• Tartalom

22/2013. (VIII. 5.) BM–KIM–TNM együttes utasítás

22/2013. (VIII. 5.) BM–KIM–TNM együttes utasítás

a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal szervezeti és működési rendjének meghatározásáról szóló 9/2010. (IX. 29.) BM–KIM együttes utasítás módosításáról1

2013.08.06.

A központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény 73. § (1) bekezdésében meghatározott hatáskörben eljárva – tekintettel a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdésére – a következő utasítást adjuk ki:

1. § A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal szervezeti és működési rendjének meghatározásáról szóló 9/2010. (IX. 29.) BM–KIM együttes utasítás (a továbbiakban: SZMSZ) Melléklet 5. § (1) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) A Hivatal központi és területi szervekből áll. A befogadó állomás és a menekültügyi őrzött befogadó központ a Hivatal, mint középirányító szerv irányítása alatt állnak. A Hivatal szervezeti felépítését, ábráját, valamint az irányítás, az ellenőrzés és a vezetés kapcsolatrendszerét az 1. függelék tartalmazza.”

2. § Az SZMSZ Melléklet 5. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A befogadó állomás és a menekültügyi őrzött befogadó központ önálló költségvetéssel rendelkezik, a regionális igazgatóságok működésének pénzügyi fedezetét a Hivatal költségvetése tartalmazza.”

3. § Az SZMSZ Melléklet 6. § a következő j) és k) pontokkal egészül ki:

[A Hivatal vezetői:]

j) a menekültügyi őrzött befogadó központ igazgatója,
k) a menekültügyi őrzött befogadó központ gazdasági osztályvezetője.”

4. § Az SZMSZ Melléklet 8. § h) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A főigazgató irányítja]

h) a regionális igazgatóságok, a befogadó állomás és a menekültügyi őrzött befogadó központ szakmai tevékenységét.”

5. § (1) Az SZMSZ Melléklet 10. § a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A főigazgató irányítási jogkörében eljárva:]

a) felelős az alapító okiratokban megjelölt tevékenységek jogszabályban előírt követelményeknek megfelelő ellátásáért;”

(2) Az SZMSZ Melléklet 10. § d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A főigazgató irányítási jogkörében eljárva:]

d) irányítja a KH és a regionális igazgatóságok, a befogadó állomás és a menekültügyi őrzött befogadó központ szervezeti egységeinek munkáját, biztosítja összehangolt működésüket, meghatározza az ügyrend és az SZMSZ útján szervezeti felépítésüket;”

6. § Az SZMSZ Melléklet 12. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A főigazgató akadályoztatásának esetére írásban rendelkezhet az alapvető munkáltatói jogok gyakorlásának az általános főigazgató-helyettesre való átruházásáról. A főigazgató és az általános főigazgató-helyettes együttes akadályoztatása esetén a főigazgató által kijelölt személy irányítja a KH, a regionális igazgatóságok, a befogadó állomás és a menekültügyi őrzött befogadó központ tevékenységét.”

7. § (1) Az SZMSZ Melléklet 19. § (2) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A központi igazgatóság vezetője irányítja]

c) a befogadó állomás,”

[szakmai tevékenységét.]

(2) Az SZMSZ Melléklet 19. § (2) bekezdése a következő d) ponttal egészül ki:

[A központi igazgatóság vezetője irányítja]

d) a menekültügyi őrzött befogadó központ”

[szakmai tevékenységét.]

8. § Az SZMSZ Melléklet 21. §-át megelőző alcím helyébe a következő rendelkezés lép:

„1.5. A regionális igazgatóság vezetője és helyettese, a befogadó állomás igazgatója, a menekültügyi őrzött befogadó központ igazgatója”

9. § Az SZMSZ Melléklet 21. § -a helyébe a következő rendelkezés lép:

21. § A regionális igazgatóság, a befogadó állomás és a menekültügyi őrzött befogadó központ vezetője a főigazgató irányítása, továbbá a központi igazgatóságok vezetőinek szakmai irányító munkája alapján irányítja az alárendeltségébe tartozó szervezeti egységek és az irányítása alá tartozó munkatársak tevékenységét.”

10. § Az SZMSZ Melléklet 22. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

22. § A regionális igazgatóság vezetője főosztályvezető besorolású kormánytisztviselő, a befogadó állomás vezetője magasabb vezető besorolású közalkalmazott, a menekültügyi őrzött befogadó központ vezetője osztályvezető besorolású kormánytisztviselő (a továbbiakban együtt: igazgató).”

11. § (1) Az SZMSZ Melléklet 23. §-a a következő (3a) bekezdéssel egészül ki:

„(3a) A menekültügyi őrzött befogadó központ vezetője a menekültügyi őrzött befogadó központ gazdasági osztályvezetőjének kinevezése, felmentése, a fegyelmi és a kártérítési jogkör kivételével gyakorolja valamennyi munkáltatói jogkört a menekültügyi őrzött befogadó központ alkalmazottai felett.”

(2) Az SZMSZ Melléklet 23. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az igazgató
a) javaslatot tesz a főigazgatónak a regionális igazgatóság, a befogadó állomás és a menekültügyi őrzött befogadó központ alkalmazottainak kitüntetésére, címadományozására, jutalmazására;
b) a KH által havonta a regionális igazgatóság rendelkezésére bocsátott beszerzési előleget (ellátmányt) a főigazgató és a gazdasági főigazgató-helyettes által meghatározott elveknek megfelelően felhasználja;
c) elkészíti a regionális igazgatóság ügyrendjét, a befogadó állomás, a menekültügyi őrzött befogadó központ SZMSZ-ét, meghatározza munkatervi feladatait, előkészíti a munkaköri leírásokat, szervezi és irányítja a feladatok végrehajtását. Az igazgató az ügyrendet, az SZMSZ-t, a munkatervet és a munkaköri leírást a főigazgató jóváhagyásával adja ki;
d) gyakorolja a regionális igazgatóság, a befogadó állomás és a menekültügyi őrzött befogadó központ feladatköréhez kapcsolódó hatásköröket és döntési jogköröket. Az igazgató hatáskörének gyakorlását (kiadmányozási jogkörét) – a főigazgató egyetértésével – beosztottaira átruházhatja, az átruházás azonban nem érinti a szerv munkájáért való felelősséget;
e) eljár a regionális igazgatóság, a befogadó állomás és a menekültügyi őrzött befogadó központ feladatkörét érintő ügyekben;
f) ellátja mindazon ügyeket, amelyeket a főigazgató állandó vagy eseti jelleggel a feladat- és hatáskörébe utal;
g) felel az igazgatóság, befogadó állomás és a menekültügyi őrzött befogadó központ használatába adott vagyontárgyak, eszközök rendeltetésszerű használatáért és megőrzésért, gondoskodik az éves vagyonleltárak elkészítéséről.”

12. § Az SZMSZ Melléklet 34. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A szociális döntések előkészítése érdekében a Hivatal állandó bizottságaiként a Központi Hivatalban, a befogadó állomáson és a menekültügyi őrzött befogadó központban szociális és lakásbizottságok működnek, amelyeknek a szociális döntésekre vonatkozó javaslattételi jogkörük van.”

13. § Az SZMSZ Melléklet 47. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

47. § A regionális igazgatóságot, a befogadó állomást és a menekültügyi őrzött befogadó központot – működési területére kiterjedően – az ügykörébe tartozó feladatok végrehajtásával kapcsolatosan az igazgató képviseli.”

14. § (1) Az SZMSZ Melléklet 54. § b) pont bc) és bd) alpontjai helyébe a következő rendelkezések lépnek:

[A főigazgató az alábbi értekezleteket tartja:

b) kibővített vezetői értekezlet (a főigazgató által meghatározott időpontban, de legalább negyedévenkénti gyakorisággal), amelynek résztvevői:]

„bc) szükség szerint a befogadó állomás igazgatója;
bd) szükség szerint a menekültügyi őrzött befogadó központ igazgatója,”

(2) Az SZMSZ Melléklet 54. §-a a következő be) ponttal egészül ki:

[A főigazgató az alábbi értekezleteket tartja:]

be) eseti meghívottak;”

15. § Az SZMSZ Melléklet 63. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Intézkedéssel kell kiadni, de szabályzatban kell meghatározni a Hivatal központi és területi szervei, a befogadó állomás, a menekültügyi őrzött befogadó központ, illetve egyes szakterületek tevékenységének átfogó szabályait, a feladatok ellátásának rendjét, az egyes szervezeti egységek és személyek általános feladataira vonatkozó előírások összességét, a személyi állomány jogszabályban megállapított és a kormánytisztviselői, hivatásos, munkavállalói, közalkalmazotti jogviszonyból eredő jogainak vagy kötelezettségeinek biztosítására, illetve érvényesítésére vonatkozó előírásokat.”

16. § Az SZMSZ Melléklet 64. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

64. § (1) Ügyrendben kell szabályozni a KH és a területi szervek szervezeti egységei, továbbá a befogadó állomás, a menekültügyi őrzött befogadó központ működésének részletes szabályait, amennyiben azokat jogszabály, közjogi szervezetszabályozó eszköze vagy a szervezeti és működési szabályzat nem szabályozza.
(2) Ügyrend kiadására – a főigazgató jóváhagyásával – az általános főigazgató-helyettes, a gazdasági főigazgató-helyettes, a regionális igazgatóság igazgatója, a központi igazgatóság vezetője, a befogadó állomás és a menekültügyi őrzött befogadó központ gazdasági osztályvezetője jogosultak.”

17. § Az SZMSZ Melléklet 65. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

65. § (1) Szervezési rendelkezésben kell megállapítani a regionális igazgatóság, a befogadó állomás és a menekültügyi őrzött befogadó központ szervezeti egységeire, beosztott személyi állományára kiterjedő hatállyal a 64. §-ban foglalt tevékenységek, a működési rend szabályait, amennyiben azokat jogszabály, vagy közjogi szervezetszabályozó eszköz, szervezeti és működési szabályzat vagy intézkedés nem szabályozza.
(2) Szervezési rendelkezés kiadására – a főigazgató jóváhagyásával – a regionális igazgatóság vezetője, a befogadó állomás igazgatója és a menekültügyi őrzött befogadó állomás igazgatója jogosultak.”

18. § Az SZMSZ Melléklet 68. § (2) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Körlevél kiadására a főigazgató, a főigazgató-helyettesek, a regionális igazgatóság vezetője, a befogadó állomás igazgatója és a menekültügyi őrzött befogadó központ igazgatója jogosult.”

19. § (1) Az SZMSZ Melléklet 1/A. függelékének helyébe az 1. melléklet lép.

(2) Az SZMSZ Melléklet 1/B. függeléke a 2. melléklet szerint módosul.

20. § Az SZMSZ Melléklet 3. függelékének 3. pontjában az „A Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény 10. § (1) bekezdése” szövegrész helyébe az „A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 4. § (1) bekezdése” szöveg lép.

21. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 22/2013. (VIII. 5.) BM–KIM–TNM együttes utasításhoz

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal szervezeti felépítése

2. melléklet a 22/2013. (VIII. 5.) BM–KIM–TNM együttes utasításhoz

(1/B. függelék a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatához)
1. Az SZMSZ 1/B. függelék „Befogadó állomások” címszó alatti pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„Befogadó Állomás, Menekültügyi Őrzött Befogadó Központ
1. Befogadó Állomás Székhelye: Bicske
1.1. Gazdasági Osztály
1.2. Telephelyek:
Debreceni Telephely
Vámosszabadi Telephely
Nagyfai Telephely
2. Menekültügyi Őrzött Befogadó Központ Székhelye: Békéscsaba
2.1. Gazdasági Osztály
2.2. Telephelyek:
Debreceni Telephely
Nyírbátori Telephely”

3. melléklet a 22/2013. (VIII. 5.) BM–KIM–TNM együttes utasításhoz

1. Az SZMSZ Melléklet 2. függelék 1.2.3.1. pont a) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
[1.2.3.1. Menedékjogi Osztály]
a) menekültügyi szakmai szempontok szerint irányítja és koordinálja a regionális igazgatóságok szervezeti keretei között működő menekültügyi osztályok, valamint a menekültügyi őrzött befogadó központ tevékenységet;”
2. Az SZMSZ Melléklet 2. függelék 1.2.3.2. pont a) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
[1.2.3.2. Ellátási és Integrációs Osztály]
a) menekültügyi szakmai szempontok szerint irányítja, koordinálja és ellenőrzi a befogadó állomás és a menekültügyi őrzött befogadó központ működését, tevékenységét;”
3. Az SZMSZ Melléklet 2. függelék 3. pontjának 3.1. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„3.1. A befogadó állomás a főigazgató irányítása alatt álló, a költségvetési előirányzatok feletti jogosultság szerint teljes jogkörrel rendelkező, önállóan gazdálkodó szervezeti egység. Az igazgató magasabb besorolású közalkalmazott, akit akadályoztatása esetén a gazdasági osztály vezetője helyettesít. A befogadó állomás telephelyeinek vezetését ügyintéző besorolású közalkalmazott látja el. A befogadó állomás szakmai feladatait a Menekültügyi Igazgatóság szakmai felügyelete mellett látja el.”
4. Az SZMSZ Melléklet 2. függeléke a következő 4. ponttal egészül ki:
„4. A menekültügyi őrzött befogadó központ feladat- és hatáskörei:
4.1. A menekültügyi őrzött befogadó központ a főigazgató irányítása alatt álló, a költségvetési előirányzatok feletti jogosultság szerint teljes jogkörrel rendelkező, önállóan gazdálkodó szervezeti egység. Az igazgató osztályvezető besorolású kormánytisztviselő, akit akadályoztatása esetén a gazdasági osztály vezetője helyettesít. A menekültügyi őrzött befogadó központ telephelyeinek vezetését ügyintéző besorolású kormánytisztviselő látja el. A menekültügyi őrzött befogadó központ szakmai feladatait a Menekültügyi Igazgatóság szakmai felügyelete mellett látja el.
4.2. A menekültügyi őrzött befogadó központ feladat- és hatáskörében:
a) a menekültügyi őrzött befogadó központ a menekültügyi őrizet végrehajtásával biztosítja a menekültügyi eljárás során az elismerését kérő külföldi rendelkezésre állását.
b) Az őrizetbe vett elismerését kérő számára a vonatkozó jogszabályban meghatározottak szerint szállást és ellátást nyújt;
c) teljesíti a jogszabályokban meghatározott tájékoztatási kötelezettségét, valamint az ellátottakat érintően a jogszabály és a Hivatal által előírt adatszolgáltatási kötelezettségeit;
d) a menekültügyi őrzött befogadó központ telephelyein elhelyezett személyek jogosultságainak biztosítása, a menekültügyi őrizet végrehajtásának biztosítása, valamint a jogszabályokban meghatározott ellátásra és támogatásra való jogosultság megállapítása céljából vezeti a jogszabályban előírt nyilvántartást;
e) gondoskodik az elhelyezettek járási tiszti főorvos által előírt egészségügyi szűrésének, valamint a háziorvosi ellátásnak a megszervezéséről
f) napi 24 órában szociális munkások foglalkoztatásával segítséget és tájékoztatást nyújt az elhelyezettek napi problémáinak megoldásához, életvezetési tanácsadást végez, valamint elősegíti a vonatkozó jogszabályokban intézkedik a kiskorú gyermekek beiskolázása iránt, ellátja a gyermekvédelem terén rá háruló feladatokat;
g) szervezi a szabadidő hatékony eltöltését;
h) közös használatú, így különösen a vallásgyakorlás célját szolgáló helyiséget biztosít;
i) biztosítja az őrizetbe vett elismerését kérő számára a kapcsolattartás lehetőségét;
j) együttműködik a menekültügyi őrzött befogadó központban elhelyezettek ellátásában közreműködő hazai és nemzetközi állami, önkormányzati és civil szervekkel, szervezetekkel, egyházakkal, továbbá – a jogszabályokban meghatározott feladatok ellátása érdekében – a rendvédelmi szervekkel és a nemzetbiztonsági szolgálatokkal;
k) elősegíti az önkéntes hazatérést, illetve a harmadik országba távozást.”

4. melléklet a 22/2013. (VIII. 5.) BM–KIM–TNM együttes utasításhoz

1. Az SZMSZ Melléklet 4. függelék 21. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„21. Befogadó Állomás Bicske
21.1. Igazgató
21.2. Gazdasági osztályvezető
21.3. Telephelyvezető
21.4. Élelmezésvezető
21.5. Gazdasági előadó
21.6. Kijelölt pénzügyi főelőadó
21.7. Kijelölt raktáros
21.8. Pénztáros”
2. Az SZMSZ Melléklet 4. függelék 22. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„22. Menekültügyi Őrzött Befogadó Központ Békéscsaba
22.1. Igazgató
22.2. Gazdasági osztályvezető
22.3. Telephelyvezető
22.4. Élelmezésvezető
22.5. Gazdasági előadó
22.6. Kijelölt pénzügyi főelőadó
22.7. Kijelölt raktáros
22.8. Pénztáros”
1

Az utasítás a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2013. augusztus 7. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére