• Tartalom

2/2013. (VII. 25.) MEKH rendelet

2/2013. (VII. 25.) MEKH rendelet

a földgáz csatlakozási díjakról és alkalmazásuk szabályairól1

2013.07.26.

A földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény 133/A. § 2. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalról szóló 2013. évi XXII. törvény 12. § b) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. Értelmező rendelkezések

1. § Az e rendeletben alkalmazott fogalmakat a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény (a továbbiakban: GET) és a felhatalmazása alapján kiadott jogszabályok szerint kell értelmezni.

2. A csatlakozási díjak alkalmazásának szabályai

2. § (1) Tételes csatlakozási díj esetében a földgázelosztási tevékenységet végző engedélyes (a továbbiakban: elosztói engedélyes) vagy a földgázszállítási tevékenységet végző engedélyes (a továbbiakban: szállítói engedélyes) az igény benyújtásakor alkalmazandó, e rendeletben foglalt csatlakozási díj mértékét szerződéses ajánlatában közli a leendő vagy már csatlakozott felhasználóval, földgáztermelővel.

(2) Ha a csatlakozási díj a hatósági ár kiszámítására vonatkozó előírásokkal került meghatározásra, a leendő vagy a már csatlakozott felhasználó és a földgáztermelő által fizetendő csatlakozási díjat az elosztói és szállítói engedélyes az igény benyújtása időpontjában hatályos szabályok szerint számítja ki, és szerződéses ajánlatában közli a fizetendő díj mértékét a leendő vagy már csatlakozott felhasználóval.

(3) Ha a leendő vagy a már csatlakozott felhasználó, illetve a termelő a csatlakozási díj mértékével nem ért egyet, kérelmet nyújthat be a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (a továbbiakban: Hivatal) annak kivizsgálására, hogy az elosztói vagy szállítói engedélyes által az ajánlatában megadott vagy kiszámított csatlakozási díj megfelel-e a jogszabályokban foglalt rendelkezéseknek. A Hivatal a GET 109. §-ában foglalt szabályok szerint jár el.

(4) A csatlakozási szerződésben rögzíteni kell a csatlakozási díjat, annak pénzügyi feltételeit, valamint – a tételes csatlakozási díj kivételével – a csatlakozási díj meghatározására vonatkozó részletes számítást.

(5) Az engedélyesek csatlakozási pontonként és helyrajzi számonként részletes és ellenőrizhető nyilvántartást kötelesek vezetni a befizetett csatlakozási díjról, a 4. § (3) bekezdésében foglalt visszatérítésről, és külön a földgáz csatlakozási díjak meghatározásának szempontjairól és a csatlakozási díjak elemeiről szóló 43/2013. (VII. 25.) NFM rendelet (a továbbiakban: R.) 5. § (5) bekezdése szerinti meg nem valósult fejlesztésekről beruházásonként.

3. § (1) A csatlakozási díjakon kívül a csatlakozásért, a kapacitásnövelésért és az üzembe helyezés érdekében felmerülő egyéb tevékenységekért – az 5. § (2) bekezdésében foglalt kivétellel – más jogcímen díj vagy térítés megfizetésére a leendő vagy a már csatlakozott felhasználó és a földgáztermelő nem köteles.

(2) Nem kérhető csatlakozási díj, ha a vásárolt kapacitást a csatlakozási szerződés a több felhasználási helyet is tartalmazó egybefüggő telephelyre vonatkozóan tartalmazza, és az egybefüggő telephelyen belül meglévő felhasználási helyen többletkapacitás iránti igény jelentkezik úgy, hogy

a) a felhasználási helyek száma nem nő, és

b) fejlesztés vagy kapacitásnövelés nem szükséges az igény kielégítése érdekében.

3. A csatlakozási díjak mértéke elosztóvezetékhez történő csatlakozás esetében

4. § (1) A csatlakozási díjakat az egyes engedélyesek vonatkozásában a 2. melléklet 1. pontja tartalmazza.

(2) A vezeték üzembe helyezését követő naptári év kezdetétől a csatlakozási díj mértékének elosztói engedélyesek általi kiszámításánál – a beruházás aktivált eszközértéke tekintetében – figyelembe kell venni az 1. melléklet szerinti inflációs korrekciót.

(3) Amennyiben az elosztói engedélyes a kezdő fejlesztéshez kapcsolódó újabb fejlesztésre vagy bekapcsolásra vonatkozó igényt teljesít, de a kezdő fejlesztés már elérte a csatlakozási díj számításánál figyelembe vett éves prognosztizált értékesített földgázmennyiséget, az elosztói engedélyes figyelemmel az R. 5. § (2)–(3) bekezdésében foglaltakra, a beszedett csatlakozási díj (4)–(5) bekezdésben meghatározott részét köteles a kezdő fejlesztésre csatlakozott felhasználók között, azok befizetéseivel arányosan szétosztani, valamint részükre visszatéríteni.

(4) Az R. 5. § (2)–(3) bekezdése szerinti esetekben az elosztói engedélyeseknek újra kell számítaniuk a kezdő fejlesztésre vonatkozó korábban kiszámított csatlakozási díjat annak érdekében, hogy meghatározhassák a visszatérítés mértékét. A visszatérítés mértékének számításához az elemeket az eredeti csatlakozási díj számításából kell felhasználni.

(5) A visszatérítés legfeljebb addig fizetendő az arra jogosult felhasználónak, míg az általa megfizetett csatlakozási díj mértékét (forint) a későbbi felhasználók csatlakozásából keletkező összesen visszatérítés mértéke (forint) el nem éri. Az elosztói engedélyesek a visszatérítést az újabb csatlakozások üzembe helyezésétől számított 30 napon belül kötelesek teljesíteni a jogosult felhasználó részére.

(6) Az R. 5. § (2) bekezdése szerinti kezdő fejlesztéshez kapcsolódó közvetlen vagy közvetett újabb fejlesztés az üzembe helyezéstől számított 10. évig kezdő fejlesztésnek minősül, amennyiben fejlesztéssel vagy bekapcsolással további felhasználók csatlakoznak rá.

(7) A (3)–(6) bekezdésben előírtak betartása érdekében az elosztói engedélyesek részletes nyilvántartást kötelesek vezetni minden csatlakozási díjszámításról annak érdekében, hogy a visszatérítési előírásokat teljesíteni tudják.

(8) Az elosztói engedélyes üzletszabályzatában rögzíteni kell a (3)–(7) bekezdés szerinti visszatérítés részletes szabályait.

4. A csatlakozási díjak mértéke szállítóvezetékhez történő csatlakozás esetében

5. § (1) A csatlakozási díjakat a 2. melléklet 2. pontja tartalmazza.

(2) Fejlesztés vagy kapacitásnövelés esetén a leendő vagy a már csatlakozott felhasználó a beruházás szállítói engedélyes által kiszámított teljes költségét köteles megfizetni a szállítói engedélyes részére, a beruházásról szóló megállapodásnak azonban tartalmaznia kell a 2. § (1) bekezdése szerinti tételes csatlakozási díjat, vagy a 2. § (2) bekezdése szerint kiszámított csatlakozási díjat.

(3) A szállítói engedélyes köteles visszafizetni a leendő vagy a már csatlakozott felhasználó részére a beruházás teljes költsége és a csatlakozási díj közötti különbözetet, valamint a (4) bekezdés szerinti esetben a beruházás teljes költségét, ha a beruházás tervezésekor figyelembe vett kapacitásigény teljes mértékben lekötésre került. Az elszámolás módját és időbeli ütemezését a szállítói engedélyes üzletszabályzata tartalmazza.

(4) Nem kérhető a leendő vagy a már csatlakozott felhasználótól csatlakozási díj abban az esetben, ha a fejlesztés vagy a kapacitásnövelés eredményeképpen a szállítási díjak nem változnak vagy csökkennek.

5. A csatlakozási díjak mértéke földgáztermelő csatlakozása esetén

6. § (1) A csatlakozási díjakat a 2. melléklet 3. pontja tartalmazza.

(2) A földgáztermelő szállítóvezetékre történő csatlakozási igénye esetén a csatlakozási díj az 5. §-ban foglaltak szerint kerül megfizetésre.

6. Záró rendelkezések

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

8. § Attól a felhasználótól vagy földgáztermelőtől, aki vagy amely e rendelet hatálybalépéséig visszterhesen vagy ingyenesen jutott hozzá a csatlakozási vagy a kapacitásnövelési jogosultsághoz, e korábbi csatlakozásért vagy kapacitásnövelésért utólag díj és térítés nem szedhető.

1. melléklet a 2/2013. (VII. 25.) MEKH rendelethez

A vezeték üzembe helyezését követő évben a csatlakozási díj mértékének megállapításánál alkalmazandó inflációs korrekció
A csatlakozási díj inflációs korrekciója – 5 éves periódussal – az alábbiak szerint történik:
a) Az üzembe helyezést követő években inflációs korrekcióra abban az esetben kerül sor, ha az adott évre vonatkozó inflációs előrejelzés mértéke meghaladja az 5%-ot. A korrekció mértéke az adott évre vonatkozó inflációs előrejelzés 5%-ot meghaladó része. A csatlakozási díj számításánál figyelembe vehető inflációs előrejelzés a Magyar Nemzeti Bank által a számítás évét megelőzően közzétett legutolsó, „Jelentés az infláció alakulásáról” című kiadványban a számítás időszakára vonatkozó fogyasztóiár-index értéke (százalékban kifejezve).
b) Amennyiben az a) pont szerinti inflációs előrejelzés mértéke egymást követő 5 évben nem haladja meg az évi 5%-ot, a csatlakozási díj kiszámításakor figyelembe vett beruházás aktivált eszközértéke a rákövetkező évben 5%-kal megemelhető. Az ezt követő 5 évben az a) pont szerinti inflációs szabály érvényes.

2. melléklet a 2/2013. (VII. 25.) MEKH rendelethez

A csatlakozási díjak mértéke
1.    Elosztóvezetékhez történő csatlakozás során a fejlesztés, bekapcsolás és kapacitásnövelés esetén alkalmazandó csatlakozási díj mértéke
A beruházással kapcsolatban szedhető összesen csatlakozási díj:
F = B – É x (Á – K) x D x P
K = c x m
Az egyes felhasználótól szedhető csatlakozási díj:
Fn = F x n / ö
Csatlakozási díj nem szedhető, ha a képlet alapján számított csatlakozási díj negatív.
1. táblázat: A képletek jelöléseit az alábbi táblázat tartalmazza

 

 

A

B

 

1.

F

Az adott beruházáshoz kiszámított összesen csatlakozási díj, forint.

 

2.

Fn

Az egyes felhasználótól szedhető csatlakozási díj mértéke, forint.

 

3.

B

A beruházás során a számviteli törvény szerint aktiválható eszközérték, kivéve a felhasználónál beszerelt vagy beszerelendő fogyasztásmérő berendezések és nyomásszabályozók számviteli törvény szerint aktiválható eszközértékét és beszerelési költségét, forint.
Amennyiben már üzembe helyezett kezdő fejlesztésre történik a csatlakozás, az új beruházás során aktiválható eszközérték tartalmazza a kezdő fejlesztés kapacitásarányos aktiválható eszközértékét is.

 

4.

É

A beruházás figyelembe vett élettartama 25 év.

 

5.

Á

Az adott beruházásból származó – a 10. év utáni években várható átlagos mennyiségekkel, fűtőértékkel és a csatlakozási díjszámítás készítésének időpontjában érvényes rendszerhasználati díjakkal számított – éves árbevétel, forint.

 

6.

K

Az adott beruházásnál, felhasználói kategóriánként felmerülő, a 10. év utáni évek várható átlagos értékesítési mennyiségeivel számított elosztási összköltség, amely nem tartalmazza az értékcsökkenést, forint.

 

7.

c

Az érintett elosztói engedélyesnél lefolytatott költség-felülvizsgálat, illetve összehasonlító elemzés alapján megállapított indokolt, az adott beruházásnak megfelelő felhasználói kategóriákhoz tartozó – mennyiségre vetített – éves átlagos, fajlagos közvetlen és közvetett költségek értékcsökkenés nélküli összege, ideértve elosztási területenként az elszámolási különbözetet is, amely nem lehet több 1%-nál. A mutató értékeit a 2. táblázat tartalmazza.

 

8.

m

Az adott beruházáshoz tartozó, a 10. év utáni években várható átlagos értékesítési mennyiség, m3.

 

9.

D

A kockázatmentes hozam figyelembevételével meghatározott, a beruházás minimális élettartamára vetített megtérülés átlagos mértéke.
A hozamtényező értéke 7,54%. A beruházás figyelembe vett élettartamára vetített átlagos értéke 0,4443.

 

10.

P

A Magyar Nemzeti Bank honlapján nyilvánosságra hozott középtávú inflációs célkitűzés, értéke 3%. A beruházás élettartamára vetített átlagos értéke 1,5021.

 

11.

n

A leendő vagy a már csatlakozott felhasználó által igényelt vásárolt kapacitás mértéke (m3/h).

 

12.

ö

A beruházás során kiépített összesen kapacitás (m3/h).

2. táblázat: A „c” mutató értékei

 

A

B

C

D

E

F

G

 

Elosztási kategória

E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt.

E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt.

Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt.

Főgáz Földgázelosztó Kft., Alpiq Csepeli Erőmű Kft., ISD Power Energiatermelő és Szolgáltató Kft., OERG Ózdi Energiaszolgáltató és Kereskedelmi Kft.

Magyar Gázszolgáltató Kft.

Tigáz-DSO Földgázelosztó Kft., Natural Gas Service Ipari és Szolgáltató Kft.

Ft/m3

Ft/m3

Ft/m3

Ft/m3

Ft/m3

Ft/m3

1.

20 m3/h-nál kisebb névleges kapacitású gázmérővel rendelkező felhasználók

11,85

12,01

9,16

10,85

8,79

8,67

2.

20 m3/h és 20–100 m3/h közötti névleges (össz) kapacitású gázmérővel rendelkező felhasználók

2,93

3,05

2,72

2,17

2,59

2,20

3.

100 m3/h-nál nagyobb névleges összkapacitású gázmérővel rendelkező és 3131–17 000 MJ/h kapacitás lekötési igényű felhasználók

2,33

2,33

2,15

2,00

3,02

2,08

4.

100 m3/h-nál nagyobb névleges összkapacitású gázmérővel rendelkező és 17 000 MJ/h feletti kapacitás lekötési igényű felhasználók

1,94

2,55

2,77

2,15

2,77

2,26

2.    Szállítóvezetékhez történő csatlakozás esetében a fejlesztés és kapacitásnövelés esetén alkalmazandó csatlakozási díj mértéke
1.    Csatlakozási díj nem szedhető, ha az új árbevétel-igény és lekötés alapján számított fajlagosok kisebbek vagy egyenlők a jelenlegi árbevétel és lekötés alapján számított fajlagosoknál, azaz
F = O
2.    Csatlakozási díj szedhető, ha a megváltozott árbevétel-igény és a lekötés alapján számított fajlagosok meghaladják a jelenlegi árbevétel-igény és lekötés alapján számítottakat.
A belépési kapacitások tekintetében, ha

akkor a csatlakozási díj mértéke: F = BBT – BB0
A kilépési kapacitások tekintetében, ha

akkor a csatlakozási díj mértéke: F = BKT – BK0
3. táblázat: A képletek jelöléseit az alábbi táblázat tartalmazza

 

 

A

B

 

1.

Á

árbevétel-igény, forint

 

2.

F

csatlakozási díj, forint

 

3.

L

lekötött kapacitás, MJ/h; MJ/nap

 

4.

f

fajlagos árbevétel-igény, forint/MJ

 

5.

BBT

a beruházás tényleges összege, belépési pont létrehozás esetében, forint

 

6.

BKT

a beruházás tényleges összege, kilépési pont létrehozása esetén, forint

 

7.

BB0

a két fajlagos (jelenlegi és új) egyezősége esetén számított beruházási összeg, belépési pont létrehozása esetén, forint

 

8.

BK0

a két fajlagos (jelenlegi és új) egyezősége esetén számított beruházási összeg, kilépési pont létrehozása esetén, forint

3.    A földgáztermelő földgáz szállító- és elosztóvezetékhez történő csatlakozása esetén alkalmazandó csatlakozási díj
Ft = Bt
4. táblázat: A képlet jelöléseit az alábbi táblázat tartalmazza

 

 

A

B

 

1.

Ft

A földgáztermelő csatlakozása esetén alkalmazandó díj, forint.

 

2.

Bt

Szállítóvezetékhez történő csatlakozás esetében:
a kialakítandó csatlakozási pont kivitelezésének költsége, forint.
Elosztóvezetékhez történő csatlakozás esetében:
– ha biztosítható a földgáztermelő által betáplált földgázmennyiség továbbítása, akkor az elosztóvezetéken kialakítandó csatlakozási pont kivitelezésének költsége, forint;
– ha nem biztosítható a földgáztermelő által betáplált földgázmennyiség továbbítása, akkor figyelembe veendő a csatlakozási pont kivitelezésének költsége mellett a meglévő vezetékrendszeren szükségessé való hálózatfejlesztés költsége és a betáplálásra kerülő földgáz műszaki, minőségi paramétereinek méréséhez szükséges eszközök költsége is, forint.

1

A rendeletet a 6/2014. (VIII. 28.) MEKH rendelet 13. §-a hatályon kívül helyezte 2014. szeptember 1. napjával. Alkalmazására lásd e hatályon kívül helyező rendelet 14. §-át.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére