• Tartalom

21/2013. (VIII. 15.) KIM rendelet

21/2013. (VIII. 15.) KIM rendelet

a közigazgatási és igazságügyi miniszter által adományozható elismerésekről szóló 6/2011. (II. 24.) KIM rendelet módosításáról1

2013.08.23.

A Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 2. §-ában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § A közigazgatási és igazságügyi miniszter által adományozható elismerésekről szóló 6/2011. (II. 24.) KIM rendelet (a továbbiakban: R.) az e rendelet hatálybalépésekor hatályos 1–11. §-át magába foglaló módon a következő alcím címmel egészül ki:

„1. Általános rendelkezések”

2. § Az R. 5. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A természetes személyre vonatkozó előterjesztés tartalmi és formai követelményeit az 3. számú melléklet tartalmazza.”

3. § Az R. 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

6. § (1) Nem lehet miniszteri elismerésben részesíteni azt a személyt, aki ellen fegyelmi vagy büntető eljárás van folyamatban, illetve aki jogerős fegyelmi vagy büntető ítélet hatálya alatt áll.
(2) Az elismerésre jelölt az elismerési kezdeményezés miniszteri döntésre való felterjesztését megelőzően tett, személyes adatai kezeléséhez hozzájáruló nyilatkozata hiányában elismerésben nem részesíthető.
(3) A (2) bekezdés szerinti nyilatkozat formanyomtatványát a 4. számú melléklet tartalmazza.”

4. § Az R. 8. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

8. § (1) Az elismeréseket ünnepélyes keretek között a miniszter, vagy az általa megbízott személy adja át.
(2) A miniszter döntése esetén a miniszteri elismerések átadására az e rendeletben meghatározott időponttól eltérő időpontban is sor kerülhet, a miniszter kivételes és indokolt esetben az e rendelet szerint évente adományozható elismerések legfeljebb kétszeresének megfelelő számú elismerést adományozhat.”

5. § Az R. 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

10. § A miniszter az elismerések adományozásáról, illetve a díjak visszavonásáról rendelkező miniszteri közleményt a minisztérium honlapján, valamint a Hivatalos Értesítőben közzéteszi.”

6. § Az R. a 11. §-át követően a következő alcímmel egészül ki:

„2. Egyes díjakra vonatkozó rendelkezések
11/A. § (1) Batthyány Lajos-díj a közigazgatási életpálya lezárása alkalmával, kiemelkedő életmű elismeréseként annak a személynek adományozható, aki a minisztérium feladatainak megvalósítását, különösen a Kormány és szervei döntéseinek előkészítését, a kormányprogram célkitűzéseinek megvalósítását, a kormányzati tevékenység összehangolását, a Kormány és más szervek, valamint a társadalom civil szervezetei közötti együttműködés fejlesztését kiemelkedő tevékenységével elősegítette. A díj kiemelkedő életmű elismeréseként adományozható a minisztérium tevékenységét segítő személynek is. A díj posztumusz is adományozható.
(2) A díj évente legfeljebb 3 fő részére adományozható.
(3) A díj átadására minden évben a március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából kerül sor.
(4) A díjazott kisplasztikát és az adományozást igazoló oklevelet kap.
(5) A kisplasztika bronzból készült, magassága 30 cm, Batthyány Lajos mellképét ábrázolja, a talapzaton az „Allez Jäger, éljen a haza!” felirat olvasható. A kisplasztika Elek Imre szobrászművész alkotása.
(6) A díjhoz 1 000 000 Ft összegű pénzjutalom jár. Posztumusz adományozás esetén a díj és a díjjal járó pénzjutalom átvételére a díjazott özvegye, leszármazója vagy a miniszter által megjelölt más hozzátartozója jogosult.
11/B. § (1) Deák Ferenc-díj az életpálya lezárása alkalmával, kiemelkedő életmű elismeréseként annak az igazságügyi területen tevékenykedő személynek adományozható, aki szakmai munkáját hosszú ideig kimagasló színvonalon végzi, vagy jelentős érdemeket szerez valamely országos jelentőségű, nagy munkaigényű szakmai feladat végrehajtásában. A díj kiemelkedő életmű elismeréseként adományozható a minisztérium tevékenységét segítő személynek is. A díj posztumusz is adományozható.
(2) A díj évente legfeljebb 3 fő részére adományozható.
(3) A díj átadására minden évben a március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából kerül sor.
(4) A díjazott kisplasztikát és az adományozást igazoló oklevelet kap.
(5) A kisplasztika bronzból készült, magassága 30 cm, Deák Ferenc mellképét ábrázolja. A kisplasztika Rabóczky Judit Rita szobrászművész alkotása.
(6) A díjhoz 1 000 000 Ft összegű pénzjutalom jár. Posztumusz adományozás esetén a díj és a díjjal járó pénzjutalom átvételére a díjazott özvegye, leszármazója vagy a miniszter által megjelölt más hozzátartozója jogosult.
11/C. § (1) A Magyary Zoltán-díj a közigazgatásban végzett magas színvonalú kormánytisztviselői szakmai munka, illetve a közigazgatással összefüggő, annak érdekében végzett kiemelkedő tevékenység elismeréseként adományozható.
(2) A díj évente legfeljebb 10 fő részére adományozható.
(3) A díj átadására minden évben a március 15-ei nemzeti ünnepünk és az augusztus 20-ai állami ünnepünk alkalmából kerül sor.
(4) A díjazott kisplasztikát és az adományozást igazoló oklevelet kap.
(5) A kisplasztika bronzból készült, magassága 30 cm, Magyary Zoltán mellképét ábrázolja, az egyik könyv gerincén Magyary Zoltán saját kezű aláírása olvasható. A kisplasztika Takács Szilvia szobrászművész alkotása.
(6) A díjhoz 500 000 Ft összegű pénzjutalom jár.
11/D. § (1) Moór Gyula-díj az igazságügy területén hosszú időn át kimagasló színvonalú szakmai munkát végző vagy valamely kiemelt fontosságú szakmai feladat végrehajtásában közreműködő, továbbá az emberi jogok, az alkotmányosság, a jogbiztonság mind teljesebb érvényesülésének elősegítése érdekében kimagasló érdemeket szerzett személynek adományozható.
(2) A díj évente legfeljebb 3 fő részére adományozható.
(3) A díj átadására minden évben az augusztus 20-ai állami ünnepünk alkalmából kerül sor.
(4) A díjazott kisplasztikát és az adományozást igazoló oklevelet kap.
(5) A kisplasztika bronzból készült, magassága 30 cm, Moór Gyula mellképét ábrázolja. A kisplasztika Szanyi Borbála szobrászművész alkotása.
(6) A díjhoz 500 000 Ft összegű pénzjutalom jár.
11/E. § (1) Pálfi István-díj azoknak a személyeknek adományozható, akik tevékenységükkel kiemelkedő módon hozzájárultak az európai regionális együttműködés fejlődéséhez.
(2) A díj évente 1 magyar és 1 külföldi személy részére adományozható.
(3) A díj minden évben szeptember 23-án, a Pálfi István Emléknap alkalmából kerül átadásra.
(4) A díjazottak emlékérmet és az adományozást igazoló oklevelet kapnak.
(5) Az emlékérem bronzból készül, kör alakú, átmérője 120 mm, vastagsága 10 mm. Az emlékérem előlapja Pálfi István portréjának dombornyomatát, aláírását, valamint – körben futó felirattal – a „Pálfi István Emlékérem” szöveget tartalmazza. Az emlékérem hátlapján az „Adományozta” kifejezést követően az adományozó miniszter neve és a kinevezésének megfelelő miniszteri megjelölés, továbbá az adományozás éve és az elismerésben részesített neve szerepel. Az emlékérem Zsin Judit szobrászművész alkotása.
(6) A díjhoz 500 000 Ft összegű pénzjutalom jár.
11/F. § (1) Fényes Elek-díj a statisztika továbbfejlesztésében, a számítástechnika statisztikai alkalmazásában, valamint az e tudományterületek művelése és hatékony gyakorlati alkalmazása terén elért kimagasló eredmények, továbbá a több évtizeden át végzett kimagasló munka, illetőleg a kiemelkedő életmű elismerésére szolgál.
(2) A díj évente legfeljebb 5 fő részére adományozható.
(3) A díj átadására minden évben július 7-én, Fényes Elek születésének évfordulóján kerül sor.
(4) A díjazott emlékérmet és az adományozást igazoló oklevelet kap.
(5) Az emlékérem bronzszínű, kör alakú, 65 mm átmérőjű, 5 mm vastag érem, amelynek előlapját Fényes Elek – Barabás Miklós által 1846-ban készített – mellképe és a FÉNYES ELEK EMLÉKÉREM dombornyomású felirat díszíti, hátlapján a KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL körfelirat, középen az elismerésben részesített nevét és az adományozás évszámát jelző vésett felirat helyezkedik el.
(6) A díjhoz 500 000 Ft összegű pénzjutalom jár.
(7) A díjat a miniszter megbízásából a KSH elnöke adja át.
11/G. § (1) Miniszteri Elismerő Oklevél adományozható annak a személynek, aki a szakmai munkáját huzamos ideig színvonalasan végzi, vagy az adott szerv eredményes működése szempontjából fontos szakmai feladat végrehajtásában szerez érdemeket.
(2) Az oklevél átadására minden évben nemzeti ünnepeink – március 15., augusztus 20. – alkalmából, illetve kiemelkedő szakmai eseményekhez kötötten kerül sor.”

7. § Az R. az e rendelet hatálybalépésekor hatályos 12. §-át magába foglaló módon a következő alcím címmel egészül ki:

„3. Záró rendelkezések”

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

10. § Hatályát veszti az R.

c) 4. §-a,

1. melléklet a 21/2013. (VIII. 15.) KIM rendelethez

Előterjesztés
A KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTERHEZ
díj, oklevél adományozására
Név (születési név):     
Születési hely, év, hó, nap:     
Anyja neve:     
Munkahely:     
Munkakör, beosztás (foglalkozás):     
Tudományos fokozat:     
Lakcíme:     
Telefonszáma:     
E-mail címe:     
Korábbi miniszteri, állami kitüntetései, elismerései:     
Az elismerés átadásának javasolt időpontja:     
Hivatalos indokolás röviden (sajtóban, honlapon megjelentethető módon):     
Szakmai életút, érdemek részletes ismertetése:
Dátum:
P. H.

        ..........................................................................................
        javaslattevő neve/munkaköre/aláírása

1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2013. augusztus 24. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére