• Tartalom

21/2013. (III. 26.) VM rendelet

21/2013. (III. 26.) VM rendelet

a felszín alatti vízkészletekbe történő beavatkozás és a vízkútfúrás szakmai követelményeiről szóló 101/2007. (XII. 23.) KvVM rendelet és a vízrajzi feladatok ellátásáról szóló 146/2011. (XII. 23.) VM rendelet módosításáról1

2013.04.10.

A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (8) bekezdés a) és d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII.1.) Korm. rendelet 94. § m) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva, a következőket rendelem el:

1. § A felszín alatti vízkészletekbe történő beavatkozás és a vízkútfúrás szakmai követelményeiről szóló 101/2007. (XII. 23.) KvVM rendelet 8. § (3)–(6) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek, valamint a 8. § a következő (7)–(8) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A vízföldtani napló elkészíttetéséről a vízjogi engedélyes által megbízott kivitelező köteles gondoskodni. Ennek érdekében köteles a kivitelezésről egy példányban, valamint az 5. § szerinti mérésekről 5 példányban adatszolgáltatást nyújtani a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet (a továbbiakban: MFGI) részére.
(4) Az MFGI a beérkezett adatszolgáltatás teljességét ellenőrzi és 8 napon belül, szükség esetén hiánypótlást kér. Az MFGI a beérkezett adatok szakmai felülvizsgálatát követően elkészíti a vízföldtani naplót, kútkataszteri számmal látja el, és 30 napon belül 4 eredeti példányát visszaküldi a kivitelezőnek, továbbá egy eredeti példányt elhelyez a vízrajzi feladatok ellátásáról szóló jogszabály szerinti, központi vízrajzi adattár vízföldtani adattárában.
(5) A vízjogi engedélyes a kútkataszteri számmal ellátott példányokat a vízjogi engedély iránti kérelemhez csatoltan a hatóságnak megküldi. Az engedély kiadásával egyidejűleg a vízügyi hatóság a vízföldtani napló egy példányát megküldi a Nemzeti Környezetügyi Intézet területi kirendeltsége részére.
(6) Amennyiben az engedélyezési eljárás során olyan tényre derülne fény, amely a vízföldtani napló tartalmának módosítását teszi szükségessé, akkor a vízügyi hatóság a javításról tájékoztatja a központi vízrajzi adattár vízföldtani adattárát.
(7) Amennyiben a vízügyi hatóság kút megszüntetéséről dönt, döntéséről évente, a tárgyévet követő év január 31-ig a Nemzeti Környezetügyi Intézet területi kirendeltségét értesíti.
(8) Az (1) bekezdés hatálya alá nem tartozó kutak esetén a kivitelező a 3. melléklet szerinti adatlapot a műszaki átadás-átvétellel egy időben az építtetőnek (engedélyesnek) átadja, valamint azt másolatban a létesítmény engedélyezésére hatáskörrel rendelkező hatóságnak és a Nemzeti Környezetügyi Intézet területi kirendeltségének is megküldi.”

2. § (1) A vízrajzi feladatok ellátásáról szóló 146/2011. (XII. 23.) VM rendelet (a továbbiakban: R.) 1. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az (1) bekezdésben meghatározott feladatokat a vízügyi igazgatási szervek irányításáért felelős miniszter, a vízgazdálkodásért felelős miniszter, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (a továbbiakban: OVF), a vízügyi igazgatóságok (a továbbiakban: VIZIG), a Nemzeti Környezetügyi Intézet (a továbbiakban: NeKI), a Nemzeti Környezetügyi Intézet területi kirendeltségei (a továbbiakban: NeKI kirendeltség), továbbá az Országos Meteorológiai Szolgálat (a továbbiakban: OMSZ), valamint a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet (a továbbiakban: MFGI) látja el.”

(2) Az R. 4. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A vízrajzi tevékenység körében az OVF feladata:
a) a VIZIG-ek vízrajzi tevékenységének országos szintű irányítása, a vízrajzi tevékenység egységességét biztosító szakfelügyelet ellátása, a vízrajzi tevékenység minőségét biztosító minőségirányítási eljárás alkalmazása, a VIZIG-ek vízrajzi tevékenységének összehangolása és fejlesztése,
b) a VIZIG-ek vízrajzzal kapcsolatos fejlesztési programjainak, közép- és hosszú távú terveinek jóváhagyása, beszámolóik elfogadása,
c) a VIZIG-ek és más szervek vízrajzi típusú feladatainak összehangolásával kapcsolatos teendők ellátása,
d) a vízügyi igazgatási szervek irányításáért felelős miniszteren keresztül javaslattétel a vízgazdálkodásért felelős miniszternek a Vízgazdálkodási Információs Rendszer (a továbbiakban: VIZIR) vízrajzi tevékenységhez kapcsolódó fejlesztésére és a más szervek által végzett vízrajzi tevékenység szabályozására,
e) a központi vízrajzi adattár papír alapú részlegének működtetése (beleértve a dokumentumok digitalizálását és a VIZIR vízrajzi alrendszerbe történő átadását) az 5. § c) pont kivételével,
f) az a)–e) pontban foglaltakról a közvélemény tájékoztatása.”

(3) Az R. 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

5. § A NeKI a vízrajzi feladatellátása körében:
a) irányítja és felügyeli a VIZIR vízrajzi alrendszerét, összeállítja a vonatkozó középtávú és távlati fejlesztési terveket, gondoskodik a folyamatos működtetés és a rendszergazdai feladatok ellátásának feltételeiről, az adatvédelemről és az adatbiztonságról,
b) gondoskodik a vizek állapotértékeléséről és kutatásáról, így különös tekintettel a felszín alatti vizek vizsgálatának egyes szabályairól szóló, valamint a felszíni vizek megfigyelésének és állapotértékelésének egyes szabályairól szóló miniszteri rendeletekben foglaltakra,
c) az MFGI közreműködésével gondoskodik a központi vízrajzi adattár részét képező vízföldtani adattár működtetéséről beleértve a VIZIR részét képező országos kútkataszter és hévízkút kataszter vezetését,
d) gondoskodik a hidrológiai állapot országos értékeléséről, figyelembe véve a vízhasználatokat és más emberi beavatkozások hatásait, valamint:
da) hidrometeorológiai szakterületen az OMSZ,
db) hidrogeológiai szakterületen az MFGI
dc) rendkívüli helyzetekben (árvíz, belvíz, kisvíz, aszály és vízszennyezés) az OVF, VIZIG véleményét is,
e) az OVF véleményének megkérése mellett gondoskodik a nemzetközi vízügyi együttműködés során a magyar álláspont vízrajzi szempontból történő megalapozásáról.”

(4) A R. 7. § nyitó szövegrésze helyébe a következő rendelkezés lép:

„A VIZIG vízrajzi tevékenysége körében ellátandó feladatai:”

(5) A R. 7. § b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A VIZIG vízrajzi tevékenysége körében ellátandó feladatai:)

b) a vízrajzi adatok gyűjtése, feldolgozása és tárolásra történő átadása, a területi vízrajzi adattár papír alapú részlegének fenntartása,”

(6) A R. 8. §-a a következő e) ponttal egészül ki:

(A NeKI kirendeltség vízrajzi feladatai:)

e) a területi vízföldtani adattár működtetése.”

(7) Az R. 9. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A vízügyi igazgatás vízrajzi tevékenységéből származó, valamint a vízföldtani hiteles adatokat a központi és területi vízrajzi és vízföldtani adattárak (a továbbiakban: Adattárak) szolgáltatják.”

3. § Hatályát veszti az R.

a) 4. § (2) bekezdés g) pontjában „a VITUKI közreműködésével” szövegrész,

b) 4. § (2) bekezdés j) pontjában és a 4. § (3) bekezdés nyitó szövegrészében „a VITUKI bevonásával” szövegrész.

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő tizenötödik napon lép hatályba.

1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2013. április 11. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére