• Tartalom

16/2013. (V. 17.) KIM utasítás

16/2013. (V. 17.) KIM utasítás

a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 17/2010. (VIII. 31.) KIM utasítás módosításáról1

2013.05.18.

A központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény 60. § (2) bekezdésében meghatározott hatáskörömben eljárva – a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontjára figyelemmel – a következő utasítást adom ki:

1. § A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 17/2010. (VIII. 31.) KIM utasítás Mellékletét (a továbbiakban: Szabályzat) az utasítás 1. mellékletében foglaltak szerint módosítom.

2. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

3. § Hatályát veszti

a) a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Cafetéria Szabályzatának kiadásáról szóló 4/2011. (I. 25.) KIM utasítás, valamint

b) a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium munkatársait megillető cafeteriajuttatás éves összegéről és a juttatások biztosításának átmeneti szabályairól szóló 10/2010. (VII. 7.) KIM utasítás.

1. melléklet a 16/2013. (V. 17.) KIM utasításhoz

1. § A Szabályzat 24. § k) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
[A területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár felelős a Statútum 9. §-ában, 15. § (5) bekezdés e) pontjában, 24–27. §-ában meghatározott feladatok ellátásáért, amelynek keretében]
k) a miniszter által átruházott hatáskörben ellátja a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatalnak a fővárosi és megyei kormányhivatalok feletti középirányítói jogkörében végzett, valamint – a 20. § m) pontban foglaltak kivételével – a fővárosi és megyei kormányhivatalokkal összefüggő egyéb feladatainak szakmai irányítását,”
2. § (1) A Szabályzat 28. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(1) A társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár felelős a Statútum 5. §-ában meghatározott feladatok ellátásáért, amelynek keretében
a) kapcsolatot tart a miniszterelnök és a kormányszóvivő nyilvános szerepléseit, illetve megszólalásait szervező szervezeti egység vezetőjével,
b) irányítja a nemzeti ünnepekhez és rendezvényekhez kapcsolódó rendezvényszervezési, kommunikációs, programkoordinációs, tájékoztatási és lebonyolítási műveleteket,
c) koordinálja a kormányzati szervek nemzeti ünnepekhez és kiemelt kormányzati programokhoz kapcsolódó megjelenéseit,
d) irányítja az országmárka kialakításával kapcsolatos feladatok ellátását,
e) az a)–d) pontokban meghatározott feladatai ellátása körében együttműködik az egyes minisztériumokkal, a minisztériumok által kijelölt szervezetekkel, egyéb intézményekkel,
f) a miniszter kabinetfőnökével együttműködve gondoskodik a miniszter személyéhez kötődő kampányok lebonyolításáról,
g) a miniszter kabinetfőnökét tájékoztatva gondoskodik a miniszter személyéhez kötődő kampányok lebonyolításáról,
h) meghatározza és koordinálja az Államreform Operatív Program, valamint az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program 2007–2013-as kommunikációs feladatainak végrehajtását, egyeztetve a közigazgatási államtitkár által kijelölt személlyel.”
(2) A Szabályzat 28. § (2) bekezdés f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a minisztérium kommunikációs feladatai keretében)
f) részt vesz és közreműködik a tárca kommunikációs tárgyú előterjesztéseinek és beszerzéseinek döntés-előkészítési folyamatában,”
3. § A Szabályzat 29. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
29. § A társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár közvetlenül irányítja
a) a Kommunikációs és Stratégiai Főosztály vezetőjének,
b) a Rendezvényszervezési Főosztály vezetőjének
tevékenységét.”
4. § A Szabályzat 53. § (1) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár)
e) a miniszter által átruházott hatáskörében megállapítja, illetve jóváhagyja a fejezet irányítása alá tartozó költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok előirányzat-maradványát,”
5. § (1) A Szabályzat 77. § (2) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A területi közigazgatásért és választásokért felelős helyettes államtitkár)
d) koordinálja a minisztérium szervezeti egységei fővárosi és megyei kormányhivatalok szervi irányításával kapcsolatos feladatainak ellátását,”
(2) A Szabályzat 77. § (2) bekezdése a következő h) ponttal egészül ki:
(A területi közigazgatásért és választásokért felelős helyettes államtitkár)
h) közreműködik a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatalnak a fővárosi és megyei kormányhivatalok feletti középirányítói jogkörében ellátott, valamint a fővárosi és megyei kormányhivatalokkal összefüggő egyéb feladatainak szakmai irányításában.”
6. § A Szabályzat 79. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
79. § (1) A területi közigazgatásért és választásokért felelős helyettes államtitkár munkájának és feladatainak ellátása érdekében titkárság működik.
(2) A területi közigazgatásért és választásokért felelős helyettes államtitkár irányítja titkársága vezetőjének tevékenységét.”
7. § A Szabályzat 82. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
82. § (1) A területi államigazgatás fejlesztésével kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős helyettes államtitkár és a területi közigazgatás fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár munkájának és feladatainak ellátása érdekében közös titkárság működik.
(2) A területi államigazgatás fejlesztésével kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős helyettes államtitkár és a területi közigazgatás fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár közösen irányítja titkárságuk vezetőjének tevékenységét.”
8. § A Szabályzat 83/A. § (2) bekezdése a következő i) ponttal egészül ki:
(A területi közigazgatás fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár)
i) közreműködik a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatalnak a fővárosi és megyei kormányhivatalok feletti középirányítói jogkörében ellátott, valamint a fővárosi és megyei kormányhivatalokkal összefüggő egyéb feladatainak szakmai irányításában.”
9. § A Szabályzat 112/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
112/A. § A területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár kezdeményezi a fővárosi és megyei kormányhivatalok alapító okiratát, valamint azok módosítását.”
10. § (1) A Szabályzat 2. függelék 1.1.3.2. pont 4. alpont e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A Költségvetési Főosztály funkcionális feladatai körében:)
e) a miniszter által átruházott hatáskörben a költségvetési törvény elfogadását követően megállapítja a fejezethez tartozó központi költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok költségvetési előirányzatait (kincstári költségvetés), és meghatározza a fejezethez tartozó központi költségvetési szerv elemi költségvetésének elkészítéséhez szükséges további keretszámokat, szempontokat;”
(2) A Szabályzat 2. függelék 1.1.3.2. pont 4. alpont i) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A Költségvetési Főosztály funkcionális feladatai körében:)
i) a miniszter által átruházott hatáskörben jóváhagyja a miniszter irányítása alá tartozó költségvetési szervek elemi költségvetését és beszámolóját;”
11. § A Szabályzat 2. függelék 1.4.1.3. pont 2. alpontja a következő p) ponttal egészül ki:
(A Területi Közigazgatás Irányítási Főosztály szakmai irányítási feladatai körében)
p) feladatkörével összefüggésben közreműködik a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatalnak a fővárosi és megyei kormányhivatalok feletti középirányítói jogkörében ellátott, valamint – a 2. függelék 1.3.2.4. pont 3. alpontjának u)–v) pontjában foglaltak kivételével – a fővárosi és megyei kormányhivatalokkal összefüggő egyéb feladatainak szakmai irányításában.”
12. § A Szabályzat 2. függelék 1.4.3.1. pont 3. alpontja a következő k) ponttal egészül ki:
(A Területi Közigazgatás-fejlesztési Főosztály a területi közigazgatás fejlesztésével kapcsolatos feladatai körében:)
k) feladatkörével összefüggésben közreműködik a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatalnak a fővárosi és megyei kormányhivatalok feletti középirányítói jogkörében ellátott, valamint – a 2. függelék 1.3.2.4. pont 3. alpontjának u)–v) pontjában foglaltak kivételével – a fővárosi és megyei kormányhivatalokkal összefüggő egyéb feladatainak szakmai irányításában.”
13. § (1) A 2. függelék 1.5.0.2. pont 1. alpont r) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A Sajtó Főosztály koordinációs feladatai körében)
r) koordinálja, segíti a minisztérium háttérintézményeinek kommunikációját, kapcsolatot tart azokkal; közreműködik a kommunikációs stratégiáik megalkotásában és az arculattervezésben;”
(2) A 2. függelék 1.5.0.2. pont 2. alpont c) és d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A Sajtó Főosztály funkcionális feladatai körében:)
c) a minisztériumi online kommunikáció tekintetében támogatási feladatokat lát el, a minisztérium online kommunikációs eszközök, weboldalak tekintetében közreműködik a döntés-előkészítésben;
d) felügyeli és koordinálja a minisztérium és háttérintézményei online kommunikációs stratégiáját, a webes megjelenéseket és azok szakmai tartamát;”
(3) A 2. függelék 1.5.0.2. pont 2. alpontja a következő e)–g) ponttal egészül ki:
(A Sajtó Főosztály funkcionális feladatai körében:)
e) összehangolja, valamint ellátja a minisztérium közérdekű adatszolgáltatásával összefüggő feladatokat;
f) közreműködik a minisztérium nemzetközi kommunikációs stratégiájának kialakításában, annak végrehajtásában;
g) meghatározza és koordinálja az Államreform Operatív Program, valamint az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program 2007–2013-as kommunikációs feladatainak végrehajtását, egyeztetve a közigazgatási államtitkár által kijelölt személlyel.”
14. § A Szabályzat 2. függelék „1.5. A TÁRSADALMI KAPCSOLATOKÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁR IRÁNYÍTÁSA ALÁ TARTOZÓ SZERVEZETI EGYSÉGEK” címe a következő 1.5.0.3. ponttal egészül ki:
„1.5.0.3. Rendezvényszervezési Főosztály
1. A Rendezvényszervezési Főosztály koordinációs feladatai körében
a) megtervezi a nemzeti ünnepekhez és rendezvényekhez kapcsolódó rendezvényszervezési és programkoordinációs műveleteket, felügyeli azok végrehajtását, a lakossági tájékoztatást;
b) rendezvényszervezési feladatai kapcsán együttműködik a minisztériumokkal, külső partnerekkel;
c) közreműködik az általa irányított programok válságkommunikációs helyzeteinek megoldásában;
d) koordinálja a kormányzat nemzeti rendezvényeihez kapcsolódó megjelenéseit;
e) megtervezi és megvalósítja a nemzeti ünnepekhez és kiemelt állami rendezvényekhez (a továbbiakban: nemzeti rendezvények) kapcsolódó lakossági kommunikációt, elkészíti a rendezvények kommunikációs stratégiáját és akciótervét, a Kommunikációs és Stratégiai Főosztállyal együttműködve összehangolja a kommunikációs terveket;
f) kapcsolatot tart a reklám- és média- és PR-ügynökségekkel, nyomdákkal;
g) média- és kreatív briefeket állít össze;
h) tervezi és felügyeli a kreatív anyagok kivitelezését;
i) tervezi és felügyeli a nemzeti rendezvényekhez és kiemelt kormányprogramokhoz kapcsolódó tájékoztató kiadványok elkészülését;
j) ellátja a vonatkozó, illetve a fizetett kommunikációhoz kapcsolódó közbeszerzések szakmai felügyeletét;
k) irányítja a nemzeti rendezvények megvalósítását a szervezésre kijelölt szervezettel szorosan együttműködve, amelynek keretében együttműködik a Miniszterelnökséggel, a tárcákkal, hatóságokkal, a minisztérium más szervezeti egységeivel, valamint civil szervezetekkel, közéleti személyiségekkel;
l) nemzeti rendezvények tekintetében előkészíti és irányítja a Tárcaközi Koordináló Bizottság, az Operatív Törzs, valamint a Központi Bázis munkáját;
m) nemzeti rendezvények lebonyolításához szükséges közterület-használati és egyéb engedélyeket szerez be;
n) felügyeli a nemzeti rendezvények lebonyolítását végző szervezet tevékenységét;
o) szükség szerint bonyolítja az online médiavásárlást, együttműködve a minisztérium érintett, valamint a társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár irányítása alá tartozó szervezeti egységeivel;
p) tervezi, felügyeli és kialakítja az országkép-stratégiát, vizsgálja az azt befolyásoló attribútumokat, számba veszi a vonatkozó eseményeket, megtervezi és megvalósítja az ehhez kapcsolódó kormányzati lépéseket, tervezi a lakossági tájékoztatást célzó kampányokat, felügyeli a kapcsolódó kutatásokat, információáramlást;
q) közreműködik a kormányzati arculati előírások végrehajtásában, ezzel összhangban meghatározza a minisztérium arculatát és biztosítja annak végrehajtását;
r) ellátja az országkép kialakításához hozzájáruló kulturális és közintézmények szakmai felügyeletét;
s) vonatkozó megvalósítási kérdésekben kapcsolatot tart a reklám- és média- és rendezvényszervező ügynökségekkel, nyomdákkal;
t) kidolgozza és végrehajtja a miniszter személyéhez fűződő kommunikációs kampánystratégiát a miniszter kabinetfőnökével egyetértésben;
u) az a)–t) pontokban meghatározott feladatok ellátása körében együttműködik a társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár kabinetfőnökével.”
15. § A Szabályzat
a) 1. függeléke helyébe az 1. függelék lép,
b) 3. függeléke a 2. függelék szerint módosul,
c) 4. függeléke a 3. függelék szerint módosul,
d) 8. függeléke helyébe a 4. függelék lép.
16. § A Szabályzat
a) 28. § (2) bekezdés d) pontjában a „Nemzeti Államigazgatási Központ” szövegrész helyébe a „Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal”,
b) 28. § (2) bekezdés g) pontjában a „kabinetfőnökével együttműködve” szövegrész helyébe a „kabinetfőnökét tájékoztatva”,
c) 31. §-ában a „társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár” szövegrész helyébe a „kabinetfőnöke”,
d) 124. § (1) bekezdésében az „államtitkárok és a kormányszóvivő” szövegrész helyébe az „államtitkár”,
e) 124. § (1), (3), (5) és (6) bekezdésében, 2. függelék 1.5.0.2. pontjában, 2. függelék 1.5.0.2. pont 1. és 2. alpontjában a „Sajtó Főosztály” szövegrész helyébe a „Kommunikációs és Stratégiai Főosztály”,
f) 2. függelék 1.5.0.2. pont 2. alpont b) pontjában a „Szervezési Főosztállyal” szövegrész helyébe a „Rendezvényszervezési Főosztállyal”,
g) 3. függelékében a „49” szövegrész helyébe a „48”, a „20” szövegrész helyébe a „46”, az „55” szövegrész helyébe a „28”, a „82” helyébe a „83”, a „Közszolgálati Peres Képviseleti Osztály” szövegrész helyébe a „Peres Képviseleti és Döntőbizottság Titkársági Osztály”, a „17” szövegrész helyébe a „16”, a „7” szövegrész helyébe a „9”, a „6” szövegrész helyébe a „7”, a „43” szövegrész helyébe a „42”, a „22” szövegrész helyébe a „17”, a „41” szövegrész helyébe a „40”
szöveg lép.
17. § Hatályát veszti a Szabályzat
b) 77. § (2) bekezdés e) pontjában a „ , valamint a megyei intézményfenntartó központokkal” szövegrész,
c) 84–87. §-a és az azt megelőző alcím,
f) 2. függelék 1.1.4.4. pont 2. alpont s) pontjában a „ , valamint a Magyar Kormánytiszviselői Kar”,
g) 2. függelék 1.4.1.5. pont 2. alpont e) pontjában, 1.4.3.1. pont 1. alpont e) pontjában, f) pontjában és g) pontjában, 1.4.3.1. pont 3. alpont b) pontjában, e) pontjában, f) pontjában és h) pontjában a „ , valamint a megyei intézményfenntartó központok” szövegrész,

1. függelék

2. függelék

1. A Szabályzat 3. függelék az „1.4.1. Területi közigazgatásért és választásokért felelős helyettes államtitkár” sorának helyébe a következő sor lép:

„1.4.1. Területi közigazgatásért és választásokért felelős helyettes államtitkár

[42]

1.4.1.1. Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság

1.4.1.2. Választási Főosztály
1.4.1.2.1. Választási Jogi Osztály
1.4.1.2.2. Választásszervezési Osztály
1.4.1.3. Területi Közigazgatás Irányítási Főosztály
1.4.1.3.1. Területi Közigazgatás Szabályozási és Felügyeleti Osztály
1.4.1.3.2. Területi Közigazgatás Jogi és Koordinációs Osztály
1.4.1.4. Hatósági Eljárási Szabályozási Főosztály
1.4.1.4.1. Eljárási Szabályozási Osztály
1.4.1.4.2. Közigazgatási Eljárási Kodifikációs Osztály

2. A Szabályzat 3. függelék az „1.5. Társadalmi Kapcsolatokért felelős államtitkár” sorának helyébe a következő sor lép:

„1.5. Társadalmi Kapcsolatokért felelős államtitkár

[35]

1.5.0.1. Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkári Kabinet
1.5.0.2. Kommunikációs és Stratégiai Főosztály
1.5.0.2.1. Sajtó Osztály
1.5.0.2.2. Uniós Projekt- és Jogi Osztály
1.5.0.2.3. Online és Nemzetközi Kommunikációs Osztály
1.5.0.2.4. Közérdekű Adatkezelési Osztály
1.5.0.2.5. Emberi Jogi Munkacsoport Titkárság
1.5.0.3. Rendezvényszervezési Főosztály
1.5.0.3.1. Rendezvényszervezési Osztály
1.5.0.3.2. Rendezvény-kommunikációs Osztály

3. A Szabályzat 3. függeléke a „Személyügyekért felelős helyettes államtitkár Központi kezelésű állománycsoport” követően a következő sorral egészül ki:

„Magyar Kormánytisztviselői Kar

[5]”

3. függelék

1. A Szabályzat 4. függelék a „I. A miniszter által felügyelt, irányított költségvetési szervek” címet követő táblázat helyébe a következő táblázat lép:
I. A miniszter által felügyelt, irányított költségvetési szervek

 

Háttérintézmény

Miniszter hatásköre

Miniszter által átruházott hatáskörben eljáró állami vezető

Szakmai
közreműködő
szervezeti egység

I.

Kormányhivatal

 

 

 

1.

Központi Statisztikai Hivatal

felügyelet

közigazgatási államtitkár

2.

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

felügyelet

igazságügyért felelős államtitkár

EU és Nemzetközi Igazságügyi Együttműködésért Felelős Helyettes Államtitkári Titkárság

II.

Központi hivatal

 

 

 

1.

Közigazgatási és
Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala

irányítás

közigazgatási államtitkár

2.

Közpolitikai Kutatások Intézete

irányítás

-

3.

Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal

irányítás

közigazgatási államtitkár

Közigazgatási Államtitkári Titkárság

4.

Balassi Intézet

irányítás

III.

Egyéb költségvetési szerv

 

 

 

1.

Fővárosi és megyei kormányhivatalok

irányítás

területi közigazgatásért és választásokért felelős helyettes államtitkár

Területi Közigazgatás Irányítási Főosztály

2.

Fővárosi és megyei
kormányhivatalok
igazságügyi szolgálatai

irányítás

igazságügyi és magánjogi jogalkotásért felelős helyettes államtitkár

Igazságügyi Szolgáltatási Főosztály

3.

Igazságügyi Szakértői és Kutató Intézetek

irányítás

igazságügyi és magánjogi jogalkotásért felelős helyettes államtitkár

Igazságügyi Szolgáltatási Főosztály

4. függelék

 

A

B

C

 

Név

Feladat

Kinevezés

1.

Dr. Deák Rita

a kormányablakok fizikai kialakításával összefüggő feladatokkal összefüggésben miniszteri biztos kinevezéséről

40/2012. (XII. 21.) KIM utasítás

2.

Dr. Virág Rudolf

a területi államigazgatás fejlesztéséért felelős miniszteri biztos

42/2012. (XII. 21.) KIM utasítás

3.

Dr. Wetzel Tamás

az egyszerűsített honosítási és az állampolgárság-megállapítási eljárás felügyeletével kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos

1/2013. (I. 8.) KIM utasítás

4.

Dr. Székely László

a határokkal osztott természeti erőforrások fenntartható használatáért felelős miniszteri biztos

6/2013. (II. 12.) KIM utasítás

5.

Dr. Mihalovics Péter

a közigazgatási és igazságügyi miniszter kabinetfőnöki feladatainak ellátására, valamint az Új Nemzedék Jövőjéért Program kormányzati koordinációjával kapcsolatos teendők ellátásáért felelős miniszteri biztos

13/2013. (IV. 11.) KIM utasítás

6.

Dr. Guller Zoltán

miniszteri biztos

15/2013. (IV. 26.)
KIM utasítás

1

Az utasítás a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2013. május 19. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére