• Tartalom

1450/2013. (VII. 16.) Korm. határozat

1450/2013. (VII. 16.) Korm. határozat

a KEOP-7.9.0/12-2013-0019 azonosító számú („Lakossági épület energetikahatékonysági potenciál felmérése” című) projekt támogatásának jóváhagyásáról1

2013.07.16.

A Kormány

1. jóváhagyja az 1. melléklet szerint a KEOP-7.9.0/12-2013-0019 azonosító számú, „Lakossági épület energetikahatékonysági potenciál felmérése” című, egymilliárd forintot meghaladó támogatási igényű projekt-javaslatot,

2. hozzájárul az 1. pont szerinti projekt támogatási szerződésének – a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Környezetvédelmi Operatív Programok Irányító Hatósága általi – megkötéséhez.

Felelős: nemzeti fejlesztési miniszter

Határidő: azonnal

1. melléklet az 1450/2013. (VII. 16.) Korm. határozathoz

Projekt azonosító száma

Projekt megnevezése

Támogatást igénylő neve

Projekt támogatási összege
(Ft bruttó)

Projekt támogatási intenzitása

Projekt rövid bemutatása

Támogathatóság feltételei

KEOP-7.9.0/12-
2013-0019

Lakossági épület energetikahatékonysági potenciál felmérése

Pro Regio Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési és Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság

1 196 019 189

100%

A Magyarországon felhasznált összes energia közel 40%-a épületekben kerül felhasználásra, melynek mintegy kétharmada a fűtés és hűtés, illetve melegvíz előállítás számlájára írható. A megközelítőleg 4,3 millió lakást kitevő állomány 70%-a nem felel meg a korszerű funkcionális műszaki, illetve hőtechnikai követelményeknek. Ezért a meglévő épületállomány felújítása prioritás. Az épületenergetikát egyik oldalról az energiapolitikai célok (ellátásbiztonság, energiafüggetlenség stb.), másik oldalról pedig az éghajlatvédelmi célkitűzések (szén-dioxid kibocsátás csökkentése) mozgatják.
Magyarországon különösen jelentősek az energiahatékonysági lehetőségek az épületenergetikában, ezért ezen a területen jelentős elmozdulást lehet elérni. A rendelkezésre álló kutatások azt mutatják, hogy az épületállomány korszerűsítése révén jelentős energia-megtakarítás érhető el.

Támogatási szerződés megkötésének feltétele:
1. Az adatgyűjtés módszertanának bemutatása, az adatbázisokhoz kapcsolódó összes feladat költségének részletes alátámasztása, annak vizsgálata, továbbá a B/0019 és B/0020 projektek adatbázisai közötti adatkapcsolati lehetőségek vizsgálata.
2. A költségtételek közötti logikai kapcsolat bemutatása és az elérhető költségmegtakarítások meghatározására vonatkozó költségtétel alátámasztása.
3. A „településrész rehabilitációs vizsgálat” tétel bemutatása.
Támogatási szerződésben rögzítendő feltételek:
1. A projekt vizsgálja meg az alkalmazható finanszírozási opciókat is jövedelmi viszonyok, információ ellátottság, a lakos végzettsége stb. szerint (pl. harmadik fél bevonásával történő finanszírozás, innovatív eszközök) és egyúttal mérje fel a lakossági hajlandóságot ezek igénybevételére.
2. A kedvezményezett a kidolgozás során vegye figyelembe a SOLANOVA Program eredményeit és tapasztalatait, továbbá vizsgálja meg az integrált épületenergetikai fejlesztések előnyeit, hátrányait egy kizárólag az energiahatékonysági felújításra irányuló fejlesztési programhoz képest.
3. Megújuló energiaforrások alkalmazhatóságának vizsgálata is kerüljön be a projektbe.

1

A határozatot az 1829/2018. (XII. 27.) Korm. határozat 2. pont 2.156. alpontja visszavonta 2018. december 28. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére