdés alapján kezdeményezett átcsoportosítással a gazdasági helyettes államtitkár nem ért egyet, akkor az átcsoportosításról a gazdasági helyettes államtitkár előterjesztésében – a miniszter által átruházott hatáskörben – a közigazgatási államtitkár dönt.

(7) Tárgyév október 31-én a Szakmai Programok kötelezettségvállalással nem terhelt előirányzatait (a továbbiakban: szabad előirányzat) – a Szakmai Programok Miniszteri Keret előirányzata kivételével – a KF átvezeti a Szakmai Programok Évközi Tartaléka előirányzat javára. A szabad előirányzat meghatározása során a 10. § szerinti pénzügyi ellenjegyzéssel rendelkező kötelezettségvállalások állományát nem kell figyelembe venni.

(8) A Szakmai Programok költségvetésén belül új előirányzat létrehozását a szakmailag illetékes államtitkár javaslatára a közigazgatási államtitkár – a KF előterjesztése alapján, a gazdasági helyettes államtitkár véleményének ismeretében – engedélyezi.

(9) A (4)–(5) és a (7) bekezdés szerinti átcsoportosításokról, valamint a (8) bekezdés szerinti új előirányzat létrehozásáról a KF adatot szolgáltat az Intézményfelügyeleti és Számviteli Főosztály (a továbbiakban: ISZFO) részére.

7. § (1) A Szakmai Programok költségvetése előirányzatainak szabályszerű felhasználásáért, azok kezelésének jelen utasításban meghatározott feladatai ellátásáért az előirányzat szakmai keretgazdája (a továbbiakban: szakmai keretgazda) felel. A szakmai keretgazdák és a felügyeletet gyakorló vezetők kijelölését a 2. melléklet tartalmazza.

(2) A Szakmai Programok költségvetése előirányzatának cél szerinti felhasználásáért az adott előirányzat felett szakmai felügyeletet gyakorló helyettes államtitkár, kabinetfőnök felel.

(3) A Szakmai Programok Évközi Tartaléka előirányzat felhasználására irányuló forrásigényt (a továbbiakban: forrásigény) a szakmai keretgazda a KF részére küldi meg. A forrásigényt részletesen indokolni és ahhoz a vonatkozó dokumentációt, valamint a 3. melléklet szerinti igénylőlapot csatolni kell. Forrásigény legkésőbb október 30-ig nyújtható be a KF részére.

(4) A megküldött forrásigények alapján a KF – a gazdasági helyettes államtitkár egyetértésével – a Szakmai Programok Évközi Tartaléka előirányzat felhasználására irányuló javaslatot – az Ávr. 41. § (4) bekezdése szerinti esetben, az Áht. 37. § szerinti pénzügyi ellenjegyzést követően – a közigazgatási államtitkár elé terjeszti döntésre.

(5) A (4) bekezdés szerinti javaslatról a közigazgatási államtitkár legkésőbb tárgyév november 15-ig dönt. A döntését követően a KF értesíti az igénylőt, és gondoskodik a döntés végrehajtásáról.

(6) A Szakmai Programok Miniszteri Keret előirányzatának terhére a miniszter engedélyezhet átcsoportosítást. Az átcsoportosítás iránti igényhez részletes indokolást és a 3. melléklet szerinti igénylőlapot kell csatolni. Az átcsoportosítás miniszteri döntésre történő előterjesztése és a döntés végrehajtása a (3)–(5) bekezdés szerinti eljárási rendben történik.

(7) Az (5) bekezdés szerinti döntésről és a (6) bekezdés szerinti átcsoportosításokról a KF adatot szolgáltat az ISZFO részére.

8. § Az éves költségvetési törvényben az Igazgatás részére megállapított támogatás Magyar Államkincstár által rendelkezésre bocsátott összegéből a 3. § (3) bekezdése szerinti miniszteri döntés arányában a Szakmai Programok költségvetésére jutó támogatás összegét a jóváírást követő 5 munkanapon belül a GF átutalja az NFM Szakmai programok előirányzat felhasználási keretszámlájára (a továbbiakban: Szakmai Programok keretszámla).

6. Kötelezettségvállalás

9. § (1) A minisztérium nevében kötelezettséget vállalni a (2) bekezdésben foglaltak kivételével, kizárólag a 10. § szerinti pénzügyi ellenjegyzést követően és írásban lehet.

(2) Előzetes írásbeli kötelezettségvállalás nem szükséges az Ávr. 53. § (1) bekezdésében meghatározott esetekben. Ezeket a kötelezettségvállalásokat a benyújtott számla, kifizetést elrendelő, igazoló dokumentum alapján kell nyilvántartásba venni a (9) bekezdés szerint.

(3) Az Igazgatás tekintetében kötelezettségvállalásra jogosult:

a) A Szervezeti és Működési költségvetés vonatkozásában:

aa) a nettó 10 millió forintot el nem érő érték esetén – a 4. § (1) bekezdése figyelembe vétele mellett – a gazdasági helyettes államtitkár,

ab) értékhatár nélkül – legfeljebb a rendelkezésre álló előirányzatok összegéig – a gazdasági helyettes államtitkár egyetértésével a közigazgatási államtitkár.

b) A Szakmai Programok költségvetése előirányzatai vonatkozásában:

ba) nettó 25 millió forint értékhatárig a szakmai felügyeletet gyakorló helyettes államtitkár, kabinetfőnök,

bb) nettó 100 millió forint értékhatárig a felügyeletet gyakorló felső vezető azzal, hogy a nettó 50 millió forintot meghaladó kötelezettségvállaláshoz a közigazgatási államtitkár egyetértése szükséges,

bc) értékhatár nélkül – legfeljebb a rendelkezésre álló előirányzatok erejéig – a miniszter a közigazgatási államtitkár véleményének a kikérésével.

(4) A (3) bekezdés aa), ba) és bb) pontjaiban rögzített értékhatárhoz kötöttség ügyletenkénti kötelezettségvállalásra vonatkozik. A kötelezettségvállalás összességében nem haladhatja meg az éves költségvetésben jóváhagyott előirányzatot.

(5) A kötelezettségvállaló felel a közbeszerzésekről szóló törvényben, a kapcsolódó jogszabályokban, a minisztérium beszerzéseinek szabályozásáról szóló utasításban, valamint a minisztérium szerződései megkötésének és nyilvántartásának szabályairól szóló utasításban (a továbbiakban: szerződéskötési utasítás) foglaltak betartásáért, a kötelezettségvállalás tartalmáért, összegéért.

(6) A kötelezettségvállalás ügyviteli folyamatát, továbbá a folyamat során alkalmazandó formanyomtatványokat a szerződéskötési utasítás tartalmazza.

(7) Tárgyévi fizetési kötelezettség az adott célra, jóváhagyott kiadási előirányzatok összegéig – a saját bevételek teljesülési ütemére is figyelemmel – vállalható.

(8) Több év vagy a költségvetési éven túli év kiadási előirányzata terhére kötelezettségvállalásra a költségvetési évet követő három évben az Áht. 36. § (4) bekezdése, valamint az Ávr. 46. § (2) bekezdése és 48–49. §-a szerint vállalható kötelezettség. Éven túli kötelezettségvállalást a kötelezettségvállalásra jogosult vezető kezdeményezésére – az Ávr. 48. § (2) bekezdésében foglalt kivételek figyelembe vétele mellett – a szakmai felügyeletet gyakorló vezető, valamint a gazdasági helyettes államtitkár és a közigazgatási államtitkár egyetértésével a miniszter engedélyezhet.

(9) A kötelezettségvállalást, illetve a követelés-előírást tartalmazó aláírt érvényes okmányok egy példányát – szerződések esetében a szerződésnek a minisztériumot illető eredeti példányát a szerződéskötési utasításban foglaltaknak megfelelően – nyilvántartásba vételre a Szervezeti és Működési költségvetés tekintetében a GF Igazgatási Pénzügyi Osztálya, a Szakmai Programok költségvetése tekintetében a KF Fejezeti Pénzügyi Osztálya részére öt munkanapon belül, de legkésőbb a kifizetés engedélyezéséig meg kell küldeni.

(10) A Szervezeti és Működési költségvetés tekintetében a GF Igazgatási Pénzügyi Osztályának, a Szakmai Programok költségvetése tekintetében a KF Fejezeti Pénzügyi Osztályának vezetője integrált gazdálkodási rendszer keretében gondoskodik a kötelezettségvállalások analitikus nyilvántartásának naprakész vezetéséről. Az analitikus kötelezettségvállalási nyilvántartásnak tartalmaznia kell az előirányzat összegét évenkénti bontásban szakfeladatonként, a kötelezettségvállalások kiadási jogcímek szerinti felsorolását, a kötelezettségvállalások halmozott összegét, a pénzügyileg teljesített, illetőleg a még nem teljesített kötelezettségvállalások állományát, a szabad keretet, a kötelezettségvállalás azonosítóját, jogcímét, forint összegét, bejegyzésének dátumát, a keretgazda megnevezését, a kötelezettségvállaló nevét, a fizetési kötelezettség várható időpontját, a kötelezettség teljesítésének időpontját.

(11) A kötelezettségvállalások analitikus nyilvántartását havonta egyeztetni kell a főkönyvi nyilvántartással és a Magyar Államkincstár által készített havi adatszolgáltatással. A GF Igazgatási Pénzügyi Osztály, valamint a KF Fejezeti Pénzügyi Osztály vezetői kijelölik az egyeztetésért felelős pénzügyi keretgazdákat név szerint, és meghatározzák az egyeztetés dokumentálásának módját. Az előzőekben foglaltakat (felelősség, dokumentálás módja) az érintettek munkaköri leírása tartalmazza.

(12) A Szervezeti és Működési költségvetés tekintetében a GF, a Szakmai Programok tekintetében a KF köteles gondoskodni a dologi, felhalmozási kiadásokat, valamint az államháztartáson kívülre átadott pénzeszközöket terhelő kötelezettségvállalásoknak a Magyar Államkincstárhoz történő egyedi bejelentéséről.

(13) A tárgyévben vállalt, de a következő évek előirányzatait terhelő, bruttó 5 millió forintot elérő összegeket 5 napon belül kell a Kincstárhoz bejelenteni.

7. Pénzügyi ellenjegyzés

10. § (1) A kötelezettségvállalás pénzügyi ellenjegyzésére az Áht. 37. §-a, valamint az Ávr. 55. § (1) bekezdése alapján a gazdasági helyettes államtitkár vagy az általa a Szervezeti és Működési költségvetés tekintetében a GF vezetőjének javaslatára, a Szakmai Programok költségvetése tekintetében a KF vezetőjének javaslatára – az Ávr. 55. § (3) bekezdésére, valamint 60. §-ára figyelemmel – írásban kijelölt személy jogosult.

(2) Írásbeli pénzügyi ellenjegyzés nélkül – az Ávr. 53. § (1) bekezdésében foglalt kivétellel – az Igazgatás költségvetését terhelő gazdasági kihatású kötelezettség – ideértve a SZIF által kötött szerződéseket is a kormánytisztviselői, valamint munkavállalói jogviszonyt rendező szerződések kivételével – nem vállalható, követelés nem teljesíthető.

(3) Az éves költségvetési előirányzatok 3. § (3) bekezdésében foglaltak szerinti felosztásának jóváhagyását megelőzően, a kötelezettségvállalás pénzügyi ellenjegyzésére a gazdasági helyettes államtitkár egyedi engedélyével kerülhet sor.

8. Szakmai teljesítésigazolás

11. § (1) Pénzforgalmat csak a szakmai teljesítés igazolása alapján lehet érvényesíteni. A szakmai teljesítés igazolására jogosult személyt – a kötelezettségvállalás dokumentumában – a kötelezettségvállalásra jogosult vezető jelöli ki. A szakmai teljesítést írásban kell igazolni.

(2) A Magyarországi Régiók Brüsszeli Képviseletének működtetésével kapcsolatos kifizetések engedélyezésére, valamint teljesítésigazolásra jogosult személyeket egyedi miniszteri kijelölés tartalmazza.

(3) A Végrehajtási Operatív Program (a továbbiakban: VOP) terhére megvalósuló kifizetések engedélyezésére, valamint teljesítés igazolására történő kijelölést a 4. melléklet tartalmazza.

(4) A Szervezeti és Működési költségvetés tekintetében – az (1)–(3) bekezdésben foglalt esetek kivételével – szakmai teljesítésigazolásra a közigazgatási államtitkár kötelezettségvállalása esetén a gazdasági helyettes államtitkár, a gazdasági helyettes államtitkár kötelezettségvállalása esetén pedig a GF vezetője jogosult.

(5) A teljesítésigazolás folyamatát, részletes eljárási rendjét – tekintettel az Ávr. 57–58. §-ában foglalt előírásokra –, továbbá a folyamat során alkalmazandó formanyomtatványokat a szerződéskötési utasítás tartalmazza.

9. Érvényesítés

12. § (1) Az érvényesítésre jogosult személyek kijelölése a 10. § (1) bekezdése szerint történik.

(2) A teljesítésigazolás alapján az érvényesítőnek le kell folytatnia az Ávr. 58. § (1) bekezdése szerinti ellenőrzést.

(3) Az érvényesítés banki átutalás esetében az integrált gazdálkodási rendszer által előállított ún. „Kiadási utalványrendelet”-en, pénztár útján teljesített kiadások és bevételek esetében a kiadási és bevételi pénztárbizonylaton történik.

(4) Az Igazgatás pénzforgalmát érintő bevételek, kiadások érvényesítésére a Szervezeti és Működési költségvetés tekintetében a GF, a Szakmai Programok tekintetében a KF vezetője felhasználási keretszámla kezelője által – a gazdasági helyettes államtitkár egyetértésével – írásban meghatalmazott, az Ávr. 55. § (3) bekezdése szerinti végzettséggel vagy képesítéssel rendelkező személyek jogosultak.

10. Utalványozás

13. § (1) Az utalványozás a kiadások teljesítésének, a bevételek beszedésének elrendelését foglalja magában. Utalványozásra csak a teljesítés igazolása és az érvényesítés után kerülhet sor.

(2) Nem kell külön utalványozni – az Ávr. 59. § (5) bekezdése alapján – a termék értékesítéséből, szolgáltatás nyújtásából – számla, egyszerűsített számla, számlát helyettesítő okirat, készpénzátutalás alapján – befolyó, valamint a közigazgatási hatósági határozaton alapuló bevétel beszedését, a pénzügyi szolgáltatások kiadásait és bevételeit, továbbá a külön beszedési eljárás nélkül teljesülő bevételeket.

(3) Az utalványozás során meg kell győződni arról, hogy az integrált pénzügyi-számviteli rendszer szerinti utalványlap a kötelezettségvállalás azonosítóját, valamint a főkönyvi számla számát tartalmazza-e.

(4) Utalványozásra a gazdasági helyettes államtitkár által írásban meghatalmazott személyek jogosultak.

11. Összeférhetetlenségi és nyilvántartási szabályok

14. § (1) Az aláírási jogosultságok alkalmazásánál, ellenőrzésénél figyelembe kell venni az Ávr. 60. § (1) bekezdésében foglalt, összeférhetetlenségre vonatkozó szabályokat.

(2) A kötelezettségvállalásra, a pénzügyi ellenjegyzésre, a szakmai teljesítés igazolására, az érvényesítésre és az utalványozásra jogosult, kijelölt személyekről a Szervezeti és Működési költségvetés tekintetében a GF, a Szakmai Programok költségvetése tekintetében a KF által rendelkezésre bocsátott aláírás-minta nyomtatványt kell kitölteni, és annak 1 kitöltött példányát kell megőrizni, 1 példányát pedig a nyomtatványt rendelkezésre bocsátó Főosztály részére kell megküldeni.

12. Számviteli feladatok

15. § (1) A bizonylatok nyilvántartásba vétele, a pénzforgalom számbavétele (azaz a könyvelés), majd a könyvelésen alapuló külső-belső adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítése – a számvitelről szóló 2000. évi C. törvényben, illetve a vonatkozó kormányrendeletekben előírtak, továbbá a minisztérium számviteli politikája, számlarendje, számlatükre szerint – ellenőrzött bizonylatok alapján végezhető.

(2) Könyvelés után az okmányok, bizonylatok az iratkezelési rend szerint az ISZFO Számviteli Osztályán rendezetten – bank, pénztár, vegyes bizonylatok szerinti csoportosításban – az adott éven belül keletkezésük sorrendjében, külön jogszabályban előírt megőrzési ideig tárolandók.

(3) Az Igazgatás költségvetési előirányzatairól, azok felhasználásáról szóló éves beszámolót, valamint a negyedéves mérlegjelentéseket – szerkezeti részegységenként, ÁHT-azonosító számonként külön-külön és összesítve is – a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkárságon működő, a számviteli feladatokért felelős szervezeti egység készíti el.

(4) A (3) bekezdésben meghatározott szervezeti egység által elkészített éves elemi költségvetési beszámolóját az ISZFO Számviteli Osztályának vezetője írja alá. Az ISZFO vezetője aláírásával igazolja az irányítószervi ellenőrzést. Az elemi költségvetési beszámolót a gazdasági helyettes államtitkár, mint a beszámoló elkészítéséért kijelölt felelős személy aláírását követően, az Ávr. 173. § (1) bekezdése szerint a miniszter által átruházott hatáskörben a közigazgatási államtitkár hagyja jóvá.

13. A számviteli feladatokkal kapcsolatos hatáskörök

16. § (1) A számviteli politikát, ennek keretében az eszközök és források értékelési szabályzatát, a leltározási szabályzatot és a pénzkezelési szabályzatot, valamint a számlarendet és a bizonylati szabályzatot a KF vezetője, a GF vezetője, valamint az ISZFO vezetője együttes előterjesztése alapján a gazdasági helyettes államtitkár hagyja jóvá.

(2) A számviteli politika részét képező értékelési szabályzat szerint behajthatatlan, valamint a kisösszegű (értékhatár a mindenkori költségvetési törvényben meghatározott kis összegű követelés összege) követelések hitelezési veszteségként történő leírását [az államháztartás szervezetei beszámolási és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló 249/2000. (XII. 24.) Korm. rendelet 34. § (10) bekezdés] az ISZFO vezetőjének egyetértésével – a Szervezeti és Működési költségvetés tekintetében a GF, a Szakmai Programok költségvetése tekintetében a KF vezetőjének javaslatára – a gazdasági helyettes államtitkár engedélyezi.

(3) A terven felüli értékcsökkenéseket, értékvesztéseket és ezek visszaírását – az ISZFO vezetőjének egyetértésével – a Szervezeti és Működési költségvetés tekintetében a GF, a Szakmai Programok költségvetése tekintetében a KF vezetőjének javaslatára a gazdasági helyettes államtitkár engedélyezi.

(4) A bankszámlák felett rendelkezésre jogosultak körét a pénzkezelési szabályzat tartalmazza.

(5) Az Igazgatás eseti bevételével összefüggő tényleges költségek és a térítés megállapításának rendjét a számviteli politika tartalmazza.

14. Vegyes rendelkezések

17. § (1) A Szakmai Programok előirányzatait érintő, a fejezetet irányító szerv és annak vezetője hatáskörébe utalt egyes jogok gyakorlásáról szóló NFM utasítás szerinti előirányzat-módosítások szabályszerű engedélyeztetéséről és a végrehajtott előirányzat-módosítások – intézményi hatáskörű előirányzat-módosítás esetében a GF útján történő – Kincstári adatszolgáltatásáról a KF gondoskodik.

(2) Az átcsoportosításokról a KF adatot szolgáltat az ISZFO részére. A KF előirányzat módosítási hatáskörönkénti és kiemelt előirányzatonkénti bontásban vezeti az előirányzat-módosítások analitikus nyilvántartását, melyet havonta egyeztet a GF-fel.

(3) Az Igazgatás maradvány-elszámolását a GF állítja össze, amelyhez a Szakmai Programokra vonatkozó javaslatot a KF készíti el és küldi meg a GF részére.

(4) A miniszter a jelen utasításban átadott hatáskörök gyakorlását bármikor – indokolás nélkül – magához vonhatja és közvetlenül gyakorolhatja.

15. Záró rendelkezések

18. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

(2)2

1. melléklet a 14/2013. (IV. 24.) NFM utasításhoz

SAJÁT SZEMÉLYGÉPKOCSI KÖLTSÉGELSZÁMOLÁSA
Kiküldetési rendelvény száma: ........................................................................................................
Gépkocsi típusa: ................................................... Üzemanyag-norma (l/100 km): ........................
Forgalmi rendszáma: ....................................... Gépkocsi lökettérfogata: ................................ cm3
CASCO kötvény száma: ..................................................................................................................
Gépkocsivezető neve: ......................................................................................................................

DÁTUM

HONNAN

HOVÁ

MEGTETT ÚT (km)

 

 

 

 

Összesen: ............... (km)

A fenti adatok hitelességéért vállalom a felelősséget.
Budapest, 201... ........................... hó ....... nap
...............................................
kiküldött

Elszámolás:

Felhasználható üzemanyag:

........................................... liter

Üzemanyag-felhasználás:

........................................... liter

Üzemanyagfajta és egységára:

 

– benzin:

...................................... Ft/liter

– gázolaj:

...................................... Ft/liter

Üzemanyag-felhasználás költsége:

............................................. Ft

Karbantartási + felújítási átalány:

........................................Ft/km

Összesen:

............................................. Ft

Kifizethető költségtérítés:

............................................. Ft

Budapest, 201.... ....................... hó ...... nap
...............................................

2. melléklet a 14/2013. (IV. 24.) NFM utasításhoz3

AZ NFM SZAKMAI PROGRAMOK KÖLTSÉGVETÉSI ELŐIRÁNYZATAINAK SZAKMAI KERETGAZDÁI
ÉS A FELÜGYELETET GYAKORLÓ VEZETŐK

 

A

B

C

D

1.

Szakmai Programok költségvetési előirányzatai

Szakmai Programok előirányzat keretgazda

Szakmai felügyeletet gyakorló helyettes államtitkár/kabinetfőnök

Felügyeletet gyakorló felsővezető

2.

Az NFM részére grafikai munkák elvégzése

Kommunikációs Főosztály

Parlamenti államtitkár

3.

Az NFM portálrendszerének folyamatos frissítése

4.

Az NFM rendezvényeinek fotódokumentálása

5.

Kommunikációs tanácsadás, arculati elemek tervezése

6.

Infokommunikációs ágazati feladatok

Infokommunikációs Szervezési Főosztály

Infokommunikációért felelős

helyettes államtitkár

Infokommunikációért felelős államtitkár

7.

MaSat-1 műhold továbbfejlesztése

Infokommunikációs Projektmenedzsment Főosztály

8.

ITS Hungary Egyesület 2013. évi tagdíj

Közlekedési Infrastruktúra

Főosztály

Közlekedésért felelős

helyettes államtitkár

Infrastruktúráért felelős

államtitkár

9.

Közúti és vasúti infrastruktúrával összefüggő szabályozási és szakértői feladatok

10.

Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő építésének előkészítése

Légi- és Víziközlekedési Főosztály

11.

EU Duna Régió Stratégia Kormánybiztosi Iroda részére az NFM közlekedésszakmai feladatai koordinátori teendőinek ellátása

12.

Vízi és légi közlekedéssel összefüggő szabályozási és szakértői feladatok

13.

Légtérhasználati díj megfizetése alól felmentett repülések költségének megtérítése

14.

A Körös, Sajó és Szamos folyókon működő köteles kompok átalakítása – projektkoordináció és minőségbiztosítás

Közlekedési Szolgáltatási Főosztály

15.

Gépjármű-közlekedéssel és vasúti közlekedéssel összefüggő szabályozási és szakértői feladatok

Gépjármű-közlekedési és Vasúti Főosztály

16.

Háttérelemzések a posztszovjet térség országairól

Miniszteri Kabinet

Kabinetfőnök

17.

Energetikai szabályozást megalapozó szakértői tevékenység

Stratégiai és Energiapolitikai Főosztály/ Energiaellátási és
-gazdálkodási Főosztály

Energetikáért felelős helyettes államtitkár

Energiaügyért felelős államtitkár

18.

Motorhajtóanyagok és tüzelő-, fűtőolajok időszakos mintavételezése, elemzése, valamint az azzal összefüggő adatszolgáltatás

Energiaellátási és
-gazdálkodási Főosztály

19.

Kiemelt közszolgáltatások szakmai feladatai

Kiemelt Közszolgáltatások Főosztálya

Zöldgazdaság fejlesztésért,

klímapolitikáért és kiemelt

közszolgáltatásokért

felelős helyettes államtitkár

Fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár

20.

Klímapolitikai és éghajlatvédelmi szakmai feladatok

Klímapolitikai Főosztály

21.

Zöldgazdaság-fejlesztési szakmai feladatok

Zöldgazdaság Fejlesztési

Főosztály

22.

Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség költségeihez történő hozzájárulás fejezetek közötti átcsoportosítás útján

23.

Atomenergetikai szabályozást, hatásvizsgálatot, valamint kutatás-fejlesztést megalapozó szakértői tevékenység

Atomenergetikai Főosztály

Atomenergetikáért felelős helyettes államtitkár

Energiaügyért felelős államtitkár

24.

Budapesti felsőoktatási intézmények vagyongazdálkodási hatékonyságának monitoring módszertana

Vagyonfelügyeleti Főosztály

Vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkár

Vagyonpolitikáért felelős államtitkár

25.

Felsőoktatási intézmény gazdasági társaságainak átvilágítása

26.

K+F Alapítvány megszüntetésével kapcsolatos vagyonelszámoló megbízása

27.

Külső jogi szakértői tanácsadás a Vagyongazdálkodási Főosztály részére

Vagyongazdálkodási Főosztály

28.

PPP projektekhez kapcsolódó tanácsadói díjak

Kiemelt Állami Szerződéseket Vizsgáló

Főosztály

29.

PPP projektekhez kapcsolódó perképviselet

30.

Privatizációs jogügyletekkel kapcsolatos tanácsadói díjak

31.

Közbeszerzési tevékenységhez kapcsolódó jogszabály-előkészítési és jogszabály-hatásvizsgálati feladatok, valamint közbeszerzési oktatással kapcsolatos szakmai (vizsgakövetelményekhez kapcsolódó) feladatok

Közbeszerzés-stratégiai és Tájékoztatási Főosztály

Közbeszerzésért felelős helyettes államtitkár

Vagyonpolitikáért felelős államtitkár

32.

Közbeszerzési tevékenységhez kapcsolódó perképviseleti feladatok

Közbeszerzési Felügyeleti és Ellenőrzési Főosztály

33.

Pályázatkezelő rendszerek illesztése a FORRÁS SQL rendszerhez és egyéb informatikai szolgáltatások

Költségvetési Főosztály/ Intézményfelügyeleti és Számviteli Főosztály

Gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár

Közigazgatási államtitkár

34.

Az általános gyermek- és ifjúságvédelmi baleset-biztosítás díja

Gazdasági Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkár

Titkársága

35.

Az általános gyermek- és ifjúságvédelmi baleset-biztosításhoz kapcsolódó szakértői tevékenység

36.

Könyvvizsgálat

Költségvetési Főosztály

37.

Kincstári díjak

38.

Pénzügyi tranzakciós illeték

39.

A Mobilitás programhoz kapcsolódó közterhek megfizetése

Gazdálkodási Főosztály

40.

Jogszabály-előkészítési feladatok

41.

Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP)

Személyügyi és Igazgatási Főosztály

Jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár

Közigazgatási államtitkár

42.

Védelemkoordinációs feladatok

43.

Veszprémfest támogatása

Nemzeti Fejlesztési Programok Főosztálya

Nemzeti fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár

Fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár

44.

Deák Ferenc Hagyományőrző Alapítvány tevékenységének támogatása

45.

Szakmai Programok Évközi Tartaléka

Költségvetési Főosztály

Gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár

Közigazgatási államtitkár

46.

Szakmai Programok Miniszteri Keret

Kabinetfőnök

Miniszter

’’

3. melléklet a 14/2013. (IV. 24.) NFM utasításhoz

IGÉNYLŐLAP
AZ NFM IGAZGATÁS
SZAKMAI PROGRAMOK ÉVKÖZI TARTALÉKA
ÉS A SZAKMAI PROGRAMOK MINISZTERI KERET FELHASZNÁLÁSÁHOZ

A kérelem iktatószáma:

 

/

 

/

 

/2013-NFM

Igénylést kezdeményező szakterület megnevezése:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ügyintéző neve, telefonszáma:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás megjelölése (kérem, válasszon):

Szakmai Programok Évközi Tartaléka

 

Feladat megnevezése:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az igénylés bruttó összege (számmal és betűvel, ezer forintra kerekítve):

 

 

 

 

E Ft

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

E Ft

 

 

 

 

 

 

 

 

A tartalék igénybevétel célja:

 

 

 

 

röviden megfogalmazva

 

 

 

 

Az igény szakmai indokolása (részletes szakmai indokok):

 

 

 

 

kifejtve, pontosan részletezve

 

 

 

 

Elvárt eredmény, a feladat meghiúsulásának következményei:

 

 

 

 

kifejtve, pontosan részletezve

 

 

 

 

Az igényt alátámasztó számszaki levezetés:

 

 

 

 

kifejtve, pontosan részletezve

 

 

 

 

Felhasználás helye:
a) Fejezeten belüli felhasználás esetén
ÁHT azonosító:

 

 

 

 

adatok

 

 

 

 

Költségvetési szerv/Fejezeti kezelésű előirányzat/NFM Igazgatás Szakmai Program megnevezése:

 

 

 

 

adatok

 

 

 

 

Ügyletkód:

 

 

 

 

adatok

 

 

 

 

b) Fejezetek közötti átadás esetén
Költségvetési fejezet száma és megnevezése:

 

 

 

 

adatok

 

 

 

 

Címrendi besorolás:

 

 

 

 

adatok

 

 

 

 

Költségvetési szerv/Fejezeti kezelésű előirányzat megnevezése:

 

 

 

 

adatok

 

 

 

 

Kiemelt előirányzat

Megnevezése

Összege (E Ft)

 

 

 

 

 

 

 

Kérem válasszon!

 

 

 

E Ft

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kérem válasszon!

 

 

 

E Ft

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kérem válasszon!

 

 

 

E Ft

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egyéb:

 

 

 

 

E Ft

 

 

 

 

 

 

Kezdeményező:

 

2013.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(név)

 

 

 

 

 

Szakmai keretgazda (főosztály)

Egyetért:

 

2013.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(név)

 

 

 

 

 

Helyettes Államtitkár/Kabinetfőnök

Jóváhagyta:

 

2013.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(név)

 

 

 

 

 

Felügyeletet gyakorló felsővezető

4. melléklet a 14/2013. (IV. 24.) NFM utasításhoz

A VOP terhére megvalósuló kifizetések

kifizetés engedélyezése

szakmai teljesítés igazolója

Kijelölt vezető

vagyonpolitikáért felelős államtitkár

Támogatásokat Vizsgáló Iroda
vezetője

1

Az utasítást a 16/2014. (IV. 14.) NFM utasítás 18. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte 2014. április 15. napjával.

2

A 18. § (2) bekezdése a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

3

A 2. melléklet a 44/2013. (XII. 31.) NFM utasítás 3. §-ával megállapított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére