• Tartalom

145/2013. (V. 14.) Korm. rendelet

145/2013. (V. 14.) Korm. rendelet

a Nemzeti Örökség Intézete létrehozásával összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról1

2013.05.22.

A Kormány

az Alaptörvény 15. cikk (3) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében,

az 1. alcím tekintetében a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (1) bekezdés f) pontjában,

a 2. alcím tekintetében a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (1) bekezdés a)–e) és g) pontjában,

a 3. alcím tekintetében a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény 93. § (1) bekezdés e) és f) pontjában

kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottságról szóló 258/2010. (XI. 12.) Korm. rendelet módosítása

1. § (1) A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottságról szóló 258/2010. (XI. 12.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

1. § A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság (a továbbiakban: Bizottság) a Kormány döntési joggal rendelkező, szakmai véleményező és javaslattevő testülete.”

(2) Az R. 2. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Bizottság 11 tagból áll. A tagokat elsősorban a tudomány, a művészeti élet, a kulturális örökségvédelmi, illetőleg a temetkezési szakmai szervezetek, valamint az érintett társadalmi szervezetek képviselőiből – a Nemzeti Örökség Intézete (a továbbiakban: Intézet) elnökének javaslatára – a miniszterelnök általános helyettese (a továbbiakban: miniszterelnök-helyettes) bízza meg.”

(3) Az R. 2. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) A Bizottság működésével kapcsolatos ügyviteli feladatokat az Intézet látja el. Az Intézet elnöke a Bizottság üléseinek állandó meghívottja.”

(4) Az R. 3. § (1) bekezdése a következő c) ponttal egészül ki:

(A Bizottság dönt:)

c) egyes helyszínek nemzeti és történelmi emlékhellyé nyilvánítására irányuló kezdeményezésekről.”

(5) Az R. 3. §-a a következő (9) bekezdéssel egészül ki:

„(9) Azonnali döntést igénylő ügyekben a Bizottság elnöke – az Intézet elnöke véleményének kikérése után – egyszemélyben dönt, amelyről a Bizottságot a soron következő ülésén tájékoztatja.”

(6) Az R. 3. §-a a következő (10) bekezdéssel egészül ki:

„(10) A Bizottságot a nemzeti emlékezet és kegyelet témakörét érintő kérdésekben az Intézet felé véleményezési és javaslattételi jogkör illeti meg.”

(7) Hatályát veszti az R.

d) 4. §-ában az „a nemzeti sírkerttel kapcsolatos” szövegrész,

2. A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló
145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet módosítása

2. § A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet 16. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

16. § Nemzeti sírkertben sírjelet állítani, sírboltot építeni, azon változtatni, illetőleg áthelyezni vagy lebontani külön jogszabály rendelkezései szerint, valamint a Nemzeti Örökség Intézete hozzájárulása alapján szabad.”

3. A nemzeti emlékhelyek használati rendjéről szóló 302/2011. (XII. 23.) Korm. rendelet módosítása

3. § (1) A nemzeti emlékhelyek használati rendjéről szóló 302/2011. (XII. 23.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R2.) 5–6. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

5. § (1) A miniszter a Kötv. 61/E. § (2) bekezdése alapján – a használati terv 2. § (4) bekezdésében meghatározott közzétételétől számított 60 napon belül – támogatási szerződést köt a tulajdonossal, melynek célja a használati terv 3. § f) és g) pontjában foglaltak szerinti tartalmának megvalósítása.
(2) Amennyiben a nemzeti emlékhelynek több tulajdonosa van, az (1) bekezdés szerinti támogatási szerződést a tulajdonosok által maguk közül írásban kijelölt tulajdonossal (a továbbiakban: kijelölt tulajdonos) kell megkötni.
(3) Állami tulajdonban lévő ingatlan esetén a támogatási szerződést a vagyonkezelővel, ennek hiányában – a tulajdonosi jogkör gyakorlójának egyetértésével – a használatra jogosulttal kell megkötni.
(4) Nem állami tulajdonban lévő ingatlan esetében – amennyiben bármelyik tulajdonos az ingatlanra vonatkozóan vagyonkezelői szerződést kötött –, a támogatási szerződés érvényességéhez szükséges a vagyonkezelő beleegyezése.
6. § (1) A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság – a nemzeti emlékhely valamennyi tulajdonosával egyeztetve – javaslatot tesz az ismertető tábla elhelyezésének módjára és közreműködik az ismertető tábla elkészítéséhez kapcsolódó feladatok ellátásában.
(2) Az ismertető tábla elkészítéséről és elhelyezéséről az Intézet gondoskodik.
(3) A nemzeti emlékhely tulajdonosa vagy kijelölt tulajdonosa a használati tervben meghatározottak szerint – a középületek fellobogózásának egyes kérdéseiről szóló kormányrendeletben foglaltak alkalmazásával – gondoskodik Magyarország zászlajának vagy lobogójának kitűzéséről, illetve felvonásáról.”

(2) Az R2. 7. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A támogatási szerződés rendelkezéseinek megvalósításáért – különös tekintettel annak a használati terv 3. § f) és g) pontjában foglaltak szerinti tartalmára – az 5. § (1) és (3) bekezdése alapján támogatott, valamint az 5. § (2) bekezdése esetében a tulajdonos (a továbbiakban együtt: támogatott) felelős.”

(3) Az R2.

a) 2. § (2) bekezdésében a „Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság (a továbbiakban: Bizottság)” szövegrész helyébe a „Nemzeti Örökség Intézete (a továbbiakban: Intézet)” szöveg,

b) 2. § (3) bekezdésében az „A Bizottság” szövegrész helyébe az „Az Intézet” szöveg,

c) 2. § (5) bekezdésében az „a Bizottságot” szövegrész helyébe az „az Intézetet” szöveg,

d) 7. § (2) bekezdésében az „A Bizottság” szövegrész helyébe az „Az Intézet” szöveg,

e) 7. § (3) bekezdésében az „a Bizottság” szövegrész helyébe az „az Intézet” szöveg,

f) 7. § (4) bekezdésében az „a Bizottság” szövegrész helyébe az „az Intézet” szöveg,

g) 7. § (4) bekezdés a) pontjában a „tulajdonos” szövegrész helyébe a „támogatott” szöveg,

h) 7. § (4) bekezdés b) pontjában a „tulajdonosnak” szövegrész helyébe a „támogatottnak” szöveg,

i) 7. § (4) bekezdés c) pontjában a „tulajdonossal” szövegrész helyébe a „támogatottal” szöveg

lép.

(4) Hatályát veszti az R2.

a) 2. § (4) bekezdésében az „a Bizottság létrehozására és felügyeletére a Kormány által rendeletben kijelölt miniszter (a továbbiakban: a Bizottság felügyeletét ellátó miniszter)” szövegrész,

b) 2. § (5) bekezdésében az „a Bizottság felügyeletét ellátó miniszter” szövegrész.

4. Záró rendelkezések

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2013. május 23. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére