• Tartalom

1800/2013. (XI. 7.) Korm. határozat

1800/2013. (XI. 7.) Korm. határozat

a TÁMOP-6.1.1-12/1-2013-0001 azonosító számú („Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című) kiemelt projektjavaslat akciótervi nevesítéséről1

2013.11.07.

A Kormány

1. elfogadja a TÁMOP-6.1.1-12/1-2013-0001 azonosító számú, „Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című projektjavaslat kiemelt projektként történő nevesítését,

2. hozzájárul az 1. pont szerinti projekt támogatási szerződésének a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Humán Erőforrás Programok Irányító Hatósága általi megkötéséhez.

Felelős: Miniszterelnökséget vezető államtitkár

Határidő: azonnal

1. melléklet az 1799/2013. (XI. 7.) Korm. határozathoz

 

A

B

C

D

E

F

1.

Projekt
azonosító
száma

Projekt
megnevezése

Támogatást
igénylő neve

Akciótervi
nevesítés
elszámolható
közkiadás
összege
(Ft)

Projekt rövid bemutatása

Támogathatóság feltételei

2.

TÁMOP-
6.1.1-
12/1-
2013-0001

Egészség-
fejlesztési
szakmai
hálózat
létrehozása

Országos
Egészség-
fejlesztési
Intézet

980 941 157

A kiemelt projekt fejlesztései négy alprojekt keretében valósulnak meg.
1. Népegészségügyi alprojekt
Szakmai támogató hálózat működtetésével kialakításra kerül a Népegészségügyi Hálózati Központ. Az alprojekt keretében foglalkoztatott szakemberek munkáját készségfejlesztő tréningek támogatják. Kialakításra kerül az Országos Egészségfejlesztési Intézetnél az egészségfejlesztési minőségbiztosítási rendszer, valamint megvalósulnak az egészségfejlesztési irodákkal kapcsolatos koordinációs tevékenységek.
2. Köznevelési alprojekt
Az alprojekt keretében Iskola Egészség Központ kialakítása, valamint annak működéséhez szükséges követelményrendszer, szakmai standard, működési, fenntarthatósági modell valósul meg a hazai és nemzetközi jó gyakorlatok adaptálásával.
3. Felsőoktatási alprojekt
Az alprojekt keretében a felsőoktatás kiválasztott képzéseinek kimeneti követelményei (KKK) módosítására javaslat kerül kidolgozásra, valamint tantervekbe (képzési kurrikulumokba) illeszthető tananyagok készülnek. Kidolgozásra kerül az egészségtudatos egyetemre vonatkozó koncepció is. A lakosság egészsége szempontjából legfontosabb felsőoktatási képzési szakterületek és programjainak áttekintése és hatásvizsgálata is megvalósul.
4. Egészségfejlesztő Kórházak Magyarországi Hálózatának kialakítása alprojekt
Az alprojekt legfontosabb tevékenységei keretében megalakul az Egészségfejlesztő Kórházak Magyarországi Hálózatának tanácsadói központja a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Egészségügyi Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatóságán. Egyebek mellett a nemzetközi jó gyakorlatok adaptálásával alakul ki a képzési program, az egészségfejlesztő kórházak szakmai támogatása.
Az egyes alprojektek megvalósítását szakmai rendezvények támogatják úgy, mint például a munkavállalók testi és lelki egészségének megőrzését célzó tréningek (pl. burn-out), betegek számára létrehozott kommunikációs anyagok, kommunikációs eszközök, a kórházi személyzet és a betegek közti kommunikációt segítő felkészítő programok megvalósítása, egészséggel kapcsolatos tájékoztató programok és szűrések a betegek, hozzátartozóik és a dolgozók számára, valamint az egészséggel kapcsolatos tájékoztató rendezvények.

A kiemelt projekt tevékenységeit informatikai fejlesztések támogatják úgy, mint például
a)a szakmai támogató hálózat kapcsán szakmai (help-desk) és infokommunikációs fejlesztés,
b)a minőségbiztosítási rendszer informatikai hátterének kialakítása, az egészségfejlesztési irodák munkatársai részére szakmai kommunikációs felület kialakítása,
c)az egészségfejlesztési irodák szakmai monitorozását segítő, illetve a lakosság által is alkalmazható, az egyéni kockázatok becslését és a kapcsolódó egészségfejlesztési tanácsadást támogató online alkalmazás bevezetése, valamint
d)egészségfejlesztési alportál az egészségkommunikációs Portálon.

A támogatási szerződés megkötésének feltételei:

1. A köznevelési alprojekt tekintetében szükséges részletesen meghatározni a közvetlen és közvetett célcsoportok körét, valamint a nevesített célcsoportok nagyságát.
2. A népegészségügyi alprojekt esetén a célcsoport körét ki kell egészíteni a munkahelyekkel, amelyeket az egészségfejlesztés hatékony színtereinek szánnak, különös tekintettel a korai halálozás szempontjából sérülékeny korosztályokba tartozó felnőttekre.
3. A támogatást igénylő hozza összhangba a megvalósíthatósági tanulmányban, valamint a költségvetésben és annak szöveges indokolásában szereplő, minőségbiztosítási területi felügyelők számára vonatkozó adatokat.
4. Szükséges bemutatni az egészségfejlesztési minőségbiztosítási szakemberek projekten belüli foglalkoztatásának módját, és azt, hogy a támogatást igénylő milyen módon kívánja a kapcsolódó költségeket finanszírozni – ennek részeként be kell nyújtani a hiányzó részletezett árajánlatokat.
5. A közoktatási alprojekt tekintetében legalább egy kimeneti indikátor és egy eredményindikátor megadása szükséges.
6. A támogatást igénylő hozza összhangba a költségvetést és a Gantt-diagramot a népegészségügyi szakemberek munkájának tervezését illetően.
7. A támogatást igénylő hozza összhangba a költségvetés szöveges indokolásának 14. Egyéb berendezések, felszerelések, járművek / 141. Üzemi (üzleti) gépek, berendezések, felszerelések elnevezésű költségsorán feltüntetett és a szöveges indokolás magyarázatában szereplő, a laptopok számára vonatkozó adatokat.
8. A támogatást igénylő számításokkal támassza alá a pályázati dokumentációban betervezett indikátorok értékét.
9. A támogatást igénylő hozza összhangba a Projekt Adatlapon és a megvalósíthatósági tanulmányban szereplő, a hálózatba bevonni kívánt kórházakra vonatkozó célértékeket.
10. Egyértelműen be kell mutatni, hogy a pénzügyi vezető megfelel az Útmutató C1.2.3. pontjában előírt valamennyi feltételnek.
11. A támogatást igénylő nyilatkozzon arról, hogy a trénerek díja minden, a szolgáltatás kapcsán felmerülő összeget tartalmaz.
12. A támogatást igénylő vállaljon kötelezettséget arra, hogy a projekt megvalósítása során benyújtandó azon kifizetési kérelmekhez, amelyekben útiköltséget is el kíván számolni, mellékletként benyújtja az útinaplót, amely tartalmazza az utazás minden lényeges információját (távolság, az utazás célja, az esetleges egyeztetés tárgya, eredmények).
13. A támogatást igénylőnek nyilatkoznia kell arról, hogy a szakmai tanácsadó testület munkájában résztvevő szakértők nem kapnak juttatást más jogcímen a projekt keretén belül.

1

A határozatot az 1829/2018. (XII. 27.) Korm. határozat 2. pont 2.212. alpontja visszavonta 2018. december 28. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére