• Tartalom

1525/2013. (VIII. 12.) Korm. határozat

1525/2013. (VIII. 12.) Korm. határozat

a Honvédelmi Igazgatási Koordinációs Tárcaközi Munkacsoport létrehozásáról, valamint szervezeti és működési rendjének meghatározásáról

2023.08.01.

1. A Kormány a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény 30. § (1) bekezdése alapján, a Kormány javaslattevő, véleményező, tanácsadói tevékenységet végző szerveként létrehozza a Honvédelmi Igazgatási Koordinációs Tárcaközi Munkacsoportot (a továbbiakban: HIKOM).

2. A HIKOM szervezeti és működési rendjét az 1. melléklet határozza meg.

3.1 A Kormány

a) 2 felkéri az autonóm államigazgatási szervek vezetőit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökét, a legfőbb ügyészt, a Magyar Nemzeti Bank elnökét, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatóját, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökét, az Országos Bírósági Hivatal elnökét, valamint az Országos Atomenergia Hivatal elnökét, hogy erre irányuló megkeresés esetén szakértőt delegáljon a HIKOM ülésére,
b) felhívja a HIKOM vezetőjét, hogy szükség szerint, de évente legalább egy alkalommal, a HIKOM tárgyévet megelőző évi tevékenyégéről és a védelmi felkészítés feladatainak tárgyévet megelőző évi végrehajtásáról a Kormány részére szóló jelentésben számoljon be.

4. Ez a határozat a közzétételét követő napon lép hatályba.

1. melléklet az 1525/2013. (VIII. 12.) Korm. határozathoz

A Honvédelmi Igazgatási Koordinációs Tárcaközi Munkacsoport szervezeti és működési rendje

A HIKOM feladatai

1.3 A HIKOM a honvédelmi felkészülés időszakában a következő döntés-előkészítő feladatokat látja el:

a)4

b)5 a hadiállapotban, valamint az annak kezdeményezésétől a kihirdetéséig terjedő időszakban felmerülő honvédelmi vonatkozású feladatokra történő felkészülés, valamint a válságok katonai kezelése során a polgári-katonai-rendvédelmi együttműködés összehangolása, a végrehajtás támogatása,

c)6 hadiállapotban, valamint az annak kezdeményezésétől a kihirdetésig terjedő időszakban bevezethető rendkívüli intézkedések előkészítése, szakmai egyeztetése,

d)7

e) a NATO Válságreagálási Rendszerrel összhangban álló Nemzeti Intézkedési Rendszerrel összefüggő feladatok összehangolása, szakmai egyeztetése,

f) javaslattétel a NATO válságreagálási intézkedések szövetségi szintű bevezetésének és visszavonásának kezdeményezésére, továbbá a NATO Válságreagálási Rendszerrel összhangban álló nemzeti intézkedések bevezetésére, felfüggesztésére és visszavonására,

g)8 a honvédelmi igazgatási gyakorlatok tervezésének, előkészítésének és végrehajtásának összehangolása,

h) a honvédelmi érdekből létfontosságú infrastruktúra védelmével összefüggő ágazati feladatok összehangolása,

i)9

j) a Befogadó Nemzeti Támogatással kapcsolatos tervezés összehangolása, szakmai egyeztetése, valamint az igények kielégítésének figyelemmel kísérése,

k)10 a védelmi és biztonsági igazgatás központi, területi és helyi szervei honvédelmi intézkedési terve kidolgozásának, felülvizsgálatának figyelemmel kísérése,

l)11 a NATO Állandó Védelmi Terveivel kapcsolatos feladatokkal, valamint a NATO Védelmi Tervezési Kérdőívére adandó nemzeti válaszok kidolgozásával összefüggő feladatok összehangolása, szakmai egyeztetése,

m)12 a honvédelmi feladatokkal, valamint a szövetséges katonai műveletek tervezésével és végrehajtásával összefüggő polgári felkészültség szakmai követelményeinek és feladatainak meghatározásával és végrehajtásával, az erre irányuló felkészüléssel, e tárgykörben a NATO részére adandó információkkal, a nemzeti ellenálló képesség egyes összetevőinek kialakításával és fejlesztésével, továbbá a hibrid hadviselés elleni felkészüléssel összefüggésben felmerülő kérdések szakmai egyeztetése,

n) az országos légiriasztási rendszer kialakításával, fejlesztésével, működtetésével kapcsolatos koncepció, valamint jelentés véleményezése.

1a.13 A HIKOM hadiállapotban, valamint az annak kezdeményezésétől a kihirdetéséig terjedő időszakban, továbbá nemzetközi szerződésből fakadó kötelezettség teljesítése érdekében a honvédelmi igazgatási feladatra vonatkozóan javaslatot dolgoz ki, amelyet szakmailag egyeztet, és amelyet a feladat- és hatáskörrel rendelkező kormánytag részére felterjeszt annak a Kormány részére történő előterjesztése érdekében.

A HIKOM összetétele

2.14 A HIKOM vezetője a honvédelmi miniszter által kijelölt szakmai felsővezető vagy politikai felsővezető.

3.15 A HIKOM vezetőjének a helyettese a HIKOM vezetője által kijelölt szakmai vezető.

4.16 A HIKOM tagjai:

a) a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, az agrárminiszter, a belügyminiszter, az energiaügyi miniszter, az európai uniós ügyekért felelős miniszter, az építési és közlekedési miniszter, a gazdaságfejlesztési miniszter, az igazságügyi miniszter, a kultúráért és innovációért felelős miniszter, a külgazdasági és külügyminiszter, a területfejlesztési miniszter, valamint a pénzügyminiszter által kijelölt,

b) a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára által kijelölt,

c) az Információs Hivatal főigazgatója, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatója, a Nemzeti Információs Központ főigazgatója által kijelölt,

d) a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának elnöke által kijelölt,

e) az országos rendőrfőkapitány, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság főigazgatója, valamint a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója által kijelölt, továbbá

f) a HIKOM vezetője által felkért,

a delegáló szervezet állományába tartozó, legalább főosztályvezetői vagy annak megfelelő kinevezéssel, beosztással rendelkező, a delegáló szervezet hivatalos álláspontjának képviseletére feljogosított szakértő.

4a.17 A HIKOM tagja helyettesítéséről a 4. pont szerinti delegáló személy köteles gondoskodni.

5. A HIKOM vezetője a HIKOM üléseire a tagokon kívül az előkészítendő, illetve a végrehajtandó döntés jellegétől és tárgyától függően más szakértőket is meghívhat.

A HIKOM összehívásának és működésének rendje

6.18 A HIKOM üléseit a HIKOM vezetője hívja össze.

7.19 A HIKOM ülésének összehívását bármely HIKOM tag, az indok egyidejű megjelölésével kezdeményezheti a HIKOM vezetőjénél. A kezdeményezésről a HIKOM vezetője haladéktalanul dönt.

7a.20 Ha Magyarország NATO tagságából adódó szövetségesi kötelezettség teljesítése érdekében ez indokolt, a honvédelmi miniszter erre irányuló döntése alapján a HIKOM vezetője a HIKOM ülését 24 órán belüli időpontra is összehívhatja.

7b.21 A HIKOM tagját delegáló szervezet hivatali szervezetének vezetője köteles gondoskodni a kijelölt személynek a HIKOM vezetője által meghatározott időpontban történő megjelenéséről. Ilyen esetben a HIKOM összehívásáról és annak indokairól a honvédelmi miniszter a Kormányt a soron következő ülésén tájékoztatja.

8.22 A HIKOM adminisztratív feladatainak ellátásáról a HIKOM vezetője gondoskodik.

9.23 A HIKOM üléseiről emlékeztető készül. Az emlékeztető elkészítéséről és a munkacsoport tagok részére – az ülést követő 8 munkanapon belül – történő megküldéséről a HIKOM vezetője gondoskodik.

10. A HIKOM működésének részletes szabályait a HIKOM az ügyrendjében maga állapítja meg. A HIKOM ügyrendjét a honvédelmi miniszter hagyja jóvá.

A HIKOM javaslattételi, véleményező és tanácsadói tevékenysége24

11. A HIKOM a Kormány döntését szükségessé tevő kérdésekben előterjesztést készít, amelyben a szükség szerinti részletességgel kifejti a javaslatait, véleményét, tanácsait. A HIKOM által előkészített kormány-előterjesztések benyújtója a honvédelmi miniszter.

12.25 A HIKOM által készített előterjesztések alapján született kormánydöntések végrehajtásának koordinálását a Honvédelmi Minisztérium végzi.

13.26 A HIKOM vezetője a HIKOM feladat- és hatáskörébe tartozó kérdésekben jogosult képviselni a HIKOM-ot más szervek előtt.

1

A 3. pont az 1570/2019. (X. 4.) Korm. határozat 1. pontjával megállapított szöveg.

2

A 3. pont a) alpontja az 1311/2023. (VII. 24.) Korm. határozat 1. pontjával megállapított szöveg.

3

Az 1. melléklet 1. pontja az 1570/2019. (X. 4.) Korm. határozat 2. pontjával megállapított szöveg.

4

Az 1. melléklet 1. pont a) alpontját az 1311/2023. (VII. 24.) Korm. határozat 8. pont a) pontja hatályon kívül helyezte.

5

Az 1. melléklet 1. pont b) alpontja az 1311/2023. (VII. 24.) Korm. határozat 7. pontja szerint módosított szöveg.

6

Az 1. melléklet 1. pont c) alpontja az 1311/2023. (VII. 24.) Korm. határozat 2. pontjával megállapított szöveg.

7

Az 1. melléklet 1. pont d) alpontját az 1311/2023. (VII. 24.) Korm. határozat 8. pont a) pontja hatályon kívül helyezte.

8

Az 1. melléklet 1. pont g) alpontja az 1311/2023. (VII. 24.) Korm. határozat 8. pont b) pontja szerint módosított szöveg.

9

Az 1. melléklet 1. pont i) alpontját az 1311/2023. (VII. 24.) Korm. határozat 8. pont a) pontja hatályon kívül helyezte.

10

Az 1. melléklet 1. pont k) alpontja az 1311/2023. (VII. 24.) Korm. határozat 4. pontjával megállapított szöveg.

11

Az 1. melléklet 1. pont l) alpontja az 1311/2023. (VII. 24.) Korm. határozat 8. pont c) pontja szerint módosított szöveg.

12

Az 1. melléklet 1. pont m) alpontja az 1311/2023. (VII. 24.) Korm. határozat 8. pont c) pontja szerint módosított szöveg.

13

Az 1. melléklet 1a. pontját az 1570/2019. (X. 4.) Korm. határozat 2. pontja iktatta be, szövege az 1311/2023. (VII. 24.) Korm. határozat 3. pontjával megállapított szöveg.

14

Az 1. melléklet 2. pontja az 1570/2019. (X. 4.) Korm. határozat 2. pontjával megállapított szöveg.

15

Az 1. melléklet 3. pontja az 1570/2019. (X. 4.) Korm. határozat 2. pontjával megállapított szöveg.

16

Az 1. melléklet 4. pontja az 1311/2023. (VII. 24.) Korm. határozat 5. pontjával megállapított szöveg.

17

Az 1. melléklet 4a. pontját az 1570/2019. (X. 4.) Korm. határozat 2. pontja iktatta be.

18

Az 1. melléklet 6. pontja az 1501/2015. (VII. 23.) Korm. határozat 3. pont a) alpontja szerint módosított szöveg.

19

Az 1. melléklet 7. pontja az 1501/2015. (VII. 23.) Korm. határozat 3. pont a)–b) alpontja szerint módosított szöveg.

20

Az 1. melléklet 7a. pontját az 1570/2019. (X. 4.) Korm. határozat 2. pontja iktatta be.

21

Az 1. melléklet 7b. pontját az 1570/2019. (X. 4.) Korm. határozat 2. pontja iktatta be.

22

Az 1. melléklet 8. pontja az 1501/2015. (VII. 23.) Korm. határozat 3. pont a) alpontja szerint módosított szöveg.

23

Az 1. melléklet 9. pontja az 1501/2015. (VII. 23.) Korm. határozat 3. pont a) alpontja szerint módosított szöveg.

24

Az 1. melléklet 11. pontját megelőző alcím címe az 1311/2023. (VII. 24.) Korm. határozat 6. pontjával megállapított szöveg.

25

Az 1. melléklet 12. pontja az 1467/2016. (VIII. 31.) Korm. határozat 1. pont c) pontja szerint módosított szöveg.

26

Az 1. melléklet 13. pontját az 1570/2019. (X. 4.) Korm. határozat 2. pontja iktatta be.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére