• Tartalom

23/2013. (II. 1.) Korm. rendelet

23/2013. (II. 1.) Korm. rendelet

az ipari parkokról szóló 297/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet módosításáról1

2013.03.01.

A Kormány az Alaptörvény 15. cikk (3) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Az ipari parkokról szóló 297/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 1. § 1. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazásában)

„1. ipari park: általános ipar- és területfejlesztéssel foglalkozó, infrastruktúrával ellátott területtel rendelkező, fejlesztő, termelő és szolgáltató tevékenységet folytató működésre és innovációra törekvő, „Ipari Park” címmel rendelkező szervezet;”

(E rendelet alkalmazásában)

„3. ipari park területe: az „Ipari Park” és a „Tudományos és Technológiai Park” cím viseléséről szóló szerződés melléklete szerinti terület;
4. tudományos és technológiai park: az az ipari park, mely elsődlegesen tudásintenzív, technológiai innovációval foglalkozó vállalkozások fejlődésének elősegítésére jött létre vagy ilyenként működik;
5. betelepülési szerződés: szerződés, amely a települési önkormányzat vagy önkormányzatok, az „Ipari Park” és a „Tudományos és Technológiai Park” címet viselő szervezet – amennyiben ez nem önkormányzat vagy önkormányzatok társulása –, és a betelepülő vállalkozások között jött létre kölcsönös kedvezmények és vállalások rögzítésére.”

2. § Az R. a következő 1/A. §-sal egészül ki:

1/A. § (1) Eltérő rendelkezés hiányában a tudományos és technológiai parkokra, valamint a „Tudományos és Technológiai Park” cím elnyerésére, viselésére és a cím viseléséről szóló megállapodásra az ipari parkokra vonatkozó, valamint az „Ipari Park” cím elnyerésére, viselésére és a cím viseléséről szóló megállapodásra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.
(2) A „Tudományos és Technológiai Park” címet elnyerő szervezet „Ipari Park” cím viselésére is jogosult.”

3. § (1) Az R. 2. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az „Ipari Park” cím és a „Tudományos és Technológiai Park” cím elnyerésére irányuló pályázatot az iparügyekért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) egyidejűleg, évenként egy alkalommal írja ki, legkésőbb április 30-ig. A pályázati felhívást a miniszter által vezetett minisztérium (a továbbiakban: minisztérium) hivatalos lapjában, honlapján és az ipari park portálon közzé kell tenni.
(2) A pályázatok értékelése alapján – az Ipari Park Tanács (a továbbiakban: Tanács) javaslatának figyelembevételével – a miniszter dönt az „Ipari Park” cím és a „Tudományos és Technológiai Park” cím odaítéléséről. A címet elnyert és a cím viselésére jogosult szervezetek listáját a minisztérium hivatalos lapjában és honlapján teszi közzé a cím elnyerésétől számított 15 napon belül.”

(2) Az R. 2. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A pályázatok benyújtásakor pályázati díjat kell fizetni, melynek mértéke – a (7) bekezdésben foglalt eset kivételével – 50 000 forint.”

(3) Az R. 2. §-a a következő (6) és (7) bekezdéssel egészül ki:

„(6) „Ipari Park” cím viselésére jogosult szervezet is pályázhat „Tudományos és Technológiai Park” címre.
(7) A (6) bekezdésben foglalt esetben a pályázati díj mértéke 25 000 forint.”

4. § (1) Az R. 3. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az ipari park céljára kialakított területnek legalább 20 hektár nagyságúnak, a tudományos és technológiai park céljára kialakított területnek legalább 10 hektár nagyságúnak kell lennie, amely törzsterületből vagy törzsterületből és fejlesztési területből áll.”

(2) Az R. 3. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Fejlesztési terület szükséges, ha a törzsterület nem éri el a 20 hektárt – tudományos és technológiai park esetében a 10 hektárt – vagy tartalékterületként kell a megvalósítás során jelentkező további fejlesztési igények kielégítéséhez.”

(3) Az R. 3. § (8) bekezdés b) és c) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Az Ipari Park cím elnyerésének Pályázóra vonatkozó feltételei:)

b) a pályázat beadásakor már legalább 5 vállalkozás a tervezett ipari park területén működik, és a vállalkozások által teljes időben foglalkoztatottak együttes létszáma legalább 100 fő, tudományos és technológiai parkok esetén legalább 75 fő;
c) a Pályázó vállalja, hogy a fejlesztő munkája eredményeként a pályázat elnyerésétől számított 5. év végére a betelepült vállalkozások száma legalább 10, illetve a meglévő és a létesítendő munkahelyeken a teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma az ipari parkok esetében együttesen legalább 350 fő, míg a tudományos és technológiai park esetében együttesen legalább 150 fő lesz;”

(4) Az R 3. § (8) bekezdés f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az Ipari Park cím elnyerésének Pályázóra vonatkozó feltételei:)

f) a Pályázó vállalja, hogy a cím elnyerését követő két hónapon belül létrehozza az ipari park portálon az ipari park felületét és gondoskodik annak folyamatos működéséről;”

(5) Az R. 3. § (8) bekezdése a következő g) ponttal egészül ki:

(Az Ipari Park cím elnyerésének Pályázóra vonatkozó feltételei:)

g) a Pályázó rendelkezik betelepülési szerződéssel.”
„(11) „Tudományos és Technológiai Park” címre pályázhat az az „Ipari Park” címmel rendelkező szervezet vagy az (1) bekezdésben meghatározott Pályázó, amelynek fennálló együttműködési vagy kutatási szerződése van egyetemmel, főiskolával vagy akadémiai intézettel és a park területére betelepült vállalkozások közül legalább három együttműködik K+F+I tevékenység végzésében.”

5. § Az R. a következő 3/A. §-sal egészül ki:

3/A. § Az ipari park portált az iparügyekért felelős miniszter által irányított minisztérium üzemelteti.”

6. § Az R. 5. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az „Ipari Park” cím viselője minden év június 15-ig az ipari park portálról letölthető adatlap kitöltésével elektronikus úton beszámol éves tevékenységéről. A minisztérium a beszámolók alapján rövid összefoglalót készít és az ipari park portálon tájékoztatást ad a Magyarországon működő ipari parkok helyzetéről és teljesítményéről.”
„(4) Amennyiben a 3. § (11) bekezdésben meghatározott feltétel többé nem áll fenn, a „Tudományos és Technológiai Park” cím viselője kezdeményezi az (1) bekezdés a) és b) pontja szerinti módosításokat.”

8. § (1) Az R. 7. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Amennyiben az 5. § (2) bekezdés szerinti éves beszámoló, az (1) bekezdés szerinti szakmai értékelés vagy a helyszíni ellenőrzés tapasztalatai alapján készült értékelés azt állapítja meg, hogy a cím viselője nem teljesítette a megállapodásban vállalt kötelezettségeit, a miniszter a Tanács javaslatát figyelembe véve – a kötelezettségek nem teljesítésének mértékétől függően – elrendelheti:
a) a cím viselőjének írásbeli figyelmeztetését követően az értékelés egy év múlva történő megismétlését, vagy
b) az „Ipari Park” cím megvonását, vagy
c) a „Tudományos és Technológiai Park” cím megvonását.”

(2) Az R. 7. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A „Tudományos és Technológiai Park” címet viselő szervezetek esetében az „Ipari Park” cím megvonása a „Tudományos és Technológiai Park” cím megvonását is jelenti.”

9. § Az R. 9. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az „Ipari Park” cím viselésére való jogosultság megszűnését a minisztérium hivatalos lapjában és honlapján közzé kell tenni, a megszűnéstől számított 15 napon belül.”

10. § Az R. 11. §-a a következő (4)–(5) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Az ipari parkokról szóló 297/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet módosításáról szóló 23/2013. (II. 1.) Korm. rendelet hatálybalépésekor „Ipari Park” címmel rendelkező szervezetek kötelesek a 3. § (8) bekezdés g) pontjában meghatározott szerződést 2014. március 1-jéig megkötni.
(5) Az ipari parkokról szóló 297/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet módosításáról szóló 23/2013. (II. 1.) Korm. rendelet hatálybalépésekor már „Ipari Park” címmel rendelkező szervezetek 2013. június 1-jéig létrehozzák az ipari park portálon az ipari park felületét és gondoskodnak annak folyamatos működtetéséről.”

11. § Ez a rendelet 2013. március 1. napján lép hatályba.

1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2013. március 2. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére