• Tartalom

15/2013. (V. 24.) BM–KIM együttes utasítás

15/2013. (V. 24.) BM–KIM együttes utasítás

a belügyminiszter irányítása alá tartozó szervek és az ezek által működtetett fegyveres biztonsági őrségek kezelésében lévő fegyverek hatósági nyilvántartásának rendjéről

2020.08.15.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontjában meghatározott hatáskörünkben eljárva a következő utasítást adjuk ki:

1. Értelmező rendelkezések

1. § Ezen utasítás alkalmazásában:

a)1 belügyi szerv:

1. a belügyminiszter irányítása alá tartozó rendvédelmi szervek és az ezek irányítása alá tartozó szervek,

2.2

3.3

4.4 a rendvédelmi technikumok;

b) fegyveres biztonsági őrség: a Belügyminisztérium, illetve a belügyi szervek által működtetett fegyveres biztonsági őrség;

c) egyedi azonosító adatok: a rendőrségi eljárás alá vont lőfegyver, a szolgálati fegyver, illetve a belügyi kezelésű egyéb fegyver betűjele és gyártási száma;

d) lőfegyverek központi nyilvántartása: a lőfegyverekről és lőszerekről szóló 2004. évi XXIV. törvény 5. § (1) bekezdésében meghatározott nyilvántartás;

e) rendőrségi eljárás alá vont lőfegyver: az Országos Rendőr-főkapitányság (a továbbiakban: ORFK) és az irányítása alá tartozó szervek birtokába került, a lőfegyverek központi nyilvántartásában nem szereplő talált, beszolgáltatott és hatósági tárolásba vett lőfegyver;

f) szolgálati fegyver: a rendszeresített vagy alkalmazásba vett szolgálati lőfegyverek, gránátvetők, ezek képzési célú módozatai, valamint a képzési fegyverek;

g) belügyi kezelésű egyéb fegyver:

1. a belügyi szerv vagyonkezelésében lévő, a fegyverek műszaki-technikai történeti fejlődését bemutató, a hagyománypótlást és a fegyverismereti felkészítést elősegítő hatástalanított szolgálati fegyver,

2.5 a belügyi szerv vagyonkezelésében lévő, jogszabály alapján a bűnüldözési és kriminalisztikai oktatáshoz, kiállításhoz, tudományos feldolgozáshoz felhasználható, illetve a bűnügyi jellegzetességeire tekintettel a Rendőrség-történeti Múzeumban, a Nemzeti Szakértői és Kutató Központban vagy a belügyi szervek múzeumaiban elhelyezésre kerülő – a lőfegyverek központi nyilvántartásában nem szereplő – lőfegyver, továbbá

3. a büntetőeljárásban lefoglalt, elkobzott és bűnjelként kezelt fegyver;

h)6 hatósági fegyvernyilvántartás: a Belügyminisztérium Bűnügyi Nyilvántartó Hatósága (a továbbiakban: Hatóság) által a jelen utasítás hatálya alá tartozó fegyverek tekintetében vezetett nyilvántartás.

2. A belügyminiszter irányítása alá tartozó szervek és a fegyveres biztonsági őrség kezelésében lévő fegyverek nyilvántartásának rendje

2. § A hatósági fegyvernyilvántartás tartalmazza

a) az egyedi azonosító adatokat,

b) a rendőrségi eljárás alá vont lőfegyver, a szolgálati fegyver, illetve a belügyi kezelésű egyéb fegyver alkalmazási, tárolási helyét szervenkénti bontásban,

c) a szolgálati fegyver rendszeresített megnevezését, űrméretét (kaliberét) és cikkszámát, valamint

d) a rendőrségi eljárás alá vont fegyver, illetve a belügyi kezelésű egyéb fegyver kaliberét, típusát és cikkszámát.

3. § (1) A (2) bekezdésben nem nevesített belügyi szervek szolgálati fegyvereinek és az 1. § g) pont 1–2. alpontja szerinti fegyvereinek, valamint a fegyveres biztonsági őrség kezelésében lévő fegyverek nyilvántartását a Hatóság szervenként, illetve őrségenként elkülönítve végzi.

(2)7 Az ORFK és a rendvédelmi technikumok szolgálati fegyvereinek, belügyi kezelésű egyéb fegyvereinek, valamint a rendőrségi eljárás alá vont lőfegyverek nyilvántartása során a Hatóság egymástól elkülönítve végzi

1. az ORFK,

2.8 a Nemzetközi Oktatási Központ,

3. a Budapesti Rendőr-főkapitányság,

4. az egyes megyei rendőr-főkapitányságok,

5. a Készenléti Rendőrség,

6. a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság,

7.9 a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ,

8. a Rendőrség-történeti Múzeum,

9. a Rendészeti Szervek Kiképző Központja,

10.10 a Dunakeszi Szakmai Továbbképzési Osztály,

11.11 a Csopaki Alparancsnoki Továbbképzési Központ,

12.12 a Körmendi Rendvédelmi Technikum, valamint

13.13 a Miskolci Rendvédelmi Technikum

14.14

15.15

fegyvereinek nyilvántartását.

4. § (1) A jelen utasítás hatálya alá tartozó fegyverekhez a Hatóság az 1. mellékletben meghatározott fegyvernyilvántartó lapot (a továbbiakban: fegyvernyilvántartó lap) állítja ki, amelynek alapszíne a szolgálati fegyverek esetében kék, a szolgálati fegyvernek nem minősülő más fegyverek esetében a kéktől különböző szín.

(2) A rendőrségi eljárás alá vont fegyverek, a belügyi kezelésű egyéb fegyverek, valamint a fegyveres biztonsági őrség kezelésében lévő lőfegyverek esetében csak akkor kell fegyvernyilvántartó lapot kiállítani, ha a fegyver nem szerepel a lőfegyverek központi nyilvántartásában. A fegyvernek a lőfegyverek központi nyilvántartásában való esetleges szereplése megállapítására irányuló egyeztetési feladatokat a fegyveres biztonsági őrség kezelésében lévő lőfegyverek tekintetében a fegyveres biztonsági őrséget működtető szerv hajtja végre.

(3) Az 1. § g) pont 3. alpontjában meghatározott fegyverek vonatkozásában a fegyvernyilvántartó lapot a Hatóság a lefoglalást vagy elkobzást foganatosító szerv értesítése alapján állítja ki.

(4) A fegyvernyilvántartó lap kiállításakor cikkszámmal, illetve az egyedi azonosító adatokkal nem rendelkező fegyvert a Hatóság az általa generált egyedi azonosítóval látja el.

(5) A Hatóság jogosult

a) a fegyvernyilvántartó lap kiállítására,

b) a hibás adatokat tartalmazó fegyvernyilvántartó lap cseréjére, valamint

c) a betelt, sérült, elveszett vagy megsemmisült fegyvernyilvántartó lap pótlására.

(6) Az (5) bekezdés b)–c) pontja szerinti csere vagy pótlás esetén a Hatóság

a) a fegyvernyilvántartó lapra rávezeti a „CSERE” vagy „PÓTLÁS” szöveget, valamint

b) rögzíti a csere vagy a pótlás okát.

5. § A Hatóság negyedévenként elektronikus úton cikktörzslistát küld a belügyi szervek részére.

6. § (1) A hatósági fegyvernyilvántartás adatait a Hatóság – saját ütemezése szerint – legalább kétévente egyezteti a belügyi szervekkel, továbbá a fegyveres biztonsági őrséggel.

(2) A belügyi szervekkel, illetve a fegyveres biztonsági őrséggel végrehajtott egyeztetésről jegyzőkönyvet kell készíteni, amelyben rögzíteni kell

a) az egyeztetés főbb tapasztalatait, valamint

b) az egyeztetés során tapasztalt esetleges eltérésekre vonatkozó konkrét megállapításokat és az eltérések rendezésének határidejét.

(3) A végrehajtott egyeztetésről az annak befejezését követő hónap utolsó napjáig a belügyi szervek tájékoztatják a Belügyminisztérium Műszaki Főosztályát.

3. A belügyi szervek nyilvántartással kapcsolatos feladatai

7. § A hatósági fegyvernyilvántartással kapcsolatos feladatokat

a) a b) pontban nem nevesített belügyi szervek fegyverzeti-technikai szakterülete önállóan vagy más belügyi szervvel kötött együttműködési megállapodás alapján végzi,

b)16 az ORFK-nak és a rendvédelmi technikumoknak – a jelen utasításban foglalt előírásokra figyelemmel – a 3. § (2) bekezdésében meghatározott szervei és intézményei végzik.

8. § (1) A fegyvernyilvántartó lapot a Hatóságtól kell igényelni, amelynek során a kitöltéséhez szükséges valamennyi információt – a hiteles bizonylatokat mellékelve – közölni kell a Hatósággal.

(2) A beszerzések végrehajtását követően – a fegyverek számviteli nyilvántartásban történő rögzítése után – a fegyvernyilvántartó lapot a belügyi szervek központi szervei igénylik a Hatóságtól.

(3) A rendőrségi eljárás alá vont lőfegyverek, valamint az 1. § g) pont 3. alpontjában meghatározott fegyverek esetében a fegyvernyilvántartó lapot az eljáró rendőri szerv fegyverzeti-technikai szakterületének vezetője jogosult igényelni.

(4) A hatósági fegyvernyilvántartás vezetésével kapcsolatban a Hatóságnál keletkezett dokumentumok helyben őrizendők és nem selejtezhetők.

(5) A fegyverkészletekben beállt változásokat az érintett szervek – a (6) bekezdésben meghatározott eset kivételével – kötelesek írásban közölni a Hatósággal.

(6) Az 1. § g) pont 3. alpontjában meghatározott fegyverek tekintetében beállt változásokat az eljáró rendőri szerv köteles haladéktalanul írásban közölni a Hatósággal.

9. § (1) A belügyi szerveknél végzett fegyverátcsoportosítás során az átadó szerv köteles a fegyvernyilvántartó lapot átadni. Az átadás tényét a számviteli okmányon fel kell tüntetni.

(2) Az átadás-átvétel végrehajtása nyomán szükséges bejegyzéseket az átvételt követően az átvevő szerv fegyverzeti-technikai szakterületének vezetője rögzíti a fegyvernyilvántartó lapon.

(3) A fegyvernyilvántartó lapok nyilvántartását, kezelését és tárolását a Belügyminisztérium Technikai Szabályzatában meghatározottak szerint kell végezni.

(4) A belügyi szerveknél végrehajtott fegyverátadások során a fegyverek számszerinti változásáról készített dokumentumot az átadó szerv küldi meg a Hatóság részére.

(5) A fegyverek számszerinti változásáról készített dokumentumon szerepelnie kell

a) az érintett fegyverek megnevezésének és egyedi azonosító adatainak,

b) az átadó, valamint az átvevő szerv megnevezésének, továbbá

c) az átadás-átvételt végrehajtók aláírásának és bélyegzőlenyomatának.

(6) Amennyiben az érintett fegyverek száma

a) nem haladja meg a tíz darabot, a fegyverek számszerinti változásáról készített dokumentumként a számviteli okmányok is felhasználhatók,

b) meghaladja a tíz darabot, a fegyverek számszerinti változásáról készített dokumentumon az átadó szerv a fegyvereket tíz darabos csoportosításban, alfabetikus rendben és növekvő számsorrendben rögzíti.

10. § (1) A rendszerből, alkalmazásból, illetve használatból történő kivonás után a fegyverek számszerinti változását a belügyi szerv központi szerve jelenti be a Hatóságnak a 9. § (5)–(6) bekezdésében meghatározottak szerint.

(2) A megsemmisítést végző szerv a megsemmisítésről készült jegyzőkönyvet megküldi a Hatóságnak.

(3) Értékesítés céljából történő átadás esetén az átadó szerv az átadásról készült jegyzőkönyvet megküldi a Hatóság részére.

11. § A 8. § (2) és (5) bekezdésében, valamint a 9–10. §-ban meghatározott gazdasági műveleteket követően az igénylést, illetve a változás bejelentését három munkanapon belül végre kell hajtani.

12. § A rendszerből, alkalmazásból, illetve használatból történő kivonást követően a belügyi szerveknél lévő fegyvernyilvántartó lapokat irattárazni kell és a kivonást követő 20 évig meg kell őrizni.

4. Vegyes rendelkezések

13. § A jelen utasításban előírtak végrehajtása érdekében készített ügyiratokat a Hatóság vezetőjének kell megküldeni.

14. § A hatósági fegyvernyilvántartást érintő, központi beavatkozást igénylő körülményekről a Hatóság haladéktalanul tájékoztatja a Belügyminisztérium Műszaki Főosztályát.

5. Záró rendelkezések

15. § Ez az utasítás a közzétételét követő hónap első napján lép hatályba.

16. § (1) Ez az utasítás nem érinti a hatálybalépését megelőzően kiállított, használatban lévő fegyvernyilvántartó lapok érvényességét.

(2) A jelen utasításban előírtak végrehajtása érdekében a fegyveres biztonsági őrség, illetve a belügyi szervek kijelölik a Hatósággal történő kapcsolattartásért felelős személyeket, amely személyekről és elérhetőségükről – a jelen utasítás hatálybalépését követő hónap tizenötödik napjáig – tájékoztatják a Hatóságot.

(3) Az 5. § szerinti cikktörzslistát első alkalommal legkésőbb a jelen utasítás hatálybalépését követő hónap tizenötödik napjáig kell megküldeni.

(4) A 6. § (1) bekezdése szerinti egyeztetést első alkalommal legkésőbb 2013. szeptember 30. napjáig kell végrehajtani.

1. melléklet a 15/2013. (V. 24.) BM–KIM együttes utasításhoz

Fegyvernyilvántartó lap
(elülső oldal)

___________________________________________

Napló sorszám

_____________________________________________________________________________________________

A fegyver cikkszáma

_____________________________________________________________________________________________

A fegyver megnevezése

 

 

 

A fegyver betűjele és gyári száma

A nyilvántartó lap kiállítva:

……………….. év …………………………….hónap ………………..nap

___________________________________________

P. H. kiállító

Fegyvernyilvántartó lap
(hátoldal)

Kiadás kelte

Használó szerv

Aláírás, bélyegző

 

 

 

1

Az 1. § a) pontja a 14/2016. (VII. 15.) BM utasítás 22. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. § a) pont 2. alpontját a 21/2016. (VIII. 31.) BM utasítás 11. § (3) bekezdése hatályon kívül helyezte.

3

Az 1. § a) pont 3. alpontját a 18/2020. (VIII. 14.) BM utasítás 27. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

4

Az 1. § a) pont 4. alpontja a 18/2020. (VIII. 14.) BM utasítás 26. § a) pontjával megállapított szöveg.

5

Az 1. § g) pont 2. alpontja a 38/2016. (XII. 29.) BM utasítás 19. § a) pontja szerint módosított szöveg.

6

Az 1. § h) pontja a 38/2016. (XII. 29.) BM utasítás 19. § b) pontja szerint módosított szöveg.

7

A 3. § (2) bekezdés nyitó szövegrésze a 16/2018. (XI. 8.) BM utasítás 14. § a) pontja, a 18/2020. (VIII. 14.) BM utasítás 26. § a) pontja szerint módosított szöveg.

8

A 3. § (2) bekezdés 2. pontját a 14/2015. (VI. 19.) BM utasítás 40. pontja hatályon kívül helyezte, újonnan a 21/2016. (VIII. 31.) BM utasítás 11. § (1) bekezdése iktatta be.

9

A 3. § (2) bekezdés 7. pontja a 38/2016. (XII. 29.) BM utasítás 19. § c) pontja szerint módosított szöveg.

10

A 3. § (2) bekezdés 10. pontja a 21/2016. (VIII. 31.) BM utasítás 11. § (2) bekezdés a) pontja szerint módosított szöveg.

11

A 3. § (2) bekezdés 11. pontja a 21/2016. (VIII. 31.) BM utasítás 11. § (2) bekezdés b) pontja szerint módosított szöveg.

12

A 3. § (2) bekezdés 12. pontja a 18/2020. (VIII. 14.) BM utasítás 25. §-ával megállapított szöveg.

13

A 3. § (2) bekezdés 13. pontja a 18/2020. (VIII. 14.) BM utasítás 25. §-ával megállapított szöveg.

14

A 3. § (2) bekezdés 14. pontját a 18/2020. (VIII. 14.) BM utasítás 27. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

15

A 3. § (2) bekezdés 15. pontját a 18/2020. (VIII. 14.) BM utasítás 27. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére