• Tartalom

2/2013. (IV. 30.) NGM KÁT utasítás

2/2013. (IV. 30.) NGM KÁT utasítás

a Nemzetgazdasági Minisztérium Közszolgálati Szabályzatáról szóló 1/2012. (IV. 5.) NGM KÁT utasítás módosításáról1

2013.05.01.

A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 6. § 19. pontja, 75. § (5) bekezdése, 80–82. §-a, a köztisztviselők továbbképzéséről szóló 273/2012. (IX. 28.) Korm. rendelet, a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló 39/2010. (II. 26.) Korm. rendelet és a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (5) bekezdés f) pontja alapján a következő utasítást adom ki.

1. § A Nemzetgazdasági Minisztérium Közszolgálati Szabályzatáról szóló 1/2012. (IV. 5.) NGM KÁT utasítás (a továbbiakban: KÁT utasítás) 3. §-a a következő c)–l) ponttal egészül ki:

(A Szabályzat alkalmazásában)

c) iskolarendszerű továbbképzés: a közoktatás területén középiskolában, szakiskolában magasabb iskolai végzettség, illetve második vagy további szakképesítés megszerzésére irányuló képzés, a felsőoktatásban alapképzés, mesterképzés, doktori és MBA-képzés, szakirányú továbbképzés, felnőttképzés, szakképzés és felsőfokú szakképzés, második vagy további alapképzés, felsőoktatási szakképzés,
d) iskolarendszeren kívüli továbbképzés: a felnőttképzésről szóló 2001. évi CI. törvény alapján akkreditált felnőttképzést folytató és intézmény által szervezett tréning, tanfolyam, e-learning alapú képzés; egyéni képzés (ideértve az egyéni kompetenciafejlesztő képzéseket, a minisztériumban indított vezető- és vezetőutánpótlás-képzéseket, tehetségmegtartó és -gondozó programokat), workshop, konferencia, coaching, írott anyagok alapján való felkészülés, hosszú távú, több féléves tanfolyam; rövid szakmai továbbképzés; képesítést nyújtó, hosszabb tanfolyam, belső továbbképzés,
e) belső továbbképzés: a minisztérium által folytatott szakmai továbbképzés, amely speciális intézményi vagy munkaköri ismereteket, illetve képességeket közvetít,
f) vizsga: az oktatási intézmény által meghatározott számonkérés,
g) képzés: valamennyi iskolarendszerű és iskolarendszeren kívüli továbbképzés, valamint egyéb ismeretek bővítésével járó program,
h) éves képzési terv: adott évre vonatkozó továbbképzési terv, amelyben a minisztérium meghatározza továbbképzési céljait és feladatait. Tartalmazzák a tanulmányi kötelezettség teljesítésének alapjául szolgáló közszolgálati, szakmai továbbképzési és vezetőképzési programokat,
i) külső képzés: nem a minisztérium által szervezett képzés, továbbképzés, tanfolyam, konferencia stb.,
j) munkakörhöz kapcsolódó képzés: a minisztérium feladatkörében szakmai feladatok maradéktalan ellátásához szükséges készségeket, képességeket, ismeret/tudás anyagokat közvetítő/fejlesztő képzés,
k) a minisztérium feladatkörében hasznos képzés: a minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatában a szervezeti egységekhez rendelt feladatokhoz közvetlenül kapcsolódó, azok teljesülését elősegítő képzés,
l) felettes vezető: a munkavégzést közvetlenül irányító vezető (osztályvezető, főosztályvezető-helyettes, főosztályvezető), állami vezető (államtitkár, közigazgatási államtitkár, helyettes államtitkár).”

2. § A KÁT utasítás a következő X/A. Fejezettel egészül ki:

Oktatási és képzési rendszer
45. Képzések tervezése, lebonyolítása, jelentkezés a képzésekre
60/A. § (1) A minisztérium különösen az alábbi csoportokba tartozó képzéseken való részvételt támogatja:
a) szakmai ismeretek,
b) nyelvi ismeretek,
c) informatikai képzések,
d) projektmenedzsment-ismeretek,
e) készségfejlesztések.
(2) Az éves képzési tervben meghatározott képzések lebonyolításáért és megtervezéséért a személyügyekért felelős főosztály felelős. Az éves képzési tervben meghatározott kötelező továbbképzésekre a jelentkezés a 24. mellékletben meghatározott formanyomtatvány felhasználásával történik. A jelentkezési kötelezettség a munkatársat terheli.
(3) Az éves képzési tervben nem szereplő, év közben felmerülő képzések esetében a képzésre történő jelentkezés a személyügyekért felelős főosztály felhívását követően, a felhívásban megjelölt határidőn belül történik.
(4) A szakmai főosztályokra érkező külső képzési megkeresésekre történő jelentkezés kizárólag a munkáltatói jogkör gyakorlójának engedélyével és a költségvetésért felelős főosztály pénzügyi ellenjegyzését követően történhet.
(5) A képzés befejezését követően a képzésen részt vett munkatárs köteles a 25. mellékletet kitölteni.
(6) A képzési összefoglalót a munkatárs a képzés befejezését követő legkésőbb 5 munkanapon belül köteles elektronikus úton eljuttatni a személyügyekért felelős főosztályra.
(7) Amíg a munkatárs a (6) bekezdésben foglalt kötelezettségét nem teljesíti, addig nem vehet részt a minisztérium által szervezett vagy támogatott további képzésen.
(8) A személyügyekért felelős főosztály gondoskodik a képzési összefoglaló megjelenítéséről egy mindenki által elérhető elektronikus mappában, illetve az intraneten.
(9) A képzésekre való jelentkezés folyamatát a 26. melléklet tartalmazza.
46. Közigazgatási alap- és szakvizsga, ügykezelői alapvizsgák, titkos ügykezelői vizsga
60/B. § (1) A közigazgatási alap- és szakvizsgára, valamint ügykezelői alapvizsgára és titkos ügykezelői vizsgára kötelezettek képzési költségeinek megtérítését (felkészítő tanfolyam díja, vizsgadíj, tankönyvek) a minisztérium 100%-ban vállalja. Az esetlegesen megismételt vizsgá(k)hoz kapcsolódó költségek a Munkáltatót terhelik, aki – döntésétől függően – átháríthatja azt a vizsgázóra.
(2) A politikai főtanácsadó, politikai tanácsadó a kormánytisztviselőkre vonatkozó szabályok szerint közigazgatási alap- és szakvizsgát tehet. A vizsgák költségei a politikai főtanácsadót, politikai tanácsadót terhelik, mely költségeket a betöltött munkakör és illetmény figyelembevételével a Munkáltató döntésétől függően a közigazgatási szerv átvállalhatja.
(3) A közigazgatási alap- és szakvizsgára igénybe vehető felkészítő tanfolyamon történő részvételre vagy az azzal megegyező időtartamú önálló felkészülés idejére, valamint a vizsga napjaira a kormánytisztviselő mentesül a munkavégzési kötelezettség alól, és távolléte idejére illetmény illeti meg. A kormánytisztviselő ezen felül a közigazgatási alapvizsga esetén 1 nap, a közigazgatási szakvizsga esetén (a kötelező és a szabadon választott tárgyra összesen) 6 nap (valamint a vizsga napja vagy napjai) tanulmányi szabadságra – és távolléte idejére illetményre – jogosult. Javítóvizsga vagy ismételt vizsga esetén a munkaidő-kedvezmények a köztisztviselőt nem illetik meg. Az ügykezelői és titkos ügykezelői alapvizsga esetén a kormánytisztviselő 3 nap (valamint a vizsga napja) tanulmányi szabadságra – és távolléte idejére illetményre – jogosult.
(4) A személyügyekért felelős főosztály minden évben közzéteszi az intraneten az adott évben meghirdetésre kerülő közigazgatási szakvizsgaidőpontokat tartalmazó internetes elérhetőséget, illetve valamennyi munkatársnak küldött elektronikus üzenetében felhívja a kormánytisztviselők figyelmét a vizsgaidőpontokra, valamint arra, hogy a vizsgára való jelentkezés a kormánytisztviselő kötelessége. A közigazgatási alapvizsgák időpontjait a személyügyekért felelős főosztály nem teszi külön közzé, azok megtalálhatók a mindenkori közigazgatási továbbképzési és vizsgaportálon.
(5) A közigazgatási alap- és szakvizsgára, az ügykezelői alapvizsgára és titkos ügykezelői vizsgára határidőben történő jelentkezés a kormánytisztviselő kötelezettsége. A kormánytisztviselő által a személyügyekért felelős főosztályra leadott jelentkezésekkel és a költségtérítéssel kapcsolatos további ügyintézést a személyügyekért felelős főosztály látja el.
(6) A közigazgatási alap- és szakvizsga, az ügykezelői alapvizsga, valamint a titkos ügykezelői vizsga sikeres letételét követően a kormánytisztviselő köteles a bizonyítvány eredeti példányát a személyügyekért felelős főosztályon haladéktalanul – de legkésőbb a bizonyítvány, tanúsítvány kiállítását követő 30 napon belül – bemutatni.
(7) Az a kormánytisztviselő, aki indokolatlanul vagy igazolatlanul távolmaradt a vizsgáról vagy az arra történő felkészítő tanfolyamról, amelyre előzetesen jelentkezett, köteles a minisztérium által már kifizetett díjakat és az esetlegesen okozott kárt megtéríteni.
47. Jogi szakvizsga
60/C. § (1) A közigazgatási szakvizsgával egyenértékű jogi szakvizsga költségeinek megtérítését (vizsgadíj) a minisztérium 100%-ban vállalja, ha a jogász végzettségű munkatárs, aki próbaidejét már letöltötte, úgy dönt, hogy a közigazgatási szakvizsga helyett jogi szakvizsgát kíván tenni. Az esetlegesen megismételt vizsgá(k)hoz kapcsolódó költségek megtérítése a munkatársat terheli.
(2) A jogi szakvizsga költségének 100%-ban történő minisztérium részéről való megtérítésére csak az a jogász végzettségű munkatárs jogosult, aki próbaidejét már letöltötte, a közigazgatási szakvizsgával – annak egyetlen részvizsgájával – sem rendelkezik, illetve aki a közigazgatási szakvizsgát meg sem kezdte, és a felkészítő tanfolyamon nem vett részt. Amennyiben az előzőek bármelyike fennáll, a jogász végzettségű munkatárs nem jogosult a jogi szakvizsga díjának 100%-ban történő megtérítésére.
(3) A jogi szakvizsga részvizsgáinak napjaira a munkatárs mentesül a munkavégzési kötelezettség alól, és távolléte idejére illetmény illeti meg. A jogi szakvizsgára való felkészüléshez a munkatársat részvizsgánként (az első részvizsgába beleértendő a szabadon választott írásbeli vizsga is) 10 nap, összesen 30 nap tanulmányi szabadság illeti meg, amely időre a munkatárs illetményre jogosult.
(4) A részvizsgánként igénybe vehető 10 nap tanulmányi szabadság kizárólag a részvizsga előtt vehető igénybe, az igénybe vehető napok összevonására nincs lehetőség.
(5) Az a közigazgatási szakvizsgával már rendelkező [beleértve a (2) bekezdésben felsorolt eseteket is] jogász végzettségű munkatárs, aki próbaidejét már letöltötte, a jogi szakvizsga letételéhez kérelemre részleges támogatást kaphat, amelynek maximális mértéke a vizsgadíj 50%-a. A támogatás mértékét a gazdasági vezető és a személyügyekért felelős főosztály vezetője együttesen bírálja el a minisztériumban eltöltött idő, munkakör és illetmény figyelembevételével.
(6) Azt a közigazgatási szakvizsgával már rendelkező [beleértve a (2) bekezdésben felsorolt eseteket is] jogász végzettségű munkatársat, aki próbaidejét már letöltötte, jogi szakvizsgára való felkészüléséhez részvizsgánként (az első részvizsgába beleértendő a szabadon választott írásbeli vizsga is) 5 nap, összesen 15 nap tanulmányi szabadság illeti meg, amely időre illetményre jogosult. A részvizsgánként igénybe vehető 5 nap tanulmányi szabadság kizárólag a részvizsga előtt vehető igénybe, az igénybe vehető napok összevonására nincs lehetőség.
(7) A jogi szakvizsga költségének megtérítését kizárólag a minisztérium nevére és számlázási címére kiállított számla ellenében kérheti a kormánytisztviselő a minisztériumtól az eredeti számlának a személyügyekért felelős főosztályra történő benyújtását követően. A számlán a kedvezményezett nevének szerepelnie kell. A számlát a költségvetésért felelős főosztálynak a személyügyekért felelős főosztály küldi meg teljesítésigazolással együtt.
(8) A jogi szakvizsga sikeres letételét követően a kormánytisztviselő köteles a bizonyítvány eredeti példányát a személyügyekért felelős főosztályon haladéktalanul – de legkésőbb a bizonyítvány, tanúsítvány kiállítását követő 30 napon belül – bemutatni.
48. Egyéb, kötelezőnek nem minősülő iskolarendszerű és iskolarendszeren kívüli képzés
60/D. § (1) A munkatárs, illetve a szervezeti egységek vezetői kizárólag olyan képzésen való részvételt kezdeményezhetnek, amely a munkatárs munkaköréhez kapcsolódik, és a minisztérium feladatkörében hasznosnak minősül, valamint növeli a munkatárs által végzett munka hatékonyságát.
(2) A minisztérium tanulmányi szerződés kötése nélkül kizárólag a mindenkori, a központi költségvetésről szóló törvényben megállapított illetményalap háromszorosát el nem érő összköltségű képzéseket támogatja. Amennyiben a munkatárs által igénybe venni kívánt képzés egy főre eső költsége – valamennyi járulékos költséget (tanfolyam díja, vizsgadíj, szállásköltség stb.) beszámítva – a fenti összeget meghaladja, a minisztérium megvizsgálja, hogy a tanulmányi szerződés kötésének a 60/E. § (1)–(3) bekezdései szerint meghatározott feltételei fennállnak-e, amennyiben igen, tanulmányi szerződést köthet a munkatárssal. Amennyiben a tanulmányi szerződés kötésének feltételei nem állnak fenn, abban az esetben a minisztérium külön munkáltatói elbírálást követően a mindenkori, a központi költségvetésről szóló törvényben megállapított illetményalap háromszorosáig terjedő összeghatárig támogathatja a munkatárs által igénybe venni kívánt képzést. A képzés költségének fennmaradó részét a munkatárs önerőből téríti meg.
(3) A minisztérium a minisztérium nevére és számlázási címére kiállított számla ellenében az alábbi támogatásban részesítheti a munkatársat a (2) bekezdésben megjelölt összeghatárig:
a) a képzés díjának megtérítése/átvállalása,
b) egyéb, a képzéshez, továbbképzéshez kapcsolódó költség megtérítése.
(4) A minisztérium megtéríti a képzés, továbbképzés és ezzel összefüggő beszámolási kötelezettség teljesítése miatt kieső munkaidőre járó illetményt.
(5) A szervezeti egységek tevékenységi köréhez szorosan kapcsolódó továbbképzések, konferenciák/továbbképzések költségét a (2) bekezdésben megjelölt értékhatárig biztosítja a minisztérium, azzal a feltétellel, hogy azonos konferencián, továbbképzésen ugyanazon főosztályról kettőnél több munkatárs csak alapos indokkal vehet részt. Amennyiben ilyen igény merül fel, a konferencián/továbbképzésen részt venni kívánó munkatársak felettes vezetőjének kezdeményezésére a munkáltatói jogkör gyakorlója, a gazdasági vezető és a személyügyekért felelős főosztály vezetőjének javaslatait figyelembe véve dönt a részvétel lehetőségéről és a támogatás mértékéről a következő döntési szempontok figyelembevételével: főosztályi létszám, konferencia/továbbképzés 1 főre eső költsége, főosztályvezető írásos indoklása.
(6) Nem vonatkozik az (5) bekezdésben meghatározott létszámkorlát azon továbbképzésekre/konferenciákra, amelyek esetében a munkakör fenntartásához jogszabály írja elő a képzésen/konferencián való részvételt vagy bizonyos vizsga letételét. Ebben az esetben a képzés költsége a (2) bekezdésben meghatározott mértéket meghaladhatja.
(7) Amennyiben a konferencián/továbbképzésen való részvételre irányuló kérelem a konferenciát/továbbképzést szervező intézmény, cég által megjelölt jelentkezési határidőt követően kerül a személyügyekért felelős főosztályra, abban az esetben a konferencián/továbbképzésen való részvétel a minisztérium által nem támogatható.
(8) Tanulmányi szerződés nélkül igénybe vehető képzés esetében a minisztérium a támogatást a munkatárs vagy a munkáltatói jogkör gyakorlója kezdeményezésére nyújtja. Munkatársi kezdeményezés esetében szükséges a munkáltatói jogkör gyakorlójának jóváhagyása a képzésen való részvételhez és a költségek minisztériumi finanszírozásához.
(9) A kérelmet legkésőbb a képzés, továbbképzés kezdete előtt 8 munkanappal kell a személyügyekért felelős főosztályra eljuttatni, amely a költségvetésért felelős főosztály pénzügyi ellenjegyzését és a munkáltatói jogkör gyakorlójának jóváhagyását követően írásban (elsősorban e-mail útján) értesíti a munkatársat, aki a képzésre, továbbképzésre való jelentkezést egyedileg intézi. A képzésre való jelentkezés minden esetben a munkatárs feladata.
(10) Amennyiben a kérelem a (9) bekezdésben megjelölt határidőn túl érkezik a személyügyekért felelős főosztályra, a képzésen való részvétel és annak támogatása nem biztosított.
(11) A képzés szervezője által kiállított részvételi igazolást, bizonyítványt, tanúsítványt vagy egyéb igazolást a képzésen, továbbképzésen részt vevő munkatárs köteles a képzést követő 8 munkanapon belül a személyügyekért felelős főosztályon eredetiben bemutatni. Amíg a munkatárs ezen kötelezettségét nem teljesíti, addig nem vehet részt a minisztérium által szervezett vagy támogatott további képzésen. Amennyiben a munkatárs a részvételt követő 30 napon belül sem mutatja be a részvételi igazolást, bizonyítványt, tanúsítványt vagy egyéb igazolást, akkor köteles visszafizetni a részére nyújtott képzési támogatást.
(12) A minisztérium által finanszírozott és jóváhagyott képzésen, konferencián, továbbképzésen való részvétel kötelező. Az előre nem látható okok miatt a képzésen való részvételről történő lemondást az ok megjelölésével – keresőképtelenség kivételével – és a munkáltatói jogkör gyakorlójának jóváhagyásával a munkatárs köteles legkésőbb 5 munkanappal a képzés kezdete előtt a személyügyekért felelős főosztályon írásban (elektronikusan vagy papír alapon) bejelenteni. Amennyiben a munkatárs ezt elmulasztja – kivéve amennyiben a részvétel vagy a bejelentés elmulasztása neki nem felróható – köteles a minisztérium által teljesített képzési díjat és az esetlegesen okozott kárt megtéríteni.
49. Tanulmányi szerződéssel igénybe vehető képzések
60/E. § (1) Tanulmányi szerződés köthető külföldön vagy belföldön folytatott:
a) iskolarendszerű továbbképzés és
b) iskolarendszeren kívüli továbbképzés
támogatására.
(2) A minisztérium tanulmányi szerződés keretében támogatást nyújthat a munkatárs iskolarendszerű és iskolarendszeren kívüli továbbképzésben való részvételéhez, ha a képzés a munkatárs munkaköréhez kapcsolódik, és a minisztérium feladatkörében hasznosnak minősül. A minisztérium nem támogatja a munkatárs munkájához, feladatköréhez szorosan nem kapcsolódó ismeretek megszerzéséért folytatott tanulmányokat.
(3) Tanulmányi szerződés csak azzal a munkatárssal köthető, aki legalább egyéves, a minisztériumban (vagy jogelődjénél) eltöltött jogviszonnyal rendelkezik. Különösen indokolt esetben a munkáltatói jogkör gyakorlójának kezdeményezésére a gazdasági vezető és a személyügyekért felelős főosztály vezetője együttesen engedélyezheti tanulmányi szerződés megkötését olyan munkatárssal, aki kevesebb, mint egyéves, de legalább hat hónapos minisztériumban eltöltött jogviszonnyal rendelkezik.
(4) Határozott időre foglalkoztatott munkatárssal csak olyan tanulmányi szerződés köthető, amelyben a kikötött, kötelezően jogviszonyban töltendő időtartama nem haladja meg a határozott idejű jogviszony lejártát.
(5) Tanulmányi szerződést a még meg nem kezdett oktatási félévre vagy egyéb ciklusra, valamint az ezt követő oktatási félév(ek)re/egyéb ciklus(ok)ra lehet kötni, azzal az eltéréssel, hogy a már megkezdett tanulmányok tekintetében is megköthető a tanulmányi szerződés, legkésőbb a tanulmányi félév vagy egyéb ciklus első hónapjának végéig.
(6) Nem köthető tanulmányi szerződés:
a) a próbaidő tartama alatt,
b) azzal a kormánytisztviselővel, aki a tanulmányok folytatása alatt vagy a tanulmányok befejezését követően a tanulmányi szerződésben meghatározott időpontig a társadalombiztosítási szabályok alapján az öregségi nyugdíjkorhatárt betölti és az öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerzi,
c) olyan képzettség megszerzésére, amely a munkatárs aktuális munkaköre megfelelő ellátásához már eleve szükséges lenne.
(7) A minisztérium tanulmányi szerződés keretében egyéb költség (utazás, szállásdíj, napidíj stb.) megtérítését nem vállalja.
(8) A munkatárssal kötendő tanulmányi szerződés mintája a 28. mellékletben található, amely részletesen tartalmazza a támogatás fajtáit, mértékét és annak esetleges visszafizetésének módját, a szerződésszegés eseteit és szankcióit, valamint a felek egyéb jogait és kötelezettségeit. A tanulmányi szerződés mintától indokolt esetben el lehet térni.
(9) A minisztérium iskolarendszerű képzésre a munkatárssal tanulmányi szerződést köthet az alábbiak szerint:
a) középfokú végzettségű munkatárssal a munkaköréhez szorosan kapcsolódó közép- vagy felsőfokú szakképesítés vagy felsőfokú végzettség megszerzése céljából köthető tanulmányi szerződés 60–100%-os tandíjtámogatás mellett,
b) felsőfokú végzettséggel rendelkező munkatárssal felsőfokú szakképzettség, doktori fokozat, további felsőfokú végzettség megszerzésére valamint felsőfokú szakirányú továbbképzési szak elvégzésére köthető tanulmányi szerződés 20–60%-os tandíjtámogatással.
(10) A minisztérium iskolarendszeren kívüli képzésre a munkatárssal tanulmányi szerződést köthet az alábbiak szerint:
a) tanfolyami képzés támogatása tanulmányi szerződés keretében legfeljebb a tanfolyam költségének 50%-a lehet,
b) idegen nyelvi képzés esetén a tanulmányi szerződés keretében igénybe vehető támogatás a tanfolyam díjának 30–60%-a lehet. Nyelvi támogatás tanulmányi szerződés keretében egyszer nyújtható,
c) egyéb, a tanulmányi szerződés nélkül igénybe vehető képzések körébe sorolt olyan képzés, továbbképzés, amelynek költsége a 60/D. § (2) bekezdésben meghatározott összeget meghaladja. Ebben az esetben a támogatás a képzés díjának legfeljebb 60%-a lehet.
(11) A támogatás mértékének meghatározására a felettes állami vezető, a gazdasági vezető valamint a személyügyekért felelős főosztály vezetője javaslata alapján a munkáltatói jogkör gyakorlója jogosult.
(12) A döntésnél figyelemmel kell lenni:
a) a munkatárs kérelmére,
b) a minisztérium rendelkezésére álló pénzügyi fedezetre,
c) a munkatárs által elvégezni kívánt képzésnek a munkaköre szempontjából értékelt jelentőségére,
d) a megszerzendő végzettség/képzettség minisztérium feladatkörében való hasznosságára.
(13) Tanulmányi szerződés kötése esetén a képesítés/végzettség megszerzését követően a minisztériumban kötelezően eltöltött idő meghatározása az alábbiak figyelembevételével kerül kiszámításra:
a) A kötelezően a minisztériumban töltött idő a munkáltató által nyújtott támogatás mértékével arányosan – figyelembe véve a tandíj összegét, a tanulmányi szabadság ideje alatt folyósított illetmény, valamint vizsgadíjak és egyéb támogatás összegét – kerül meghatározásra azzal, hogy az öt évet nem haladhatja meg.
b) A Kttv. vonatkozó rendelkezése értelmében a munkáltatónál jogviszonyban töltendő idő tartamába nem számít be a jogviszony szünetelésének az az esete, amelyre a munkatársat szabadság nem illeti meg. A tanulmányi szerződésben vállalt – a minisztériumban kötelezően letöltendő – idő számításakor nem lehet tehát figyelembe venni különösen a 30 napot meghaladó fizetés nélküli szabadság vagy a 14 éven aluli gyermek gondozása vagy ápolása céljából kapott fizetés nélküli szabadság 1 évet meghaladó időtartamát.
(14) A munkatárs írásbeli kérelmére a munkáltatói jogkört gyakorló vezető, a személyügyekért felelős főosztály vezetője és a gazdasági vezető együttesen dönt a tanulmányi szerződés megkötéséről.
(15) A munkatárs kérelme legalább az alábbiakat tartalmazza:
a) az oktatási/oktatást szervező intézmény, ösztöndíj nevét,
b) a képzés pontos időtartamát, kezdetét és várható befejezésének dátumát,
c) a kért támogatás mértékét és tartalmát (többek között tandíj, munkaidő-kedvezmény, tankönyvtámogatás),
d) a munkatárs nyilatkozatát arról, hogy a tanulmányok folytatása a munkatárs munkaköréhez kapcsolódik és a minisztérium feladatkörében hasznosnak minősül,
e) a munkáltatói jogkör gyakorlójának támogatását,
f) a felettes állami vezető támogatását,
g) igazolást a tanulmányok várható megkezdéséről (jelentkezési lap vagy felvételi értesítő stb.).
A kérelem formanyomtatványa a Szabályzat 27. mellékletét képezi.
(16) A tandíj megfizetése kizárólag a minisztérium nevére és számlázási címére kiállított számla ellenében történik, az eredeti számlának a személyügyekért felelős főosztályra történő benyújtását követően. A számlán a kedvezményezett nevének szerepelnie kell. A számlán fel kell tüntetni, vagy egyéb módon igazolni kell, hogy az adott tanulmányi félév tandíja teljes mértékben kifizetésre került. A számlát a költségvetésért felelős főosztálynak a személyügyekért felelős főosztály küldi meg teljesítésigazolással együtt.
(17) A minisztérium állományába kerülő munkatársnak más munkáltatóval fennálló tanulmányi szerződéséből eredő kötelezettségeket a minisztérium – a munkatárs kérelmére – részben vagy egészben átvállalhatja.
(18) Az átvállalásra a tanulmányi szerződés megkötésére vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.
(19) Az a munkatárs, akinek a minisztériummal kötött tanulmányi szerződéséből eredő, még nem teljesített kötelezettsége áll fenn, a minisztériummal fennálló jogviszonya megszűnésekor, illetve megszüntetésekor köteles a minisztérium által nyújtott támogatást az utolsó munkában töltött naptól számított legkésőbb 30 napon belül a minisztérium részére visszatéríteni, vagy az új munkáltatója kötelezettségvállalását az utolsó munkában töltött napon bemutatni arról, hogy a munkatárs fennálló tartozása az új munkáltató által maradéktalanul átvállalásra kerül.
(20) A munkatársnak nem kell visszatérítenie a minisztérium által nyújtott támogatást, amennyiben a jogviszonya Kttv. 63. § (1) bekezdés a)–c) pontjában, (2) bekezdés c) és f) pontjában meghatározott okból került megszüntetésre.
(21) A visszatérítési kötelezettségtől egyebekben eltekinteni nem lehet.
(22) A tanulmányi szabadság napjaira a munkatárs illetményre jogosult.
(23) A tanulmányi szabadság csak adott képzésre és adott időszakban vehető igénybe. Az igénybe nem vett tanulmányi szabadság át nem csoportosítható, össze nem vonható, adott időszakon túl igénybe nem vehető. A tanulmányi szabadságról külön szabadság-nyilvántartó lapot kell vezetni, vagy a rendes szabadság-nyilvántartó lapon egyértelműen elkülönítve kell vezetni.
(24) Más közigazgatási szervvel, más munkáltatóval tanulmányi szerződést a munkatárs csak a munkáltatói jogkör gyakorlójának írásbeli engedélyével és a személyügyekért felelős főosztály ellenjegyzésével köthet.
(25) A munkatárs a tanulmányi szerződésben vállalt kötelezettsége nem teljesítése esetén a kapott támogatást a Szabályzatban meghatározott módon köteles visszafizetni.
(26) A tanulmányi szerződés megkötésének folyamatát bemutató ábra a Szabályzat 29. mellékletét képezi.
50. Eljárási szabályok
60/F. § (1) A munkatárs felettes vezetője köteles lehetővé tenni, hogy a munkatárs a munkáltató által kötelező jelleggel előírt, a munkáltató hozzájárulásával, illetve a tanulmányi szerződés keretében vállalt továbbképzéseken maradéktalanul részt vehessen. A munkatárs távolléti idejére a szervezeti egység vezetője minden esetben köteles a helyettesítésről és a zavartalan munkavégzésről gondoskodni.
(2) A munkáltató a tanulmányi szerződés nélkül igénybe vett képzések esetén kizárólag az iskolai rendszerű képzésben részt vevő munkatársat köteles a vizsgákra való felkészüléshez járó 4 munkanapra (a vizsga napját is beleértve) mentesíteni a munkavégzési kötelezettség alól. Vizsgának az oktatási intézmény által meghatározott számonkérés minősül. Azon tantárgyak után, melyek az oktatási intézmény vizsgaszabályzatának értelmében gyakorlati jeggyel teljesíthetők, munkaidő-kedvezmény nem jár.
(3) A munkatársaknak a Szabályzat hatálya alá tartozó képzéseken való részvételéről, annak igazolásáról, valamint a képzési támogatásban részesülőkről a személyügyekért felelős főosztály teljes körű, a költségvetésért felelős főosztály pénzügyi vonatkozású nyilvántartást vezet.”

3. § A 39. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A költségtérítési igényt a munkáltatói jogkört gyakorló vezető a költségtérítés iránt benyújtott első kérelem alapján engedélyezi. Ezt követően költségtérítést havonta – a költségtérítést igénylő kormánytisztviselő közvetlen felettese által jóváhagyott 30. melléklet szerinti gépkocsiköltség elszámolólap benyújtásával – a minisztérium költségvetéséért felelős főosztályán lehet igényelni.”

5. § A KÁT utasítás

1. 6. § (1) bekezdésében a „Nemzeti Közigazgatási Intézetnek” szövegrész helyébe a „Közigazgatási és Igazságügyi Hivatalnak”,

2. 6. § (4) bekezdésében a „az elbírálásra előírt 30 napos határidőt követő 8 napon belül” szövegrész helyébe a „az elbírálásra előírt 30 napos határidőt követő 8 munkanapon belül”,

3. 29. § bevezető részében „a minisztérium oktatási és képzési rendszeréről szóló miniszteri utasítása” szövegrész helyébe a „jelen Szabályzat X/A. fejezete

szöveg lép.

6. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 2/2013. (IV. 30.) NGM KÁT utasításhoz

JELENTKEZÉS KÉPZÉSRE
FORMANYOMTATVÁNY

Név:

 

Munkakör:

 

Szervezeti egység:

 

Közvetlen felettes neve:

 

Képzés megnevezése:

 

Képző intézmény neve:

 

Képző intézmény székhelye:

 

Képző intézmény adószáma:

 

Képző intézmény bankszámlaszáma:

 

A képzés az éves továbbképzési tervben szerepel?

igen nem

A képzésen való részvétel célja:

 

Képzés időpontja és helye:

 

Képzés időtartama:

 

Képzés költsége:

Nettó: ………… Ft Bruttó: ………… Ft

Közvetlen felettes vezető egyetért:


Budapest, 201… ………… (hó) …… (nap)


…………………………….

 

2. melléklet a 2/2013. (IV. 30.) NGM KÁT utasításhoz

KÉPZÉSI ÖSSZEFOGLALÓ
Tisztelt Kollégánk!
Ön a közelmúltban képzésben/továbbképzésben/konferencián stb. vett részt. Kérjük, hogy az alábbi értékelőlap segítségével adjon visszajelzést számunkra.
A kérdőív első részében a képzéssel kapcsolatos információk, technikai adatok kitöltésére kérjük;
a második részben a képzés tartalmával kapcsolatos kérdéseinkre várjuk válaszait.
Köszönjük együttműködését!
A)

Név:

 

Munkakör:

 

Szervezeti egység:

 

Közvetlen felettes neve:

 

Képzés megnevezése:

 

Képző intézmény neve:

 

Képzés időpontja és helye:

 

Képzés időtartama:

 

Képzés költsége:

Nettó: ………… Ft Bruttó: ………… Ft

A képzés témakörei:

 

Kijelentem, hogy a képzésen maradéktalanul részt vettem.


Budapest, 201.. ……..(hó) ……….(nap)


…………………………….
Név

 

B)
A képzés értékelése
Kérjük, hogy értékelje a képzést, amelyen részt vett a következő szempontok szerint:
1.    Elégtelen
2.    Elégséges
3.    Közepes
4.    Jó
5.    Kiváló

1. A képzés előtti tájékoztatás

1 2 3 4 5

Megj.:

2. A képzés időbeosztása és menete

1 2 3 4 5

Megj.:

3. A hallottak és tapasztaltak gyakorlati alkalmazhatósága

1 2 3 4 5

Megj.:

4. A tanyanyag újszerűsége az Ön számára

1 2 3 4 5

Megj.:

5. Az oktató(k) tudása, felkészültsége

1 2 3 4 5

Megj.:

6. Az oktató(k) stílusa, motiváltsága és kapcsolata a résztvevőkkel

1 2 3 4 5

Megj.:

7. Az alkalmazott oktatási módszerek, munkamód

1 2 3 4 5

Megj.:

8. A kiadott tananyag használhatósága

1 2 3 4 5

Megj.:

9. A kiadott tananyag esztétikai megjelenése

1 2 3 4 5

Megj.:

10. A képzés helyszíne a munka szempontjából

1 2 3 4 5

Megj.:

11. A képzés értékelése összességében

1 2 3 4 5

Megj.:

A képzésen megszerzett tudásanyagot és a tanultakat a következőképpen tervezem megosztani a munkatársaimmal:

3. melléklet a 2/2013. (IV. 30.) NGM KÁT utasításhoz

A KÉPZÉSEKRE VALÓ JELENTKEZÉS MENETE

4. melléklet a 2/2013. (IV. 30.) NGM KÁT utasításhoz

A MUNKATÁRS KÉRELME TANULMÁNYI SZERZŐDÉS MEGKÖTÉSÉRE

A munkatárs kérelme tanulmányi szerződés megkötésére

A munkatárs neve:


A munkatárs munkaköre:

 

A munkatárs legmagasabb iskolai végzettsége:

 

A munkatárs szervezeti egysége (főosztály/osztály):

 

A munkatárs vezetője (elsősorban főosztályvezető):

A tanulmányi szerződés megkötését támogatom:

Javasolt tandíj támogatás mértéke: .......%

____________ aláírás

A munkatárs felett munkáltatói jogkört gyakorló állami vezető (miniszter, közigazgatási államtitkár, államtitkár, kabinetfőnök):

A tanulmányi szerződés megkötését támogatom:

Javasolt tandíj támogatás mértéke: .........%

____________ aláírás

 

Az oktatási/oktatást szervező intézmény neve,
szak megnevezése:

 

A képzés kezdete:
(év/hónap/nap)

A végzettség/képesítés megszerzésének várható időpontja: (év/hónap/nap)

 

A kért támogatás mértéke és tartalma (tandíj támogatás, tanulmányi szabadság vizsgákra, tanulmányi szabadság konzultációkra):

A tanulmányok folytatása a munkatárs munkaköréhez kapcsolódik és a Minisztérium feladatkörében hasznosnak minősül:

igen

nem

 

Egyéb megjegyzés:

Keltezés:


_____________
a munkatárs aláírása

Készült 2 eredeti példányban

5. melléklet a 2/2013. (IV. 30.) NGM KÁT utasításhoz

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM
Iktatószám: NGM / SZERZ/ / / 201.
TANULMÁNYI SZERZŐDÉS
amely létrejött egyrészről a Nemzetgazdasági Minisztérium [székhelye: 1051 Budapest, József nádor tér 2–4., a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (továbbiakban: Kttv.) 37. § (1)–(2) bekezdései és a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény 61. § (1) bekezdése alapján képviseli: Gondos Judit közigazgatási államtitkár], mint Munkáltató (a továbbiakban: Munkáltató)
másrészről ………………….. (született: ……., …….., anyja neve: ……., lakcím:……., ……….), mint munkatárs (a továbbiakban: Munkatárs),
(a továbbiakban együttesen Szerződő felek)
között iskolarendszerű/iskolarendszeren kívüli képzés támogatására, a mai napon az alábbi feltételekkel:
1.    Jelen szerződés alapján a munkatárs kötelezettséget vállal arra, hogy a
a)    ………. által szervezett …… képzésen 20…., …………. …. napján tanulmányokat kezd, és legkésőbb 20…., …………. …. napjáig …… képesítést szerez.
VAGY
b)    ……………………………………… egyetemen/főiskolán …… szakon 20…., …………. …. napján tanulmányokat kezd/a megkezdett tanulmányait folytatja, és legkésőbb 20…., …………. …. napjáig ………………………… végzettséget szerez.
2.    Szerződő felek rögzítik, hogy a képzettség/végzettség megszerzésének minősül az oktatási/oktatást szervező intézmény által kibocsátott diploma vagy képesítést igazoló oklevél átvételének napja.
3.    A Munkáltató kötelezettséget vállal arra, hogy az 1. pontban feltüntetett tanulmányok elvégzésében a Munkatársat az alábbiak szerint támogatja:
a)    A ………. év ……… hónapban megkezdett tanulmányok időtartama alatt – de legfeljebb a képesítés/végzettség megszerzéséhez az oktatási/oktatást szervező intézmény által igazoltan szükséges ideig, megtéríti a tandíj/tanfolyami díj ………%-át, amely tandíj/tanfolyami díj jelen szerződés aláírásakor ………. Ft/félév (…………-os támogatás …………… Ft-nak, azaz ………….. forintnak felel meg).
b)    Vizsgadíjat (……%-át).
c)    A Munkáltató kötelezettséget vállal arra, hogy a tanfolyamon/konzultációkon való részvétel érdekében, valamint a Munkatárs vizsgakötelezettségének teljesítése érdekében – az oktatási/oktatást szervező intézmény által kiadott igazolás alapján – vizsgánként 4 munkanap (a vizsga napját is beszámítva), a diplomamunka készítéséhez pedig 10 munkanap tanulmányi szabadságot biztosít a Munkatárs részére, amely időtartamra a Munkatársat illetmény illeti meg, valamint fenti feltételekkel biztosítja a konzultációkon való részvételt.
Amennyiben a Munkatársnak egy vizsganapon több tárgyból kell vizsgáznia, a 4 munkanap tanulmányi szabadságot vizsgatárgyanként kell biztosítani.
4.    A Munkatárs köteles a képesítés/végzettség megszerzését követően az oktatási/oktatást szervező intézmény által kibocsátott, a képesítést/végzettséget igazoló oklevelet haladéktalanul, de legkésőbb annak átvétele napjától számított 30 napon belül a munkáltatónak eredetiben bemutatni.
5.    A Munkatárs vállalja, hogy a tanulmányai sikeres befejezését követően, az ezt tanúsító oklevél kiállításának napjától számított ……… éven belül, azaz 20…. ………………. ….. napjáig kormányzati szolgálati jogviszonyát nem szünteti meg lemondás útján visszafizetési kötelezettség nélkül.
6.    Amennyiben a Munkatárs a jogviszonyát jelen szerződésben meghatározott képzési idő alatt lemondással megszünteti, akkor köteles a megszüntetés időpontjáig a Munkáltató által átvállalt, illetve a Munkáltató által nyújtott támogatás teljes összegét (ideértve a tanulmányi munkaidő kedvezmény időtartamára fizetett díjazást is) visszafizetni a Munkáltató részére.
7.    Amennyiben a Munkatárs jogviszonyát a jelen szerződésben meghatározott képesítés/végzettség megszerzését követően, az 5. pontban vállalt időtartam alatt lemondással megszünteti, akkor köteles a megszüntetés időpontjáig a Munkáltató által átvállalt, illetve a Munkáltató által nyújtott támogatás teljes összegének a hátralevő idővel arányos részét a Munkáltató részére visszafizetni.
8.    Amennyiben a Munkatárs kormányzati szolgálati jogviszonya a Munkáltató által lefolytatott fegyelmi eljárás következtében hivatalvesztés fegyelmi büntetéssel szűnik meg az 1. pontban meghatározott képzési időtartam vagy az 5. pontban meghatározott időtartam alatt, akkor a Munkatárs visszafizetési kötelezettségére a fenti szabályok alkalmazandók.
9.    Amennyiben a Munkatárs a visszafizetési kötelezettségének annak esedékességétől számított 30 napon belül maradéktalanul nem tesz eleget, a tartozást a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvényben (Ptk.-ban) meghatározott mértékű késedelmi kamat terheli.
10.    A Munkáltató a tanulmányi szabadság mértékét az oktatási/oktatást szervező intézmény által kibocsátott – eredetben benyújtott – igazolás alapján állapítja meg. Az igazolásnak minimálisan tartalmaznia kell a tanulmányi szabadság alapjául szolgáló konzultációk pontos időpontját, a vizsgatárgyak számát és a számonkérés formáját. A Munkatárs köteles az igazolást minden tanulmányi félév tanfolyam kezdetét megkezdését követő legkésőbb 45 napon belül a Munkáltatónak bemutatni.
11.    A vizsgák, a konzultációk, valamint a szakdolgozatírás céljából biztosított szabadidő kizárólag akkor vehető igénybe, ha a Munkatárs az oktatási/oktatást szervező intézmény eredeti igazolását határidőben bemutatja arról, hogy az adott oktatási időszakban hány vizsgatárgyból kell vizsgát tennie, illetve hány konzultáción kell részt vennie. A vizsgák és a diplomamunka elkészítése céljából meghatározott szabadidőt a Munkáltató a Munkatárs kérésének megfelelően köteles biztosítani, azzal hogy a Munkatárs köteles legalább a tervezett tanulmányi szabadság első napját megelőző 20 nappal korábban a Munkáltatót tájékoztatni a tanulmányi szabadság kezdetéről és pontos időtartamáról.
A Munkatárs a vizsgákra és a diplomamunka elkészítésére járó szabadidő kiadására az adott vizsgaidőszak leteltét – vagy amennyiben a vizsga vizsgaidőszakon kívül kerül megtartásra, abban az esetben a vizsgát – követően nem tarthat igényt.
12.    A Munkatárs részéről szerződésszegésnek minősül különösen:
a)    ha tanulmányait alapos ok nélkül megszakítja, a képzési idő letelte előtt befejezi, a képzésből véglegesen kimarad vagy kizárják, vagy vizsgakötelezettségének nem tesz eleget;
b)    ha tanulmányait nem megfelelő eredménnyel folytatja;
c)    ha tanulmányai megszakításáról vagy vizsgakötelezettségének nem teljesítéséről nem tájékoztatja haladéktalanul, írásban a Munkáltatót;
d)    ha a 4. pontban meghatározott oklevelet nem szerzi meg jelen szerződésben meghatározott időpontig;
e)    amennyiben az oklevelet annak átvételének napjától számított 30 napon belül nem mutatja be a Munkáltatónak;
f)    amennyiben a tanulmányi szabadság alapjául szolgáló konzultációk és vizsgák pontos időpontját tartalmazó igazolást nem mutatja be a tanulmányi félév/tanfolyam megkezdését követő legkésőbb 45 napon belül;
g)    ha kormányzati szolgálati jogviszonyát a tanulmányok vagy az 5. pontban megjelölt időtartam alatt lemondás útján megszünteti.
13.    A Munkatárs szerződésszegése esetén a Munkáltató mentesül a szerződésben vállalt kötelezettségek további teljesítése alól, és a Munkatárs köteles visszafizetési kötelezettségének jelen szerződésben meghatározott módon eleget tenni.
14.    Szerződő felek megállapodnak, hogy nem minősül szerződésszegésnek többek között:
a)    amennyiben a Munkatárs egészségügyi okok miatt nem tudja teljesíteni tanulmányi kötelezettségeit;
b)    amennyiben a Munkatárs jogviszonya a Kttv. 63. § (1) bekezdésének a), b) és c) pontjai, valamint a (2) bekezdésének c) és d) pontjai szerinti okból felmentéssel szűnik meg;
c)    amennyiben a Munkatárs rendkívüli munkahelyi elfoglaltsága és leterheltsége miatt nem tudja teljesíteni tanulmányi kötelezettségeit.
15.    Szerződő felek megállapodnak, hogy a szerződést közös megegyezéssel felülvizsgálják és módosítják vagy megszüntetik, amennyiben a 14. a) vagy c) pontjában meghatározott eset áll fenn, figyelemmel arra, hogy továbbra is közös érdeke-e a Munkáltatónak és a Munkatársnak, hogy jelen szerződésben foglalt hosszú távú kötelezettséget vállaljanak.
16.    Szerződő felek megállapodnak, hogy a tanulmányok folytatásával kapcsolatban felmerült tandíjat/tanfolyam díját a Munkáltató kizárólag a Munkatárs által benyújtott eredeti számla alapján téríti meg az oktatási/oktatást szervező intézménynek közvetlenül vagy a Munkatársnak utólag. Amennyiben a Munkatárs a számlát nem nyújtja be a Munkáltatónak, minden ebből eredő következményt maga köteles viselni.
17.    A Munkatárs köteles a Munkáltatónak haladéktalanul írásban bejelenteni, ha valamilyen okból tanulmányait megszakítja, vagy vizsgakötelezettségének nem tud eleget tenni.
18.    A tanulmányi szerződéssel kapcsolatos jogvitát a munkaügyi jogviták eldöntésére vonatkozó szabályok szerint kell elbírálni.
19.    A jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Kttv. rendelkezései irányadók.
20.    Jelen szerződés készült négy, egymással mindenben megegyező példányban, amelyet a Szerződő felek elolvasás és értelmezés után, mint akaratukkal mindenben megegyezőt jóváhagyólag írtak alá.
Budapest, 201… ………………… ……


………………………………….
Munkatárs


………………………………………..
Munkáltatói jogok gyakorlója

A Jogi és Kodifikációs Főosztály jelen szerződés megkötését ellenjegyzi:



………………………………………..
Jogi és Kodifikációs Főosztály

A Személyügyi Főosztály jelen szerződés megkötését támogatja:



………………………………………..
Személyügyi Főosztály

A Költségvetési és Gazdálkodási Főosztály jelen szerződés megkötését ellenjegyzi:



………………………………………..
Költségvetési és Gazdálkodási Főosztály

Kapják:
– Munkatárs – 1 eredeti példány
– Munkáltató – 3 eredeti példány

6. melléklet a 2/2013. (IV. 30.) NGM KÁT utasításhoz

A TANULMÁNYI SZERZŐDÉS MEGKÖTÉSÉNEK FOLYAMATA

7. melléklet a 2/2013. (IV. 30.) NGM KÁT utasításhoz

ELSZÁMOLÓ LAP GÉPKOCSI KÖLTSÉGTÉRÍTÉSHEZ
Dátum:
Igénylő neve:
Gk. forg. rendsz.:
Lakcím:
Munkahely:

NAP

LAKÓHELY–SZOLGÁLATI HELY–LAKÓHELY

ODA–VISSZA
KM

1.

 

 

2.

 

 

3.

 

 

4.

 

 

5.

 

 

6.

 

 

7.

 

 

8.

 

 

9.

 

 

10.

 

 

11.

 

 

12.

 

 

13.

 

 

14.

 

 

15.

 

 

16.

 

 

17.

 

 

18.

 

 

19.

 

 

20.

 

 

21.

 

 

22.

 

 

23.

 

 

24.

 

 

25.

 

 

26.

 

 

27.

 

 

28.

 

 

29.

 

 

30.

 

 

31.

 

 

Munkában töltött napok száma:
Munkába járás km összesen:
Fizetendő összeg (9 Ft/km):
Budapest, 2013………………………
……………………………….
kormánytisztviselő
A kifizetés jogosságát igazolom:
……………………………….
szervezeti egység vezető
1

Az utasítás a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2013. május 2. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére