• Tartalom

2013. évi CXLIV. törvény

2013. évi CXLIV. törvény

a Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről szóló 2012. évi CCIV. törvény módosításáról1

2013.10.01.

1–2. §2

3. § A Kvtv. 11. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A központi költségvetési szervként működő – köznevelési közfeladatot ellátó intézményt fenntartó – felsőoktatási intézményt az általa ellátott köznevelési feladatok tekintetében a 35/B. §-ban és a 35/D. § (1) bekezdésében megállapított támogatások azonos jogcímen és feltételekkel illetik meg.”

4. §3

5. § A Kvtv. a következő 35/A–35/E. §-sal egészül ki:

35/A. § (1) Az Országgyűlés a köznevelési közfeladatot ellátó intézményt fenntartó
a) nemzetiségi önkormányzat, egyházi jogi személy, vallási tevékenységet végző szervezet és a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (a továbbiakban: Nkt.) 2. § (3) bekezdés b) pont bd) alpontja szerinti fenntartó részére az általa fenntartott nevelési-oktatási intézményben, pedagógiai szakszolgálati intézményben, vagy gyermekvédelmi intézményben pedagógus-munkakörben, a nevelő-, oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben, valamint
b) nem állami felsőoktatási intézmény részére pedagógus-munkakörben, a nevelő-, oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben
foglalkoztatottak után átlagbér alapú támogatást állapít meg a 10. melléklet I. pontja szerint.
(2) Az Országgyűlés a nemzetiségi önkormányzat vagy az egyházi jogi személy által fenntartott nevelési-oktatási intézményre és pedagógiai szakszolgálati intézményre tekintettel a nemzetiségi önkormányzat és a bevett egyház részére működési támogatást állapít meg a 10. melléklet II. pontja szerint.
(3) Az Nkt. 97. § (5) bekezdésében meghatározott intézmény nemzetiségi önkormányzat, egyházi jogi személy, vallási tevékenységet végző szervezet és a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (a továbbiakban: Nkt.) 2. § (3) bekezdés b) pont bd) alpontja szerinti fenntartója átlagbér alapú támogatásra és az ilyen intézmény nemzetiségi önkormányzat vagy egyházi jogi személy fenntartója működési támogatásra jogosult.
(4) Az átlagbér alapú támogatás alapja – az óvoda kivételével – az állami köznevelési feladatellátás keretében állami intézményfenntartásra kijelölt szerv (a továbbiakban: állami intézményfenntartó központ) által fenntartott iskolában, kollégiumban, pedagógiai szakszolgálati intézményben pedagógus munkakörben, valamint nevelő-, oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottak után kifizetett személyi juttatás és járulék.
(5) Az átlagbér alapú támogatás a fenntartott nevelési-oktatási intézményben és pedagógiai szakszolgálati intézményben a személyi juttatások és azok járulékai, a dologi kiadások, az ellátottak pénzbeli juttatásai és egyéb működési célú kiadások, valamint felújítási kiadások finanszírozására használható fel. Az átlagbér alapú támogatás megbízási jogviszonyban óraadóként foglalkoztatottak megbízási díjára az Nkt. 22. § (2) bekezdésében, szakiskolák, szakközépiskolák esetében a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény (a továbbiakban: szakképzési törvény) 30. § (5) bekezdésében meghatározott alkalmazotti arány mértékéig használható fel.
(6) Az átlagbér alapú támogatás és a működési támogatás tényleges gyermek-, tanulólétszám szerinti elszámolására a költségvetési évet követő év január 31-éig kormányrendeletben meghatározott módon kerül sor.
(7) Az átlagbér alapú támogatás és a működési támogatás összesített egyenlegének rendezésére a központi költségvetés végrehajtásáról szóló törvényben kerül sor akként, hogy
a) az állam, illetve a települési önkormányzat által fenntartott nevelési-oktatási intézményekben és pedagógiai szakszolgálati intézményekben kimutatott éves összesített működési és felújítási kiadást, valamint a fenntartók működtetéssel és intézményfenntartással kapcsolatos kiadásait csökkenteni kell
aa) az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.) 2. § c) és d) pontja szerinti állami és települési önkormányzati bevételekkel és
ab) az olyan költségvetési támogatás összegével, amelyhez a nemzetiségi önkormányzat és az egyházi jogi személy az állam, illetve a települési önkormányzat által fenntartott nevelési-oktatási intézménnyel, pedagógiai szakszolgálati intézménnyel azonos feltételek mellett hozzájuthat és
b) az a) pontban meghatározott számítás eredményének – az állam, illetve a települési önkormányzat által fenntartott nevelési-oktatási intézménybe vagy pedagógiai szakszolgálati intézménybe járó – egy gyermekre, tanulóra jutó összegéből a (6) bekezdés szerinti elszámolást is figyelembe véve le kell vonni a kifizetett átlagbér alapú támogatás és működési támogatás egy gyermekre, tanulóra jutó együttes összegét.
(8) A nemzetiségi önkormányzattal kötött köznevelési szerződés erre vonatkozó rendelkezése alapján az oktatásért felelős miniszter a nemzetiségi önkormányzat által fenntartott kislétszámú iskola köznevelési feladatai ellátásának biztosítása érdekében az általa vezetett minisztérium költségvetési fejezetébe tartozó előirányzat terhére az (1)–(3) bekezdésben meghatározottakon túl további támogatást nyújthat a nemzetiségi önkormányzat részére.
35/B. § Az Országgyűlés az óvodai, általános iskolai, középfokú iskolai, kollégiumi étkeztetés támogatására a köznevelési közfeladatot ellátó intézményt fenntartó nemzetiségi önkormányzat, nem állami felsőoktatási intézmény, egyházi jogi személy, vallási tevékenységet végző szervezet és az Nkt. 2. § (3) bekezdés b) pont bd) alpontja szerinti fenntartó részére az általa biztosított gyermek-, tanulóétkeztetésre tekintettel a 2. melléklet II. pont 3. alpont b) alpontjában meghatározott támogatással azonos összegű és azonos feltételek mellett nyújtott támogatást állapít meg.
35/C. § (1) A Magyarország területén külföldi állam vagy nemzetközi szervezet oktatási programja szerint az oktatásért felelős miniszter engedélye alapján működő nevelési-oktatási intézmény Magyarországon nyilvántartásba vett fenntartója az ilyen intézmény által pedagógus-munkakörben foglalkoztatott személy után átlagbér alapú támogatásra jogosult, ha
a) a pedagógus iskolai végzettsége és szakképzettsége megfelel az Nkt.-ban meghatározott képesítési előírásoknak,
b) a külföldi óvoda, a nemzetközi óvoda pedagógiai programja megfelel az Óvodai nevelés országos alapprogramjának, a külföldi iskola, a nemzetközi iskola pedagógiai programja tartalmi szempontból igazodik a Nemzeti alaptantervhez.
(2) Az (1) bekezdés alapján nyújtott átlagbér alapú támogatás megállapításánál a gyermek, tanulólétszámba nem számíthatóak be azok a gyermekek, tanulók, akik után a fenntartó tandíjat szed.
(3) Külföldi állam vagy nemzetközi szervezet által elismert vagy akkreditált köznevelési intézmények esetében a nevelő-, oktató munkát közvetlenül segítők után az Országgyűlés nem biztosít támogatást.
35/D. § (1) A köznevelési közfeladatot ellátó intézményt fenntartó nemzetiségi önkormányzat, nem állami felsőoktatási intézmény, egyházi jogi személy, vallási tevékenységet végző szervezet és az Nkt. 2. § (3) bekezdés b) pont bd) alpontja szerinti fenntartó az általános iskola első évfolyamát 2013. szeptember 1-jén elkezdő és 2013. október 1-jén tanulói jogviszonyban álló tanulók létszáma alapján tankönyvtámogatásra jogosult. A támogatás összege 12 000 forint/fő/év.
(2) A bevett egyház az állami iskolában általa szervezett hit- és erkölcstanoktatáshoz kapcsolódóan tankönyvtámogatásra jogosult. A tankönyvtámogatást a bevett egyház a hit- és erkölcstan-oktatásban résztvevő tanulók után veheti igénybe, ha ahhoz olyan tankönyvet alkalmaz, amely a hivatalos tankönyvjegyzéken szerepel. A tankönyvtámogatás fajlagos összege
a) az 1. évfolyamon 980 forint/tanuló,
b) az 5. évfolyamon 1270 forint/tanuló,
c) a hat évfolyammal működő gimnáziumokban a 7. évfolyamon 1580 forint/tanuló.
(3) A bevett egyház az állami iskolában általa szervezett hit- és erkölcstanoktatásra tekintettel a 35/A. § (1) bekezdésében meghatározottakon túl további átlagbér alapú támogatásra jogosult. Az ilyen támogatás szempontjából elismert számított pedagógus létszámot két tizedesjegyre kell megállapítani a hit- és erkölcstan oktatásban részt vevő tanulók 8 fős csoportja után heti 24 órával számolva. A tanulók számának meghatározása a 2013. október 1-jei statisztikai létszám alapján történik.
(4) A (3) bekezdés szerinti támogatás összege havonta 309 900 forint, ami a főiskolai végzettségű Pedagógus I. kategóriába sorolt pedagógus bruttó átlagbére és járuléka.
35/E. § (1) A 35/A–35/C. §-ban és a 35/D. § (1) bekezdésében meghatározott támogatások kizárólag olyan, a nevelési-oktatási intézményben ellátott, oktatott létszám után vehetők igénybe, amely nevelési-oktatási intézmény alapító okiratában az igényjogosultságot megalapozó tevékenység szerepel, és amely OM azonosítóval rendelkezik.
(2) A 35/A–35/C. §-ban és a 35/D. § (1) bekezdésében meghatározott támogatások az oktatási azonosító számmal rendelkező tanulók, valamint az óvodai nevelésben és korai fejlesztésben, gondozásban részesülő gyermekek után vehetők igénybe. A sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók után akkor vehető igénybe a támogatás, ha az intézmény alapító okirata meghatározza az Nkt. 4. § 25. pontja szerinti fogyatékosság típusát is.
(3) A 35/A–35/C. §-ban és a 35/D. § (1) bekezdésében meghatározott támogatások az iskolai rendszerű szakképzésben részt vevő tanulók után tanévenként a tanuló szakképző iskolai képzőhelyen – közismereti, szakmai elméleti és szakmai gyakorlati képzésben – töltött kötelező óraszáma alapján számított létszám alapján igényelhetők a (6) bekezdésben foglaltak figyelembevételével. A szakmai gyakorlati képzésben tanulószerződés alapján részt vevő tanulók esetén csak a közismereti és a szakmai elméleti oktatás kötelező óraszámának arányában vehető figyelembe az érintett tanulók létszáma. A számított létszám meghatározásához alkalmazott arányok megállapítása során a tanévre figyelembe vett tanulói összes kötelező óraszámba be kell számítani az összefüggő szakmai gyakorlat időtartamát is. Ha az előbbiek szerint számítható létszám nem egész szám, a fenntartónként összesített mutatószám meghatározásánál a kerekítés általános szabályait kell alkalmazni.
(4) Ha a szakmai gyakorlati képzést együttműködési megállapodás alapján részben vagy egészben folytató szervezet nem szakképzési hozzájárulásra kötelezett, a szakképző iskola fenntartója a gyakorlati képzés együttműködési megállapodás alapján folyó időarányos részére az iskolai tanműhelyben folyó gyakorlati képzés finanszírozási feltételei szerint jogosult a 35/A–35/C. §-ban és a 35/D. § (1) bekezdésében meghatározott támogatásra.
(5) Nem igényelhető a 35/A–35/C. §-ban és a 35/D. § (1) bekezdésében meghatározott támogatás az olyan tanuló után, aki
a) tandíjfizetésre kötelezett,
b) szülői vagy saját kérésre magántanuló vagy más sajátos munkarend szerint tanul,
c) a szakképzési törvény 29. §-a alapján az iskolai szakképzésben való ingyenes részvételre nem jogosult vagy
d) vendégtanulói jogviszonyban áll, kivéve az országos nemzetiségi önkormányzat által fenntartott kiegészítő nemzetiségi oktatás feladatait ellátó intézmény vendégtanulóját.
(6) A 35/A–35/C. §-ban és a 35/D. § (1) bekezdésében meghatározott támogatások igénybevétele és elszámolása a köznevelési statisztikai adatokra és az azt megalapozó tanügyi okmányokra vagy a támogatást megalapozó egyéb okmányokra, analitikus nyilvántartásokra épül. Az igénylésnél és annak elbírálása során figyelembe kell venni az Nkt., a szakképzési törvény, valamint ezek végrehajtási rendeleteiben foglalt előírásokat. Nem korlátozzák az igénybevételt az Nkt.-nak a maximális csoport- vagy osztálylétszám betartására vonatkozó követelményei.
(7) A fenntartó a 35/A. § (1) bekezdése szerinti támogatás teljes összegét annak folyósítását követő 15 napon belül az általa fenntartott nevelési-oktatási intézménynek átadja úgy, hogy az az általa fenntartott valamennyi nevelési-oktatási intézmény kiegyensúlyozott működését egyformán biztosítsa.”

6–9. §4

10. § A Kvtv. 1. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

11. § A Kvtv. 2. melléklete a 2. melléklet szerint módosul.

12. § A Kvtv. 5. melléklete a 3. melléklet szerint módosul.

13. § A Kvtv. 8. melléklete a 4. melléklet szerint módosul.

14. § A Kvtv. az 5. melléklet szerinti 10. melléklettel egészül ki.

15. § (1) Ez a törvény – a (2) bekezdésben meghatározott kivételekkel – a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A 3. §, az 5. §, a 8. § a) pontja, a 10. §, a 12. §, a 13. §, a 2. melléklet, a 4. melléklet és az 5. melléklet 2013. október 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 2013. évi CXLIV. törvényhez


1)    IX. Helyi önkormányzatok támogatásai fejezet, 1. A helyi önkormányzatok általános működésének és ágazati feladatainak támogatása cím, 2. A települési önkormányzatok egyes köznevelési és gyermekétkeztetési feladatainak támogatása alcím helyébe a következő rendelkezés lép:

(Cím
szám

Al-
cím
szám

Jog-
cím-
csop. szám

Jog-
cím
szám

Elő-
ir.
csop. szám

Kie-
melt
előir.
szám

Cím
név

Al-
cím
név

Jog-
cím-
csop.
név

Jog-
cím
név

Elő-
ir.
csop. név

FEJEZET

2013. évi előirányzat

Kiemelt előirányzat neve

Kiadás

Bevétel

Támogatás)

 

2

 

 

 

 

 

 

A települési önkormányzatok egyes köznevelési és gyermekétkeztetési feladatainak támogatása

170 228,1

 

 


2)    IX. Helyi önkormányzatok támogatásai fejezet „IX. fejezet összesen” sora helyébe a következő rendelkezés lép:

 

(2013. évi előirányzat

Kiadás

Bevétel

Támogatás)

 

IX. fejezet összesen:

643 306,6

 

 


3)    XI. Miniszterelnökség fejezet 7. Rendkívüli kormányzati intézkedések cím helyébe a következő rendelkezés lép:

(Cím
szám

Al-
cím
szám

Jog-
cím-
csop. szám

Jog-
cím
szám

Elő-
ir.
csop. szám

Kie-
melt
előir.
szám

Cím
név

Al-
cím
név

Jog-
cím-
csop.
név

Jog-
cím
név

Elő-
ir.
csop. név

FEJEZET

2013. évi előirányzat

Kiemelt előirányzat neve

Kiadás

Bevétel

Támogatás)

7

 

 

 

 

 

 

 

Rendkívüli kormányzati intézkedések

106 000,0

 

 


4)    XI. Miniszterelnökség fejezet 8. Országvédelmi Alap cím helyébe a következő rendelkezés lép:

(Cím
szám

Al-
cím
szám

Jog-
cím-
csop. szám

Jog-
cím
szám

Elő-
ir.
csop. szám

Kie-
melt
előir.
szám

Cím
név

Al-
cím
név

Jog-
cím-
csop.
név

Jog-
cím
név

Elő-
ir.
csop. név

FEJEZET

2013. évi előirányzat

Kiemelt előirányzat neve

Kiadás

Bevétel

Támogatás)

8

 

 

 

 

 

 

 

Országvédelmi Alap

315 877,3

 

 


5)    XI. Miniszterelnökség fejezet „XI. fejezet összesen” sora helyébe a következő rendelkezés lép:

 

(2013. évi előirányzat

Kiadás

Bevétel

Támogatás)

 

XI. fejezet összesen:

447 368,0

209,8

25 280,9


6)    XII. Vidékfejlesztési Minisztérium fejezet, 6. Mezőgazdasági középfokú szakoktatás intézményei cím helyébe a következő rendelkezés lép:

(Cím
szám

Al-
cím
szám

Jog-
cím-
csop. szám

Jog-
cím
szám

Elő-
ir.
csop. szám

Kie-
melt
előir.
szám

Cím
név

Al-
cím
név

Jog-
cím-
csop.
név

Jog-
cím
név

Elő-
ir.
csop. név

FEJEZET

2013. évi előirányzat

Kiemelt előirányzat neve

Kiadás

Bevétel

Támogatás)

6

 

 

 

 

 

 

 

Mezőgazdasági középfokú szakoktatás intézményei

 

 

4 584,3

 

 

 

 

1

 

 

 

Működési költségvetés

 

1 376,2

 

 

 

 

 

 

1

 

 

Személyi juttatások

3 487,2

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

926,9

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

Dologi kiadások

1 556,8

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

Felhalmozási költségvetés

 

11,3

 

 

 

 

 

 

3

 

 

Egyéb felhalmozási kiadások

0,9

 

 


7)    XII. Vidékfejlesztési Minisztérium fejezet „XII. fejezet összesen” sora helyébe a következő rendelkezés lép:

 

(2013. évi előirányzat

Kiadás

Bevétel

Támogatás)

 

XII. fejezet összesen:

375 796,8

181 960,6

193 836,2


8)    XIII. Honvédelmi Minisztérium fejezet, 2. Magyar Honvédség cím, 1. Honvéd Vezérkar közvetlen szervezetei alcím helyébe a következő rendelkezés lép:

(Cím
szám

Al-
cím
szám

Jog-
cím-
csop. szám

Jog-
cím
szám

Elő-
ir.
csop. szám

Kie-
melt
előir.
szám

Cím
név

Al-
cím
név

Jog-
cím-
csop.
név

Jog-
cím
név

Elő-
ir.
csop. név

FEJEZET

2013. évi előirányzat

Kiemelt előirányzat neve

Kiadás

Bevétel

Támogatás)

 

1

 

 

 

 

 

 

Honvéd Vezérkar közvetlen szervezetei

 

 

20 562,2

 

 

 

 

1

 

 

 

Működési költségvetés

 

200,0

 

 

 

 

 

 

1

 

 

Személyi juttatások

14 318,1

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

3 541,4

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

Dologi kiadások

2 862,4

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

Egyéb működési célú kiadások

40,3

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

Felhalmozási költségvetés

 

200,0

 

 

 

 

 

 

3

 

 

Egyéb felhalmozási kiadások

200,0

 

 


9)    XIII. Honvédelmi Minisztérium fejezet a következő 7. Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium címmel egészül ki:

(Cím
szám

Al-
cím
szám

Jog-
cím-
csop. szám

Jog-
cím
szám

Elő-
ir.
csop. szám

Kie-
melt
előir.
szám

Cím
név

Al-
cím
név

Jog-
cím-
csop.
név

Jog-
cím
név

Elő-
ir.
csop. név

FEJEZET

2013. évi előirányzat

Kiemelt előirányzat neve

Kiadás

Bevétel

Támogatás)

7

 

 

 

 

 

 

 

Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium

 

 

8,1

 

 

 

 

1

 

 

 

Működési költségvetés

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

Személyi juttatások

6,4

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

1,7

 

 


10)    XIII. Honvédelmi Minisztérium fejezet „XIII. fejezet összesen” sora helyébe a következő rendelkezés lép:

 

(2013. évi előirányzat

Kiadás

Bevétel

Támogatás)

 

XIII. fejezet összesen:

241 378,9

24 029,8

217 349,1


11)    XIV. Belügyminisztérium fejezet, 7. Rendőrség cím helyébe a következő rendelkezés lép:

(Cím
szám

Al-
cím
szám

Jog-
cím-
csop. szám

Jog-
cím
szám

Elő-
ir.
csop. szám

Kie-
melt
előir.
szám

Cím
név

Al-
cím
név

Jog-
cím-
csop.
név

Jog-
cím
név

Elő-
ir.
csop. név

FEJEZET

2013. évi előirányzat

Kiemelt előirányzat neve

Kiadás

Bevétel

Támogatás)

7

 

 

 

 

 

 

 

Rendőrség

 

 

232 249,3

 

 

 

 

1

 

 

 

Működési költségvetés

4 509,6

 

 

 

 

 

 

1

 

 

Személyi juttatások

155 825,7

 

 

 

 

 

 

2

 

 

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

39 886,9

 

 

 

 

 

 

3

 

 

Dologi kiadások

39 177,1

 

 

 

 

 

 

5

 

 

Egyéb működési célú kiadások

811,2

 

 

 

 

 

2

 

 

 

Felhalmozási költségvetés

 

 

 

 

 

 

1

 

 

Beruházások

366,0

 

 

 

 

 

 

2

 

 

Felújítások

587,0

 

 

 

 

 

 

3

 

 

Egyéb felhalmozási kiadások

105,0

 


12)    XIV. Belügyminisztérium fejezet „XIV. fejezet összesen” sora helyébe a következő rendelkezés lép:

 

(2013. évi előirányzat

Kiadás

Bevétel

Támogatás)

 

XIV. fejezet összesen:

422 304,2

17 486,1

404 818,1


13)    XVII. Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejezet, 20. Fejezeti kezelésű előirányzatok cím, 32. Közlekedési ágazati programok alcíme a következő 3. UD rendszer működtetése és kapcsolódó feladatok jogcím-csoporttal egészül ki:

(Cím
szám

Al-
cím
szám

Jog-
cím-
csop. szám

Jog-
cím
szám

Elő-
ir.
csop. szám

Kie-
melt
előir.
szám

Cím
név

Al-
cím
név

Jog-
cím-
csop.
név

Jog-
cím
név

Elő-
ir.
csop. név

FEJEZET

2013. évi előirányzat

Kiemelt előirányzat neve

Kiadás

Bevétel

Támogatás)

 

 

3

 

 

3

 

 

UD rendszer működtetése és kapcsolódó feladatok

3 900,0

 

3 900,0


14)    XVII. Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejezet, 20. Fejezeti kezelésű előirányzatok címe a következő 41. Vagyoni hozzájárulás a 2001. évi XX. tv. 2. § m) pont körében alcímmel egészül ki:

(Cím
szám

Al-
cím
szám

Jog-
cím-
csop. szám

Jog-
cím
szám

Elő-
ir.
csop. szám

Kie-
melt
előir.
szám

Cím
név

Al-
cím
név

Jog-
cím-
csop.
név

Jog-
cím
név

Elő-
ir.
csop. név

FEJEZET

2013. évi előirányzat

Kiemelt előirányzat neve

Kiadás

Bevétel

Támogatás)

 

41

 

 

 

 

 

 

Vagyoni hozzájárulás a 2001. évi XX. tv. 2. § m) pont körében

100 000,0

 

100 000,0


15)    XVII. Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejezet „1-20. cím összesen” sora helyébe a következő rendelkezés lép:

 

(2013. évi előirányzat

Kiadás

Bevétel

Támogatás)

 

1-20. cím összesen:

415 907,9

97 419,9

318 488,0


16)    XVII. Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejezet „XVII. fejezet összesen” sora helyébe a következő rendelkezés lép:

 

(2013. évi előirányzat

Kiadás

Bevétel

Támogatás)

 

XVII. fejezet összesen:

678 255,1

172 419,9

318 488,0


17)    XIX. Uniós fejlesztések fejezet 2. Fejezeti kezelésű előirányzatok cím, 7. Szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok alcíme a következő 13. EU Önerő Alap jogcím-csoporttal egészül ki:

(Cím
szám

Al-
cím
szám

Jog-
cím-
csop. szám

Jog-
cím
szám

Elő-
ir.
csop. szám

Kie-
melt
előir.
szám

Cím
név

Al-
cím
név

Jog-
cím-
csop.
név

Jog-
cím
név

Elő-
ir.
csop. név

FEJEZET

2013. évi előirányzat

Kiemelt előirányzat neve

Kiadás

Bevétel

Támogatás)

 

 

13

 

 

 

 

 

EU Önerő Alap

20 000,0

 

20 000,0


18)    XIX. Uniós fejlesztések fejezet „XIX. fejezet összesen” sora helyébe a következő rendelkezés lép:

 

(2013. évi előirányzat

Kiadás

Bevétel

Támogatás)

 

XIX. fejezet összesen:

1 456 857,2

1 285 692,4

171 164,8


19)    XX. Emberi Erőforrások Minisztériuma fejezet, 2. Szociális és gyermekvédelmi intézményrendszer cím, 3. Szociális és gyermekvédelmi, gyermekjóléti feladatellátás és irányítás intézményei alcím helyébe a következő rendelkezés lép:

(Cím
szám

Al-
cím
szám

Jog-
cím-
csop. szám

Jog-
cím
szám

Elő-
ir.
csop. szám

Kie-
melt
előir.
szám

Cím
név

Al-
cím
név

Jog-
cím-
csop.
név

Jog-
cím
név

Elő-
ir.
csop. név

FEJEZET

2013. évi előirányzat

Kiemelt előirányzat neve

Kiadás

Bevétel

Támogatás)

 

3

 

 

 

 

 

 

Szociális és gyermekvédelmi, gyermekjóléti feladatellátás és irányítás intézményei

 

 

66 248,2

 

 

 

 

1

 

 

 

Működési költségvetés

 

23 673,1

 

 

 

 

 

 

1

 

 

Személyi juttatások

54 764,6

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

14 622,3

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

Dologi kiadások

19 172,7

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

Ellátottak pénzbeli juttatásai

1 021,3

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

Egyéb működési célú kiadások

340,4

 

 


20)    XX. Emberi Erőforrások Minisztériuma fejezet, 5. Egyetemek, főiskolák cím helyébe a következő rendelkezés lép:

(Cím
szám

Al-
cím
szám

Jog-
cím-
csop. szám

Jog-
cím
szám

Elő-
ir.
csop. szám

Kie-
melt
előir.
szám

Cím
név

Al-
cím
név

Jog-
cím-
csop.
név

Jog-
cím
név

Elő-
ir.
csop. név

FEJEZET

2013. évi előirányzat

Kiemelt előirányzat neve

Kiadás

Bevétel

Támogatás)

5

 

 

 

 

 

 

 

Egyetemek, főiskolák

 

 

123 978,8

 

 

 

 

1

 

 

 

Működési költségvetés

 

250 171,9

 

 

 

 

 

 

1

 

 

Személyi juttatások

168 485,3

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

47 849,4

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

Dologi kiadások

119 358,7

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

Ellátottak pénzbeli juttatásai

28 423,4

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

Egyéb működési célú kiadások

3 198,7

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

Felhalmozási költségvetés

 

33 139,6

 

 

 

 

 

 

1

 

 

Beruházások

31 425,6

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

Felújítások

8 323,1

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

Egyéb felhalmozási kiadások

226,1

 

 


21)    XX. Emberi Erőforrások Minisztériuma fejezet, 18. Köznevelési feladatellátás és irányítás intézményei cím helyébe a következő rendelkezés lép:

(Cím
szám

Al-
cím
szám

Jog-
cím-
csop. szám

Jog-
cím
szám

Elő-
ir.
csop. szám

Kie-
melt
előir.
szám

Cím
név

Al-
cím
név

Jog-
cím-
csop.
név

Jog-
cím
név

Elő-
ir.
csop. név

FEJEZET

2013. évi előirányzat

Kiemelt előirányzat neve

Kiadás

Bevétel

Támogatás)

18

 

 

 

 

 

 

 

Köznevelési feladatellátás és irányítás intézményei

 

 

430 433,2

 

 

 

 

1

 

 

 

Működési költségvetés

 

34 991,4

 

 

 

 

 

 

1

 

 

Személyi juttatások

322 257,5

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

86 920,6

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

Dologi kiadások

56 240,0

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

Egyéb működési célú kiadások

6,5

 

 



22)    XX. Emberi Erőforrások Minisztériuma fejezet, 20. Fejezeti kezelésű előirányzatok cím, 2. Normatív finanszírozás alcím, 3. Közoktatási célú humánszolgáltatás és kiegészítő támogatás jogcím-csoportja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Cím
szám

Al-
cím
szám

Jog-
cím-
csop. szám

Jog-
cím
szám

Elő-
ir.
csop. szám

Kie-
melt
előir.
szám

Cím
név

Al-
cím
név

Jog-
cím-
csop.
név

Jog-
cím
név

Elő-
ir.
csop. név

FEJEZET

2013. évi előirányzat

Kiemelt előirányzat neve

Kiadás

Bevétel

Támogatás)

 

 

3

 

 

 

 

 

Közoktatási célú humánszolgáltatás és kiegészítő támogatás

138 017,8

 

138 017,8


23)    XX. Emberi Erőforrások Minisztériuma fejezet, 20. Fejezeti kezelésű előirányzatok cím, 3. Felsőoktatási feladatok támogatása alcíme a következő 4. Felsőoktatási Struktúraátalakítási Alap jogcím-csoporttal egészül ki:

(Cím
szám

Al-
cím
szám

Jog-
cím-
csop. szám

Jog-
cím
szám

Elő-
ir.
csop. szám

Kie-
melt
előir.
szám

Cím
név

Al-
cím
név

Jog-
cím-
csop.
név

Jog-
cím
név

Elő-
ir.
csop. név

FEJEZET

2013. évi előirányzat

Kiemelt előirányzat neve

Kiadás

Bevétel

Támogatás)

 

 

4

 

 

 

 

 

Felsőoktatási Struktúraátalakítási Alap

11 000,0

 

11 000,0


24)    XX. Emberi Erőforrások Minisztériuma fejezet, 20. Fejezeti kezelésű előirányzatok cím, 4. Közoktatási feladatok támogatása alcím a következő 11. Kislétszámú hit- és erkölcstanoktatás kiegészítő támogatása jogcím-csoporttal egészül ki:

(Cím
szám

Al-
cím
szám

Jog-
cím-
csop. szám

Jog-
cím
szám

Elő-
ir.
csop. szám

Kie-
melt
előir.
szám

Cím
név

Al-
cím
név

Jog-
cím-
csop.
név

Jog-
cím
név

Elő-
ir.
csop. név

FEJEZET

2013. évi előirányzat

Kiemelt előirányzat neve

Kiadás

Bevétel

Támogatás)

 

 

11

 

 

 

 

 

Kislétszámú hit- és erkölcstanoktatás kiegészítő támogatása

100,0

 

100,0


25)    XX. Emberi Erőforrások Minisztériuma fejezet, 20. Fejezeti kezelésű előirányzatok cím, 19. Szociális célú humánszolgáltatások alcím, 1. Szociális célú nem állami humánszolgáltatások támogatása jogcím-csoportja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Cím
szám

Al-
cím
szám

Jog-
cím-
csop. szám

Jog-
cím
szám

Elő-
ir.
csop. szám

Kie-
melt
előir.
szám

Cím
név

Al-
cím
név

Jog-
cím-
csop.
név

Jog-
cím
név

Elő-
ir.
csop. név

FEJEZET

2013. évi előirányzat

Kiemelt előirányzat neve

Kiadás

Bevétel

Támogatás)

 

 

1

 

 

 

 

 

Szociális célú nem állami humánszolgáltatások támogatása

65 012,1

 

65 012,1


26)    XX. Emberi Erőforrások Minisztériuma fejezet „1-20. cím összesen” sora helyébe a következő rendelkezés lép:

 

(2013. évi előirányzat

Kiadás

Bevétel

Támogatás)

 

1-20. cím összesen:

1 869 256,4

775 101,0

1 094 155,4


27)    XX. Emberi Erőforrások Minisztériuma fejezet „XX. fejezet összesen” sora helyébe a következő rendelkezés lép:

 

(2013. évi előirányzat

Kiadás

Bevétel

Támogatás)

 

XX. fejezet összesen:

2 700 363,9

775 101,0

1 094 155,4


28)    XXXIII. Magyar Tudományos Akadémia fejezet, 6. MTA Jóléti intézmények cím helyébe a következő rendelkezés lép:

(Cím
szám

Al-
cím
szám

Jog-
cím-
csop. szám

Jog-
cím
szám

Elő-
ir.
csop. szám

Kie-
melt
előir.
szám

Cím
név

Al-
cím
név

Jog-
cím-
csop.
név

Jog-
cím
név

Elő-
ir.
csop. név

FEJEZET

2013. évi előirányzat

Kiemelt előirányzat neve

Kiadás

Bevétel

Támogatás)

6

 

 

 

 

 

 

 

MTA Jóléti intézmények

 

 

203,1

 

 

 

 

1

 

 

 

Működési költségvetés

 

301,7

 

 

 

 

 

 

1

 

 

Személyi juttatások

221,7

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

64,2

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

Dologi kiadások

217,9

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

Felhalmozási költségvetés

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

Beruházások

1,0

 

 

29)    XXXIII. Magyar Tudományos Akadémia fejezet „XXXIII. fejezet összesen” sora helyébe a következő rendelkezés lép:

 

(2013. évi előirányzat

Kiadás

Bevétel

Támogatás)

 

XXXIII. fejezet összesen:

59 111,2

15 982,0

43 129,2


30)    XLIII. Az állami vagyonnal kapcsolatos bevételek és kiadások fejezet, 2. Az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások cím, 1. Felhalmozási jellegű kiadások alcím, 4. Állami tulajdoni részesedések növekedését eredményező kiadások jogcím-csoportja a következő 3. Az MVM Zrt. tőkeemelése jogcímmel egészül ki:

(Cím
szám

Al-
cím
szám

Jog-
cím-
csop. szám

Jog-
cím
szám

Elő-
ir.
csop. szám

Kie-
melt
előir.
szám

Cím
név

Al-
cím
név

Jog-
cím-
csop.
név

Jog-
cím
név

Elő-
ir.
csop. név

FEJEZET

2013. évi előirányzat

Kiemelt előirányzat neve

Kiadás

Bevétel

Támogatás)

 

 

 

3

 

 

 

 

Az MVM Zrt. tőkeemelése

71 000,0

 

 


31)    XLIII. Az állami vagyonnal kapcsolatos bevételek és kiadások fejezet „XLIII. fejezet összesen” sora helyébe a következő rendelkezés lép:

 

(2013. évi előirányzat

Kiadás

Bevétel

Támogatás)

 

XLIII. fejezet összesen:

226 390,0

102 194,4

 


32)    utolsó három sora helyébe a következő rendelkezés lép:

KIADÁSI FŐÖSSZEG:

16 376 150,9

BEVÉTELI FŐÖSSZEG:

15 325 316,1

A FŐÖSSZEGEK EGYENLEGE:

-1 050 834,8

2. melléklet a 2013. évi CXLIV. törvényhez5


1.     A Kvtv. 2. melléklet II. pont 1. alpontjának első három sora helyébe a következő rendelkezések lépnek:

 

„ELŐIRÁNYZAT:

108 085,5 millió forint

 

ÓVODAPEDAGÓGUSOK ÁTLAGBÉRÉNEK

 

 

ÉS KÖZTERHEINEK ELISMERT ÖSSZEGE:

2 832 000 forint/számított létszám/év

 

ÓVODAPEDAGÓGUSOK ÁTLAGBÉRÉNEK

 

 

ÉS KÖZTERHEINEK ELISMERT

 

 

PÓTLÓLAGOS ÖSSZEGE

 

 

A 2013/2014. NEVELÉSI ÉVRE:

263 100 forint/számított létszám/3 hónap

 

ÓVODAPEDAGÓGUSOK NEVELŐ MUNKÁJÁT

 

 

KÖZVETLENÜL SEGÍTŐK ÁTLAGBÉRÉNEK

 

 

ÉS KÖZTERHEINEK ELISMERT ÖSSZEGE:

1 632 000 forint/számított létszám/év”


2.     A Kvtv. 2. melléklet II. pont 1. alpont b) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„b) A számított óvodapedagógus, és az óvodapedagógus nevelő munkáját közvetlenül segítők létszámának meghatározása
Az óvodapedagógus létszám meghatározása a következő képlettel történik:
2012/2013. nevelési évre:
Psz1 = (L1 / Cs) * Feh1 + Vk1
2013/2014. nevelési évre:
Psz2 = (L2/Cs) * Feh2 + Vk2 + Op
ahol:
Psz1; Psz2 = 2012/2013., illetve 2013/2014. nevelési évre számított óvodapedagógusok létszáma, egész számra kerekítve,
L1; L2 = 2012/2013., illetve 2013/2014. nevelési évben szervezett csoport(ok)ban az a) alpont szerinti összes gyermeklétszám,
Cs = az egységes óvodai-bölcsődei, az óvodai nevelési évekre a Kiegészítő szabályok 3. pontja szerint meghatározott csoport átlaglétszám,
Feh1; Feh2 = foglalkozási együttható (két tizedesre kerekítve), azaz
–     2012/2013. nevelési évben a Közokt. tv.-ben, illetve 2013/2014. nevelési évben a Köznev. tv.-ben az átlagos csoportlétszámra meghatározott heti óvodai (egységes óvodai-bölcsődei gondozási), nevelési foglalkoztatási időkeret (órában), és
–     2012/2013. nevelési évben a Közokt. tv.-ben, illetve 2013/2014. nevelési évben a Köznev. tv.-ben meghatározott pedagógus heti kötelező óraszám, illetve kötött munkaidő
hányadosa (az egységes óvoda-bölcsőde esetében is az óvoda-pedagógusok kötelező heti óraszáma, illetve kötött munkaideje alapozza meg a számítást), korrigálva az intézménytípus-együtthatóval,
Vk1; Vk2 = vezetői órakedvezmény miatti pedagógus többletlétszám a 2012/2013., illetve 2013/2014. nevelési évben (két tizedesre kerekítve),
Op = a Köznev. tv. 61. § (3) bekezdése alapján az 500 fő ellátottat elérő, vagy azt meghaladó intézményeknél kötelezően alkalmazandó óvodapszichológusok létszáma.
A támogatás igénylése szempontjából az óvodapedagógusok nevelő munkáját közvetlenül segítők száma a 2012/2013. nevelési évben a Közokt. tv. 1. számú melléklet Első része, a 2013/2014. nevelési évben a Köznev. tv. 2. melléklete és a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 179. § (1) bekezdés b) pontja szerint elismerhető - a Kjt. alapján foglalkoztatott - létszám, de legfeljebb
–     2013. év első 8 hónapjában a ténylegesen foglalkoztatott segítők átlagos száma,
–     2013. év utolsó 4 hónapjában az erre az időszakra becsült segítők átlagos száma,
egy tizedesre kerekítve.
Az év végi elszámolás mindkét nevelési év tekintetében a havonta figyelembe vehető, ténylegesen foglalkoztatott segítők átlagos létszáma alapján történik.
A 2013/2014. nevelési évre a gyermek- és ifjúságvédelmi felügyelő vagy gyógypedagógiai asszisztens, a szabadidő-szervező és a pszichopedagógus a segítők létszámában nem vehető figyelembe.”

3. melléklet a 2013. évi CXLIV. törvényhez


A Kvtv. 5. melléklet 2. pontja szerinti táblázat a következő 15a-15c sorokkal egészül ki:

15a

XX. EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA fejezetben

15b

Közoktatási célú humánszolgáltatás és kiegészítő támogatás (20. cím, 2. alcím, 3. jogcím-csoport)

15c

Szociális célú nem állami humánszolgáltatások támogatása (20. cím, 19. alcím, 1. jogcím-csoport)

4. melléklet a 2013. évi CXLIV. törvényhez6


A Kvtv. 8. melléklet III. pont 9. alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„9. A gyermekvédelmi szakellátáshoz kapcsolódó támogatás igénybevételére a következő sajátos szabályok vonatkoznak:
a) ha a gyermekvédelmi szakellátásban részesülő gyermek bölcsődei vagy családi napközi ellátásban vagy gyermek, fiatal felnőtt köznevelési szolgáltatásban részesül, a bölcsődei vagy családi napközi ellátást vagy a köznevelési szolgáltatást biztosító intézmény országos nemzetiségi önkormányzat, egyházi jogi személy vagy nem állami felsőoktatási intézmény fenntartója a feladathoz kapcsolódóan a 35. §, 35/A. § (1) és (2) bekezdése szerinti támogatás, egyéb fenntartója a 35/A. § (1) bekezdése szerinti támogatásra jogosult,
b) az otthont nyújtó ellátásban, utógondozói ellátásban részesülők gondozási napok szerinti nyilvántartását – elhelyezés-típusonként, ellátási szükségletekre bontva – jogszabályban meghatározott szerv vezeti az ellátást nyújtó intézmények adatszolgáltatása alapján,
c) ha a bentlakásos intézmény köznevelési feladatot is ellát, a fenntartó az intézményen belül oktatott tanulók létszáma alapján az ellátott feladathoz kapcsolódóan az országos nemzetiségi önkormányzat, egyházi jogi személy vagy nem állami felsőoktatási intézmény fenntartója a 35/A. § (1) és (2) bekezdése szerinti támogatás, egyéb fenntartója a 35/A. § (1) bekezdése szerinti támogatásra jogosult.”

5. melléklet a 2013. évi CXLIV. törvényhez


A nem állami köznevelési tevékenységek támogatása

I.    A PEDAGÓGUS MUNKAKÖRBEN, ILLETVE A NEVELŐ-, OKTATÓ MUNKÁT KÖZVETLENÜL SEGÍTŐ MUNKAKÖRBEN FOGLALKOZTATOTTAK UTÁN JÁRÓ ÁTLAGBÉR ALAPÚ TÁMOGATÁS A 2013/2014. TANÉVBEN 2013. OKTÓBER–DECEMBER HÓNAPOKRA
1.     Az átlagbér alapú támogatást
a)     óvodában a pedagógus-munkakörben és a nevelő-, oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottak után a 2. melléklet II. pont 1. alpontja szerint kell megállapítani,
b)     iskolában, kollégiumban, pedagógiai szakszolgálati intézményben
ba)     pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak után az állami intézményfenntartó központ pedagógus-munkakörben foglalkoztatottjainak és az állami intézményfenntartó központ által fenntartott általános iskolával, középiskolával, szakiskolával, alapfokú művészeti iskolával, kollégiummal 2013. október 1-jén tanulói jogviszonyban álló tanulók tervezett létszáma, valamint a pedagógiai szakszolgálati intézmény által ellátott gyermekek, tanulók átlaglétszáma alapján két tizedre kerekített finanszírozott pedagóguslétszám szerint,
bb)     a nevelő-, oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottak után kormányrendeletben meghatározott elismerhető létszám alapján
kell megállapítani a 2–4. alpontban foglaltak alkalmazásával.
Az egy főre jutó átlagbérnek az iskolánként, kollégiumonként, pedagógiai szakszolgálati intézményenként történő megállapításához az Nkt. 97. § (20a) bekezdésére is figyelemmel számított, az állami intézményfenntartó központ által fenntartott intézményekben intézménytípusonként pedagógus munkakörben, valamint nevelő- és oktatómunkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottak éves személyi juttatását járulékaival együtt el kell osztani az annak megfelelő létszámmal.
2.     A pedagógusok, valamint a nevelő-, oktató munkát közvetlenül segítők átlagbére és közterhei elismert összegének meghatározása
a)     A pedagógusok átlagbérének és közterheinek elismert összege
aa)     általános iskolára 1 001 100 forint/számított létszám,
ab)     gimnáziumra 1 032 100 forint/számított létszám,
ac)     szakiskolára, nem szakképzési évfolyamon 1 032 100 forint/számított létszám,
ad)     szakiskolára, kizárólag szakképzési évfolyamon 1 032 100 forint/számított létszám,
ae)     speciális szakiskolára (készségfejlesztő speciális szakiskolára) 1 032 100 forint/számított létszám,
af)     szakközépiskolára, nem szakképzési évfolyamon 1 032 100 forint/számított létszám,
ag)     szakközépiskolára kizárólag szakképzési évfolyamon 1 032 100 forint/számított létszám,
ah)     alapfokú művészeti iskolára zeneművészeti ágon 975 200 forint/számított létszám,
ai)     alapfokú művészeti iskolára nem zeneművészeti ágon 975 200 forint/számított létszám,
aj)     művészeti szakközépiskolára 1 032 100 forint/számított létszám,
ak)     kollégiumra 1 013 500 forint/számított létszám,
al)     pedagógiai szakszolgálati intézményre 965 500 forint/számított létszám
am)     gyógypedagógiai, konduktív pedagógiai nevelési-oktatási intézményre 1 032 100 forint/számított létszám.
b)     A nevelő-, oktató munkát közvetlenül segítők átlagbérének és közterheinek elismert összege 547 700 forint/számított létszám
3.    A finanszírozott pedagóguslétszám megállapításához szükséges – az óvoda kivételével – a nevelési-oktatási intézménybe járó, valamint a pedagógiai szakszolgálati intézmény által ellátott gyermekek, tanulók létszámának meghatározása
A gyermek-, tanulólétszám meghatározásánál a nappali oktatás munkarendje szerint oktatott tanulót egy tanulóként, az esti oktatás munkarendje szerint tanulók számát kettővel, a levelező oktatás munkarendje szerint tanulók számát öttel elosztva, a kollégiumban ellátott – nappali oktatás munkarendje szerint oktatott – tanulót egy tanulóként kell figyelembe venni.
Az alapfokú művészetoktatás kivételével a nappali oktatás munkarendje szerint oktatott enyhe értelmi fogyatékos, beszédfogyatékos vagy pszichés fejlődési zavarral küzdő sajátos nevelési igényű tanulót két gyermekként, a mozgásszervi, érzékszervi, középsúlyos értelmi fogyatékos, autizmus spektrum zavarral küzdő vagy halmozottan fogyatékos gyermeket, tanulót három gyermekként kell számításba venni, ha nevelés-oktatásuk a többi gyermekkel, tanulóval együtt történik.
A gyermek és tanuló létszám meghatározása feladatellátási helyenként két tizedesre történik.
4.    A finanszírozott pedagógus létszám meghatározásához szükséges, az állami intézményfenntartó központ pedagógus-munkakörben foglalkoztatottjainak és az általa fenntartott iskolával, kollégiummal 2012. október 1-jén tanulói jogviszonyban álló tanulóinak és a pedagógiai szakszolgálati intézmény által ellátott gyermekek, tanulók létszámának aránya köznevelési intézménytípusonként:
a)     általános iskolában 11,8 fő tanulónként 1 fő pedagógus,
b)     gimnáziumban – beleértve a hat és nyolc évfolyammal működő gimnáziumokat is – 12,5 fő tanulónként 1 fő pedagógus,
c)     szakiskolákban, nem szakképzési évfolyamon 11,3 fő tanulónként 1 fő pedagógus,
d)     szakiskolában, kizárólag szakképzési évfolyamon 15,9 fő tanulónként 1 fő pedagógus,
e)     speciális szakiskolákban 6 fő tanulónként 1 fő pedagógus, készségfejlesztő speciális szakiskolákban 4 fő tanulónként 1 fő pedagógus,
f)     szakközépiskolában, nem szakképzési évfolyamon 11,1 fő tanulónként 1 fő pedagógus,
g)     szakközépiskolában, kizárólag szakképzési évfolyamon 14,7 fő tanulónként 1 fő pedagógus,
h)     alapfokú művészeti iskolában zeneművészeti ágon 19,9 fő tanulónként 1 fő pedagógus,
i)     alapfokú művészeti iskolában nem zeneművészeti ágon 78,8 fő tanulónként 1 fő pedagógus,
j)    művészeti szakközépiskolában 6 fő tanulónként 1 fő pedagógus,
k)     kollégiumban 18,5 fő tanulónként 1 fő pedagógus,
l)     pedagógiai szakszolgálati intézményeknél
la)     logopédiai ellátás esetén 50 fő gyermek-tanulólétszám alatt 1 fő pedagógus, további 50 gyermek/tanulólétszám esetén további 1-1 fő pedagógus,
lb)     nevelési tanácsadás esetén 87 fő gyermek-tanulólétszám alatt 1 fő pedagógus, további 87 gyermek/tanulólétszám esetén további 1-1 fő pedagógus,
lc)     gyógytestnevelés esetén 50 fő gyermek-tanulólétszám alatt 1 fő pedagógus, további 50 gyermek/tanulólétszám esetén további 1-1 fő pedagógus,
ld)     szakértői bizottság esetén 180 fő gyermek-tanulólétszám alatt 1 fő pedagógus, további 180 gyermek/tanulólétszám esetén további 1-1 fő pedagógus,
le)     gyógypedagógiai tanácsadás, korai fejlesztés, oktatás és gondozás, és a fejlesztő nevelés együtt:

 

 

 

 

 

A

B

 

 

 

 

1

Gyermek-tanulólétszámig

Pedagóguslétszám főben

 

 

 

 

2

1

1

 

 

 

 

3

2–10

2

 

 

 

 

4

11–20

4

 

 

 

 

5

21–50

5

 

 

 

 

6

51–100

6

 

 

 

 

7

100 felett

10


lf)     továbbtanulási, pályaválasztási tanácsadás, konduktív pedagógiai ellátás, iskolapszichológiai, óvodapszichológiai ellátás, kiemelten tehetséges gyermekek, tanulók gondozása együtt:

 

 

 

 

 

A

B

 

 

 

 

1

Gyermek-tanulólétszámig

Pedagóguslétszám főben

 

 

 

 

2

0–100

2

 

 

 

 

3

101–500

5

 

 

 

 

4

501–1000

7

 

 

 

 

5

1001–2000

9

 

 

 

 

6

2000 felett

12


m)     gyógypedagógiai, konduktív pedagógiai nevelési-oktatási intézményben 6 fő tanulónként 1 fő pedagógus,
n)     fejlesztő nevelést, oktatást végző gyógypedagógiai, konduktív pedagógiai intézményben 3 fő tanulónként 1 fő pedagógus,
o)     a kiegészítő nemzetiségi nevelés-oktatásban 21 fő tanulónként 1 fő pedagógus
után igényelhető az átlagbér alapú támogatás a 2013/2014. tanévre.
Ha az a), b), f), g) és k) alpont szerinti köznevelési intézmény ellát nemzetiségi nevelési-oktatási feladatot, a nemzetiségi nevelési-oktatási feladat tekintetében 8 fő tanulóként 1 fő pedagógust kell figyelembe venni.
A pedagógus létszám meghatározása fenntartónként két tizedesre történik.
II.    A NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZAT, AZ EGYHÁZI JOGI SZEMÉLY ÁLTAL FENNTARTOTT KÖZNEVELÉSI INTÉZMÉNYEK MŰKÖDÉSI TÁMOGATÁSA A 2013/2014. TANÉVBEN 2013. OKTÓBER–DECEMBER HÓNAPOKRA
3K67953B_2

 

FAJLAGOS ÖSSZEG:

40 000 forint/gyermek, tanuló

A gyermek-, tanulólétszám meghatározásánál a nappali oktatás munkarendje szerint oktatott tanulót egy tanulóként, az esti oktatás munkarendje szerint tanulók számát kettővel, a levelező oktatás munkarendje szerint tanulók számát öttel, az alapfokú művészetoktatásban részesülő tanulót öttel elosztva, a kollégiumban ellátott – a nappali oktatás munkarendje szerint oktatott – tanulót egy tanulóként kell figyelembe venni.
A működési támogatást a 2013. október 1-jei gyermek-, tanulólétszám alapján kell kiszámítani.
III.     A NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZAT, AZ EGYHÁZI JOGI SZEMÉLY ÁLTAL FENNTARTOTT KÖZNEVELÉSI INTÉZMÉNYEK KIEGÉSZÍTŐ TÁMOGATÁSA A 2013/2014. TANÉVBEN 2013. OKTÓBER–DECEMBER HÓNAPOKRA
3K67953B_3

 

FAJLAGOS ÖSSZEG:

8 100 forint/gyermek, tanuló

A központi költségvetés az új finanszírozási rendszerre való átállás érdekében a nemzetiségi önkormányzat és a bevett egyház jogszabályban meghatározott köznevelési tevékenységére tekintettel a 2013/2014. tanévben 2013. október-december hónapokra a nemzetiségi önkormányzat és a bevett egyház részére elszámolási kötelezettség nélküli egyszeri kiegészítő támogatást biztosít.
Az egyszeri kiegészítő támogatást a 2013. október 1-jei gyermek-, tanulólétszám alapján kell megállapítani.
A gyermek-, tanulólétszám meghatározásánál a nappali oktatás munkarendje szerint oktatott tanulót egy tanulóként, az esti oktatás munkarendje szerint tanulók számát kettővel, a levelező oktatás munkarendje szerint tanulók számát öttel, az alapfokú művészetoktatásban részesülő tanulót öttel elosztva, a kollégiumban ellátott – a nappali oktatás munkarendje szerint oktatott – tanulót egy tanulóként kell figyelembe venni.
1

A törvényt az Országgyűlés a 2013. szeptember 24-ei ülésnapján fogadta el. A kihirdetés napja: 2013. szeptember 27. A törvény a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2013. október 2. napjával.

2

Az 1–2. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

3

A 4. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

4

A 6–9. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

5

A 2. melléklet a 15. § (2) bekezdése alapján 2013. október 1-jén lép hatályba.

6

A 4–5. melléklet a 15. § (2) bekezdése alapján 2013. október 1-jén lép hatályba.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére