• Tartalom

21/2013. (VII. 12.) BM utasítás

21/2013. (VII. 12.) BM utasítás

a béketámogató és polgári válságkezelési missziókban részt vevő hivatásos állománnyal kapcsolatos feladatokról

2022.09.02.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontjában meghatározott hatáskörben eljárva – figyelemmel a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény 49/H. § (1) bekezdés a), b) és d) pontjában foglaltakra – a béketámogató és polgári válságkezelési missziókban részt vevő hivatásos állományra vonatkozó feladatokkal kapcsolatban kiadom az alábbi utasítást.

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Az utasítás hatálya kiterjed

a)1 A Belügyminisztériumra, valamint a Belügyminisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 12/2022. (VI. 28.) BM utasítás (a továbbiakban: BM SZMSZ) 1. melléklet 4. függelék B) pontjában foglalt táblázat 1–6. sorában felsorolt önálló belügyi szervek (a továbbiakban: önálló belügyi szerv) hivatásos állományú tagjaira;

b) a – béketámogató és polgári válságkezelési missziókban folytatott, a biztonsági szektor reformját, illetve a jogállamiság megteremtését segítő megfigyelői, tanácsadói és végrehajtói feladatokkal kapcsolatos – kiküldetést előkészítő és a visszailleszkedést elősegítő feladatokra, valamint a kiküldetés alatti, hazai szervek által végzett tevékenységekre.

(2) Az utasítás alkalmazásában béketámogató és polgári válságkezelési misszió: az Egyesült Nemzetek Szervezete, az Európai Unió, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az Észak-atlanti Szerződés Szervezete vagy más nemzetközi szervezet (a továbbiakban együtt: nemzetközi szervezetek) döntése alapján, vagy két- vagy többoldalú nemzetközi megállapodás (a továbbiakban: megállapodás) keretében létrehozott béketámogató vagy polgári válságkezelési misszió, valamint más kül- és biztonságpolitikai célú művelet vagy feladatvállalás.

2. A nemzetközi igények fogadása és kezelése

2. § (1) A BM SZMSZ alapján felelős szervezeti egység a Külügyminisztériumon keresztül fogadja a nemzetközi szervezetektől, illetve megállapodás alapján érkező felkéréseket (a továbbiakban együtt: felkérés).

(2) A BM SZMSZ alapján felelős szervezeti egység a felkérésről feljegyzést készít az önálló belügyi szervet irányító miniszter (a továbbiakban: miniszter) részére.

(3) A miniszter döntéséről a BM SZMSZ alapján felelős szervezeti egység tájékoztatja a Külügyminisztériumot.

(4) A BM SZMSZ alapján felelős szervezeti egység a miniszter támogató döntését követően elkészíti a kormányhatározatot tartalmazó kormány-előterjesztés tervezetét, majd kezdeményezi annak tárcán belüli és közigazgatási egyeztetését.

3. Pályáztatás és kiválasztás

3. § (1) Amennyiben a miniszter a felkérés elfogadását támogatja, a BM SZMSZ alapján felelős szervezeti egység továbbítja az adott nemzetközi szervezettől érkező pályázati felhívásokat az önálló belügyi szervek felelős szervezeti egységei felé.

(2) Az önálló belügyi szervek felelős szervezeti egységei köröztetik a pályázati felhívásokat, lebonyolítják a toborzást és a megfelelő pályázók kiválasztását.

(3) A pályázati felhívásokat az önálló belügyi szervek felelős szervezeti egységei az adott szerv intranetes lapján közzéteszik.

(4) Külföldi béketámogató és polgári válságkezelési misszióban részt vehet:

a) aki a nemzetközi szervezet által előírt feltételeknek megfelel;

b) aki megfelel az előírt képzési követelményeknek;

c) aki nem áll büntető-, vagy fegyelmi eljárás hatálya alatt;

d) akit korábbi kiküldetése során fegyelmi okokból nem rendeltek haza béketámogató és polgári válságkezelési misszióból, továbbá akivel szemben lefolytatott fegyelmi- vagy büntetőeljárás nem zárult jogerős marasztalással;

e) aki rendelkezik állományilletékes parancsnoki engedéllyel.

4. § (1)2 A nemzetközi szervezetek által kiírt pályázati felhívásokra jelentkezőkre az önálló belügyi szervek felelős szervezeti egységei szakmai javaslatot tesznek, a BM SZMSZ alapján felelős szervezeti egység jóváhagyja a jelöléseket, majd gondoskodik a pályázatok továbbításáról.

(2) A személyi állomány kiválasztásánál törekedni kell arra, hogy a kiküldendő kontingens tagjai között legyen béketámogató és polgári válságkezelési misszióban szerzett tapasztalatokkal rendelkező személy.

(3) Az Országos Rendőr-főkapitányság (a továbbiakban: ORFK) felelős szervezeti egysége szervezi és összehangolja a kiválasztott pályázók missziós területre történő kitelepítésével kapcsolatos feladatokat, így különösen

a) az orvosi, pszichológiai, alkalmassági vizsgálatot;

b) a nyelvtudásra vonatkozó szintfelmérést;

c) a ruházat, felszerelés, fegyverzet, okmányok kiadását, kiállítását;

d) az érintettek felkészítését;

e) a kiutazás megszervezését, valamint

f) az epidemiológiai feladatok elvégzését.

4. Béketámogató és polgári válságkezelési missziókkal kapcsolatos felkészítések

5. § (1) A béketámogató és polgári válságkezelési misszióban szolgálatot teljesítő személyek és kontingensek feladatait, jogait, kötelességeit, a missziótól kapott napidíját, valamint a napi tevékenységük rendjét az adott béketámogató és polgári válságkezelési misszió hatályos állandó és eseti szabályozásai írják elő.

(2) Az ORFK felelős szervezeti egységének feladata a békefenntartói alapképzés és a kiküldés előtti célfelkészítés lebonyolítása, valamint a béketámogató és polgári válságkezelési missziók végrehajtása során gyűjtött tapasztalatok értékelése, felhasználása és a képzésbe, kiképzésbe történő beépítése.

(3) A képzési, kiképzési programok és tervek készítésénél, illetve pontosításánál figyelembe kell venni a nemzetközi szervezetek ajánlásait, kézikönyveit, programjait, kiadványait.

(4) Az ORFK felelős szervezeti egysége – az önálló belügyi szervek felelős szervezeti egységeinek tájékoztatása, valamint a képzések intraneten történő közzététele mellett – a BM SZMSZ alapján felelős szervezeti egység iránymutatása alapján koordinálja és szervezi a nemzetközi szervezetek által biztosított egyes nemzetközi békefenntartói és polgári válságkezelési tanfolyamokon, szemináriumokon és egyéb rendezvényeken történő részvétel lehetőségét.

5. Vezénylés

6. § (1) A béketámogató és polgári válságkezelési missziós feladatok ellátására kiválasztott személyek vezénylésével kapcsolatos határozatok tervezetét az adott önálló belügyi szerv felelős szervezeti egysége készíti el, amelyet a BM SZMSZ alapján felelős szervezeti egység útján felterjeszt a miniszterhez.

(2) A béketámogató és polgári válságkezelési misszióban teljesített szolgálat időtartamának hosszabbítására vonatkozó kérelemnek az állományilletékes parancsnok részére történő megküldéséről a BM SZMSZ alapján felelős szervezeti egységen keresztül az adott önálló belügyi szerv felelős szervezeti egysége gondoskodik.

6. Kapcsolattartás

7. § (1) Az ORFK felelős szervezeti egységének vezetője, valamint az általa kijelölt személy (iránytiszt) folyamatosan kapcsolatot tart

a) a béketámogató és polgári válságkezelési missziókban szolgálatot teljesítő állománnyal;

b) az állományilletékes parancsnokokkal;

c) szükség szerint a béketámogató és polgári válságkezelési missziókban szolgálatot teljesítő hivatásos állomány tagjainak hozzátartozóival.

(2) A béketámogató és polgári válságkezelési missziókban szolgálatot teljesítő hivatásos állományú személyek nemzeti kapcsolattartói, kontingensek esetén kontingensparancsnokai (a továbbiakban együtt: nemzeti kapcsolattartó) havonta, egyedi esetben hetente írásos jelentést küldenek a BM SZMSZ alapján felelős szervezeti egységének, valamint az ORFK felelős szervezeti egységének vezetője részére. A béketámogató és polgári válságkezelési misszióban egyedül szolgálatot teljesítő személyek a fentiekben meghatározott módon jelentést küldenek a BM SZMSZ alapján felelős szervezeti egységének, valamint az ORFK felelős szervezeti egységének vezetője részére.

(3) A BM SZMSZ alapján felelős szervezeti egység – az ORFK felelős szervezeti egységén keresztül – bármikor jogosult információt kérni a hivatásos állomány béketámogató és polgári válságkezelési misszióban szolgálatot teljesítő tagjától.

(4) A biztonsági helyzettel összefüggő feladatok végrehajtása során a BM SZMSZ 4. függelék B) táblázat 2., 3., 7. és 8. pontjában felsorolt önálló belügyi szervek hivatásos állományú tagja állományilletékes parancsnokával közvetlenül kapcsolatot tarthat, valamint részére jelentést küldhet.

7. Elöljárók

8. § (1) A hivatásos állomány béketámogató és polgári válságkezelési misszióban szolgálatot teljesítő tagjának szolgálati elöljárója az ORFK felelős szervezeti egységének vezetője.

(2) A béketámogató és polgári válságkezelési misszióban szolgálatot teljesítő személyek műveleti és szolgálati irányítását a béketámogató és polgári válságkezelési missziót működtető szervezet illetékes szervei és személyei végzik.

(3) A hivatásos állomány béketámogató és polgári válságkezelési misszióban szolgálatot teljesítő tagja és a kontingens felett – a misszió műveleti területén – az elöljárói jogokat a nemzeti kapcsolattartó gyakorolja.

(4) Az éves ellenőrzési terv előkészítését és annak végrehajtásának megszervezését az ORFK felelős szervezeti egysége látja el.

8. A béketámogató és polgári válságkezelési missziókat ellátó állomány utánpótlása

9. § A békefenntartó és polgári válságkezelési missziók utánpótlásának biztosítása érdekében évente legalább egyszer az ORFK felelős szervezeti egysége által szervezett alapszintű felkészítő tanfolyamot kell tartani.

9. Külföldi szolgálat utáni feladatok

10. § (1) Az ORFK felelős szervezeti egysége intézkedik a hivatásos állomány béketámogató és polgári válságkezelési misszióból hazatért tagja egészségügyi és pszichológiai vizsgálatának megszervezéséről.

(2) A hivatásos állomány béketámogató és polgári válságkezelési missziókból hazatért tagja részére az ORFK felelős szervezeti egysége kötelező visszailleszkedési programot szervez, amelyen való részvétel érdekében a miniszter 10 munkanapra szolgálatmentességet engedélyez.

(3) A hivatásos állomány béketámogató és polgári válságkezelési misszióból visszatért tagja – a hazatérését követő 30 napon belül – a teljesített misszióról az ORFK felelős szervezeti egységének vezetője részére összefoglaló jelentést készít.

(4) Az ORFK felelős szervezeti egysége évente jelentést készít a béketámogató és polgári válságkezelési missziókról, mely a BM SZMSZ alapján felelős szervezeti egységének jóváhagyásával kerül megküldésre a miniszter részére.

10. Záró rendelkezések

11. § (1) A béketámogató és polgári válságkezelési misszióban szerzett tapasztalatok gyűjtését, feldolgozását az ORFK felelős szervezeti egysége végzi annak érdekében, hogy azok a további felkészítéseknél, kiképzéseknél felhasználásra kerüljenek.

(2) A nemzetközi szervezetek által kiadott képzési, kiképzési, továbbképzési anyagok, sajtókiadványok, intézkedések és egyéb információk összegyűjtéséért és az ORFK felelős szervezeti egységének történő eljuttatásáért a béketámogató és polgári válságkezelési missziókban szolgálatot teljesítő nemzeti kapcsolattartók a felelősek.

(3) A BM SZMSZ alapján felelős szervezeti egység, valamint az ORFK felelős szervezeti egysége a béketámogató és polgári válságkezelési missziókban jelenlévő magyar szerepvállalás jelentősebb híreit közzéteszi hivatalos honlapján.

12. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

13. §3

1

Az 1. § (1) bekezdés a) pontja a 15/2022. (IX. 1.) BM utasítás 54. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4. § (1) bekezdése a 15/2022. (IX. 1.) BM utasítás 55. §-ával megállapított szöveg.

3

A 13. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére